Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

5 εκατομμύρια ΄Ελληνες και διατίμηση προς Ειδομένη #idomeni #refugeesGR


©Petros Giannakouris

Περισσότεροι από 5.000.000 κάτοικοι της Ελλάδας βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα, όπως προκύπτει από έρευνα του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις". Επίσης ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας ότι τα είδη πρώτης ανάγκης που προμηθεύονται οι πρόσφυγες, τίθενται σε καθεστώς διατίμησης στο οδικό δίκτυο προς την Ειδομένη.

Ανάσα αυτά τα νέα κι ας είναι καθημερινή η επαφή μας με την άλλη την απάνθρωπη πλευρά. 

Δεν είναι για να πανηγυρίζουμε, τα σύνορα είναι κλειστά, 10.000 (άλλοι λένε 7.000) είναι οι εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη κι η Ευρώπη διαλύεται καθώς αυτή η κρίση άνοιξε οχετούς.

Καθώς γράφω ακούω πως η ανθρωπιστική βοήθεια θα προσπεράσει την ελληνική κυβέρνηση και θα δοθεί μέσω ΜΚΟ και Ερυθρού Σταυρού. Ταπείνωση το κρίνουν κάποιοι μα, δυστυχώς, κι αυτό ίσως να μπαίνει στα καλά νέα.

Σε μια συνάντηση ήταν ένα ευγενέστατο χαμογελαστό νέο παιδί που στην προσφυγική κρίση βοηθά ως διερμηνέας.
Chef, τέλεια ελληνικά, Αφγανός, 15 χρόνια στην Ελλάδα.
«Από όταν ήρθα» είπε «στις πιο δύσκολες στιγμές όταν ήμουν μόνος, όταν κοιμόμουν σε παγκάκια, αυτοί που θυμάμαι πως μου έδειξαν καλοσύνη στην Ελλάδα δεν είναι οι οργανώσεις και το κράτος αλλά οι άνθρωποι, οι περαστικοί». 

Με ένα τσιγάρο, με ένα χαμόγελο, με ένα πιάτο φαγητό κι ένα παιχνιδάκι για τα παιδιά δίνουμε κουράγιο.



Kρατάτε σημειώσεις. Δεν κάνω πλάκα. Οι πρόσφυγες θα έρθουν και θα φύγουν. Κάποτε όλο αυτό θα τελειώσει. Τις σημειώσεις να τις κρατάμε για να ξέρουμε πλέον με ποιούς θα έχουμε μείνει εδώ πίσω, σε αυτή τη γειτονιά, το νησί, την πόλη, τη χώρα, την Ήπειρο. Για να θυμόμαστε. Σε τέτοιες ώρες δείχνει ο άλλος τον χαρακτήρα του, τις προθέσεις του, τα πάντα. Τα μέσα "ενημέρωσης" μάς θέλουν με μνήμη χρυσόψαρου ή με μνήμη επιλεκτική με βάση τις επιλογές των αφεντικών τους. Κρατάτε σημειώσεις για την εποχή οπόταν όλοι θα φαίνονται αθώοι. Στη μνήμη, τουλάχιστον, τόσων πνιγμένων.

Ο Σωτήρης Θεοχάρης χαρούμενος.
Περισσότεροι από 5.000.000 κάτοικοι της Ελλάδας βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα, όπως προκύπτει από έρευνα του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού "διαΝΕΟσις".
Ναι είναι πολύ σοβαρός λόγος να χαμογελώ δευτέρα πρωί.
Καλημέρα.


Φωτογραφία του χρήστη Anthellenator / Ανθελληναράς.
Anthellenator / Ανθελληναράς
6 ώρες
Περισσότεροι από 5.000.000 κάτοικοι της Ελλάδας βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα, όπως προκύπτει από έρευνα του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού “διαΝΕΟσις”. Είναι μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους.
Από τις αρχές του 2015 σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν περάσει από τις ακτές της Τουρκίας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά, προσπαθώντας να φτάσουν σε μια από τις πλούσιες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία, και μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μεταπολεμικά. Και συμβαίνει να περνά από τις ακτογραμμές της Ελλάδας.
Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι η έντονα θετική άποψη που έχουν για τους πρόσφυγες οι ερωτηθέντες, και μάλιστα σε μια σειρά από ερωτήσεις. Ένα 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, προσφέροντας τρόφιμα (39%), ρούχα (31%), χρηματική βοήθεια (10%) και βοηθώντας εθελοντικά (4%). Η Public Issue έκανε μια προβολή του αποτελέσματος στο γενικό πληθυσμό και κατέληξε στο συμπέρασμα πως, αν οι απαντήσεις είναι ειλικρινείς, περισσότεροι από 5.000.000 συμπολίτες μας βοήθησαν με κάποιον τρόπο τους πρόσφυγες το προηγούμενο διάστημα. Ένα 67% των πολιτών εκδηλώνει θετικά συναισθήματα απέναντι στους πρόσφυγες, ένα 84% δηλώνει πως τους συμπαθεί, το 66% έχει θετική εντύπωση για τη λέξη “άσυλο”, ένα 58% έχει θετική εντύπωση για την έννοια “πολυπολιτισμική κοινωνία”, ενώ το 66% απαντά πως δεν επιθυμεί η Ελλάδα να κλείσει τα σύνορά της -και άρα να διακόψει τις προσφυγικές ροές-, όπως κάνουν -ή προτίθενται να κάνουν- άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα 66%, δε, συμφωνεί με την άποψη ότι “οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία επειδή οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες και φιλήσυχοι άνθρωποι” και το 61%με την άποψη ότι “θα μπορούσαν να κάνουν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους.


Dimitris N. Maniatis

Ο Ελληνικός λαός της "απ' τα κάτω" αλληλεγγύης στους πρόσφυγες είναι σήμερα το λαμπρό παράδειγμα σε μια σκοτεινή ήπειρο και όποιος διανοείται να τον απαξιώνει ως λαό -κακομαθημένο ή λαό-ενεργούμενο μιας φούσκας και μιας "μαζί -τα φάγαμε" μεταπολιτευτικής συνθήκης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικός εχθρός

 Πρόσφατα η Europol έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, ανακοινώνοντας πως αγνοούνται τουλάχιστον 10.000 προσφυγόπουλα που κινούνταν προς την Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή αστυνομία εξέφραζε φόβους ότι πολλά εξαυτών ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος. 

Τέμπη:Επιχειρηματίας χρέωνε 8€ για χρήση τουαλέτας και 2€/μπουκαλάκι νερό τους πρόσφυγες ‪http://dlvr.it/KcfLHR 

Όταν οι Αλβανοί έφευγαν από τα σύνορα κατά χιλιάδες;δεν το θυμάται αυτό ο πρωθυπουργός της Αλβανίας που λέει ότι δεν θα άνοιξη τα σύνορα;
Αίσχος πια τέτοια βρoμανθρωπιά από τους πολιτικούς

Panagiotis Andrikopoulos
5 ώρες

Μία φίλη μου έστειλε σε ινμποξ τον διάλογο, που είχε προχθες με εναν Σύριο πρόσφυγα στην Κοζάνη:
"Ειμαστε με τον Μοχαμεντ στην αυλή για τσιγαρο μετα από ωρες καθαρισμα στο κτήριο, και περναει ενα αεροπλανο και ασυναισθητα κάνει να κρυφτεί... Του λεω τί επαθες; Μου λεει "οταν στη Συρία ακουγεται αεροπλανο ειναι βομβαρδιστικό, και τρεχουμε να κρυφτούμε. Αυτό το αεροπλανο μου θύμισε την πατρίδα.Συγγνωμη"
20 χρονών, ηταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο, μηχανικός..."
Κατα τ'αλλα ηρθαν να σε εξισλαμίσουν και να αλλοιώσουν τον Μπολιτισμό σου, ηλίθιε φασιστα!!
Και όχι-όχι-όχι τις παλιατσαρίες μας, όχι βρώμικα και τρύπια (μην πω τι έχουν δει τα μάτια μου).
Ας στερηθούμε ένα καφέ για να πάρουμε μωρομάντηλα αλλά ας μη θεωρήσουμε πως η αλληλεγύη είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τα ντουλάπια.
Διότι το μεγαλύτερο δώρο, η μεγαλύτερη ανάγκη είναι η Αξιοπρέπεια.


Katerina Saloniki
23 ώρες
ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ 11.00 ΈΩΣ 18.00 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΩ.
Ρουχισμός και εφόδια
Υπνόσακοι
Αδιάβροχα ενηλίκων (πόντσο)
Αδιάβροχα παιδικά
Κάλτσες (απορροφητικές)
Εσώρουχα (από βιοτεχνία)
Μάρσιπους για μωρά
Σακίδια πλάτης
Εσώρουχα ισοθερμικά
Θερμικές κουβέρτες επιβίωσης
Σακούλες απορριμμάτων
Πλαστικά πιάτα & ποτήρια
Αλουμινένια σκαφάκια φαγητού
Πλαστικά μαχαιροπίρουνα
Χαρτοπετσέτες
Τρόφιμα
Ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (σνακ)
Γάλα σε σκόνη
Βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (μεγάλες συσκευασίες)
Τσάι (απλό)
Χυμοί
Κρουασάν
Σταφίδες
Μπισκότα
Σπαγγέτι
Κριθαράκι
Είδη προσωπικής υγιεινής
Μωρομάντηλα
Χαρτομάντηλα
Χαρτί υγείας
Πάνες για μωρά
Ξυραφάκια
Σερβιέτες
Οδοντόβουρτσες
Οδοντόκρεμες
Σαμπουάν
Αφρόλουτρα
Σαπούνι πλάκα
Μπιμπερό
Φάρμακα
Tobrex
Otrivin
Γάντια
Αντιδιαρροϊκά σιρόπια για παιδιά-ενηλίκες
Γαστροπροστασία, χάπια ενηλίκων
Σπασμολυτικά ενηλίκων
Αντιεμετικά, σιρόπια -ταμπλέτες
Ουρολοιμώξεις ταμπλέτες
Αντιφλεγμονώδη χάπια
Αντισηπτικά χεριών
Kαραμέλες για το λαιμό
Κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων-κρέμες για βρεφικό εξάνθημα
Voltaren κρέμα
Βιταμίνες
Aerolin
Φυσιολογικός ορός σε Αμπούλες
Φυσικά δάκρυα
Γλωσσοπίεστρα
Σύριγγες 10ml
Claripen για παιδιά και ενήλικες
Αυτοκόλλητα ράμματα
Αλοιφή για αιμορροΐδες
Κορτιζονούχα εισπνεόμενα
Soldesanil
Fucidin γάζες
Αλοιφή συγκάματος
Το Δίκτυο ζητά να μην μεταφέρετε ρούχα εκτός των αναφερόμενων, ούτε παπούτσια εκτός από καινούρια αθλητικά. Όχι σοκολάτες, χοιρινό και τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα.

Σε καθεστώς διατίμησης τα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, τα είδη πρώτης ανάγκης που προμηθεύονται οι πρόσφυγες, τίθενται σε καθεστώς διατίμησης στο οδικό δίκτυο προς την Ειδομένη
Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πρωτοβουλία συντονισμού των παραγωγικών φορέων για την ανθρωπιστική στήριξη των προσφύγων, αλλά και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να αναλάβει τις εξής δράσεις:

1)Επιχείρηση αλληλεγγύης, μέσω των συλλογικών φορέων και 19 εμπορικών συλλόγων που βρίσκονται στις περιοχές που συγκεντρώνονται οι περισσότεροι πρόσφυγες.

2)Δωρεάν αποστολή δεμάτων μέσω ΕΛΤΑ προς τη γενική γραμματεία Εμπορίου με την ένδειξη «ταχυδρόμοι αλληλεγγύης».

3)Προσφορές από ιδιώτες.

4)Διατίμηση βασικών ειδών στο οδικό δίκτυο, μέχρι την Ειδομένη.

Η απόφαση θα δημοσιευτεί εντός της ημέρας, ενώ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Αντώνης Παπαδεράκης, χαρακτήρισε καταδικαστέα τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας, υπογραμμίζοντας πως για τον λόγο αυτό θα καθοριστεί ανώτατη τιμή πώλησης(διατίμηση) στα είδη πρώτης ανάγκης όπως νερό, ροφήματα, συγκεκριμένα τρόφιμα, τσάι και χυμούς.

«Η χώρα μας διαφυλάττει τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της Ένωσης. Είναι σε συνέχεια του αισθήματος ευθύνης που επέδειξαν οι επιχειρήσεις και την περίοδο των ελέγχων στις ροές κεφαλαίων. Η Ελλάδα μπορεί και τους πρόσφυγες να στηρίξει και ενόψει καλοκαιριού να υποδεχτεί 27 εκατομμύρια τουρίστες είναι το μήνυμα» τόνισε ο κ. Παπαδεράκης.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, κάλεσε τους πολίτες να αποστέλλουν αγαθά που έχουν αναρτηθεί σε ειδικές λίστες, ενώ σημείωσε ότι σε συνεργασία με τη Γραμματεία μπορούν εταιρείες ή πολίτες να κάνουν αγορές από άλλες εταιρείες, στηρίζοντας τους πρόσφυγες, αλλά και την τοπική οικονομία. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ενημέρωσε πως για το θέμα αυτό υπάρχει σχετικό κονδύλι της συνομοσπονδίας, για να δοθεί στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους, για να αγοραστούν είδη από τις τοπικές αγορές.

Τα είδη πρώτης ανάγκης:

Στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με τους φορείς παραγωγής και εμπορίου της χώρας (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΒΤ, ΕΣΒΕΠ), για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των προσφύγων, τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως διαμορφώνονται, αυτήν τη στιγμή, είναι:

1. Τρόφιμα: παστεριωμένο γάλα 1lt μακράς διάρκειας σε χάρτινη συσκευασία, που να διατηρείται εκτός ψυγείου (όχι εβαπορέ), βρεφικά γάλατα σε σκόνη, φρυγανιές, μπισκότα, μέλι και μαρμελάδες (σε ατομικές μερίδες), τσάι (σε φακελάκια).

2. Είδη ατομικής υγιεινής: μωρομάντιλα, πάνες, σαμπουάν και υγρό σαπούνι σε μικρές συσκευασίες ή επαγγελματικές μαζί με μικρά πλαστικά μπουκαλάκια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες.

3. Λοιπά είδη: πλαστικά ποτήρια, πιάτα, πιρούνια και θερμικά ποτήρια.
Επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφέρουν κάποια από τα παραπάνω είδη, μπορούν να επικοινωνούν είτε με τον αντίστοιχο φορέα είτε με τη Γενική Γραμματεία στα τηλέφωνα: 210-3822077, 3893492, 3821054 και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση: gen-sec@gge.gr και με τη ΓΣΕΒΕΕ (κ. Τσιάμη Στέλλα 210-381660 εσωτ. 518).

Οι ιδιώτες που επιθυμούν να προσφέρουν, μπορούν να απευθύνονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή 210 - 3821054 (Κάνιγγος 20, Αθήνα), αλλά και στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.

_______________________







Δεν τους το ζήτησε ποτέ κανείς. Άλλωστε, το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που μπορείς να περιμένεις από έναν ταλαιπωρημένο...
Δημοσιεύτηκε από Achilles M. Peklaris στις Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.