Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Θερμαινόμενοι χώροι για άστεγους σε Αθήνα Θεσσαλονίκη―για Καλή Πρωτοχρονιά!


Σε λίγες ώρες αποχαιρετούμε το 2015, ένα χρόνο βαρύ και δύσκολο που υπήρξε σταθμός για τη χώρα μας. Με όνειρα και ελπίδες μπήκε και σε μια μεγάλη διαδρομή απογοητεύσεων έφυγε με μια μικρή χαρά, χρωστούμενη από καιρό αλλά λόγω των τόσων συμβιβασμών, απέλπιδα.

Οι άστεγοι άνθρωποι δε μειώθηκαν. Αυξήθηκαν ακόμα κι αν δε μετρήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες.
Ούτε η αναλγησία μειώθηκε. Βλέπω ακόμα κυκλοφορεί εκείνο* το αφισάκι/μπανεράκι που μας ζητά αν δούμε άστεγο να ειδοποιήσουμε στα τάδε τηλέφωνα για να έρθει όχημα 'περισυλλογής'― ίδια κι όμοια δηλαδή όπως μας ζητούν οι  Δήμοι να φερθούμε ως υπεύθυνοι πολίτες και να τηλεφωνήσουμε για να περισυλλεγούν μεγάλα και δύσκολα σκουπίδια. Έχω γράψει, έχω μιλήσει στο ραδιόφωνο γι αυτό, έχω κοινοποιήσει. Μα τίποτε δεν άλλαξε.

Δημοσιεύοντας λοιπόν πληροφορίες για θερμαινόμενους χώρους ανοιχτούς σε άστεγους ανθρώπους σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη αναγκάζομαι αν το ξαναπώ: Ενημερώστε δώστε χρήματα, κουβέρτες ή το κινητό σας για να τηλεφωνήσει ο ίδιος ο άνθρωπος που έχει ανάγκη αλλά παρακαλώ ποτέ και με τίποτε μη φερθείτε σα εκείνος που έχασε το σπίτι του να έχασε και την αξιοπρέπειά του.

Θερμαινόμενοι Χώροι στην Περιφέρεια Αττικής

Κατα τη χειμερινή περίοδο, λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και προστασία πολιτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και για όσο διαρκούν αυτά. Οι χώροι αυτοί, όπως μας έχουν κοινοποιηθεί έως τώρα απο τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής θα ανανεώνονται συνεχώς εφόσον προκύπτουν αλλαγές και εμφανίζονται στα αρχεία που ακολουθούν.
  
Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2015 
Έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, κυρίως των ανέργων, παίρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, από Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, μέχρι και τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου, με τη διάθεση κλειστών θερμαινόμενων χώρων στα όρια του δήμου.
Έτσι, στις ήδη υφιστάμενες δομές που παρέχουν τις υπηρεσίες τους καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, προστέθηκαν οι επιπλέον κλειστοί θερμαινόμενοι χώροι 
(από τις 08:00 έως τις 18:00) του 2ου παραρτήματος Κ.Α.Π.Η. (Λαγκαδά 35,1ος όροφος τηλ. 2310514456) 
και του 5ου παραρτήματος Κ.Α.Π.Η. (Αλεξανδρείας 27, ισόγειο τηλ. 2310820110).

Επίσης, στις υφιστάμενες δομές διευρύνθηκε το ωράριο λειτουργίας ως εξής:
1. Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13 τηλ. 2310528811) από τις 17:00 έως την επομένη ημέρα στις 11:00
2. Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62 τηλ. 2310527938) από τις 10:00 έως τις 20:00
Επιπλέον, θα συνεχιστεί η δράση των street workers του ΟΚΑΝΑ και της ΜΚΟ PRAKSIS για τον εντοπισμό αστέγων, καθώς και ο εφοδιασμός τους με υπνόσακους και κουβέρτες, που θα διανέμει όχημα του δήμου Θεσσαλονίκης.

___________*Υπενθυμίζω: Βοήθεια σε άστεγους; Όχι. Έτσι δε θα μπορέσω..

6 σχόλια:

 1. Ουπς! Τι λέει ο κύριος;
  Πέρασα να πω καλή χρονιά!!!
  Κι εγώ έχω θέμα φιλανθρωπικό ;)
  Γιορτινά θερμά και γλυκά φιλιά, Δάφνη <3

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ένα γελοίο υποκείμενο σε κρίση είναι....

   Μα σ ευχαριστώ που πέρασες και σου εύχομαι Καλή Χρονιά με όλα τα καλά
   με υγεία, φιλία, αγάπη
   και τις μπλογκάρες μας για να επικοινωνούμε..

   Διαγραφή
 2. Καλή χρονιά-καλή δύναμη σε όσους επιμένουν να παραμένουν άνθρωποι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλη χρονια! χρονια πολλα! με υγεια και καθε καλο για ολο το κοσμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή