Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

Πατρίδα μου είναι η γλώσσα― (κι ο ΦΠΑ έγκλημα τιμής)


Πατριώτης στην Ελλάδα είναι ο στρατόκαυλος· ρομαντικός όποιος θέλει να πάρει την Πόλη που πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικιά μας θα 'ναι.
Κι όμως πατρίδα της Ελλάδας είναι η γλώσσα της. Για 2000  χρόνια κατακτιέται από Ρωμαίους, Βενετσιάνους, Οθωμανούς, Τα γεωγραφικά σύνορα αλλάζουν, τα αγάλματα πουλιούνται ή κλέβονται και ταξιδεύουν γι αλλού, οι ιδέες επίσης ταξιδεύουν κι εφαρμόζονται αλλού καλύτερα. Οι μύθοι φώλιασαν στη Ζωγραφική κι εκτίθενται στα μουσεία της γης. Οι τραγωδίες τριγυρνούν και παίζονται στα θέατρα του κόσμου, αναδεικνύονται σε καινούργια έργα κι αποκαλύπτουν και αποκαλύπτονται στην Ψυχανάλυση και την Ανθρωπολογία. Οι άνθρωποι φεύγουν κι έρχονται, ανακατεύονται οι φυλές κι αλλάζουν, οι διάλεκτοι χάνονται κι η παλιά γνώση βασιλεύει σε νέες σχολές και Ακαδημίες.
Τι μένει; Τι έμεινε; Τι έζησε και τι φέρει μέσα του όλη την Ελλάδα αρχαία και νέα, κι όλη την Τέχνη, τη σοφία, την πείρα της; Η γλώσσα.  Μόνο η γλώσσα.
Η γλώσσα είναι η πατρίδα μας. Κι εκεί είναι η τρέλα, εκεί διαφαίνεται η παρανοϊκή αυτοκαταστροφικότητα του μικρού μας κράτους που επιλέγει να επενδύει σε ό,τι άλλο παρά στη διάσωση και διάδοση της μόνης μας κληρονομιάς.

Το βιβλίο ποτέ δε στηρίχτηκε στην Ελλάδα από το κράτος, όπως δε στηρίχτηκε κι η Εκπαίδευση που χρηματοδοτείται με όσο λιγότερα σαν αναγκαίο κακό, μια βαρετή αγγαρεία για να μη μας πουν κι αγράμματους.

Τώρα που όλα είναι ρευστά, τώρα που η γη χάνεται κάτω απ' τα πόδια μας είναι ώρα κρίσιμη όσο ποτέ. Και τώρα, ιδίως τώρα, και μόνο η ιδέα αύξησης του ΦΠΑ στα βιβλία μοιάζει με άλλη μια μαχαιριά.
Άραγε έχουν  συναίσθηση τι ζημιά κάνουν; 'Αραγε έχουν ιδέα τι επένδυση θα ήταν αυτό που τόσο περιφρονούν; Δε νομίζω. Σας φέρνω επιστο λή της "΄Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου" για το ΦΠΑ «έγκλημα τιμής», μα το ζήτημα είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι ζήτημα πατριωτικό. Το μόνο.

ΈΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΒΙΒΛΊΟΥ
Επιστολή της ΕΝΕΛΒΙ στον υπουργό Πολιτισμού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 6 ΜΑΪ́ΟΥ 2016
Τη στιγμή που διαφαίνεται ως βεβαία η αύξηση του γενικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, φημολογείται έντονα πως και ο συντελεστής ΦΠΑ στο βιβλίο θα εκτιναχθεί από το 6% στο 13%.  Θυμίζουμε ότι το βιβλίο υπήχθη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από αγώνα ολόκληρου του κλάδου, αλλά και με την ουσιαστική και αποφασιστική παρέμβαση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (International Publishers Association) και της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers), με επιστολές τους προς τους θεσμούς και τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς. Επιπλέον, καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό ΦΠΑ στο βιβλίο είναι πολύ χαμηλότερο από τα υπόλοιπα καταναλωτικά είδη, σε ορισμένες μάλιστα είναι μηδενικό (Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Νορβηγία).  Ο λόγος είναι απλός: το βιβλίο θεωρείται παντού πολιτιστικό προϊόν και η παραμονή του στον χαμηλό συντελεστή αποτελεί τη συνεισφορά του κράτους στην ανάδειξη του πολιτισμού, στην προώθηση της φιλαναγνωσίας, στη διαμόρφωση σκεπτόμενων και ενημερωμένων πολιτών. Ειδικά στην πατρίδα μας, όπου οι δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες είναι ελάχιστες και συνήθως μη εξοπλισμένες επαρκώς με σύγχρονη βιβλιογραφία, ο χαμηλότατος συντελεστής ΦΠΑ αποτελεί και ένα κοινωνικό μέτρο προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων.  Σας ρωτάμε λοιπόν ευθέως, κ. Υπουργέ: 
·  μετά την εκκωφαντική σιωπή σας για το θέμα της επαναφοράς της Ενιαίας Τιμής, 
·  μετά την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής για τα θέματα του βιβλίου, 
·  μετά την παντελή έλλειψη αναφοράς σε κάποια από τις δηλώσεις και συνεντεύξεις σας για θέματα του βιβλίου, 
·  μετά την άρνησή σας να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε με όλους τους παράγοντες του χώρου του βιβλίου, όπως είναι τα σωματεία εκδοτών-βιβλιοπωλών (ΕΝΕΛΒΙ – ΠΟΕΒ – ΣΕΒΑ – ΣΕΕΒΙ – ΣΕΚΒ), τους οποίους συναντούν μόνο μετακλητοί υπάλληλοι του Υπουργείου χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες,  
θα υποστηρίξετε τουλάχιστον τη μη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για το βιβλίο, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη; 
Θα τοποθετηθείτε δημόσια υπέρ της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στο βιβλίο;
Εμείς θεωρούμε αυτονόητο ο υπουργός Πολιτισμού να ενδιαφέρεται και να προστατεύει το βιβλίο. Όμως, μέχρι τώρα μας χρησιμοποιείτε για να δικαιολογήσετε την ύπαρξή σας, βάζοντας ως δόλωμα τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και τις άλλες διεθνείς εκθέσεις, τις οποίες έχει ανάγκη ο κλάδος μας. Πρόσφατα (20/4/2016) μας κάλεσε ο Πρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Τσουκαλάς, σε συνάντηση στις 11 Μαΐου στα γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, για να συζητήσουμε θέματα συνεργασίας στον τομέα του βιβλίου και του  πολιτισμού εν γένει με αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Κινέζο Υφυπουργό του State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television of the People’s Republic of China. Τι πρόκειται να συζητήσουμε με τους Κινέζους αξιωματούχους  όταν ουδείς εντός του Υπουργείου Πολιτισμού γνωρίζει τα θέματα του κλάδου; Πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτή θα είναι μια παρωδία κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτεθεί η χώρα μας και ευτελίζεται η σύγχρονη εκδοτική παραγωγή. Μια τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία από υπεύθυνα άτομα με μεγάλη γνώση του αντικειμένου. Και καταλήγουμε, κ. Υπουργέ:
·  θα ανταποκριθούμε στα καλέσματά σας για βοήθεια αν μας αντιμετωπίσετε ισότιμα και με σεβασμό ώστε να πράξετε το αυτονόητο: να εργασθούμε όλοι μαζί για την υπόθεση του βιβλίου. Προς το παρόν δουλεύουμε μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε τους ανθρώπους του βιβλίου τακτικούς συνομιλητές σας για όλα τα θέματα του βιβλίου.

·  θα δεχθούμε να παρευρεθούμε στη συνάντηση με τους Κινέζους αξιωματούχους, σεβόμενοι τους θεσμούς και τον κλάδο. Σας καλούμε να τοποθετηθείτε δημόσια υπέρ της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στο βιβλίο και της επαναφοράς του νόμου της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου δείχνοντας έτσι πως, τουλάχιστον, συμμερίζεστε την αγωνία όλου του πνευματικού κόσμου για την επιβίωση του βιβλίου.
Ζαλόγγου 9 • 2ος όροφος • 106 78 Αθήνα
9 Zalogou str. • 106 78 Αthens
e mail: info@enelvi.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου