Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Αυτόφωρο για όσους βασανίζουν ζώα



Αυτόφωρο για όσους βασανίζουν ζώα

Παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, στο θέμα της κακοποίησης των ζώων. Ο κ. Πλιώτας παρήγγειλε την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (2013 και 2014) για την προστασία των ζώων, στους εισαγγελείς εφετών και εκείνοι με τη σειρά τους στους εισαγγελείς πρωτοδικών.
Αυτό που ζητά ο αντιεισαγγελέας από τους συναδέλφους του, είναι να παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, κλπ.
Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και του αυτοφώρου.
Επίσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, ζητεί από τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών να ασκήσουν την επιβαλλόμενη εποπτεία στη περιφέρεια ελέγχου τους.
Όπως είναι γνωστό, το 2014, η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είχε εκδώσει σχετική εγκύκλιό της και ζητούσε από τους εισαγγελείς Εφετών να εξετάζονται άμεσα και με προσοχή κάθε είδους πληροφορίες-καταγγελίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, αναφορικά με περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου ή πράξεων βίας κατ’ αυτού, όπως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, σύνθλιψη, ακρωτηριασμός κτλ.
Προγενέστερα, τον Απρίλιο του 2013, ο αποβιώσας Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης, τότε αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, είχε αποστείλει στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας παρόμοια εγκύκλιο.



Τι κάνουμε όταν δούμε ζώα να κακοποιούνται

Χρήσιμες συμβουλές σε πολίτες αλλά και αστυνομία από έναν εισαγγελέα
Οι κακοποιήσεις ζώων στη χώρα μας, δυστυχώς, δίνουν και παίρνουν, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε έναν πολύ ικανοποιητικό νόμο για την προστασία τους. 
Για την πάταξη του ντροπιαστικού αυτού φαινομένου,απαιτείται η καλύτερη γνώση του ισχύοντος νόμου από τους ζωόφιλους πολίτες, αλλά και -κυρίως- η αποτελεσματική συνδρομή των αστυνομικών στις περιπτώσεις αυτές.
Για όλ' αυτά, η πρόσφατη ομιλία του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, Ευσταθίου Θεοφανίδη, σε σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ευρύτερα γνωστή. 
Και αυτό κάνουμε σήμερα, δημοσιεύοντας, κωδικοποιημένα και σε περίληψη, τα πιο καίρια σημεία της. 
Διότι πιστεύουμε ότι δεν αρκεί να θέλουμε να προστατεύουμε τα ζώα - πρέπει να ξέρουμε και το πώς θα τα προστατεύσουμε αποτελεσματικά.
Παθητική-ενεργητική κακοποίηση ζώων
Με απλά λόγια, «ενεργητική» κακοποίηση θεωρείται ο βασανισμός, το κρέμασμα, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός κτλ.
Και «παθητική», η εγκατάλειψη, το να διατηρείται το ζώο διαρκώς αλυσοδεμένο, χωρίς δυνατότητα φυσικών κινήσεων, χωρίς καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.
Απέναντι στον νόμο και οι δύο αυτές έννοιες είναι ισότιμες: η ποινή που επισύρουν είναι, και στις δύο περιπτώσεις, φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμο τουλάχιστον 5.000 ευρώ.
Αν σκεφτεί κανείς ότι η ανθρωποκτονία από αμέλεια τιμωρείται με φυλάκιση 3 μηνών έως 5 ετών, αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει ο νόμος την κακοποίηση των ζώων.
Ευθανασία
Η ευθανασία μπήκε στον νόμο 4039/12 με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Οποιος υποστηρίζει δημόσια ότι με την ευθανασία μπορεί να λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων, απλώς βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου - και εκτός γράμματος του νόμου.
Τάισμα αδέσποτων
Ακουσα πρόσφατα να υποστηρίζεται ότι, όποιος ταΐζει αδέσποτα ζώα, θεωρείται ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης τους.
Κι αυτό είναι εκτός γράμματος του νόμου. Ο νομοθέτης δεν απαγορεύει στον απλό πολίτη, που δεν επιθυμεί να έχει ζώο στο σπίτι του, να παρέχει τροφή ή νερό σε οποιοδήποτε ζώο. Αυτό δεν τον καθιστά ιδιοκτήτη.
Η νομοθεσία
Με τον 4039/12 η ευζωία των ζώων έγινε έννομο αγαθό, δηλαδή κοινωνική αξία που πρέπει να προστατεύεται.
Μέχρι τότε τα ζητήματα της ευζωίας των ζώων τιμωρούνταν σαν τα ζώα να ήταν πράγματα, ιδιοκτησία κάποιου.
Με τον ισχύοντα νόμο, αφαιρέθηκε ο σκύλος από ιδιοκτήτη που κακοποιούσε το ζώο. Και του απαγορεύτηκε να αποκτήσει άλλον σκύλο, στο μέλλον.
Ο ιδιοκτήτης του ήταν κυνηγός. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει μια τέτοια ποινή για έναν κυνηγό...
Επιβολή προστίμων
Οι αστυνομικοί είναι τα αρμόδια όργανα -όπως και οι τελωνειακοί, λιμενικοί κτλ.- για να επιβάλουν και βεβαιώσουν τα πρόστιμα των 30.000 ευρώ, ακόμα και αν δεν είδαν «με τα μάτια τους» την πράξη παθητικής ή ενεργητικής κακοποίησης.
Αρκεί το προανακριτικό υλικό που έχουν συλλέξει να τους οδηγεί κατά τρόπο πολύ σοβαρό στο συμπέρασμα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα.
Είναι χρέος των αστυνομικών υπαλλήλων, όταν διενεργούν την προανάκριση, λειτουργώντας όχι μόνο ως απλά εκτελεστικά όργανα, αλλά ως σκεπτόμενα εκτελεστικά όργανα του εισαγγελέα που έχει την πρωτοκαθεδρία στη διαδικασία, να συλλέξουν όλα εκείνα τα αποδεικτικά μέσα, που θα βοηθήσουν τον εισαγγελέα να ασκήσει ή όχι την ποινική δίωξη και τους δικαστές να φτάσουν σε μια απόφαση, αθωωτική ή καταδικαστική.
Κτηνιατρική έκθεση
Ενα θέμα που ταλαιπωρεί τα αστυνομικά τμήματα είναι το αν ο κτηνίατρος που θα κάνει τη γνωμάτευση σε μια υπόθεση κακοποίησης πρέπει να 'ναι ιδιώτης ή του Δημοσίου.
Λοιπόν, μπορεί να είναι και ιδιώτης. Στο Ηράκλειο έχει θεσμοθετηθεί «ο κτηνίατρος υπηρεσίας», ένας απ' τους ιδιώτες κτηνιάτρους της πόλης, που είναι διαθέσιμος όλο το 24ωρο.
Αυτεπάγγελτο
Ολα τα ζητήματα κακοποίησης είναι αυτεπάγγελτα. Οι αστυνομικοί δεν χρειάζονται κάποια έγκληση από πολίτη για να κινητοποιηθούν.
Και αν διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία μπορεί να χαθούν, να σχηματίσουν μια προανακριτική δικογραφία για την κακοποίηση, ενεργητική ή παθητική.
Εχω δει δύο φορές, στο Ηράκλειο, τέτοιες δικογραφίες και είμαι πολύ ικανοποιημένος γι' αυτό.
Οσο για τα παράβολα, οι πολίτες δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κανένα παράβολο κατά την υποβολή της έγκλησης.
Αρση απορρήτου
Ο εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει άρση απορρήτου για ένα σάιτ όπου γίνονταν παράνομη εμπορία σκύλου.
Μιλάμε για τα εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή αριθμό τηλεφώνου, όνομα συνδρομητή, διεύθυνση ΙP (από ποια σελίδα αναρτήθηκε δημοσίευμα με φωτογραφίες σκοτωμένων ζώων ή κακοποιήσεις ζώων) και όχι για άρση απορρήτου του 2225/94, που είναι άλλο πράγμα, πολύ πιο αυστηρό.

5 σχόλια:

  1. ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ, ΟΤΑΝ ΕΧΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ, ΕΝΑ ΦΑΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑ "ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ" ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΛΥΚΟΣΚΥΛΟ , ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΖΕΣΤΗ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΛΑΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ 100, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΛΕΣΑ 3 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ? ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ? ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ? ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΜΟΥ ΚΛΕΨΑΝ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΕΡΙΣΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΠΑΓΚΑΖΙΕΡΑ - ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. ΑΥΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ?

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς περιγράφετε κάτι που συμβαίνει συχνά.
      Η πείρα με έμαθε ότι η λύση έρχεται με συνεργασία με Φιλοζωική Οργάνωση και εισαγγελέα.
      Έχουν τρόπους πίεσης και γνώση.

      Μην το αφήσετε.. κάντε ακόμα μια προσπάθεια, κριμα είναι για το άμοιρο ζώο.

      Διαγραφή
    2. Συνεργαστείτε με ένα φιλόζωο δικηγόρο..
      Τυπώστε και τα παραπάνω για να ξέρουν οι αστυνομικοί πως θα επιμείνετε..

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστω πολύ για την συμβουλή, σκέφτομαι να πάω στην εισαγγελία Αθηνών γιατι δεν βγαίνει άκρη με αστυνομία, αλλά ούτε με την φιλοζωϊκή Αθηνών που επικοινώνησα. Μου είπαν να πάω στην Αστυνομία απλά. Φανταστείτε ένα ζώο που είναι η φύση του να βρίσκεται στην ύπαιθρο, να είναι κλεισμένο 24 ώρες το 24ωρο μέσα σε ένα σκοτεινό περιβάλλον και κάποιος να πηγαίνει κατα διαστήματα και να του πετάει ένα κομμάτι φαγητό και νερό. Ευχαριστώ και πάλι.

      Διαγραφή
    4. Καταλαβαίνω τον πόνο που νιώθετε.
      Κι εγώ έτσι τρελαίνομαι όταν τα βλέπω.

      Αν μια φιλοζωική δε σας βοήθησε ίσως να βρείτε άλλη
      (στο Facebook μόνο γράφοντας'Φιλοζωική' θα εμφανιστούν πολλές.
      Κάποια θα βοηθήσει).
      Επίσης αν μπορώ να βοηθήσω, στείλτε μου φωτογραφίες, διεύθυνση κ.λ.
      να κάνω κι εγώ ό,τι μπορώ.

      Το ενδιαφέρον σας με συγκίνησε.
      Να ήταν κι άλλοι σαν εσάς...

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.