Η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία Νατάσα Μπερτό, κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για «έλλειψη υποστήριξης και προετοιμασίας για τον χειμώνα στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά».
«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, η Κομισιόν γνωρίζει πως η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής είναι ανυποστήρικτη και πρέπει να είμαστε επίσης ξεκάθαροι, πως η ευθύνη διασφάλισης επαρκών συνθηκών διαβίωσης είναι των... ελληνικών Αρχών! Η Kομισιόν δεν μπορεί να επιβάλει ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η Ελλάδα»δήλωσε η κυρία Μπερτό, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θάνο Αθανασίου. 
Στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε πως αυτό που μπορεί να κάνει η Κομισιόν, είναι να συνεχίσει να «ασκεί πολιτική πίεση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με χρηματική και τεχνική υποστήριξη». Η Κομισιόν θα συνεχίσει να διοχετεύει χρηματική βοήθεια στις ελληνικές Αρχές, μέσω των ανθρωπιστικών της καναλιών, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ικανές συνθήκες για τα προβλήματα που προκαλεί ο χειμώνας.    
Από τη πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε πως το χιόνι και η συνολική κατάσταση δεν είναι αυτή καθαυτή το πρόβλημα, καθώς αποτελεί «έκτακτη κατάσταση», και το ερώτημα είναι «πως θα βοηθηθεί η κατάσταση».