Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Nέα για #Eidomeni― και Alarmphone για #SafePassage


"Κανείς δεν αφήνει το σπίτι του εκτός κι αν ζει σε στόμα καρχαρία.. Κανείς δε βάζει παιδιά σε βάρκα εκτός κι αν το νερό είναι πιο ασφαλές από τη στεριά". Έτσι με στίχους του ποιήματος της Warsan Shire είχε ξεκινήσει την ομιλία του ο διάσημος ηθοποιός Benedict Cumberbatch προσπαθώντας να ξεκουνίσει τους βολεμένους.
Ξεκουνήθηκαν; Δε νομίζω.
Στην Ειδομένη λένε οι γιατροί βλέπουν παθήσεις που είχαν χαθεί μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, παθήσεις σαν το 'πόδι των χαρακωμάτων' (trench foot), πόδι που ακρωτηριάζεται επειδή σαπίζει μετά από παρατεταμένη έκθεση σε κρύο και υγρασία.

Οι αλληλέγυοι αγωνίζονται. Με εμπόδια. Τούτο το τριήμερο αργίας ο Ερυθρός Σταυρός μαθαίνω αργεί και στο τηλέφωνο για επείγοντα έχει τηλεφωνητή που ζητά να πατάμε πλήκτρα μα ουδείς απαντά.
Λοιμώξεις ευτυχώς δεν έχουν εμφανιστεί. Λαβαίνω προειδοποίση πως τη φήμη ηπατίτιδας είναι προσπάθεια να διοχετευθούν (πάλι) ληγμένα εμβόλια στα παιδιά. Από τέτοια άλλο τίποτε, τα ξέρουμε, τα έχουμε δεί. Σαν τις απάτες των υπερτιμημένων εισιτηρίων, τα €8 για χρήση τουαλέτας, το ξύλο (βιντεοσκοπημένο, το έχω δει) από ιδιοκτήτη καντίνας προς όσους μοίραζαν φαγητό και του στερούσαν πελάτες.

Δημοσιεύω σήμερα:
*Το πολύ χρήσιμο Alarmphone που πρέπει να το γνωρίζει όποιος βρίσκεται στα νερά της Μεσογείου για να μη δούμε άλλους πνιγμένους.

*Μια στιγμή του Achilles M. Peklaris  γιατί συμφωνώ με όσα λέει και ενώ θέλουμε βεβαίως τις φωτογραφίες για να ενημερωνόμαστε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι οι άνθρωποι δεν είναι ντεκόρ ούτε άλλωθι.
Με απασχόλησε πολύ και προσωπικά το ζήτημα και πήρα την απόφαση κι ίσως προσέξατε που εγώ που τόσο αγαπώ τα selfies ούτε φωτογραφία έβαλα ούτε έγραψα εδώ για τις επισκέψεις μου σε πρόσφυγες. Επειδή κάποια πράγματα είναι και ιερά και παρεξηγήσιμα.

*Εικόνα από τη Συρία. Για να κατανοήσουν κι οι πιο άπιστοι από πού φεύγει ο κόσμος που έρχεται να πνιγεί ακι να παγώσει σε ξένη γη
και
*θέμα για το οποίο ξαναέγραψα
θέμα taboo που και οι ίδιες οι γυναίκες αποφεύγουν να αναφέρουν και να συζητήσουν όπως κάνουμε οι γυναίκες που έχουμε βιαστεί: οι βιασμοί, οι αγοραπωλησίες σαρκός και οι αναγκαστικοί γάμοι με έναν για να σωθούν από τους πολλούς.
Δημοσιεύω σήμερα κείμενο που βρήκα στα ελληνικά για τους βιασμούς στο ταξίδι από Αφρική μα έχω γράψει και για τα στρατόπεδα προσφύγων σε Τουρκία και Ιορδανία στα οποία πηγαίνουν Άραβες γειτονικών χωρών να αγοράσουν  νύφες και οι γονείς σα μόνη λύση προτιμούν να δώσουν το κοριτσάκι στον ένα που θα την παντρευτεί παρά να την κρατήσουν στο στρατόπεδο με κίνδυνο ομαδικούς βιασμούς και άγρια βια.
Σας μεταφέρω από παλιά μου ανάρτηση:
Η έκθεση της Unicef είναι για το 2013. Η επόμενη θα είναι απείρως ψηλότερη λόγω του πολέμου στη Συρία όπου σήμερα ενάμισι εκατομμύριο παιδιά έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας και τα στρατόπεδα προσφύγων έχουν μετατραπεί σε σκλαβοπάζαρα όπου με πρόσχημα το γάμο πουλιούνται σε άνδρες των γύρω χωρών κοριτσάκια για να επιβιώσουν τα αδέλφια τους. Οι ιστορίες είναι αμέτρητες, στα στρατόπεδα οι βιασμοί είναι τόσο συνηθισμένοι που πολλά κορίτσια επιδιώκουν το γάμο για να αποκτήσουν προστάτη ενώ συγχρόνως βέβαια η οικογενειακή βία αυξάνεται λόγω των συνθηκων.
Περί βιασμών κ.λ. στα στρατόπεδα προσφύγων κυκλοφορούν πολλά. Είδα τους άνδρες στην Ιορδανία που μαζεύονται παρέες και πηγαίνουν να ψωνίσουν προσφυγοπούλες. Σε μια ώρα έχει γίνει ο 'γάμος' κι η μικρή Ιφιγένεια έχει θυσιαστεί για να γλιτώσει την οικογένειά της ή την 'ατίμωση'.
Αν αντέχετε σας δίνω channel4.



Πείτε μου, εσείς θα μένατε;

Έκτακτο, λόγω καιρού.
Όποιος επιθυμεί και μπορεί να φιλοξενήσει για λίγες ημέρες ευπαθείς οικογένειες με βρέφη στο Κιλκίς ας επικοινωνήσει στο 6944152183.
Θυμίζω πως οι γιατροί λένε ότι από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν να εμφανιστούν περιπτώσεις σαν το 'πόδι των χαρακωμάτων' ('trench foot'- πόδια που ακρωτηριάζονται επειδή σαπίζουν λόγω παρατεταμένης έκθεσης σε κρύο και υγρασία).

Εθελοντές Κιλκίς Πρόσφυγες Ειδομένη/Volunteers Kilkis Refugees Idomeni
5 ώρες
Οι καιρικές συνθήκες σήμερα και τις επόμενες ημέρες αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Χέρσο. Η κατάσταση είναι απάνθρωπη και υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα. Όποιος επιθυμεί και μπορεί να φιλοξενήσει για λίγες ημέρες ευπαθείς οικογένειες με βρέφη στο Κιλκίς ας επικοινωνήσει στο 6944152183.

Alarmphone - how does it work from Alarmphone on Vimeo.
An alarmphone for people in distress at sea and in cases of pushback.
For the freedom of movement for everyone.

https://vimeo.com/157990644



Achilles M. Peklaris στην τοποθεσία Ειδομένη.
Καλημέρα από τη συννεφιασμένη Ειδομένη.
Έχω σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό να βγάζω φωτογραφιές με πρόσφυγες. Στην αρχή αυτής της κρίσης το έκανα τακτικά, πιστεύοντας ότι έτσι τους υποστηρίζω προβάλλοντάς τους. Μετά, κατάλαβα ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αξιοθέατο - και πολύ περισσότερο ότι δεν προσθέτει τίποτα η δικιά μου μουτσούνα δίπλα τους.
Όμως, αυτός εδώ ο κύριος δεν είναι "ένας πρόσφυγας". Είναι ο καλός μου φίλος ο Χασάν από το Ιράκ. Είναι ένας ΗΡΩΑΣ που γνώρισα και συνδέθηκα μαζί του στο καμπ της Μυτιλήνης, όταν ένα πρωί τον είδα στην παραλια της Νεάπολης να μπαίνει στη θάλασσα με το αμαξίδιό του. Σκέφτηκα "πως θα βγει; Πώς θα γυρισει μόνος του στο καμπ; Μήπως πρέπει να τον βοηθήσω;". Και μετά αυτός έβαλε τα γέλια: "Από το Ιράκ ήρθα, θα τα καταφέρω μια χαρα και μέχρι την πάνω γωνία". Ναι, ο Χασάν είναι πάντα χαμογελαστός, όπου κι αν βρίσκεται. Αγαπάει τη ζωή και τους ανθρώπους, μιλάει καλά αγγλικά και κάνει καλή παρέα.
Τις επόμενες μέρες στη Μυτιλήνη μιλήσαμε αρκετά, συνδεθήκαμε, μου είπε πολλά για τη ζωή του κι εγώ για τη δικιά μου. Και όταν έφυγε τον αποχαιρέτησα με μια μεγάλη αγκαλιά, ανταλλάξαμε emails, αλλα για να 'μαι απολύτως ειλικρινής σκέφτηκα πως μάλλον δεν θα τον ξαναδω ποτέ.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως ένιωσα όταν άκουσα ξαφνικα μέσα στο βάλτο της Ειδομένης τη φωνή του να φωνάζει το όνομά μου. Ο Χασάν ήταν εκεί, με το χαμόγελο σταθερά στο γλυκό του πρόσωπο. Πέσαμε ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, συγκινηθηκαμε, μείναμε έτσι για αρκετή ωρα. Στενοχωρήθηκα που μετά από την καλή φιλοξενία και τη λιακάδα της Μυτιλήνης τον είδα μέσα στο κρύο και τη λασπουριά της Ειδομένης. Όμως το χαμόγελό του μου έδωσε κουράγιο, ο Χασανάκος αντέχει, βαστάει, είναι πολύ δυνατός άνθρωπος. Είμαι σίγουρος πως ό,τι κι αν γίνει θα τα καταφέρει.
Και τούτη τη φορά που του είπα αντίο είμαι 100% σίγουρος πως θα τον ξαναδώ, γιατί πια είμαστε φίλοι. Είναι ένας από τους καλούς φίλους που έκανα σ' αυτή την ιστορική συγκυρία. Και του υποσχέθηκα πως όπου κι αν πάει, θα τον βρω. Και υπόσχομαι και εδώ οτί θα το κάνω.



Από πού φεύγουν και ρίχνονται με μωρά και αρρώστους στη θάλασσα; Εσείς θα μένατε; Πού;


Next time someone wonders why refugees are risking everything to come to Europe, show them this
Δημοσιεύτηκε από The Independent στις Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Θα μένατε λέτε; Πού; Πώς;

Σεξουαλική εκμετάλλευση… όσο διαρκεί το ταξίδι

gunaikes1-thumb-large
της Ιωάννας Φωτιάδη
«Το φοβισμένο κορίτσι που πλησίασα εκείνη την ημέρα στην Ειδομένη μονολογούσε απλώς σε σπαστά αγγλικά “κάτι κακό συνέβη σε μένα”», λέει με συγκίνηση η κ. Κάλλη Μυτιληναίου από τη ΜΚΟ Α21, που εξειδικεύεται στην καταπολέμηση του trafficking, για τη συνομιλία της με μια 22χρονη από το Μαρόκο. «Παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ χτυπημένη, δεν θέλησε να μας μιλήσει ανοιχτά, από ντροπή», αποκαλύπτει στην «Κ» η κ. Κάλλη Μυτιληναίου.
Η Α21 μοιράζει και αναρτά στις πύλες εισόδου της χώρας, σε κάθε πιθανό σημείο (τουαλέτες, βρύσες, κλίνες), ενημερωτικό υλικό σε αραβικά, φαρσί και αγγλικά, προκειμένου να αφυπνίσει τον ευάλωτο πληθυσμό.
Στην 24ωρης λειτουργίας γραμμή βοήθειας (1109) μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να μιλήσει σε 170 γλώσσες και να λάβει τη δέουσα συμβουλευτική. Εσχάτως, οι κλήσεις έχουν αυξηθεί, κυρίως από εθελοντές των οποίων «κάτι» έχει κινήσει την υποψία, δεδομένου ότι πλέον το σύστημα καταγραφής, αλλά και η συνεργασία μεταξύ των φορέων, έχει βελτιωθεί.
Η μορφή του trafficking, βέβαια, αλλάζει. Δεν πρόκειται πια για ένα οργανωμένο κύκλωμα που φέρνει με δόλια τεχνάσματα γυναίκες στην Ευρώπη για να προωθηθούν στην πορνεία. Σήμερα, τα δυνάμει θύματα έχουν ξεκινήσει το δαιδαλώδες ταξίδι με δική τους πρωτοβουλία και, στη διάρκεια αυτού, τους πλησιάζουν επιτήδειοι όταν αντιλαμβάνονται ότι εκείνες είτε έχουν διαχωριστεί από την ομάδα τους ή έχουν ξοδέψει τις οικονομίες τους. Παράλληλα, εκμεταλλεύονται και την απελπισία τους, αφού για όσους δεν κατάγονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το Ιράκ, το μέλλον του ταξιδιού τους είναι πλέον άδηλο. «Για να σε περάσω από τα “αφύλακτα” σημεία, πρέπει να κοιμηθείς με εμένα ή άλλον…», φαίνεται να είναι μια συνήθης πρόταση κυρίως προς ασυνόδευτες γυναίκες. Εκτιμάται ότι συνήθως δεν πρόκειται για οργανωμένο σύστημα, αλλά για «μοναχικούς λύκους» που δράττονται της ευκαιρίας. «Πολλές γυναίκες δηλώνουν ότι ο συνοδός δίπλα τους είναι ο σύζυγος ή ο πατέρας τους, ωστόσο όταν προσέχουμε τη συμπεριφορά και τη γλώσσα του σώματος, νιώθουμε ότι αυτό δεν ισχύει», περιγράφει κοινωνική λειτουργός.
«Εως τώρα έχω προσεγγίσει αρκετές γυναίκες που έμοιαζαν τρομοκρατημένες», σημειώνει η κ. Μυτιληναίου, «σε δέκα περιπτώσεις η υποψία μου ότι επρόκειτο για θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης επιβεβαιώθηκε». Μία φορά «επρόκειτο για δύο κοπέλες, 25 και 30 ετών, που από τη Δομινικανή Δημοκρατία έφτασαν Κωνσταντινούπολη, όπου τις εξέδιδαν για δύο εβδομάδες, και από εκεί μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα», περιγράφει η κ. Μυτιληναίου, που εξήγησε ενδελεχώς στα εν λόγω θύματα τα δικαιώματά τους. «Αν προχωρούσαν σε καταγγελία, θα είχαν έναν χρόνο έως τη δικάσιμο άδεια παραμονής, ενώ εμείς τους προσφέρουμε στέγη, νομική και ψυχολογική υποστήριξη».
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι παρά την ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, κανένα θύμα δεν έχει προχωρήσει νομικά. «Ηθελαν πάση θυσία να φύγουν από την Ελλάδα». Με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους, πολλές σιωπούν… Ορισμένες, το αποτολμούν, όταν πια βρίσκονται στην Κεντρική Ευρώπη. Εχουν γίνει καταγγελίες μέσω ΜΚΟ στη Γερμανία και την Αυστρία, εν πολλοίς πρόκειται για περιστατικά βίας που έλαβαν χώρα μετά τα ελληνικά σύνορα. Εκφράζονται, ωστόσο, από ορισμένους επιφυλάξεις σχετικά με την ακρίβεια των καταγγελιών, καθώς ένα θύμα σωματεμπορίας έχει σημαντική προστασία στην Ευρώπη.
«Τα όρια μεταξύ διακίνησης και εκμετάλλευσης –η διαφορά του ρόλου των smugglers και των traffickers– είναι ομολογουμένως δυσδιάκριτα, τυχαίνει η εκμετάλλευση να είναι περιστασιακή, όσο διαρκεί το ταξίδι ή εν γνώσει κάποιου συγγενούς του θύματος», σημειώνει μέλος ΜΚΟ που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, ανησυχούμε για διαφορετικού τύπου εκμετάλλευση», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, «οι παραμεθόριες περιοχές, όπως η Ειδομένη, ακούγονταν για παράνομες δοσοληψίες».
Και παιδιά
Τις παραπάνω ανησυχίες συμμερίζεται και ο εθνικός εισηγητής καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων, δρ Ηρακλής Μοσκώφ. «Θεωρώ δυνάμει θύματα κυκλωμάτων επαιτείας τα παιδιά έως 12 ετών, τα οποία μεγαλώνοντας ενδέχεται να τα ωθήσουν στην πορνεία και μετά ως ενήλικες στην εργασιακή εκμετάλλευση και στο μικροέγκλημα», λέει ο δρ Μοσκώφ. «Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται από πολλούς ως απειλή, ωστόσο η δική μας εγχώρια αγορά μοιάζει να απειλεί τη δική τους επιβίωση».
Στον χώρο της πορνείας, τις προηγούμενες δεκαετίες τα θύματα προέρχονταν από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και την Αφρική (Τυνησία), εσχάτως η «πιάτσα» είχε μονοπωληθεί από γυναίκες προερχόμενες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Πέρα από την καθαρά σεξουαλική εκμετάλλευση, γίναμε μάρτυρες τα προηγούμενα χρόνια κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονταν γυναίκες για τη λήψη ωαρίων, την κύηση παιδιών και την παράνομη υιοθεσία. Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε τη μετατροπή της προσφυγικής κρίσης σε κρίση εκμετάλλευσης ανθρώπων», καταλήγει ο κ. Μοσκώφ.
__________________________________________
Και το τρομοκρατικό χτύπημα της ημέρας:   
Πειραιάς 13 Μαρτίου 7μμ
Αυτη την ωρα περιπολικο του λιμενικου ΜΕΣΑ στην πετρινη αποθηκη στο λιμανι οπου φιλοξενουνται προσφυγες με αναμμενους φαρους τρομοκρατουν κοσμο κ αδειαζουν το χωρο. Κοσμος χωρίς προειδοποιηση στιβαζεται σε πουλμαν με αγνωστο προορισμο. Λιμενικοι αποκρινομενοι στις ερωτησεις μας λενε να παμε σπιτι να κάνουμε καμια δουλεια. Διαδωστε.


__________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.