Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Μα πού είναι οι πρόσφυγες; Κάτι ναυάγια βλέπω #refugeesGR




Κως,  Φωτογραφία 1: άδεια παραλία στην οποία ξεβράζονται κομμάτια ναυαγίων. Δυό άσπρες τουρίστριες με μαγιώ περπατούν.
Από κάτω, Γαλλίς ρωτά πώς να πάει εκεί για διακοπές-προφανώς δίχως ξαπλώστρες και ομπρέλλες βλέπει προοπτική οικονομίας.
Κως, φωτογραφία 2: Αστυνομία με μπότες, γκλόμπς, όπλα και κράνη κυνηγάει ξυπόλυτους πρόσφυγες σε βοτσαλοστρωμένο προφανώς κεντρικό δρόμο μπροστά σε εκκλησία.

Στο Λίβανο πήρε φωτιά στρατόπεδο προσφύγων και το είδαμε στις ειδήσεις. Τη συνεχή βαρβαρότητα πλέον, δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά δεν τη βλέπουμε. Τα ΜΜΕ δεν έκριναν άξια λόγου την απεργία πείνας των εγκλείστων στη Μόρια που μας ζητούν να θυμηθούμε ότι είναι άνθρωποι με το σπαρακτικό σύνθημα «Είμαι άνθρωπος. Η ζωή μου έχει αξία»*, ούτε σπαταλούν τα αγαπημένα τους clichés τύπου «ΣΟΚ» και «καρέ-καρέ» για να μας πληροφορήσουν ότι χθες ενός έτους μωρό στη Χίο δαγκώθηκε από  τους αρουραίους που μαστίζουν τον καταυλισμό σε σκηνή στην οποία οι γονείς δεν μπορούν ούτε το υγρό αντιβιωτικό του να συντηρήσουν.

Μη νομίζουμε λοιπόν πως δε συνεχίζεται. Μη νομίζουμε πως έκλεισαν οι καταυλισμοί ή ότι υπάρχει πρόοδος σ' αυτές τις βίαια σταματημένες ζωές, αυτούς τους ανθρώπους που οι κυβερνήσεις θεωρούν λύση να τους μαντρώνουν θέτοντας τη ζωή τους σε παύση, σε μια ατέρμονη αναμονή μετά το φρικτό σοκ του πολέμου.


Όσο ξεχνάμε, όσο στρέφουμε τα μάτια αλλού, όσο κάνουμε διακοπές ανάμεσα στα πτώματα, προδίδουμε κάθε αξία και επίτευγμα του πολιτισμού μας και συντελούμε στην ανάπτυξη του τέρατος.


NoBorders
Η αποδοχή του να ζουν κρατούμενοι ή ο οποιοσδήποτε άνθρωπος σε μη αξιοπρεπείς συνθήκες, πόσο μάλλον σε εξευτελιστικές, είναι αποδοχή της βίας, της διάκρισης και του ρατσισμού

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ
Καθώς τα φώτα της δημοσιότητας για το μεταναστευτικό ζήτημα έχουν αρχίσει να σβήνουν, η διαχείριση του από την ευρωπαϊκή ένωση συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Το ελληνικό κράτος ακολουθεί τις επιταγές αυτές διατηρώντας το τείχος του Έβρου και την πολιτική των λεγόμενων hotspot και των προαναχωρησιακών κέντρων που οδηγούν στον εγκλωβισμό χιλιάδων συνανθρώπων μας σε μη βιώσιμες συνθήκες.
Τις τελευταίες μέρες έχει εξαπολυθεί κυνηγητό στην πόλη της Κω αλλά και στα χωριά της από κλιμάκιο της αστυνομίας που έχει έρθει από Αθήνα με πάνω από 30 άτομα, σε συνεργασία με το τοπικό Α.Τ., διενεργώντας ελέγχους στους δρόμους, έξω από δομές φιλοξενίας μκο, σε χώρους δουλειάς αλλά και έξω από σπίτια μεταναστών. Στόχος τους είναι να συλλάβουν όποιον μετανάστη δεν έχει χαρτιά. Έχουν γίνει πολλές προσαγωγές από τις οποίες αρκετές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την διαδρομή που ακολουθείται να είναι κράτηση στο αστυνομικό τμήμα μέσα σε άθλιες συνθήκες, μετά να οδηγούνται στο προαναχωρησιακό κέντρο ή αλλιώς η σύγχρονη πολυδιαφημισμενη από το κράτος φυλακή και τέλος η απέλαση.
Έχουν συλληφθεί μετανάστες που ζουν και εργάζονται για πολλά χρόνια στην Κω αποτελώντας κομμάτι αυτής της κοινωνίας που όμως το ίδιο το κράτος τους διατηρεί σε ημιπαράνομη κατάσταση. Η περιθωριοποίηση ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους για οικονομικούς, κοινωνικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους αποτελεί τον "παράδεισο" που τους περιμένει στον δυτικό κόσμο. Ο συνεχής εκβιασμός με τα χαρτιά νομιμοποίησης, που για τους περισσότερους είναι ένα άπιαστο όνειρο, είναι το κλειδί της εκμετάλλευσης τους.
Όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να πούμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, ότι όλοι όσοι ζούμε και εργαζόμαστε σε ένα τόπο ανεξαρτήτου φυλής και ταυτότητας είμαστε κομμάτι αυτής της κοινωνίας.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την ισότητα,την αλληλεγγύη και την ελευθερία.
Χαρτιά σε όλους τους μετανάστες / ριες
Με τους μετανάστες ζούμε και δουλεύουμε μαζί
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΩ

NoBorders στην τοποθεσία Mytilene, Lesvos, Greece.
July 3.
Πολύ σοβαρή ενημέρωση που λάβαμε από εθελοντές στις διασώσεις στη Λέσβο. Την αναπαράγουμε (με επιφύλαξη) προς ενημέρωση και διασταύρωση της πληροφορίας. 

Η ακτοφυλακή και οι αρχές καθιστούν όλο και πιο δύσκολο για τους εθελοντές και τα σκάφη διάσωσης την ύπαρξη στα βόρεια της Λέσβου. Για εβδομάδες τώρα οι εθελοντικές λέμβοι διάσωσης δεν επιτρέπεται να δρουν εκτός αν ζητήσουν άδεια 24 ώρες εκ των προτέρων. Δεν τους δίνεται άδεια να προβούν σε διάσωση όταν υπάρχει ένα περιστατικό, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται κοντά και η ακτοφυλακή μπορεί να κάνει να προσεγγίσει μέχρι και 40 λεπτά. Επιτρέπεται μόνο να δράσουν μία φορά την ημέρα κι εφόσον τους δοθεί άδεια, δεν είμαστε σίγουροι ποιόν ακριβώς νόμο εφαρμόζουν, γίνεται επιβολή προστίμων προς τους διασώστες για οποιαδήποτε «παράβαση» και δεν είναι πάντα σαφές το γιατί.
Σε κάποιους από τους παρατηρητές τους έχει ζητηθεί να εγκαταλείψουν το σημείο παρατήρησης των λέμβων που φτάνουον, και ότι ότι δεν πρέπει να επιστρέψουν χωρίς τη ρητή άδεια της ακτοφυλακής στη Λέσβο.
Μια Μ.Κ.Ο. τους έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Πριν από λίγες μέρες, τους εθελοντές προσέγγισαν δύο άνδρες με πολιτικά ρούχα που ισχυρίζονταν ότι είναι αστυνομικοί. Οι παρατηρητές – εθελοντές, απειλήθηκαν να εγκαταλείψουν το σημείο, κι όταν ζήτησαν να δουν αστυνομική ταυτότητα, ένας από τους άνδρες τράβηξε το όπλο του και είπε ότι «αυτό είναι όλο το όνομα που χρειάζομαι», κι έτσι οι εθελοντές αναγκάστηκαν να φύγουν από το σημείο.
Σε κάποιο άλλο μέρος, οι εθελοντές σε ανάκριση, ρωτήθηκαν από πού ήταν, γιατί βρίσκονται εκεί και σε ποιά ΜΚΟ ανήκουν. Η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώνεται και μαζί με αυτό, 30 αξιωματικοί του Frontex έφθασαν στο σημείο τις τελευταίες ημέρες.
Είναι σαφές ότι προσπαθούν να μας σταματήσουν να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στη θάλασσα.


 Υπενθυμίζω νούμερα (με πίνακες) από :«Ροές» 1% ; #RefugeesGR #μορια #moria https://goo.gl/iXz28x

Πόσο πολλοί είναι 50- 60.000 άνθρωποι; Πόσο φτωχή σε αγαθά και ψυχή είναι μια χώρα 11 εκατομμυρίων ανίκανη να απορροφήσει αριθμό που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού της;
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πληθυσμό 743 εκατομμυρίων είναι ντροπή και ψέμα ασύστολο να μιλάμε για «ροές» και εισβολή 2,5 εκατομμυρίων.
Τα στρατόπεδα, οι νεκροί στις θάλασσες, οι εθνικιστικές ρητορείες είναι ανυπόστατα βρώμικα πολιτικά παιχνίδια που κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να τα δεχθεί.
......
Βλέποντας τα νούμερα του πληθυσμού της Ε.Ε. και των προσφύγων που θέλουν να εγκατασταθούν στις χώρες τις Ε.Ε. καταλαβαίνει κανείς την υποκρισία, την προπαγάνδα και τα ψέματα των κυβερνήσεων της Ε.Ε. Ο πληθυσμός της Ευρώπης ανέρχεται σε 743.000.000 ανθρώπους. Οι «ροές» που έπρεπε να ανακοπούν με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αφορούν λιγότερο, πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού των χωρών της Ε.Ε. Ακόμη και αν έρθουν όλοι όσοι βρίσκονται στην Τουρκία, αυτή τη στιγμή περίπου 2.500.000, θα μιλάμε και πάλι για λιγότερο από το 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Δηλαδή όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και όχι μόνο μας λένε τόσο καιρό ότι η Ε.Ε. μ όλο της τον πολιτισμό και την πρόοδο δεν μπορεί ν αντέξει περίπου 1% παραπάνω ανθρώπους.
Τον επίσημο αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Όπως αναφέρει, στους χώρους φιλοξενίας βρίσκονται 58.483 άνθρωποι.  



_______________________________________________________________________
Χίος: αρουραίοι δάγνωσαν βρέφος:

Εικόνες
Κως, προχθές:  οι δυο φωτογραφίες που περιγράφω.
Moria, Μυτιλήνη: *I AM HUMAN. MY LIFE HAS VALUE. Απεργία πείνας.
Xίος: μωρό κοιμάται σε σκηνή στο στρατόπεδο με τους αρουραίους
Πιο κάτω το στρατόπεδο Bekaa του Λιβάνου όπου κάηκαν 3 άνθρωποι. Στο Λίβανο ζουν σήμερα 1,5 εκ πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.