Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Όπου και να ταξιδέψω.. η Ανακύκλωση


H Ανακύκλωση είναι συνήθεια καθημερινή και μετά από έρευνα στο συνεταιρισμό μας στη Μύκονο καταλήξαμε πως η αποτελεσματικότερη επιλογή είναι η διαλογή στην πηγή.
Στα σπίτια μας δηλαδή. Όταν εθελοντεύω στο Μοίκονος έρχονται συχνά σακούλες με ανακυκλώσιμα ανάμικτα και δουλειά μου είναι να φορέσω γάντια και να τα διαχωρίσω. Αν κάποιος φέρει μόνο μια καταλαβαίνω ίσως που δεν τα διαχώρισε μα αν φέρει τρεις τέσσερις συχνά συζητάμε πόσο δύσκολο άραγε θα ήταν να είχε κάνει τον κόπο να χωρίσει κατά είδος σε κάθε μιά.

Κάποιοι λέμε πως είναι ζήτημα συνήθειας και ενημέρωσης. Άλλοι μας απαντούν τα γνωστά- πως είμαστε πίσω σα λαός, πως αν δεν υπάρχει τιμωρία ή επιβράβευση τίποτε δε θα αλλάξει.
Τιμωρία μας, απαντώ είναι η καταστροφή του πλανήτη, οι θάλασσες που ως το 2050 θα έχουν πιο πολύ σκουπίδι από ψάρι, οι φωτιές σκουπιδιών κι οι χωματερές που μολύνουν αέρα και νερό καταστρέφοντας την υγεία μας.
Επιβράβευσή μας είναι να εξασφαλίζουμε την υγεία και το μέλλον μας― χρειάζεται παραπάνω;

Σας δίνω ως δείγμα το ευρωπαϊκό αυτονόητο. Όχι στους δρόμους δημόσια μα σε κάθε κτίριο έχει τους κάδους ανακύκλωσης και κάθε κάτοικος κατεβάζει τα ανακυκλώσιμά του διαχωρισμένα.
Δε θα μπορούσαμε κι εμείς, αν όχι στα μικρά σπίτια της Πόλης της Μυκόνου, τουλάχιστον στα δημόσια κτίρια, τα σχολεία, το Κέντρο Υγείας κ.λ.; Δε θα μπορούσαμε;
_________________________
Φωτογραφία: 
Κάδοι ανακύκλωσης σε εσωτερική αυλή στο Mitte, Βερολίνο.

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.