Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

12χρονο παιδί στο Άγιο Όρος (πηγές-σχόλια)



Δωδεκάχρονο παιδί στο Άγιο Όρος. Είναι νόμιμο; Είναι ηθικό;
Οι φωτογραφίες που με χαρές και με καμάρια ανάρτησε το 'Βήμα της Ορθοδοξίας' στο δικό μου νου φέρνουν τα αγοράκια που κρατούν κοντά τους οι Παστούνοι μουλάδες και πολέμαρχοι του Αφγανιστάν (ή πιο παλιά και κάποιοι δικοί μας κλέφτες και αρματωλοί).
Εύχομαι να κάνω λάθος.
Δεν ξέρω από τι ξέφυγε, όταν χάνονται 10.000 προσφυγάκια από την Ευρώπη, όταν υπάρχουν παιδιά των φαναριών και άλλα θύματα κακομεταχείρησης ασύλων ή τα άλλα τα ψυχικά σακατεμένα της Συρίας δεν ξέρω τι να σκεφτώ.
Σας φέρνω το άρθρο. Δεν τα λέω εγώ, μόνοι τους τα λένε.

-------Κι ακόμα, 
Σημειώνω:

Δεν είμαι δημοσιογράφος,
δεν έχω πίσω μου γραφείο που να μπορεί να ερευνά.
Όμως είναι μια είδηση που έρχεται κατ' ευθείαν από το Άγιο Όρος (μονή Ιβήρων η φωτογραφία) και δε μπορώ να πιστέψω ότι όταν γκουγκλάρω βλέπω πως μόνο εγώ έχω ασχοληθεί. Έστω και για να πάρουμε διάψευση (αν και, σας είπα: δε θα δημοσίευα αν δεν το έλεγαν οι ίδιοι οι Αγιορείτες).________
σε Μονή Ιβήρων

Από τον  από τον Προσκυνητή του παπα-blogger Γεώργιου Κονισπολιάτη  κοινοποιήθηκε στο Βήμα της Ορθοδοξίας :

Ο Μιχάλης (Πέρλεα) είναι 12 ετών. Γεννήθηκε στην Κρήτη και έζησε στην Ρώμη μέχρι φέτος. Η μητέρα του Κορίνα κατάγεται από το Πασκάνι της Ρουμανίας και ο πατέρας του Δημήτριος από την Βραίλα. Στην Ρώμη έχει μία αδελφή, την Ραφαέλα και δύο ακόμη αδελφούς,τον Εφραίμ-Νικόλαο και τον Γαβριήλ. Όλοι είναι μικρότεροί του.

Ο Μιχάλης βοηθούσε στο ιερό τον επίσκοπο Ιταλίας Σιλουανό απ’όταν ήταν 5 ετών.Μόλις πρωτοείδε τους αθωνίτες μοναχούς(από την Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου)-Δανιήλ και Γεράσιμο-άναψε μέσα του ο πόθος για τον Θεό και αποφάσισει να »μετακομίσει»στο Άγιον Όρος.
Το πιο δύσκολο ήταν να αποχωριστεί τα αδέλφια του,κατά τα λεγόμενά του
-Την μαμά την επιθύμησες;τον ρώτησα εγώ
-Με παρηγορεί η Παναγία εδώ πέρα και μου περνάει η νοσταλγία γι αυτήν,μου απάντησε καθώς περπατούσαμε γύρω από την Προδρόμου.
-Με το σχολείο πώς τα πας;
-Προς στιγμήν μαθαίνω ελληνικά.Επτά ώρες την ημέρα.Μετά θα παρακολουθήσω τα μαθήματα της Α’ Γυμνασίου.
-Δεν είναι πολύ;
-Πρέπει να μάθω ελληνικά οπωσδήποτε
-Τα ρούχα ποιός σου τα έφτιαξε;
-Ο πατέρας Αθανάσιος(Ο π.Αθανάσιος Προδρομίτης).
Αυτό σημαίνει ότι οι Προδρομίτες πατέρες είναι οι γονείς σου εδώ.Δηλαδή αυτοί σε φροντίζουν.
-Ποιανού ιδέα ήταν να πας σχολείο στο Άγιον Όρος;Των γονιών σου;
-Όχι,δική μου.
-Μόνος σου το αποφάσισες;
-Ναι.Μου διηγήθηκε ο π.Γεράσιμος(Μάρις από την Προδρόμου)για την Αθωνιάδα και αποφάσισα να έλθω στο Άγιον Όρος.
-Μη θυμώνεις που σε ρωτάω τόσα πολλά.αλλά θέλω να γράψω για εσένα.Όχι τόσο για εσένα όσο για την επιλογή σου.Εσυ βλέπεις ότι όλοι σε αγαπάμε.Θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί.Ο καθένας μας ανακαλύπτει τον Θεό κάποια στιγμή και επιστρέφει σε Εκείνον.Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό,τόσο λιγότερες αμαρτίες κάνουμε.Γι αυτό όταν βλέπουμε εσένα πως Τον διάλεξες στα δώδεκά σου χρόνια,η καρδιά μας γεμίζει χαρά που κάποιος κατάλαβε τόσο νωρίς πως είναι τα πράγματα στην ζωή.Να, εγώ θα γράψω και εσύ αργότερα θα το διαβάζεις να το θυμάσαι.
-Ωραία.Θα πάτε αύριο στην Δάφνη;.Θα με πάρετε μέχρι τις Καρυές;
-Ναι.Θα πας στο Σαράϊ στο σχολείο;
-Ναι.
Την επομένη όμως δεν ήλθε μαζί μας.Έπρεπε να φύγουμε στις επτά το πρωί και δεν είχε τελειώσει ακόμη η Θεία Λειτουργία…
Ένα παιδί είναι ευλογία Θεού,ένα πιστό παιδί όμως είναι ένα θαύμα-σκέφτηκα-κοιτώντας πίσω τα χαμένα χρόνια μου… 
Ένα άρθρο του George Crasnean για το περιοδικό Lumea Credintei
πηγή/απόδοση στα ελληνικά π.Γεώργιος Κονισπολιάτης


 «Δια να καρή τις μοναχός δέον να υποστή δοκιμασίαν ενός μέχρι τριών ετών και να έχη συμπεπληρωμένον το 18ον έτος της ηλικίας αυτού».Είσοδος και εγκαταβίωση στο Άγιον Όρος 

_____________________________________________
Sakis Sofianos Το Άγιο Όρος είναι χώρος μόνο για ενήλικους !! Το παιδί όπως γράφει το άρθρο δεν είναι μοναχός, απλά πάει σχολείο στο Άγιο Όρος , προφανώς στην Αθωνιάδα σχολή. Απαγορεύεται από τις ίδιες τις μονές να δεχτούν κάποιον σε τέτοια ηλικία. 
Οπότε ξαναδιαβάστ
ε το άρθρο με ηρεμία. Ο πατέρας μου μόλις τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του πήγε στην Πάτμο και φοίτησε 12τάξιο Γυμνάσιο στην Πατμιάδα Σχολή μιας και ο παππούς δεν είχε χρήματα για να τον σπουδάσει και έμεινε εκεί οικότροφος 14 χρόνια. Δεν έγινε παππάς αλλά είναι μέχρι σήμερα περιζήτητος ψάλτης λόγω των σπουδών στην βυζαντινή μουσική που έμαθε στην Πατμιάδα Σχολή.

Daphne Chronopoulou Δεν έγραψα εναντίον της Σχολής.
Το παιδι το ίδιο όμως (ξαναδιαβάστε παρακαλώ προσεκτικά) λέει πως δεν πηγαίνει σχολείο κανονικά και πως μένει αλλού, μακριά. 
Το παιδί το λέει, οι Αγιορείτες δημοσίευσαν.

Εγώ το βρήκα και το δημοσιοποιώ ως ανησυχητικό. Τίποτε παραπάνω.

Argyro Konstanta Γονιός που πραγματικά αγαπά το παιδί του δεν είναι δυνατόν να το στέλνει εκεί, εκτός αν θέλει να το ξεφορτωθεί.
Λευτέρης Μωυσιάδης Καλά ρε παιδιά, δεν υπάρχει σχετικός νόμος; Μπορούν να κάνουν ότι θέλουν; Μπορούν για παράδειγμα να ισχυριστούν ότι ένα παιδί 3 ετών αποφάσισε να μονάσει;


Giannis Lerias Εμένα με ενοχλεί πολύ περισσότερο που αυτός ο ανόητος στο "Βήμα της Ορθοδοξίας" δημοσιοποίησε τα στοιχεία του παιδιού, οικογενειακή κατάσταση, τα πάντα... Αυτός είναι σίγουρα λόγος για να ασχοληθεί η δικαιοσύνη...
Τα δε "ισχυριζόμενα" του παιδιού είναι ζήτημα χρόνου να αποδειχθούν HOAX, ένα από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν...

Daphne Chronopoulou Αν δεν έβαζε όνομα κ.λ. δε θα το πίστευα. Κι ο βλάκας γι αυτό το έκανε. Γκούγκλαρα πολύ επειδή φοβόμουν ότι ήταν φάρσα (κυκλοφορεί και 'δωδεκάχρονο' του 2011 που ήταν σε κάποιο Θαύμα).

Giannis Lerias Αυτές οι δήθεν αυθόρμητες δηλώσεις 12-χρονων συνήθως είναι μούφες... Περιμένουμε να δούμε, τα φιλαράκια στο Hoaxes κάνουν καλή δουλειά...

Christos Derdas Να αναφερουμε επίσης πως υπάρχει σαφής αναφορά ότι το παιδί δε ζει στην Αθωνιαδα (που είναι οικοτροφείο ) αλλά στο μοναστήρι . 
Πέρα από το αμφισβητεο της θεμιτοτητας της ύπαρξης των εκκλησιαστικών σχολείων και μάλιστα με το φορμάτ της αθωνιαδας, μιλάμε για κατοικία σε μοναστηρι , ενός προεφηβου.
Δε νομιζω πως υφίσταται κάτι να καλυφθεί συγχωρεθει αυτό



Vicky Lambrou Δεν είμαι καθόλου ένθεη, αλλά επειδή προέρχομαι από τραγικά θρησκευόμενη οικογένεια, να πω επί του θέματος το εξής, χωρίς καθόλου να είμαι βέβαιη ότι αυτή είναι και η περίπτωση του παιδιού της φωτο-δεν έχω στοιχεία ώστε να ισχυριστώ αυτό ή το αντίθετο...Δείτε περισσότερα


Daphne Chronopoulou Ευχαριστώ για την πληροφορία, δεν περίμενα να συμβαίνει αυτό ακόμα, ιδίως όταν προκειται για μεταφορά του παιδιού μακριά (ή σε άλλη χώρα).
Αυτό ξέρουμε ότι συνέβαινε σε παλιότερες εποχές όταν οι άνθρωποι που διώκονταν ή που πεινούσαν άφηναν παιδιά και κτήματα στο μοναστήρι της περιοχής τους.
Το 'της περιοχής τους' μου φαίνεται το κλειδί που κάνει τούτη την περίπτωση λίγο .. ύποπτη.

_______________________ΠΡΟΣΘΕΤΩ 
13 Δεκ. '16, 4 ώρες μετά την ανάρτηση:

Το θέμα πλέον θα το δείτε παντού.
Ελπίζω να ξεκαθαρίσει η ιστορία.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τις κοινοποιήσεις και τα σχόλια που δημιούργησαν το 'σάλλο' που αναφέρει π.χ. η Athens Voice (δίχως να δίνει πηγή το ιστολόγιό μου όμως).
'Αλλοι έχουν και το το κείμενο, θα το αναγνωρίσετε εσείς το ξέρετε πρώτο χέρι, από εδώ, αν και προσθέτουν πολύ περιττό μελό- lol.
Tο ευχάριστο είναι που ίσως
κάτι πετύχαμε λοιπόν. Για να δούμε..

Δείγμα έρευνας Google (χθες ήμουν μόνη)
Φίλος διαδικτυακός εντοπίζει ότι τέλη Νοεμβρίου (αμέσως μόλις ανάρτησε ο Αγιορείτης "Προσκηνυτής' και το Βήμα της Ορθοδοξίας) το  XYZ Contagion αντέδρασε και έκανε κοινοποίηση. Σας δίνω την ανάρτηση (με σχόλια) και την απάντησή μου στο φίλο που τη θυμήθηκε.
-->
Daphne Chronopoulou Κλέων Ιωαννίδης Ευχαριστώ και για τα καλά λόγια και για το σύνδεσμο.
Τότε μόλις το είχε γράψει ο παπα-μπλόγκερ (η πηγή).

Αυτό που λέω από χθες με τον Jim είναι ότι κι αν ένα έντυπο κοινοποίησε το θέμα, κανείς δεν το θεώρησε αρκετά σοβαρό ώστε να το ερε
υνήσει.
Όταν λέω 'κανείς' δεν εννοώ βεβαίως εσάς, αλλά τα μεγάλα ειδησεογραφικά, τους εισαγγελείς, τους μεγάλους δημοσιογράφους, τα κανάλια ή έστω τα blogs με μεγάλο κοινό.

Για να μην το πάμε παραπέρα στο άλλο πονηρό: Όταν κάτι γίνεται είδηση σε τόπους σαν την Εσπρέσσο ή το Μακελλιό περνάει στην κατηγορία φάρσας/μούφας /συνομωσιολογία οπότε ως δια μαγείας εξουδετερώνεται η τοξικότητά του.

Το XYZ Contagion βεβαίως είναι άλλη ιστορία, είναι σοβαρό. Το ότι προσπεράστηκε είναι μια απόδειξη της δύναμης των κοινωνικών δικτύων.
Διότι το XYZ Contagion έχει πάρα πολλούς αναγνώστες αλλά όχι εδώ στο Facebook. Μπαίνουν στον ιστότοπό του ερευνητές συγκεκριμένα ή άνθρωποι που έχουν πάνω-κάτω κοινές απόψεις αλλά εδώ δεν έχει τη μεγάλη παρουσία που έχω εγώ, οπότε δε μπορεί να ξεσηκώσει 'σάλλο' 100 κοινοποιήσεων, και το θέμα αποσιωπήθηκε.

Γι αυτό χθες μόλις μπήκαμε στις χιλιάδες αναγνώσεις έγραψα να ευχαριστήσω όλους σας για την συμμετοχή. Τα καταφέραμε να το περάσουμε στις επαγγελματικές ιστοσελίδες ειδήσεων.


_______________________________________________________


14 Δεκεμβρίου, έγραψα στις 2.30μμ και πρόσθεσα αργότερα:


Αυτό το Θαύμα το ήδη γνωστό από το 2011 παρουσίασε σήμερα η Χριστίνα Λαμπίρη (κι αυτό με -τότε- 12χρόνο. Ύστερα η Τατιάνα Στεφανίδου ανέφερε και τον τωρινό 'σάλλο'  του άλλου 12χρονου που ώσπου να γράψω τα ανωτέρω μόνο ένα ιστολόγιο τον είχε παρατηρήσει.


15Δεκ. προσθέτω:
Με χθεσινή ημερομηνία βλέπω κοινοποίηση της απάντησης που έδωσε στα ερωτήματά μας η Εφορεία Αθωνιάδος Σχολής. Δυστυχώς παρά τις κοινοποιήσεις όλο το κείμενο δεν κατάφερα να το βρω.
Σας δίνω τη σύνοψη που κοινοποιείται και, με την ευκαιρία, σας δίνω και συνδέσμους για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το συγκεκριμένο σχολείο ή να εγγράψει το παιδί του.


Εφορεία Αθωνιάδος Σχολής
Όσον αφορά στο θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με μαθητή της Αθωνιάδος Σχολής, περί υποτιθέμενης μοναχικής ιδιότητος αυτού, ο ισχυρισμός είναι παντελώς ανυπόστατος.
Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία είναι ελληνικό Δημόσιο σχολείο- γυμνάσιο και λύκειο- ευρισκόμενο στην χερσόνησο του Αγίου Όρους- Άθω, υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας του Ελληνικού Κράτους και συγκεκριμένα στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
Ο εν λόγω μαθητής φοιτά στο Τμήμα Υποδοχής (Ένταξης), δηλ. στο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με προοπτική να συνεχίσει στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου και βρίσκεται στην Αθωνιάδα με τη συγκατάθεση των γονέων του.
Η μοναδική ιδιότητα που φέρει είναι αυτή του μαθητού.



2 σχόλια:

  1. Να δούμε λίγο την ιστορία του Πέρλεα, όπως αναφέρεται στο κείμενο. Γεννήθηκε στην Κρήτη από Ρουμάνους γονείς, μεγάλωσε στη Ρώμη και εδώ και ένα χρόνο είναι σε Μονή του Αγίου Όρους. Από τα 5 του χρόνια αφοσιώθηκε στην εκκλησία βοηθώντας στο ιερό τον (Καθολικό???) επίσκοπο Σιλουανό, μέχρι που στα 11 του χρόνια εντυπωσιάστηκε από τους (Ορθόδοξους) μοναχούς του Αγ. Όρους, άφησε τον επίσκοπο, άφησε την οικογένεια του καιταξίδεψε μέχρι το Αγ. Όρος όπου αφοσιώθηκε στην ελληνορθόδοξη πίστη...
    Λίγο μπερδεμένα δε σας φαίνονται? Οι Ρουμάνοι είναι Ορθόδοξοι, έστειλαν το παιδί τους από 5 χρονών σε Καθολικό επίσκοπο για να γνωρίσει 6 χρόνια αργότερα διαμέσου μοναχών του Αγ. Όρους την Ελληνορθόδοξη πίστη και να αποφασίσει να αφιερώσει τη ζωή του σ' αυτήν... Και έτσι απλά στα 11 του χρόνια μάζεψε τα μπογαλάκια του και έφυγε, άφησε πίσω την οικογένεια του και ταξίδεψε από τη Ρώμη στο Άγιο Όρος όπου διαμένει έκτοτε...
    Περίεργα μου φαίνονται όλα αυτά. Πολύ περίεργα θα έλεγα...
    Έχω την αίσθηση ότι ο παπά-blogger επινόησε μιά πολύ ωραία ιστορία για να δείξει ότι ο Κλήρος είναι ελκυστικός στους νέους, ακόμα και σε εφήβους 12 ετών... Μπορεί βέβαια (όπως συνήθως συμβαίνει) να κάνω λάθος... Θα δείξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Συμφωνώ βεβαίως πως κάτι περίεργο συμβαίνει
      και εύχομαι όντως να πρόκειται για απόπειρα να διαπρέψει ως Γκεμπελίσκος ένας μοναχός που δεν ξέρει τη ζωή.

      Η ιστορία όπως την παρουσιάζουν δε στέκει
      και οδηγεί το νου σε περίεργα μονοπάτια.
      Γι αυτό την έφερα εδώ, σ' εμάς που μάλλον κάτι παραπάνω καταλαβαίνουμε, ώστε να διαλευκανθεί

      Καλό μας ξημέρωμα Γιάννη μου.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.