Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ο Βλαδίμηρος στα σκαλιά... έπεσε αλλά είπε


«'Αν δεν ξεχάσεις την πρώτη σου αγάπη
δε θα γνωρίσεις την τελευταία...»

Σα σήμερα 14 Απριλίου 1930 ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, πρώτο θύμα της Ουτοπίας, αυτοπυροβολήθηκε στα σκαλιά της αγαπημένης του.
Φουτουριστής και μαχητής, ασίκης και αντάρτης, ζωγράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και κινηματογραφιστής, άφησε έργο πολύ και πίκρα και ένα γράμμα προς τους συντρόφους να νοιαστούν την αγάπη του και τον άνδρα της.
Πέθανε απογοητευμένος από τη γραφειοκρατία και τη στάση της νέας Σοβιετικής ηγεσίας για την Τέχνη. «Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα...δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών...».


Ξέροντας τι επακολούθησε, λέω, Βλαδίμηρε καλά που έφυγες, καλά που δεν έζησες, να χάσεις κι εσύ τη φωνή σου ώσπου να βγαίνει αλλιώτικη όπως της Αχμάτοβα κι έμεινες σύμβολο για μάς εκείνων που δεν έγιναν.
________________________________
Ακολουθούν φωτογραφίες του στο γραφείο του, με το σκυλί του, με την αγαπημένη και μούσα του Λίλυα Μπρικ και λίγων έργων του.
Χαρείτε τα!















4 σχόλια:

  1. Θα εμπνέει πάντα όσους εξακολουθούν να μάχονται για έναν κόσμο δίκαιο δίχως άρχοντες και σκλάβους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα...δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών..." so true!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.