Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Διεθνής Αμνηστία: #StopTheDeal #Eidomeni #refugeesGR #SafePassage (εικόνες-σχόλια)

Του Κώστα Κουκουζέλη 


#StopTheDeal #Eidomeni #refugeesGR #SafePassage 





Γιώργος Τυρίκος-Εργάς
Να αξιωθώ να ζήσω τη στιγμή που μια ακμάζουσα Συριακή κοινότητα θα γυρίσει πίσω στις ακτές τις Λέσβου να σηκώσει ένα μνημείο και να κλάψει τους νεκρούς της. Να αξιωθώ να ζω όταν στην Ειδομενή ένας Σύρος δεύτερης γενιάς, ένας σωστός καλλιτέχνης και μάστορης που πέρασε από εκεί μωρό, γυρίσει και φτιάξει ένα πέτρινο γεφύρι στον ποταμό. Να δω τη Χομς σαν μελίσσι με ζωή, να πάω να βρω τον φίλο μου τον τσαγκάρη που μου 'χει δώσει το κλειδί του μαγαζιού του, να πάω στη Καμπούλ να δω τους φίλους μου που θα έχουν γυρίσει, τα πιτσιρίκια που τους κάναμε μαθήματα ελληνικών να έχουν γίνει άντρες και γυναίκες και να μου πουν στη γλώσσα μου, "καλώς τον". Να κλάψω με την καρδιά μου τότε. Δεν αντέχω άλλο αυτά που βλέπω να γίνονται, μέχρι ένα σημείο πια. Αν χάσω την ελπίδα οτι αυτά που λέω είναι πιθανά θα αρρωστήσω, εδώ και καιρό δεν είμαστε καλά. Τι τραβούν οι άνθρωποι αυτοί δεν υπάρχει τρόπος να το πει κανείς, τι ταλαιπωρία τα σώματα και οι ψυχές τους. Ζεις ένα απειροελάχιστο κομμάτι από την περιπλάνησή τους και από τα όνειρά τους και λες, αν εγώ έτσι, αυτοί πως αντέχουν;



Βασω Τακη
ΟΙ 3 ... ΓΑΤΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΓΑΤΟΕΦΟΔΙΑ
Πήγαμε σήμερα στην Ειδομένη και μοιράσαμε τα τρόφιμα και τον ρουχισμό που είχαμε συγκεντρώσει σαν σύλλογος. Η κατάσταση τραγική, που η βροχή την επέτεινε ακόμα περισσότερο. Κάποιος φίλος με πληροφόρησε
ότι στον άλλο καταυλισμό στο βενζινάδικο της ΕΚΟ, λίγα χιλιόμετρα πριν την Ειδομένη, ζούσε ένα νεαρό ζευγάρι προσφύγων από την Συρία με τις 3 γάτες τους και ήθελαν λίγη βοήθεια, οπότε στην επιστροφή αποφάσισα να τους αναζητήσω και πράγματι κατάφερα και τους εντόπισα. Πρόκειται γιά ένα νεαρό ζευγάρι ευγενέστατο, με τα 3 τους παιδιά (έτσι αποκαλούσαν οι ίδιοι τις γάτες τους) και ένα 4ο παιδί να έρχεται, αφού η κοπέλα είναι έγγυος. Η αγάπη τους για τις γάτες τους, 2 άσπρα αγοράκια κι ένα γκρι κοριτσάκι, απεριόριστη. Για τουαλέτα χρησιμοποιούσαν ένα χαρτοκούτι. Τους ρώτησα τι βοήθεια ήθελαν για τις γάτες τους. Θέλουν γάλα, λίγη γατοτροφή, άμμο, κλουβάκια μεταφοράς, γιατί κάποια χάλασαν, οπότε αν κάποιος φιλόζωος πάει προς εκείνα τα μέρη ας πάει κάτι και για τις γατούλες πρόσφυγες. Βρίσκονται σε ένα κοντέινερ στην αρχή του βενζινάδικου δεξιά. Για όποιον θέλει περισσότερες πληροφορίες, ας μου τηλφωνήσει στο 6932726576. Όταν επέστρεψα στο ζεστό μου σπίτι και έκανα το ζεστό μου μπάνιο, ο νους ήταν πίσω, στα γυναικόπεδα που ζουν μέσα στις λάσπες και στο κρύο...
Σύλλογος Ζωόφιλων Ημαθίας ΖΩ.Η.


"Είμαι αντίθετος στη φιλοξενία των διαφόρων μεταναστών,μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης,"Είπε ο Άνθιμος κ ο Ιησούς Χριστός ένιωσε υπερήφανος







 «Γραφικό κλόουν φιλοξενούμενο στη χώρα» χαρακτηρίζει τον Ιβάν Σαββίδη ο Ολυμπιακός που προ ημερών τάιζε πρόσφυγες, φιλοξενούμενους στη χώρα.

Ναι.
Ο άλλος έφυγε κυνηγημένος απ τους ταλιμπάν,πέρασε 5 χώρες με τα πόδια,πλήρωσε ένα κάρο περαματάρηδες,θαλασσοπνίχτηκε στο Αιγαίο,κοιμήθηκε στις λάσπες νηστικός και παγωμένος,μόνο και μόνο για να κάνει προβοκάτσια του Αλέξη.
Σε γιατρό να πάτε.







Και τώρα αρχίζει η προπαγάνδα ενάντια στους ανθρώπους που βοήθησαν τους προσφυγες να δοκιμάσουν να ξεφύγουν απο την Ειδομενη. Τι εθνοπροδοτικα διεθνιΣτικα κομμουνια θα τους πουν, τι τρομοκρατες, τι εγκληματίες που θέλανε τον πνιγμο των προσφύγων!
Η λέξη αλληλέγγυος θα γίνει ο νέος στιγματισμός οποιουδήποτε εναντιωθεί στην ευρωχουντικη παρακρατική φάμπρικα και τα τσιράκια της τα φακελώμενα πλέον ως εθελοντές δεσμοφύλακες.



Η αλληλεγγύη δεν είναι lifestyle. 
Δεν είναι πόζες σε εξώφυλλα ούτε χειροκροτήματα σε ρουβάδες






Η συμφωνία είναι γεμάτη ηθικά και νομικά κενά, και η κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να την απορρίψει ολοκληρωτικά, γιατί:
1. Είναι απάνθρωπη
Η ανταλλαγή προσφύγων με πρόσφυγες είναι αποκρουστική και αγνοεί ολοκληρωτικά τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης. Προκαλεί ανησυχία πως το εν λόγω σχέδιο συνδέει και εξαρτά κάθε προσφερόμενη θέση επανεγκατάστασης για έναν Σύριο πρόσφυγα στην ΕΕ, με κάποιον άλλον Σύριο πρόσφυγα που θα θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο για να διασχίσει τη θανάσιμη θαλάσσια διαδρομή προς την Ελλάδα. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε σημαντική διάβρωση των δικαιωμάτων των προσφύγων και θα είχε διεθνείς νομικές επιπτώσεις, πολύ πέραν της Ευρώπης.
2. Οι πρόσφυγες μπορεί να καταλήξουν πάλι σε μία εμπόλεμη ζώνη
Μεταφέροντας τους πρόσφυγες πίσω σε μία «ασφαλή τρίτη χώρα» (μια χώρα της οποίας δεν είναι υπήκοοι και όπου θεωρείται ότι θα είναι ασφαλείς) θα εξαρτηθεί από την ικανότητα και την προθυμία αυτής της χώρας να παράσχει ένα ασφαλές  μέρος για να ζήσουν. Εν προκειμένω, η έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» για την Τουρκία προκαλεί ανησυχία, καθώς αποτελεί μια χώρα με  χαμηλές "επιδόσεις"  και ιστορικό σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων.  
Πολλοί πρόσφυγες στην Τουρκία ζουν υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς επαρκή στέγαση. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση. Έχουμε δει ακόμα και πρόσφυγες να βρίσκονται υπό κράτηση και να απωθούνται κατά μήκος των συνόρων της Συρίας από τις Τουρκικές αρχές.
Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν είναι πλήρες μέλος της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951 και παρότι διαθέτει ένα προσωρινό σύστημα προστασίας για τους Σύριους, άλλοι μη-Ευρωπαίοι πρόσφυγες δεν απολαμβάνουν αντίστοιχης προστασίας στη χώρα. Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής τρίτη χώρα» στην οποία οι χώρες της ΕΕ μπορούν έτσι απλά να μεταθέσουν τις υποχρεώσεις τους.
3. Θα ενθαρρύνει τους διακινητές
Εάν τα σχέδια προχωρήσουν, οι άνθρωποι που θα διαφεύγουν από τις συγκρούσεις και την δίωξη και οι οποίοι δεν θα καταφέρουν να βρουν ασφάλεια σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία (χώρες που ήδη φιλοξενούν πολύ περισσότερους πρόσφυγες από τις χώρες της ΕΕ) θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν ακόμα πιο θανάσιμες διαδρομές για να φτάσουν στην Ευρώπη. Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι δε θα καταφέρουν τίποτα περισσότερο από το να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν τους διακινητές, ακριβώς δηλαδή το ζήτημα που εννοείται πως προτίθεται να επιλύσει αυτή η συμφωνία.
4. Χιλιάδες θα παραμείνουν αβοήθητοι
Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί στους πρόσφυγες που είναι τώρα εγκαταλελειμμένοι στο κρύο, κάτω από άθλιες συνθήκες σε άλλα σημεία της Ευρώπης (όπως στην Ελλάδα και στην Ειδομένη), χωρίς να έχουν πρόσβαση ούτε καν στις πιο βασικές εγκαταστάσεις. Η υπάρχουσα κατάσταση συνιστά  ήδη μια ανθρωπιστική κρίση, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγάλη καταστροφή εάν οι ηγέτες της ΕΕ δεν θεσπίσουν αμέσως μέτρα επείγουσας αντιμετώπισης.
5. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
Τα σχέδια υπονομεύουν την ανάγκη για εξατομικευμένη εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μαζικής επιστροφής ατόμων στην Τουρκία, χωρίς την απαραίτητη εξατομικευμένη κρίση ή άλλες δικλείδες ασφαλείας. Αυτή η προσέγγιση υπολείπεται σημαντικά του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Στην πραγματικότητα δεν προέρχονται όλοι οι πρόσφυγες από τη Συρία, η Τουρκία, όμως, δεν μπορεί να στηρίξει και πρακτικά δε στηρίζει- όλους εκείνους που κατάγονται από τη Συρία και επιπλέον δεν έχει ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου για πολλούς άλλους.  

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αναζητήσει προστασία έξω από τη χώρα του, αλλά για τους περισσότερους πρόσφυγες είναι αδύνατο να φτάσουν στην Ευρώπη νόμιμα και με ασφάλεια. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δε θα πρέπει απλά να κάθονται και να παρατηρούν τους -όλο και περισσότερους- ανθρώπους που αναγκάζονται να πέσουν στα χέρια των διακινητών και να ακολουθήσουν επικίνδυνες και συχνά θανάσιμες διαδρομές. Ανέλαβε δράση. Πίεσέ τους να πάρουν επειγόντως μέτρα.
Η έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για δίκαιη κατανομή των ευθυνών της ΕΕ

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.