Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Εκπαραθύρωση κρατουμένου ― Pëllumb Marnikollaj



Πρώην κρατούμενος που είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους πήγε όπως όφειλε να δώσει το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα. Και εξαφανίστηκε.
Δεν ειδοποιήθηκε κανείς και μόνο αφού αναζητήθηκε από συγγενείς, το Α.Τ. ενημέρωσε την οικογένεια ότι ήταν νεκρός. Αυτοκτόνησε πηδώντας από το παράθυρο, είπαν αλλά στην αυτοψία της σορού βρέθηκαν σημάδια βασανισμού.

Η ελληνική αστυνομία έχει παλιά παράδοση στις εκπαραθυρώσεις τις τόσο συνηθισμένες κάποτε που, κομμουνιστές κρατούμενοι (όπως η Έλλη Παππά), αναφέρουν ότι τις χρησιμοποιούσαν και για εκφοβισμό επιλέγοντας να ανακρίνουν πλάι σε παράθυρα.
Μακριά παράδοση και στα βασανιστήρια;

Στην Αλβανία γίνεται σάλος για το θάνατο του Pëllumb Marnikollaj, εδώ δεν είδα παρά από κάποιους που επιμένουν να κοινοποιούν στο Διαδίκτυο.


Σας φέρνω άρθρο από omniatv γιατί μας αφορά αυτή η αδικία. Δε θέλουμε να ζούμε σε καθεστώς σιωπής, βασανιστηρίων και εκπαραθυρώσεων.

Στις 3 Αυγούστου ο αλβανικής καταγωγής, πρώην κρατούμενος, Pëllumb Marnikollaj πηγαίνει να δώσει το παρών - αφού είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση να δίνει το παρών στο οικείο Α.Τ..
Από τότε τα ίχνη του χάνονται.
Όταν στις 13 Αυγούστου οι συγγενείς του τον αναζητούν, οι αρμόδιοι του Α.Τ.τους ενημερώνουν ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 4ο όροφο μόλις έμαθε πως θα κρατηθεί εκ νέου καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί καινούριο ένταλμα. Έτσι απλά. Και πως τελικά δεν έκριναν σκόπιμο να ενημερώσουν κάποιον συγγενή παρότι ως υπό όρους αποφυλακισμένος είχε δηλώσει μόνιμη κατοικία στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων. Ωστόσο τους ενημέρωσαν τελικά οτι μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Από τον Ερυθρό Σταυρό τους έστειλαν στο νεκροτομείο.
Οι συγγενείς παρέλαβαν την σορό λίγη ώρα πριν θαφτεί ως ανώνυμος και την μετέφεραν στην Αλβανία όπου σύμφωνα με τον εκεί ιατροδικαστή έχει σημάδια κακοποίησης...
Το θέμα έχει κινητοποιήσει τόσο την αλβανική Πρεσβεία όσο και τα αλβανικά ΜΜΕ. Εδώ πάλι ούτε μισή αναφορά.



Ένα σημαντικότατο γεγονός που αφορά στον θάνατο του Αλβανού πρώην κρατούμενου Pellumb Marnikollaj στο Α.Τ. Πατησίων έχει γίνει το βασικό θέμα στα ΜΜΕ της Αλβανίας ενώ στην Ελλάδα έχει εντελώς αποσιωπηθεί. Η Αλβανική Πρεσβεία στην Ελλάδα ζητάει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Στις 3 Αυγούστου 2016, ο Pellumb Marnikollaj πήγε στο ΑΤ Πατησίων να δηλώσει την παρουσία του - αφού είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση να δίνει το παρών στο κοντινό Α.Τ. -   κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Οι συγγενείς του τον έψαξαν και πήραν την απάντηση από την αστυνομία, πως όταν ανακοίνωσαν στον Marnikollaj ότι είχε βγει ένταλμα σύλληψής του για νέα υπόθεση,  αυτός πήδηξε από το παράθυρο και αυτοκτόνησε. Δεν έγινε καμιά άλλη ενημέρωση, ούτε από τον ιατροδικαστή, ενώ οι συγγενείς πρόλαβαν και πήραν τη σορό του θύματος λίγο πριν τον θάψουν στο νεκροταφείο, στις 12 Αυγούστου.

Να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι μεταφορά της ανάρτησης των Realiteti Shkoder News και ότι κανείς δεν μπορεί ακόμα να πει με ακρίβεια τί έχει συμβεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ελληνικές αρχές τηρούν σιωπή ιχθύος ...

Α.Ι.

Στην Αλβανία (από Realiteti Shkoder News)
Η αυτοψία στη σορό του Pellumb Marnikollaj στην Αλβανία επιβεβαίωσε τις υποψίες  που υπήρχαν για δολοφονία του νεαρού από την Ελληνική Αστυνομία. Πηγές των αλβανικών "Realiteti Shkoder News" λένε ότι η οικογένεια του  Marnikollaj έστειλε τη σορό του νεαρού άνδρα στην πρωτεύουσα για ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη. Από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου μέχρι και  στις 11 το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε αυτοψία  και κάθε άλλη αναγκαία εξέταση στο νεκρό σώμα του 28χρονου από τη Λέζα, για την επίτευξη σαφών συμπερασμάτων για τα αίτια του θανάτου του. Η αυτοψία επιβεβαιώνει  βιαιοπραγία σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα το θάνατο του νεαρού. Οι αλβανοί εγκληματολόγοι  απέρριψαν τον ισχυρισμό της ελληνικής αστυνομίας ότι ο νεαρός έπεσε από το 4ο όροφο Α.Τ. στην Αθήνα. Η αυτοψία αποκάλυψε σημάδια βίας και βαρβαρότητας.
Η Αλβανική Πρεσβεία στην Ελλάδα ευχαρίστησε τα "Realiteti Shkoder News" για τη  δημοσιοποίηση ενός τέτοιου σοβαρού γεγονότος, το οποίο ήταν κρυμμένο από το ελληνικό κράτος. Εκπρόσωποι της πρεσβείας είπαν ότι, σε αντίθεση με οποιαδήποτε νομοθεσία, δεν είχαν πληροφορηθεί για τα γεγονότα που σχετίζονται με τη ζωή ενός Αλβανού υπηκόου στην Ελλάδα, όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί. Επίσης, σύμφωνα με την πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, ακόμη και αν υποτεθεί ότι ο νεαρός έπεσε από το παράθυρο για να αυτοκτονήσει, η Πρεσβεία και τα ΜΜΕ θα έπρεπε να  είχαν ενημερωθεί για ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
Επίσης δήλωσαν στα "Realiteti Shkoder News" ότι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές τον  λόγο  για τον οποίο  δεν  ενημερώθηκε η  οικογένεια  ή ο δικηγόρος του, και το σημαντικότερο, γιατί αποφασίστηκε να τον θάψουν μυστικά ως έναν άνθρωπο χωρίς ταυτότητα και μάλιστα 9 ημέρες μετά τον θάνατό του.
 Τα "Realiteti Shkoder News" έχουν πληροφορηθεί ότι η Αλβανική Πρεσβεία  στην Ελλάδα έχει θέσει ερώτημα προς την ελληνική πολιτεία για την εν λόγω υπόθεση και απαιτεί πλήρεις εξηγήσεις..
Από την άλλη πλευρά, η δικηγόρος Μαρία Κωνσταντοπούλου που βοήθησε στον εντοπισμό του Pellumb Marnikollaj, σημείωσε  ότι  το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε έδειξε πλήρη αμέλεια για το θύμα. Σύμφωνα με την έρευνά της, για περισσότερο από 5 ώρες κανένας από τους γιατρούς ή το προσωπικό του νοσοκομείου δεν ενημέρωσε αν ο  Marnikollaj είχε πεθάνει ή αν ήταν σε κώμα.
Αν και η οικογένεια του νεαρού  από τη Λέζα έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυτό το συγκλονιστικό συμβάν, οι αρχές διατηρούν τη σιωπή τους.
omniatv.com/blog/5987



_______ 
Ξημερώματα 18 Αυγούστου προσθέτω
κι ευχαριστώ
Larent Koka που μετέφρασε

18/08/2016

Η τραγική ιστορία που εκτυλίχθηκε μέσα στο Α.Τ. Πατησίων έχει αναστατώσει την αλβανική κοινωνία και έχει γίνει πρώτο θέμα στις ειδήσεις εκεί, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από τις αρχές.
Στις 3 Αυγούστου ο πρώην κρατούμενος Pellumb Marnikollaj, αλβανικής καταγωγής, πήγε στο Α.Τ. Πατησίων να δηλώσει την παρουσία του - αφού είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση να δίνει το παρών στο κοντινό Α.Τ. -   κι από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Οι συγγενείς του τον έψαξαν και πήραν την απάντηση από την αστυνομία, πως όταν ανακοίνωσαν στον Marnikollaj ότι είχε βγει ένταλμα σύλληψής του για νέα υπόθεση,  αυτός πήδηξε από το παράθυρο και αυτοκτόνησε. Δεν έγινε καμιά άλλη ενημέρωση, ούτε από τον ιατροδικαστή, ενώ οι συγγενείς πρόλαβαν και πήραν τη σορό του θύματος λίγο πριν τον θάψουν στο νεκροταφείο, στις 12 Αυγούστου.
Καμιά δήλωση δεν έγινε από το αστυνομικό τμήμα σχετικά με τον θάνατο του νεαρού Pellumb Marnikollaj και η υπόθεση θα είχε αποσιωπηθεί αν δεν έκαναν οι συγγενείς του θύματος τεράστιες προσπάθειες για να βγει στο φως η αλήθεια.
Στη συνέντευξη τύπου που ακολουθεί, ο πατέρας του Pellumb, μιλάει συντετριμένος για τον γιο του,  για την άψογη διαγωγή που είχε δείξει απέναντι στην υποχρέωσή του απέναντι στην αστυνομία, και για τους λόγους που έχει για να αμφιβάλλει για τους ισχυρισμούς της αστυνομίας σχετικά με τον θάνατό του.

Τέλος καλεί τις ελληνικές αρχές να διαλευκάνουν την υπόθεση και να πουν την αλήθεια χωρίς να κρύψουν κάτι.


_______Προσθέτω 20 Αυγούστου
Επιστολή κρατουμένων
Με ανοικτή επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ζητούν εξηγήσεις για το περιστατικό κρατούμενοι από τις ελληνικές φυλακές:
«Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να κρίνουμε τι πραγματικά συνέβη. Εχουμε όμως τόσες χιλιάδες λόγους, όσοι και οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές, για να μην πιστέψουμε την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. Οχι μόνο επειδή τόσο άτσαλα προσπάθησε να κουκουλώσει το γεγονός, ούτε επειδή οι εξηγήσεις της έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική (ελάτε τώρα, κύριοι της ΕΛ.ΑΣ. Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι όχι ένας κρατούμενος, αλλά ακόμα και κάποιος πολίτης που πηγαίνει να βγάλει ταυτότητα κυκλοφορεί ανενόχλητος στα γραφεία των αστυνομικών τμημάτων ανοιγοκλείνοντας παράθυρα;)
»Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε την εκδοχή που δίνει η οικογένεια του αδικοχαμένου συγκρατούμενού μας γιατί καθένας από εμάς έχει γνωρίσει στο πετσί του τις κτηνωδίες που λαμβάνουν χώρα στα ανακριτικά γραφεία των αστυνομικών τμημάτων. Κι εάν δεν έχουμε άμεση εμπειρία εκπαραθύρωσης, αρκετοί από εμάς έχουμε, ωστόσο, την εμπειρία της απειλής της ως μια καθόλου πρωτότυπη ανακριτική μέθοδο.
»Καθένας από εμάς, επίσης, έχει εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι τα παράθυρα των αστυνομικών τμημάτων είναι στολισμένα με “ζαρντινιέρες” [...] Δεν σκοπεύουμε να πάρουμε θέση στο διπλωματικό παιχνίδι που παίζεται μεταξύ ελληνικής και αλβανικής πρεσβείας. Θέλουμε μόνο μια απάντηση. Ακόμα και αν πάρουμε στα σοβαρά την προκλητικά ψευδή εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., είναι τελικά, κύριοι υπουργοί, η ιδιότητα του μετανάστη ή αυτή του πρώην κρατούμενου που επιτρέπει ο θάνατος ενός ανθρώπου σε αστυνομικό τμήμα να αντιμετωπίζεται με απαξία που δεν αντιστοιχεί


6 σχόλια:

  1. H ξεφτίλα του αποτυχημένου κράτους μας, φαίνεται ότι είναι απεριόριστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αντιμετωπιση απο μερους της πολιτειας,ποινικων και πολιτικων κρατουμενων,εδω και παραπολυ καιρο εχει ''ξεφυγει'' και γινεται ολο και χειροτερη!! Βεβαια ,για τους κατασταλτικους μηχανισμους ,το ηθος και την μεθοδολογια ,λιγο-πολυ τα γνωριζουμε. Το μεγαλο ερωτημα λοιπον ,ειναι η κοινωνια τι σταση κρατει,πως τα μεταβολιζει ,και γιατι δεν υπαρχουν οι μαζικες αντιδρασεις για αυτα τα θεματα! Μην θυμηθω το θεμα με τις φυλακες Γ τυπου επι Αθανασιου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως και με τις φυλακές Γ που θυμάμαι έγραφα, συχνά έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυό μεγάλους σκοπέλους. Διότι ένα πλατύ κοινό νιώθει πως φυλακές και δικαστήρια δεν το αφορούν αλλά είναι θέματα του υποκόσμου για ψυχοπονιάρηδες αργόσολους ακτιβιστές (ή, προσβλητικά 'αριστερούληδες') και σ΄αυτές τις απόψεις ακουμπά το κράτος στηριγμένο στην ελλιπή ενημέρωση, μια σιωπή των ΜΜΕ που αδιαφορούν άλλοτε σκόπιμα κι άλλοτε επειδή οι φυλακές δεν είναι 'sexy'.

      Ακόμα και το #kolastirio χρειάστηκε μεγάλο αγώνα για να παιχτεί στα κανάλια (το λίγο που παίχτηκε) κι ας ήταν οι εικόνες φρίκης τόσο δυνατές που ήταν 'εμπορικές'.

      Διαγραφή
  3. προφανως αν θελει καποιος να αρχισει απο καπου ωστε να δει γιατι τον αυτοκτονησαν, πρεπει να κοιταξει τον λογο για τον οποιο ηταν μεσα, πως βγηκε με αναστολη και τι ηξερε ενω ηταν εξω οσο αφορα την υποθεση για την οποια θα επρεπε να ειναι μεσα. Τοσο απλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτός αν ξέρετε κάτι, μπορεί αυτό, μπορεί και να ήταν μια κατάχρηση εξουσίας, να είχε προηγούμενα με κάποιον εκεί στο τμήμα..

      Σημασία έχει ότι κι εσείς λέτε «τον αυτοκτόνησαν».
      Δύσκολο να πιστέψουμε το αντίθετο.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.