Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Βομβαρδισμός της Γάζας_ το Πλοίο Των Γυναικών (σχόλια-εικόνες) #GazaUnderAttack #Flotilla


Χθες έκανε το Ισραήλ πάνω από 30 βομβιστικές επιδρομές στη Γάζα όπου 1.8εκ άνθρωποι βομβαρδίζονται παγιδευμένοι σε μια λωρίδα γης. Πάλι θα δοκιμάζει φαίνεται το Ισραήλ καινούργια όπλα και, είναι γνωστό, πουλιούνται ακριβότερα τα δοκιμασμένα.
Επίσης, το 'Πλοίο των Γυναικών' που είχε σκοπό να σπάσει τον αποκλεισμό, ανάρτησε ένα video που έδειχνε το ισραηλινό ναυτικό να πλησιάζει και ύστερα χάθηκε. Ως τώρα που γράφω οι 13 γυναίκες που ήταν πάνω στην 'Ελιά' (Zaytouna-Oliva) είναι εξαφανισμένες δηλαδή πιθανότατα έχουν συλληφθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζεται βίαια τέτοια απόπειρα. Ως τώρα που γράφω είναι άγνωστο πού βρίσκονται οι 13 ακτιβίστριες.

Την είδηση του βομβαρδισμού ή του χαμένου πλοίου δεν την είδαμε χθες ούτε στα ψιλά (με τις γνωστές ελάχιστες εξαιρέσεις) και σίγουρα όχι σε hash tag στο Twitter όπου πρωτοστατούν τα #eleni, τα #καρανικας και τα #condom_in_ass.
Καλά τα αστειάκια, καλή κι η σάτιρα μα τόση εσωστρέφεια τη θεωρώ επικίνδυνη.

Γκουγκλάροντας θα δείτε εικόνες βομβαρδισμού. Χορτάσαμε πια από φρίκη. Γι αυτό σας δίνω άρθρο πληροφοριακό, λίγες εικόνες και, σα κλαδάκι ελιάς, το μαύρο χιούμορ Παλαιστίνιου δημοσιογράφου που ανάρτησε πώς του κατάντησε ο βομβαρδισμός το γλυκό του.
 ____________________________________
Επίσης, όπως κάθε φορά που γράφω για την Παλαιστίνη, προειδοποιώ πως δε θα γίνουν εδώ ανεκτά αντισημιτικά σχόλια. Άλλο η πολιτική του κράτους του Ισραήλ, άλλο το να γεννηθείς Εβραίος· κι όπως δεν είμαι υπεύθυνη για τα τέρατα των πολιτικών του κράτους στο οποίο έτυχε να ζω δε θα δεχθώ καμιά απολύτως γενίκευση περί φυλών, πολιτισμών ή εθνοτήτων.
13 γενναίες γυναίκες απήχθησαν σε διεθνή ύδατα
Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση στο Πλοίο για τη Γάζα
Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ σταμάτησε το "πλοίο των γυναικών" πριν σπάσει τον αποκλεισμό στην λωρίδα της Γάζας  της ΓάζαςΤο Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ σταμάτησε το ιστιοπλοϊκό σκάφος “Zaytouna-Oliva (Ελιά)” -"πλοίο των γυναικών"  πριν σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας

Το ιστιοπλοϊκό σκάφος “Zaytouna-Oliva (Ελιά)”, ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Βαρκελώνη, συνέχισε προς την Κορσική, τη Νότια Ιταλία και τη Νότια Κρήτη διασχίζοντας την θάλασσα των λαών της Μεσογείου, με στόχο να φτάσει  στις ακτές της Γάζας.
"Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ανακατηύθυνε το πλοίο για να αποφευχθεί παραβίαση του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού.  Άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού έκαναν έρευνα στο πλοίο, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο επεισόδιο" αναφέρει ανακοίνωση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Εκπρόσωπος της ομάδας των γυναικών που επιβαίνουν στο πλοίο δήλωσε ότι το Zaytouna-Oliva είχε φθάσει σε απόσταση «55 ναυτικών μιλίων» από τις ακτές του θύλακα στην προσπάθειά του να σπάσει τον αποκλεισμό. 
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν προεξοφλήσει,  ότι οι ισραηλινές αρχές,  επρόκειτο να το αναχαιτίσουν και να το οδηγήσουν συνοδευόμενο στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, όπως είχε συμβεί και τον Ιούνιο του 2015.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε εικόνες από τον απόπλου ισραηλινών πολεμικών που θα αναχαίτιζαν το "πλοίο των γυναικών".

«Η ελευθερία μας είναι ανεπαρκής, χωρίς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης» έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα.

Ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ συνεχίζεται και αποτελεί καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της.

Ο αποκλεισμός της Γάζας έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις σε 1.816.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, και συνεχίζει να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Ωστόσο, είναι προφανές πως η διεθνής πολιτική έχει σταθεί «λίγη», μεροληπτική και υποκριτική όταν πρόκειται για την εφαρμογή των διακηρύξεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από τους ισχυρούς της γης. Για άλλη μια φορά έχει φτάσει η ώρα της δράσης της κοινωνίας των πολιτών.

Από τις 14 Σεπτέμβρη του 2016, η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι Γυναικών για τη Γάζα» δίνει συνέχεια στις επίμονες και μακρόχρονες προσπάθειες ανθρώπων όπου γης, που επιχειρούν να σπάσουν τον πολύχρονο αποκλεισμό.

Σε αυτή την αποστολή, πλήρωμα και ταξιδιώτες-υποστηρικτές ήταν μονάχα γυναίκες, αποφασισμένες να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ισραηλινό στόλο, για να του ζητήσουν να παραμερίσει, ώστε να φτάσει το μήνυμα της ελευθερίας και του ανθρωπισμού στον προορισμό του. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι αν δεν συμβεί αυτό θα υποστούν την θρασύδειλη βία του αφήνοντάς τον να γελοιοποιηθεί για ακόμα μια φορά.

Γυναίκες από την Κρήτη και η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» -γνωρίζοντας πως το νόημα του εγχειρήματος δεν συναρτάται μόνο με τον προορισμό αλλά με το ίδιο το ταξίδι, και πως εκείνοι που δεν αντιδρούν, όταν άλλοι λαοί χτίζονται μέσα σε τείχη, θα χτιστούν τελικά και οι ίδιοι μέσα σε αυτά- συναντήθηκαν στα διεθνή ύδατα, νότια της Κρήτης, το Σάββατο 1 Οκτώβρη 2016 με το ιστιοπλοϊκό σκάφος “Zaytouna-Oliva (Ελιά)”.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η έκφραση της ελευθερίας και της αλληλεγγύης τους προς τις δοκιμαζόμενες γυναίκες της Παλαιστίνης που μάχονται με κάθε τρόπο κατά της πολύχρονης Ισραηλινής κατοχής, υπερασπιζόμενες την αξιοπρέπειά τους.

Όμως, συγκεκριμένος σκοπός της εξόδου με μικρό σκάφος στα διεθνή ύδατα, μιας 9μελούς ομάδας γυναικών από την Κρήτη, μαζί με μια ομάδα τεχνικών επισκευής ιστιοπλοϊκών σκαφών, ήταν να επιδιορθωθεί η ζημιά που είχε προκύψει με τη θράση ενός ξαρτιού του σκάφους μεταξύ πρώτου και δεύτερου σταυρού του άλμπουρου, που δεν άντεξε στην κακοκαιρία νότια της Ιταλίας.

 Το ξάρτι αντικαταστάθηκε με ένα χοντρό ιμάντα που φορτίστηκε με καστάνια προκειμένου να αποφευχθεί το περαιτέρω στράβωμα του άλμπουρου και το σκάφος να συνεχίσει με ασφάλεια προς τον προορισμό του.

 Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ανεφοδιασμός σε καύσιμα, τρόφιμα και κάποιο φαρμακευτικό υλικό, όλα αυτά εν πλω, προκειμένου να αποφευχθούν οι γνωστές τριβές και εμπόδια.

Οι γυναίκες από την Κρήτη και η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» έχουν την πεποίθηση ότι το Ισραήλ οφείλει πλέον να ανταποκριθεί στα μηνύματα των καιρών, να εγκαταλείψει τη φιλοπόλεμη και κατακτητική πολιτική του που δεν διστάζει να δολοφονεί ακόμα και αμάχους και να άρει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού λαού.


Οι γυναίκες από την Κρήτη και η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που είχαν την τύχη αλλά και τη χαρά να συνεισφέρουν στην προσπάθεια του “Zaytouna-Oliva (Ελιά)” θεωρούν υποχρέωσή τους να ευχαριστήσουν όλους όσοι στήριξαν από μακριά και από κοντά την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. 

Ιδιαίτερα επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους αφανείς Κρητικούς καπετάνιους του μικρού σκάφους και τους τεχνικούς που πραγματοποίησαν την δύσκολη εν πλω επισκευή, οι οποίοι ανέδειξαν με το δικό τους τρόπο τη ναυτοσύνη της χώρας μας και την παράδοση αλληλεγγύης του λαού μας προς κάθε δοκιμαζόμενο λαό.
___________________________________

Πρωτοβουλία Ηρακλείου «Ένα Καράβι για τη Γάζα»: τηλ: 6974626715 και 6978512779, 
email: stelprati@windowslive.com

Διεθνής προσπάθεια για να σπάσει ο αποκλεισμός:
‪@GazaFFlotilla  http://womensboattogaza.org 


ΠΡΟΣΘΕΤΩ 7 Οκτ.  Δυο δημοσιογράφοι και όλες οι γυναίκες εκτός μιας έχουν απελευθερωθεί και αποχωρήσει.


Two journalists from Al Jazeera who were on board Zaytouna-Oliva have been freed from illegal captivity and have safely reached London and Moscow. Our lawyers advise that all of the other women participants except one have been freed from illegal captivity.

3 σχόλια:

 1. "Δεν είναι έθνος (ενν. οι Εβραίοι), είναι υπερέθνος - το προείκασμα ίσως της μελλοντικής μορφής που θα έχουν τα έθνη. Έχουν από καιρό απεκδυθεί τα αδρά στοιχεία της "εθνικότητας": το κράτος, τους πολέμους, τις κατακτήσεις, τις ήττες. (...) Τις πρωτόγονες φάσεις της "εθνικής ιστορίας" και της "γεωγραφίας" τις έχουν ήδη αφήσει πίσω τους. Τους έχει απομείνει μόνο μία και μοναδική εκδοχή "εθνικότητας": να υποφέρουν ξένοι ανάμεσα σε ξένους, επειδή είναι" αλλιώς". (...) Όπου ένας Εβραίος σταματά να περπατάει και στέκεται, εκεί υψώνεται ευθύς αμέσως ένα Τείχος των Δακρύων. Όπου οι Εβραίοι σταματούν να περιπλανιούνται κι εγκαθίστανται, δεν αργούν ν' ακολουθήσουν τα πογκρόμ...
  Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι ο σιωνισμός δεν μπορεί να είναι παρά μια πικρή προσπάθεια, ότι σημαίνει μια προς στιγμήν ίσως αναγκαία υποβάθμιση του εβραϊσμού - ή την επιστροφή τουλάχιστον σε μια μορφή εθνικής εγκατάστασης και ζωής που ανήκει ήδη στο παρελθόν. Μπορεί να στέκει εμπόδιο ή φρένο στην "αφομοίωση" ατόμων και ομάδων ολόκληρων. Ο ίδιο όμως επιχειρεί ν' αφομοιώσει από την πλευρά του ολόκληρο τον λαό. Κι αν επικαλείται την πολεμική παράδοση των Εβραίων, δικαιούμαστε να του απαντήσουμε πως δεν υπάρχει λόγος να υπερηφανεύεται για την κατάκτηση της Χαναάν, αφού μπορεί να καμαρώνει για τη Βίβλο, τους Ψαλμούς και το Άσμα Ασμάτων. (...)
  Θα ήταν δε μάλλον πιο "πρακτικό" και πιο "ρεαλιστικό από πολιτική άποψη", αν οι νεαροί Εβραίοι που σήμερα "γυρίζουν" στην Παλαιστίνη, το έκαναν με τη συνείδηση ότι είναι λιγότερο απόγονοι των Μακκαβαίων και περισσότερο των Προφητών και των Ιερέων. "

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτά έγραφε το 1929 ο Γιόζεφ Ροτ, σε επιφυλλίδα του στην εφημερίδα Das Tagebuch, με αφορμή τις τότε συγκρούσεις Εβραίων και Αράβων στην Παλαιστίνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. (Τα παραπάνω δημοσιεύονται στο βιβλίο "Βερολινέζικα χρονικά, 1920-1933", Γ. Ροτ, από τις εκδόσεις Άγρα - ξέχασα να το συμπληρώσω πριν.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή