Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Για την υπεραλίευση: Guardians Of The Aegean― ένα σημαντικό ντοκιμαντέρ



Έχω ξανασυστήσει από εδώ τα σπουδαία ντοκιμαντέρ του Όμηρου Ευαγγελινού. Σας θυμίζω το πυκνότατο Toxic Crisis που μας έμαθε πολλά όχι μόνο για την υπερμόλυνση του πλανήτη μα και για τη ρυπαρότητα και το μαύρο χρήμα που κρύβονται πίσω από τη λεγόμενη 'Πράσινη' ενέργεια. Ή το άλλο, για τα σκουπίδια της Μυκόνου, ζήτημα φλέγον μεταφορικά μα και κυριολεκτικά καθώς δε γίνεται να αγνοηθεί η καρκινογόνα φωτιά της χωματερής του ΧΥΤΑ μας.

Πολύ δικός μας ο Όμηρος Ευαγγελινός, Μυκονιώτης* όπως κι εγώ, δηλαδή μέλος του Tribe όσων αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μεγάλες πόλεις της γης και να κατοικήσουμε στο φιλόξενο τούτο βράχο.
Ψαροτουφεκάς και λάτρης της θάλασσας, ήταν πολύ φυσικό που ασχολήθηκε με το πολύ σοβαρό ζήτημα της υπεραλιείας στο Αιγαίο.

Είναι γνωστό πως για το ψάρεμα στους ωκεανούς γίνονται άγριες διαπραγματεύσεις και πόλεμοι, είναι γνωστό ότι το ψάρι του πλανήτη λιγοστεύει όσο και μολύνουμε και βρίσκουμε όλο και πιο αποτελεσματικές μεθόδους ψαρέματος που αποδεκατίζουν το γόνο. Όσοι ασχολούμαστε έχουμε διαβάσει πολλά για τη ζημιά που κάνουν οι τράτες. Κι όσοι ζούμε στα νησιά συνηθίσαμε να ακούμε τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς του δυναμίτη αλλά και  τους ψαράδες που πολλά ανησυχούν για το μέλλον των αγαπημένων μας νερών.

Έτσι, μου φαίνεται, ήταν θέμα χρόνου να ασχοληθεί ο Όμηρος Ευαγγελινός με το θέμα. Και το έκανε με το μοναδικό του τρόπο. Πέντε χρόνια ταξίδεψε στις Κυκλάδες με το δικό του ψαροκάικο  ερευνώντας το θέμα της υπεραλίευσης και τον αγώνα επιβίωσης των μικρών ψαράδων.
Διαπίστωσε δραματική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων λόγω «του χάους και της αναρχίας»  που επικρατούν. Μεγάλης κλίμακας αλιεία που δεν την αντέχει το οικοσύστημά μας, με καθημερινές παράνομες πειρατικές τακτικές όπως η χρήση δυναμίτη, είναι ο κανόνας.
Όταν πληροφορήθηκε ένα σχέδιο προστασίας που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Πιερ Ιβ Κουστό, πήγε στη Σαντορίνη για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες να συνενωθούν ντόπιοι ψαράδες, επιστήμονες και πολιτικοί, με σκοπό τη δημιουργία μιας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής.
Τέτοιες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος που γεννιούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ελάχιστες παγκοσμίως.
Δεν είναι ανάγκη να τρώτε ψάρι, να αγαπάτε τη θάλασσα, να  έρχεστε διακοπές στο Αιγαίο για να μη χάσετε το σπουδαίο αυτό ντοκιμαντέρ. Μας αφορά όλους.
Σας δίνω συνεργάτες, το  trailer, την αφίσα 
και συστήνω:





Δημοσιεύτηκε από Omiros Evangelinos στις Σ, 19 Μ2016
Τhe five-year odyssey of filmmaker Omiros Evangelinos while sailing on board a former fishing caique, through the islands of the Cyclades, investigating the matter of overfishing and the struggle of artisan fishermen throughout the Aegean Sea. In his voyage he’s documenting a chaotic state of anarchy, where pirate fishing methods, like the use of dynamite and intense industrial fishing, have brought this once reach sea near depletion.
Along the way the news of a conservation project initiated by Pierre-Yves Cousteau brings Omiros and his crew to Santorini island. There they witness Pierre’s efforts in uniting the local fishermen together with scientists and local politicians for the making of a Marine Protected Area, one of the few bottom up conservation initiatives in the world…
________________________________________________
*Μυκονιώτες: Κατά το 'Αιγυπτιώτες' που έλεγε ο Καβάφης για τους της Αιγύπτου που δεν ήταν γηγενείς Αιγύπτιοι, έτσι είμαστε κι εμείς οι εδώ απ' αλλού και εραστές του τόπου.



2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.