Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Οπότε Τρούμαν Καπότε και περί Γάμου ερωτήματα..


    
―Ίταλο Καβλίνο; Ρωτούσε ο κ. Kastell όταν ερχόταν να με συναντήσει στην παραλία κι από μακριά με διέκρινε μισοσηκωμένη να διώχνω, όρθιο από πάνω μου, έναν ακόμα Ιταλό (η εθνικότητα αναγνωρίσιμη στον ντυμένο με χρωματιστό μαγιώ σε παραλία γυμνών και στους πιεστικούς τρόπους).

―Οπότε― λέω, και στην εγκυμονούσα παύση με ρωτά:
―Τρούμαν Καπότε;
Κι έχουμε καταλάβει για τι είδους κοσμικό περιστατικό μιλάμε όπως σε άλλες περιπτώσεις με ρωτάει 'Προυστερλέγκο;'

Truman Capote διαβάζω σήμερα, έναν ακόμα πανέξυπνο κατεστραμένο από τις υπερβολές του εθισμού και την πρόωρη αναγνώριση.  Η κάθε φράση του, ο κάθε χαρακτηρισμός, με διασκεδάζει σα να έχω πλάι μου ένα παλιό καλό μου φίλο.

Πιστεύω πως κρατούν οι σχέσεις όταν έχουμε κοινές αναφορές, κάτι που στυγνά και πιο χυδαία, θα το λέγαμε ίδια κοινωνική τάξη― όχι χοντρά-χοντρά, μα ίδια φέτα της κοινωνικής τάξης, ίδια ανατροφή για ίδια συμπεριφορά «επί τραπέζης και κλίνης», ίδιες αρχές και σεβασμό για ίδιες αξίες.
Δε σας μιλώ για καψούρες περιστασιακές (που τις επικροτώ ως γνωστόν μα είναι άλλο θέμα) ή μόνο παθιασμένους έρωτες περαστικούς, μα έρωτες που γίνονται σχέσεις ζωής. Και σας ρωτώ, πιστεύετε όπως εγώ, ότι δε θα γινόταν να μοιραστείτε το μέλλον σας με κάποιον που κρατάει τα κουτάλια αλλιώτικα; 
Κι αν ναι ή όχι σας φαίνεται ντροπή μου που το παραδέχομαι, ένα ταμπού για το οποίο καλό να μη μιλάμε ή μήπως εγώ  είμαι επιπόλαιη κι ανόητη κι αγκυλωμένη που δε θα μπορούσα να μοιραστώ τη ζωή μου με κάποιον που δε θα καταλάβαινε τι με ενοχλεί φρικτά σε ένα τραπέζι ή τι εννοώ όταν λέω  πως ένα πάρτυ ήταν απολύτως 'Προυστερλέγκο';

Με αγωνία περιμένω απαντήσεις σας καθώς διαβάζω― τι; Τρούμαν Καπότε― ξαπλωμένη στο ανθισμένο μου πίσω αυλιδάκι κάτω από άλλη μια ασυνήθιστη μαγιάτικη συννεφιά.
_____________________

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ο Πάνορμος ας γίνει μάθημα και οδηγός μας
















             Ο Πάνορμος γιορτάζει, έγραφα. Να γίνει μάθημα κι οδηγός μας, έγραφα.

Μήπως όμως  σας παραπληροφορώ;
Χρέος μου νομίζω να σας μεταφέρω  εξελίξεις. Τι βλέπουμε και τι λέμε εμείς εδώ μεταξύ μας και τι έχει γίνει στην πράξη.
Διότι υπογράψαμε, φωνάξαμε, δικαιωθήκαμε. Στα λόγια.
Στα λόγια.
Και περιμένουμε.

Προσθέτω λοιπόν ένα δείγμα όσων κουβεντιάζουμε κι ακολουθεί (απείραχτο) το παλιό άρθρο με την υπόθεση, φωτογραφίες του αίσχους και video με τη θυελλώδη συνεδρίαση του Δήμου μας:


1. Ο επιχειρηματίας  δεν δικαιώθηκε από   την προσφυγή στην αποκεντρωμένη κατά της απόφασης της επ.ποιοτ,ζωής.
2. Ο επιχειρηματίας  δεν δικαιώθηκε στα διοικητικά δικαστήρια για την αίτηση ανακοπής της απόφασης , δική στο πρωτοδικείο Σύρου στις 23/6.
3. Ο επιχειρηματίας  δεν δικαιώθηκε στα διοικητικά δικαστήρια για την αίτηση αναστολής  εκτέλεσης της απόφασης , δική στο πρωτοδικείο Σύρου στις ? /6 (μ'αλλον 28/6)
4.  Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΕΙ  ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΗΜΕΡΑ ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ, ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΗς ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ!

Το μαγαζί αυτό στον Πάνορμο λειτούργησε κανονικότατα όλον τον Ιούνιο παρά την άνακληση άδειας. Λένε ότι είχε και δια΄φορες άλλες άδειες χρήσης του χώρου και σε υατές στηρίχτηκε. Ξέρουμε γιατί τελικά λειτουργούσε ενώ δεν έπρεπε;

Δεν λειτούργησε απλως, το βάφτισαν και "Πριγκηπάτο" στα μούτρα δημοτικής αρχής κ πολιτών. Προκλητικό (sic). 
Πιθανον να ξαναπροσβάλλουν την απόφαση κ με τούτο κ με κείνο να βγει το καλοκαίρι. 

 Επίσημο σάιτ, επίσημος... θυρεός. ........ Δεν μπορεί ρε παιδιά, τόσο μες στα μούτρα μας, όσο κι αν η γραφειοκρατία κ οι δικαστικές προσβολές και παρατάςεις το επιτρέπουν. 

Επίςης: εκατόν πέντε εργαζόμενοι, σε μια επιχείρηση χωρίς άδεια λειτουργίας, Που είναι ασφαλισμένοι; Σε ποια ταμειακή κόβονται αποδείξεις; Που κόβουν τιμολόγια οι προμηθευτές; Οι μπακάληδες, οι μανάβηδες, οι χασάπηδες; 
Θα τρελαθούμε τελείως δλδ;


Δυστυχώς τα πνεύματα εξάπτονται για το ζήτημα και καθώς η επιχείρηση δεν έχει δίκιο άκουσα ακόμα και 'τι όμορφο μαγαζί έφτιαξαν'. Δε θα έφτιαχνα άσχημο μα δεν είναι αυτό τι θέμα. Ιδίως στον Πάνορμο που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν ότι είναι προστατευόμενος ως Υδροβιότοπος και Αρχαιολογικός χώρος.
__________________

Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ γιορτάζει σήμερα.
Θυμάστε ίσως με τι πόνο δημοσιεύαμε (κι εγώ από εδώ) τα τέρατα του Πανόρμου, ενός επιχειρηματία θρασύτατου που μπάζωνε την άμμο κι έκανε τις παρανομίες του στυγνά κι αδιάντροπα;
Θυμάστε την απελπισία μας;
 Ευτυχώς δε μείναμε στα λόγια και την κλάψα 
οπότε σήμερα, για σας που αγαπάτε το νησί
, με χαρά ανακοινώνω
 Μια Νίκη.
Είχε κόπο και αγωνία μα παίρνουμε ανάσα σήμερα
γιατί επιτέλους το δίκιο νίκησε.
Για όλους εμάς που αγαπάμε την αληθινή Μύκονο τη μια,
για όλους εμάς που δεν πιστεύουμε
πως το χρήμα μετρά πιο πολύ
από το κρινάκι της άμμου και τα θαλασσοπούλια.
Για όλους εμάς που είτε γεννηθήκαμε εδώ,
είτε διαλέξαμε να ζούμε εδώ,
είτε ερχόμαστε για λίγο,
ξέρουμε πως η Αγάπη είναι πρώτα απ' όλα Σεβασμός.

Σας φέρνω το νέο από την Ένωση Ενεργών Πολιτών από το κάλεσμα στο ιστολόγιό της μέχρι την ενημέρωση την ώρα της συνεδρίασης (αυτό θα πει διαφάνεια) σε ένα Δημαρχείο κατάμεστο (αυτό θα πει συμμετοχή του πολίτη). 
Τέτοιες στιγμές με γεμίζουν περηφάνια. Κι ελπίδα πως η Μύκονος αποδεικνύει πως ξέρει να ανοίγει δρόμους για την αρμονία της ζωής του ανθρώπου στη Φύση, όπως τη διδάσκει κι η παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της που είναι σε μέτρα του ανθρώπου κι όχι υπερφίαλα, κι όπως δίδαξε τόσα χρόνια κι η ανοχή του Άλλου, του διαφορετικού, όταν έγινε σιωπηλά και δίχως φαμφάρες ο μόνος τόπος στην Ελλάδα που μια γυναίκα περπατά άνετα τις νύχτες μόνη ή που δυό άνδρες μπορούν να συγκατοικούν ή να αγκαλιάζονται στο δρόμο άνετα και φυσικά.

Ας γίνει τούτη η απόφαση ένα μάθημα κι οδηγός και σε άλλους επιχειρηματίες για να πάψουν να νικούν τα τέρατα.
_______________
Συστήνω να μπείτε στο blog να δείτε από τι γλιτώσαμε. Πρόκειται πραγματικά για μεγάλο θράσος.
 Πάνω: 

Ο Πάνορμος, σ' εμάς που αγαπάμε τη Μύκονο, προκαλεί μεγάλη λύπη τα τελευταία χρόνια. Στην Κίνηση Ενεργών Πολιτών αντιδράσαμε....

στο Facebook  τον περασμένο Φεβρουάριο με απόσπασμα από το blog μου όπου κι άλλες φωτογραφίες και από την ΚΕΠΟΜ: http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2016/02/blog-post_12.html#ixzz49oUzw3Q8
Κάτω: ενημέρωση και άρθρο στο ιστολόγιο της ΚΕΠΟΜ (Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου)





Απίστευτη προσέλευση αυτή την ώρα στον Δήμο όπου εξελίσσεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Σημαντικότατα και ουσιαστικά τα θέματα και ο συγκεντρωμένος κόσμος, πέρα από τη γεμάτη αίθουσα (κάτοικοι, πολίτες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι) έχει καλύψει και το εξωτερικό κλιμακοστάσιο.
Καλή φώτιση σε όλους!

ΚΕΠΟΜ Λίγο πριν τις 10:00  απειλήθηκε κάποιο επεισόδιο, η αίθουσα εκκενώθηκε και η συνεδρίαση συνεχίζεται, μετά από μικρή διακοπή, κεκλεισμένων των θυρών.
ΚΕΠΟΜ 08:44 έναρξη συζήτησης με θέμα την ανάκληση της άδειας υγειονομικού ενδιαφέροντος του καταστήματος στον Πάνορμο λόγω διαπιστωμένων πολεοδομικών παραβάσεων.
ΚΕΠΟΜ Ο αντιδήμαρχος διαβάζει συνεχώς πλήθος εγγράφων για παραβάσεις βεβαιωμένες από διάφορες υπηρεσίες και εισαγγελικές εντολές... Το ενδιαφέρον τεράστιο και δικαιολογημένο. Η υπερβολή σε απίστευτο βαθμό και η αδιαφορία για τη νομιμότητα φανερή σε κάθε έγγραφο.
Φωτογραφία του χρήστη ΚΕΠΟΜ.





Παρόντες όλοι! Για τη σωτηρία του Πανόρμου, για το οριστικό ΟΧΙ στην καταστροφική βουλιμία δίχως ηθικούς φραγμούς και όρια

POSTED ON  UPDATED ON 
Panormos 5
Οι οικοδομικές εργασίες χωρίς πολεοδομική άδεια από τους ιδιοκτήτες επιχείρισης  στην παραλία του Πανόρμου οδήγησαν σε συνεχείς καταγγελίες πολιτών, την  επίσκεψη της αστυνομίας στον χώρο πάμπολλες φορές και σε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτόφωρου.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες της ΚΕΠΟΜ  τον χώρο έχει επισκεφθεί ο κ. Δήμαρχος, ο προϊστάμενος της πολεοδομίας πριν την αναστολή καθηκόντων του και o δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για την λειτουργία της πολεοδομίας. Σε εξέλιξη είναι σχετική έρευνα που έχει διαταχθεί μετά από καταγγελία μας.
Τόσο η πολεοδομία όσο και η αρχαιολογική υπηρεσία εξέδωσαν σήμα άρσης των εργασιών.
Παρόλα αυτά οι εργασίες συνεχίστηκαν και επισφραγίστηκαν με την τοποθέτηση φοινικόδεντρων ενώ δεν συντάχθηκε, ως οφείλετο, πρωτόκολλο  κατεδάφισης από την υπηρεσία της πολεοδομίας.

Από τον Ιανουάριο του 2016 έχουμε απευθυνθεί εγγράφως για την  υπόθεση του Πανόρμου στον Δήμο Μυκόνου και τελευταία στον πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και έχει σταλεί αντίστοιχο έγγραφο για την διερεύνηση της περίπτωσης παράβασης καθήκοντος παντός υπευθύνου.
Η έντονη ανησυχία για τις διαφαινόμενες εδώ και χρόνια εξελίξεις στις  παραλίες του νησιού και ειδικά σε αυτές που προστατεύονται με δημοτικές αποφάσεις  έχει οδηγήσει στην συλλογή και κατάθεση 1050 υπογραφών και την συζήτηση του θέματος στο ΔΣ του Δήμου τον Μάρτιο του 2015.
Σε αυτήν την συνεδρίαση ακούσαμε τον Δήμαρχο να στέκεται με δηλώσεις του πραγματικά στο ύψος των περιστάσεων.
Αυτό πραγματικά θέλουμε να το δούμε να γίνεται πράξη.
Περιμένουμε από την δημοτική αρχή σύσσωμη να μπει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα!
Η προστασία του Πανόρμου μπαίνει στην κορυφή της διαμαρτυρίας για τα φαινόμενα υπερεκμετάλλευης των παραλιών διότι εκτός από περιοχή φυσικού κάλλους (που άλλωστε είναι όλο το νησί) αποτελεί και αρχαιολογικό χώρο ενώ εκεί βρίσκεται ένας από τους υδροβιότοπους του νησιού. Για όλους αυτούς τους λόγους έχει απασχολήσει επανειλημμένα τόσο τους πολίτες
όσο και το το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου.
Panormos by Makis


Το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στις 26 Μαΐου 2016 που θα συνέλθει στην αίθουσα συνεδριάσεων του δ.σ. στις 18.00.
Καλούμε τους πολίτες που ανησυχούν για τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπερεκμετάλλευση των παραλιών και οι αυθαίρετες κατασκευές, στον Πάνορμο και όχι μόνο, να παρευρεθούν σε αυτήν την συνεδρίαση.
Η παρουσία κόσμου σε αυτήν, όπως και σε σημαντικές συνεδριάσεις που αφορούν το νησί και το μέλλον του, είναι πάντα καθοριστικής σημασίας.
Panormos 02 - 0516Ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε όλοι εκεί γιατί και οι αυθαιρεσίες πρέπει να έχουν κάποιο όριο και η καταστροφική βουλιμία που εξαντλεί τα αποθέματα φυσικής ομορφιάς της Μυκόνου πρέπει κάποτε να σταματήσει!



Επιτέλους ο Δήμος πήρε την σωστή απόφαση της ανάκλησης. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο εκπρόσωπος του επιχειρηματία και διαφημιστής στο επάγγελμα προσπαθώντας να μας πείσει αφού πρώτα δακρύβρεκτος μας είπε για το κοινωνικό έργο του επιχειρηματία που τάχα δίνει δουλειά σε 105 εργαζόμενους, μας ομολόγησε με υπερηφάνεια και χωρίς ίχνος ντροπής ότι είναι ο δημιουργός του εκτρώματος ΝΑΜΟΣ που τόσα προβλήματα έχει δημιουργήσει στην παραλία της Ψαρού και γίναμε σαν νησί διεθνώς ρεζίλι με τις παρανομίες του. Ούτε λίγο , ούτε πολύ μας ζήτησε να γίνει και ο Πάνορμος κάτι παρόμοιο. Δηλαδή να συμφωνήσουμε για την δημιουργία μιας νέας Ψαρούς και το καλοκαίρι να κάνουμε μπάνιο στην μπανιέρα μας γιατί η παραλία θα είναι υπό κατάληψη και δεν θα μας .....χωράει......
___________________________________________




Γεώργιος Ριζόπουλος Επιτρέψαμε σε ένα διαφημιστή να καθορίσει το προφίλ της Μυκόνου,στήνοντας μαγαζιά που δεν σέβονται ούτε τον τόπο,ούτε το τοπίο.Επιτρέψαμε σε ένα ανόητο να θεωρεί τον εαυτό του Μυκονιάτη επειδή αγόρασε σπίτι στην Μύκονο.Επιτρέψαμε σε ένα τιποτένιο να διεκδικεί το δικαίωμα να καθορίσει το τουριστικό μέλλον αυτού του τόπου,απαξιώνοντας αυτούς που για χρόνια εργάστηκαν για να φέρουν την Μύκονο στην κορυφή.Κι' έχουμε μία Δημοτική αρχή που όψιμα και κάτω από την πίεση των δημοτών αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημα της .Πολύ σωστά ο Αντιδήμαρχος τουρισμού είπε ότι τα θεσμικά όργανα καθορίζουν το μέλλον αυτού του τόπου,εκφράζοντας την βούληση των πολιτών.Την ίδια στιγμή όμως είναι συνένοχος για την αδρανοποίηση της επιτροπής τουρισμού που είναι το μόνο θεσμικό όργανο στο νησί που εκφράζει το σύνολο του τουριστικού κόσμου.Την ίδια στιγμή επιχειρείται η υποκατάσταση της επιτροπής από σύμβουλους ξένους προς τον τόπο και την νοοτροπία του.Με λίγα λόγια το δικαίωμα που διεκδικεί ο ανόητος διαφημιστής,θα το παραδώσουμε χρυσοπληρώνοντας τον μάλιστα σε μία ξένη προς την Μύκονο εταιρία.Λυπάμαι βαθύτατα !!!
Voula Karagewrgou Λυπάμαι γιατί ήδη ο Πάνορμος είναι σχεδόν αποκλεισμένος!!! Μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού!!!


Υπογράφουμε για τη Μύκονο.

#Mykonos 
https://secure.avaaz.org/en/petition/the_mayor_of_Mykonos_Greece_Help_save_one_of_the_last_remaining_untouched_beaches_of_Mykonos/?wGacqbb

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Στην Ειδομένη ο ζυγός μα όχι ο Σίμων ο Κυρηναίος #eidomeni


Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς. 
 ...ὁ γὰρ ζυγός μου χρηστὸς καὶ τὸ φορτίον μου ἐλαφρόν ἐστιν

Κατά Ματθαίον 11/28-30


©Yannis Kolesidis_ Reuters 

Μπουλντόζες και ΜΑΤ άρχισαν την εκκένωση της Ειδομένης χαράματα 24 Μαΐου 2016. Οι μπουλντόζες σαρώνουν το αυτοσχέδιο χωριό που στήθηκε στα σύνορα από τους διωγμένους απάτρηδες που πέρασαν από φωτιά κι από νερό, άφησαν πίσω τον πόλεμο και μέσα από κύματα και από βροχές κατέληξαν στη λάσπη της Ειδομένης όπου ο δρόμος τους κλείστηκε από εχθρικά πυρά και συρματόπλεγμα.

Έχουμε πει πολλά κι έχουμε γράψει για την Ειδομένη
μα σήμερα ένιωσα να στερεύω, σφίχτηκε η καρδιά μου όταν είδα τούτο το παιδί, η εικόνα με στοιχειώνει.  Ένα Σίμωνα Κυρηναίο αναζητώ. Και γι' αυτόν θέλω να σας πω.

Κοιτάξτε την εικόνα. Την είδατε;

Δεν πήγε σχολείο φέτος τούτο το παιδί.
Δε δίνει εξετάσεις, δεν παίρνει χαρτζιλίκι, δε θα πάει διακοπές. Δεν έχει φίλους κι όσοι είχε σκόρπισαν. Πού είναι η γιαγιά, πού ο παππούς που δίνουν βάθος στην ύπαρξη, πού είναι τα ξαδέλφια με τα παιχνίδια τους, οι συμμαθητές, οι θείοι που το πέταγαν ψηλά στον αέρα να γελάσει, οι θείες που το νανούριζαν βράδια που έβγαιναν οι γονείς;  Πού είναι η γειτόνισσα με το μυρωδάτο φαγητό, που είναι ο στριμμένος της γειτονιάς που φώναζε για ησυχία τα μεσημέρια, που είναι η δασκάλα, το σχολείο, το σπίτι του; Χωρίστηκε η ζωή του στο Πριν και το Μετά. Το Πριν ξεχνιέται. Έτσι είναι τα παιδιά, ξεχνούν. Για να προσαρμόζονται.

24 Μαΐου. Το έντυσε η μαμά του ξημερώματα, έδεσε τα κορδόνια του, κούμπωσε το κόκκινο παλτό, πέρασε στους ώμους τη μεγάλη βαριά σάκα-σακίδιο που φορτώνονται πρωί- πρωί εκατομμύρια παιδιά πριν ξεκινήσουν για τα σχολεία τους με γέλια και τρεχάλες.
―Άκρη-άκρη θα πηγαίνεις, το έμαθε η μαμά του. Κι άκρη- άκρη πάει αυτό κι ας είναι στα χωράφια· προσεκτικό, εκεί που η άσφαλτος αγγίζει το χορτάρι.
Δεν πάει σχολείο τούτο το παιδί που κουβαλά το νοικοκυριό του σε μια σακούλα αλλά τη σάκα δεν την αποχωρίζεται· άραγε ελπίζει κάθε πρωί που τη φορτώνεται πως ο εφιάλτης τέλειωσε και θα βρεθεί στο σχολείο του; Ή ίσως από κάποια μυστική του περηφάνια επιμένει να τη φορά για να μοιάζει με τα άλλα παιδιά τα ντόπια κι όχι με προσφυγόπουλο;

Φορά τη σάκα, αλλά δεν χοροπηδά, δεν ξεφωνίζει σα πρωινό καναρινάκι τούτο το παιδί. Τα δάχτυλά του σφίγγουν γερά ένα τεράστιο μπόγο πάνω απ' το κεφάλι του, μια μαύρη τσάντα σκουπιδιών (μέγεθος 'Γίγας') που μέσα θα έχει το νοικοκυριό της οικογένειας―Τα λίγα ρούχα τους; Την κουβέρτα; Σεντόνι –αν έχουν, ή ίσως sleeping bag.
Ο μπόγος τού βαραίνει τον αυχένα, τα μάτια του ατενίζουν μακριά τη μάνα, ίσως, που έχει προχωρήσει κρατώντας τα πολύ βαριά συμπράγκαλα ή τα αδέλφια του.

Κοιτάξτε όμως την εικόνα, τους είδατε;
Στο χωράφι λίγα μέτρα πίσω απ' το παιδί είναι τα ΜΑΤ. Ξένοιαστοι, χέρια στις τσέπες, κάτι θα λένε για το τι άνετα πήγε η επιχείρηση. Γεροδεμένοι, χαλαροί, θα το διασκέδασαν χθες βράδυ με τους συναδέλφους σα να πήγαν σχολική εκδρομή. Νέα παιδιά είναι εξ άλλου. Κοιτάζουν αδιάφορα την πορεία των διωγμένων απάτρηδων και περιμένουν, άντε να τελειώσει, να βρεθούν σε καν'α σαντουϊτσάδικο πριν την επιστροφή.


Τη μόνη βοήθεια που δόθηκε στον Ιησού από άνθρωπο του την έδωσε ο Σίμων ο Κυρηναίος ο οποίος γυρίζοντας από το χωράφι του συνάντησε την πομπή των καταδίκων και φορτώθηκε το σταυρό του Ιησού μέχρι πιο πάνω στο Γολγοθά τον λεγόμενο «Κρανίου Τόπο».
Στο τελετουργικό της Μεγάλης Πέμπτης είναι κι η μίμηση αυτού του περιστατικού από τον ιερέα που παίρνει τη θέση του Σίμωνα κι όταν στο μυστήριο της Βάπτισης σχηματίζουν το σημείο του σταυρού στην πλάτη, πάλι το Σίμωνα μνημονεύουν με εκείνα τα ξένα βάρη που γίνονται ελαφρά όταν τα σηκώνουμε για να ανακουφίσουμε άλλον.
«Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίο μου ελαφρόν έστιν» λέει ο Ιησούς κατά το Ματθαίο [Μτ11,29-30], ελάτε οι «κοπιώντες» και οι φορτωμένοι κι εγώ θα σας ξεκουράσω, σηκώστε το ζυγό μου πάνω σας και μάθετε από εμένα..

Κι ίσως δεν επιτρέπεται. Ιδίως στα ΜΑΤ που (αν θυμάμαι καλά)  έχουν εκπαίδευση στρατιωτική. Όμως δεν το χωρά ο νους μου που κανένας από εσάς γερά και γυμνασμένα παλικάρια, κανένας από εσάς δε σκέφτηκε να διανύσει λίγα βήματα και να σηκώσει στους δικούς του ώμους και το παιδί και το μπόγο του.


Ξέρω, θα ήταν παράβαση, ξέρω, όποιος το έκανε θα έτρωγε τιμωρία και καζούρα, αλλά το ξέρω επίσης πως το παιδί αυτό είναι αδελφάκι και ανίψι μας κι όσο εσείς κάνετε αδιάφοροι το τσιγαράκι σας αυτό στους ώμους του σηκώνει το βάρος του κόσμου που θα μας πλακώσει όλους μας.
_________________________
Φωτογραφία ©Yannis Kolesidis_ Reuters


Η Είδηση

Στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε Σίνδο και Δερβένι, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, έφτασαν οι πρώτοι 2.024 πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με 42 πούλμαν από τον καταυλισμό της Ειδομένης. 
 Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού, που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, εξελίσσεται ομαλά. Σε επιφυλακή και σε απόσταση από τον καταυλισμό βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει η Ειδομένη, είπε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Γ. Κυρίτσης.
Τα πρώτα λεωφορεία έφτασαν στις δύο δομές φιλοξενίας όπου γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων με βάση την υπηκοότητά τους.
Περίπου 60 πρόσφυγες που είχαν μεταφερθεί από την Ειδομένη στο κέντρο φιλοξενίας στο Δερβένι Θεσσαλονίκης έφυγαν από το χώρο και πεζή κατευθύνονται προς το Καλοχώρι, σε μια άλλη δομή φιλοξενίας, καθώς εκεί βρίσκονται συγγενείς τους.--->tovima.gr

 Περί Σίμωνος Κυρηναίου
Το περιστατικό το αναφέρουν τρεις Ευαγγελιστές [Μτ27/32,Μκ15/21-22, Λκ23/26] μα όχι ο Ιωάννης, ο οποίος δεν ήταν παρών, πήγε αργότερα. Το Σίμωνα όμως που έγινε Χριστιανός και ιεραπόστολος τον αναφέρει και ο Παύλος.

Ποιος ήταν ο Σίμωνας που τιμάται στο μυστήριο της Βάπτισης και τη Μεγάλη Πέμπτη;
Από τους Ευαγγελιστές αναφέρεται ως Κυρηναίος παράγων και πατέρας του Ρούφου και του Αλέξανδρου, ονόματα που δεν ήταν εβραϊκά. Πάντως Ρωμαίος πολίτης δεν ήταν, αλλιώς οι στρατιώτες δε θα τον «αγγάρευαν», λέξη που μεταχειρίζονται και ο Ματθαίος και ο Μάρκος.
Η Κερύνεια (στα βόρεια της σημερινής Λιβύης) ήταν παλιά ελληνική αποικία με μεγάλη παροικία Εβραίων (100.000 αναφέρονται τον 4ο αι.π.Χ.) οι οποίοι συνήθιζαν το Πάσχα να το γιορτάζουν στα Ιεροσόλυμα, όπου οι Κυρηναίοι είχαν και μια μεγάλη συναγωγή. Αλλά ο Σίμων  είναι πιθανόν να είχε εγκατασταθεί στα Ιεροσόλυμα αφού ερχόταν από τον αγρό του.

Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι ο Σίμωνας, ως Λίβυος, ήταν έγχρωμος και ο πρώτος Αφρικανός Χριστιανός.

Οι Γνωστικοί όμως υποστήριζαν ότι από γραφειοκρατικό λάθος ή αυτοθυσία ο Σίμων όχι μόνο φορτώθηκε το σταυρό μα όλον «τον ζυγόν» και τελικά σταυρώθηκε αντί του Ιησού.
___________________________________


Προσθέτω
Επειδή εδώ υποστηρίζουμε #GirlsWhoRead
Η δημοσιογράφος που αψήφισε την απαγόρευση
«Ελευθερία του τύπου στην Ειδομένη. Αυτή είναι η αμφίεσή μου για να μην με πετάξει έξω η ελληνική αστυνομία» ήταν το μήνυμα που συνόδευε τη φωτογραφία της δημοσιογράφου  στο Twitter .

 


________________________