Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Πατάτα για αφελείς η απαγορευμένη φύτευση ― Μούφα με #Codex_Alimentarius



Βλέπω τις τελευταίες μέρες να ξανακυκλοφορεί (με 992 κοινοποιήσεις μόνο μια από τις δημοσιεύσεις) η παλιά φωτογραφία ετικέτας πακέτου με πατάτες στην οποία αναγράφεται ότι «απαγορεύεται η φύτευση».
Η φωτογραφία κυκλοφόρησε το 2011 σε mail και κοινοποιήθηκε πολύ. Το κωμικό με το διαδίκτυο είναι πως καθένας που πρωτοαποκτά λογαριασμό email ή προφίλ στο Facebook, από αφέλεια και άγνοια πέφτει στις ίδιες μούφες και βοηθά στην αναδιάδοση κάθε παλιάς φάρσας.
Η ετικέτα των ΑΒ έγινε αφορμή να συζητηθεί ο Codex Alimentarius (ο παγκόσμιος διατροφικός κώδικας που λειτουργεί υπό τη σκεπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και συγχρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη του) ώστε να αλληλοτρομοκρατηθούμε για το σκοτεινό μέλλον που περιμένει τα παιδιά μας όταν δε θα επιτρέπεται να καλλιεργούν ντοματούλες και πατατούλες στο χωραφάκι τους για να θρέψουν τα δικά τους παιδάκια όπως κάνουμε –λέμε τώρα- κι όλοι εμείς. Σ' αυτά ρίχνουμε και λίγη Monsanto κι η συνταγή είναι έτοιμη για ένα προϊόν που κοινοποιούν Χριστιανοί και Χρυσαυγίτες μέχρι τη μονή Εσφιγμένου και κάθε άλλος τρομαγμένος από το μέλλον και την Επιστήμη.

Δε λέω πως όλα είναι καλά, δε λέω ότι, αποδεδειγμένα, αν συνεχίσουμε να αυξανόμαστε όπως τώρα πολύ σύντομα θα ξεσπάσει μεγάλος πόλεμος για τους φυσικούς πόρους και πως, με όποια κίνητρα, λογικό είναι οι πολυεθνικές να ασχολούνται με το ζήτημα.

Λέω δυό πράγματα απλά:
1. Αν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήταν τόσο αφελείς που να κυκλοφορούν τέτοια ετικέτα, σίγουρο είναι ότι θα είχαν απολυθεί ή ο Οργανισμός θα είχε διαλυθεί.
Και
2. Πριν οργιστούμε με ανατριχιαστικό νέο, πριν διαδώσουμε κάθε βλακεία που μας τραβά την προσοχή εξετάζουμε πηγή. Δεν είναι δύσκολο, γκουγκλάρουμε και βλέπουμε ποιος πρώτος το δημοσίευσε και αν/πώς σχολιάστηκε από οργανισμούς ή ιστολόγια που εκτιμούμε για την ακεραιότητά τους. Ή, αν δε ξέρουμε ή βαριόμαστε να κάνουμε όλα αυτά, διαλέγουμε 2, 3, 5, πηγές/ιστοσελίδες/ανθρώπους/προφίλ που εκτιμούμε και αναπαράγουμε μόνο από εκεί ή καθόλου.
Όποιος δεν το κάνει  γελοιοποιείται―πράγμα που δε με νοιάζει αλλά  και  συμβάλλει στην αναμετάδοση των 'fake news' ― πράγμα που με νοιάζει πολύ διότι συντελεί στο να θεσπιστούν κάποια στιγμή μέτρα, δηλαδή λογοκρισία.
Γι' αυτό και ασχολούμαι, γι' αυτό και αποφάσισα, πάλι, τούτο το blog, να ερευνήσει και ως λυδία λίθος να δείξει αλήθειες:




Το mail λοιπόν κυκλοφόρησε 2011 με φωτογραφία ετικέτας των ΑΒ Βασιλόπουλος (σας τη φέρνω σε κοινοποίηση από τη Μονή Εσφιγμένου, ποστάρισμα της φωτογραφίας με το γνωστό κείμενο του 2012 που αναπαράγουν όλοι 
Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις... το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα... ετοιμαστείτε για ακραίες καταστάσεις στο προσεχές μέλλον!!!..»]
από site που μας παρακινεί  να μποϋκοτάρουμε το super market Βασιλόπουλος (Χμ... 'Οχι τη συγκεκριμένη μάρκα; Όχι αφού ρωτήσουμε τι σημαίνει η ετικέτα τους;)
Όχι πολλά τα άρθρα κι ενδεικτικά φέρνω από ένα που εξηγεί τι είναι ο Codex Alimentarius και τρομολογεί περί πολυεθνικών και διεφθαρμένων Ελλήνων πολιτικών:
«Οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είτε της διατροφής είτε του φαρμάκου επιχειρούν, διαμέσου υπερεθνικών θεσμικών υποχείριών τους, να ελέγξουν πλήρως τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει η παγκόσμια κοινότητα.

Ήδη στις ΗΠΑ, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καταγγέλλεται η απαγόρευση καλλιέργειας πατενταρισμένων σπόρων από ιδιώτες και η αντικατάσταση όλων των φυσικών ειδών με μεταλλαγμένα, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε εθνική και ατομική αυτονομία και σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η τροφή.

Αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, εξάλλου, φοβούνται πως πολύ γρήγορα και στη χώρα μας δεν θα μπορούμε να είμαστε κύριοι των φρούτων και των λαχανικών που παράγουμε.»
και καταλήγει
« Εάν τα παραπάνω σας φαίνονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε. Οι διεφθαρμένοι Ελληνες πολιτικοί να είστε απόλυτα σίγουροι πως θα παίξουν με επιτυχία το παιχνίδι που έχει στηθεί.

Θα σας απαγορέψουν να έχετε το δικό σας κήπο, για λόγους υποτίθεται προστασίας της δικής σας υγείας. Τα φυτά θα είναι μόνο μεταλλαγμένα, οι σπόροι των οποίων θα είναι ανενεργοί και δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.»

Δε διαφωνώ για τον μη αλτρουϊστικό προσανατολισμό των πολυεθνικών. Αλλά έχει πολύ δρόμο από εκεί ως του να ζούμε σε πανικό επειδή δε θα έχουμε πατάτα στην Ελλάδα αν, όπως διαβάζω, μια ολλανδική εταιρία πατεντάρει την 'πατάτα Νάξου' ως δική της.

Σας φέρνω από τον ιστότοπο moufbusters που το έχει ψάξει από το 2012:

Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012
[από email που κυκλοφορεί ευρέως]

Η Μούφα:


Η Πραγματικότητα: 

Μία νέα επικίνδυνη ασθένεια της πατάτας εντοπίστηκε πρόσφατα στο Ν. Δράμας. Κίνδυνος για την εξάπλωσή της σε όλη την Ελλάδα μέσω της ανεξέλεγκτης εμπορίας.
[Αναδημοσίευση από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας] 


Μία νέα επικίνδυνη ασθένεια της πατάτας, από αυτές που οι Φυτοϋγειονομικές Αρχές χαρακτηρίζουν σαν "ασθένειες καραντίνας", εντοπίστηκε επίσημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Οι συνάδελφοι γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας, μας έστειλαν ένα πλήρες και πολύ κατατοπιστικό ενημερωτικό φυλλάδιο, με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από το θέμα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μερικά βασικά στοιχεία για την ασθένεια, ενώ όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να δει ολόκληρο το φυλλάδιο πατώντας εδώ

Η ασθένεια είναι γνωστή ως "καρκίνωση της πατάτας" και προκαλείται από το μύκητα εδάφους Synchytrium endobioticum.

Πριν συνεχίσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ κίνδυνος για τον άνθρωπο από την  κατανάλωση πατάτας που έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Επομένως κάποιοι τίτλοι όπως "καρκινογόνες πατάτες" ή "πατάτες με καρκίνο" που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΙ και δείχνουν πλήρη άγνοια του θέματος, αν όχι εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης του κόσμου.

Γενικά
Η ασθένεια είναι ευρέως διαδεδομένη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο κλπ.) εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή Νευροκοπίου Δράμας τον Αύγουστο του 2011.
Θεωρείται πολύ σοβαρή ασθένεια και προκαλεί σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής, γιαυτό και παγκοσμίως λαμβάνονται αυστηρά φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά είναι τόσο μεγάλη πουη παραγωγή είναι μικρότερη από το βάρος του φυτεμένου πατατόσπορου. Η σχετική με την ασθένεια ελληνική νομοθεσία είναι το Π.Δ. 365/2002 (ΦΕΚ Α΄ 307) και η Κοινή Υπουργική Απόφαση 259959/1984 (ΦΕΚ Β΄ 260).

Συμπτώματα
Το υπέργειο μέρος του φυτού δεν εμφανίζει συμπτώματα.Τα τυπικά συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή όγκων στους κονδύλους, στα στολόνια αλλά ποτέ στις ρίζες


.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια γίνεται αντιληπτή μόνο κατά τη στιγμή της συγκομιδής.
Οι όγκοι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μεγαλώσουν πολύ και να καλύψουν ολόκληρη την επιφάνεια του κονδύλου. Πάνω στους αρχικούς όγκους σχηματίζονται καινούργιοι δευτερογενείς όγκοι και τελικά οι προσβεβλημένες πατάτες παίρνουν την όψη "κουνουπιδιού".
Οι όγκοι αρχικά είναι ανοιχτόχρωμοι, αργότερα όμως μαυρίζουν και αποσυντίθενται απελευθερώνοντας τα σπόρια του μύκητα στο έδαφος.
 Εάν η προσβολή στο χωράφι γίνει σχετικά αργά (κοντά στην συγκομιδή), οι όγκοι είναι μικροί και δυσδιάκριτοι και συνεχίζουν να μεγαλώνουν και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης της πατάτας.
Η ασθένεια μεταδίδεται:
  • Με το μολυσμένο έδαφος
  • Με τη μεταφορά και τη φύτευση μολυσμένων κονδύλων που έχουν λανθάνουσα (μη ορατή προσβολή).
  • Με την κοπριά των ζώων που έχουν βοσκήσει σε μολυσμένο χωράφι, αφού τα σπόρια του μύκητα επιβιώνουν στο πεπτικό σύστημα των ζώων.
  • Με τον άνεμο, και το νερό της βροχής ή της άρδευσης.

Αντιμετώπιση.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν κατάλληλα και αποτελεσματικά μυκητοκτόνα που να καταπολεμούν την ασθένεια. Η αντιμετώπιση είναι αποκλειστικά προληπτική. Βασικό μέτρο πρόληψης για να εμποδιστεί η διασπορά της ασθένειας είναι η χρήση ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥ.
Απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ η χρήση πατάτας φαγητού για σπορά.
Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ήδη προσβεβλημένες περιοχές, θα πρέπει να λαμβάνονται και συμπληρωματικά μέτρα για την αποφυγή της μόλυνσης, όπως η αποφυγή χρήσης κοπριάς ζώων ή οργανικής λίπανσης στα πατατοχώραφα και η απαγόρευση της βόσκησης σε ζώα που πιθανόν έχουν βοσκήσει σε μολυσμένα χωράφια. Γύρω από μία μολυσμένη περιοχή οριοθετείται από τις φυτοϋγειονομικές αρχές μία "ζώνη ασφαλείας" πλάτους τουλάχιστον 500 μέτρων, μέσα στην οποία απαγορεύεται η βόσκηση και η μεταφορά εδάφους με κάθε τρόπο.

Σημαντική παρατήρηση.
Επειδή παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλα παθογόνα (π.χ. νηματώδεις), οι παραγωγοί για κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στις πατάτες τους θα πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως τις φυτοϋγειονομικές αρχές της περιοχής τους, δηλαδή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών ή τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.




Έλεγχος στην καλλιέργεια και διακίνηση της πατάτας 
[Αναδημοσίευση από ΠΑΤΡΙΣ]
  1. Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 365/ΦΕΚ 307 τ. Α? /10-12-2002 παράρτημα  IV  , Κεφάλαιο ΙΙ , σημείο 18.5 η σήμανση πατάτας φαγητού είναι υποχρεωτική με Αριθμό Φυτοϋγειονομικού Μητρώου (Α.Μ.) επί της συσκευασίας της παραγόμενης και διακινούμενης στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. πατάτα από τον παραγωγό ως το στάδιο του τελικού καταναλωτή. Σύμφωνα με τις διατάξεις (Εθνικές και Κοινοτικές) ο Αριθμός Μητρώου έχει σκοπό την διαπίστωση της καταγωγής του προϊόντος σε οποιοδήποτε στάδιο διακίνησης.
  1. Επίσης πρόσφατα διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Χώρα, ο επιβλαβής οργανισμός SynchytriumEndobioticum που προκαλεί την ασθένεια γνωστή και ως «καρκίνωση της πατάτας» σε δείγμα φυτών πατάτας με κονδύλους από καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή Δ.Δ. Περιθωρίου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.
Είναι  μια πολύ σοβαρή ασθένεια αφού η εμφάνισή της:
?  «Αχρηστεύει» αγρούς για δεκαετίες με μακροχρόνια απαγόρευση φύτευσης πατάτας
?  Επιβάλει φυτοϋγειονομικά μέτρα στις περιοχές που επιβεβαιώνεται η παρουσία της με ορατό κίνδυνο στην εμπορία του προϊόντος.
?  Περιορίζει  την εσωτερική διακίνηση της πατάτας .
?  Μειώνει την  παραγωγή της καλλιέργειας καθώς και την ανθεκτικότητα του γενετικού υλικού.
?  Προκαλεί απώλεια αγορών τόσο στο εσωτερικό της Χώρας όσο και στην Ε.Ε. και στις εξαγωγές.
?  Απαιτεί υψηλό κόστος για την εφαρμογή των μέτρων του περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας
C. Με έγγραφό του ο ΕΛΓΑ ενημέρωσε τους προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του, ότι σε περιπτώσεις ζημιών από διάφορα αίτια καλυπτόμενα ασφαλιστικά, ότι θα απαιτεί την προσκόμιση των ετικετών πιστοποίησης, τα σχετικά τιμολόγια αγοράς του πατατόσπορου, τον αριθμό σπορομερίδας που καλλιεργείται ανά αγροτεμάχιο καθώς και τα τιμολόγια πώλησης της πατάτας.
Σύμφωνα με το Π.Δ. 365/2002 απαγορεύεται η φύτευση κονδύλων πατάτας που δεν φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο διότι η προμήθεια μη υγιούς, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης πατατόσπορου προκαλεί τα κάτωθι σοβαρά προβλήματα:
?    Μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι
?   Μειώνει την στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας
?   Δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της ποικιλίας.
Με βάση τα παραπάνω και σε συνέχεια των καταγγελιών που υπάρχουν, για διακίνηση - φύτευση μη ελεγμένου  σπόρου πατάτας αλλά και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την καλλιέργεια της πατάτας από ενδεχόμενη επιβεβαίωση παρουσίας επιβλαβών φυτοϋγειονομικών παθογόνων στον Νομό μας, σας ενημερώνουμε ότι:
Η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής πρόκειται το επόμενο διάστημα και ενόψει των καλλιεργειών της φθινοπωρινής αλλά και της  εαρινής καλλιέργειας να πραγματοποιήσει έκτακτες δειγματοληψίες σε φαινομενικά ύποπτες καλλιέργειες πατάτας, όπου με δειγματοληψία στην φυτεία αλλά και από έλεγχο των αρχείων των παραγωγών (τιμολόγια για τον έλεγχο αγοράς του πατατόσπορου, τιμολόγια πώλησης του παραγόμενου προϊόντος, και άλλων εγγράφων που θα κρίνονται απαραίτητα) θα αποδεικνύεται η ορθή εφαρμογή  της φυτοϋγειονομικής Νομοθεσίας.
Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να τηρείτε  επί τουλάχιστον μια τριετία:
·        Τιμολόγια αγοράς του πατατόσπορου, καθώς και των αριθμών σπορομερίδας που καλλιεργείτε ανά αγροτεμάχιο.
·        Τιμολόγια πώλησης της πατάτας  που παράγετε.
Επιπλέον όλων των παραπάνω θα πρέπει να  γνωστοποιείτε αμέσως στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  του Νομού μας, οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση συμπτωμάτων ή παρουσία επιβλαβών οργανισμών ή κάθε ανωμαλία που παρουσιάζουν τα φυτά σας.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι εάν διαπιστωθούν παραβάσεις , θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον Ν. 2147/1952(Α 155) άρθρα 34α και 35 όπως προστέθηκαν με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.2538/τ. Α?/1-12-97 διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα

2621360108 και 2621360110.
________________________________________


Εικόνες

1. κοινοποίηση του 2012
2.κοινοποίηση Απριλίου 2017 με 992 κοινοποιήσεις
3. Ιερά Μονή Εσφιγμένου αντιγράφει το γνωστό email
4. του άρθρου με πολλές περί πατάτας

Σύνδεσμοι
Για γέλια:
Έρευνα:
του 2012 
αναδημοσίευση του 2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.