Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

Εξοπλισμός ISIS― Απόλυση της δημοσιογράφου που αποκάλυψε #dilyana


Πώς μπόρεσε να στηθεί το κράτoς ISIS; Πώς κατάφεραν ένα τσούρμο παλιόπαιδα μαζί με ξωμάχους άλλων αγώνων να κατακτήσουν και να κρατήσουν μια ευρύτατη περιοχή που οργανωμένοι στρατοί (Ρωσία, ΗΠΑ Τουρκία Ιράν κ.λ κ.λ.) χρειάστηκαν μήνες για να καταλάβουν;

Τα εντός, με τα διόδια μεταξύ εχθρών για να περνά το πετρέλαιο, απ' την αρχή έδειχναν ότι υπάρχει κάποιο αλισβερίσι, κάποιες σκοπιμότητες, για να επιτραπεί να διατηρείται εκεί, μέσα στον πόλεμο και τη φωτιά, ένα εξάμβλωμα που κόστισε αμέτρητες ζωές και διέλυσε αρχαίες κοινότητες σαν των Γιαζίδι και κατέστρεψε πόλεις με ιστορία  όπως το Χαλέπι και η Μοσούλη.
Πόσα παιδιά σακατεύτηκαν ψυχικά και σωματικά, πόσα παιδιά έχουν καταδικαστεί στη φτώχεια αφού μεγαλώνοντας δίχως σχολείο, δίχως επαρκή τροφή και ασφάλεια, ποτέ δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν ισότιμα με τους συνομήλικους τους;

Ποιοι το οργάνωσαν αυτό και ποιοι το επέτρεψαν;
Δεν είναι μυστικό. 
Δεν είναι μυστικό αλλά τιμωρείται να το πεις καθαρά με στοιχεία.

Μια δημοσιογράφος ερεύνησε δυο χρόνια κι απέδειξε τη διαδρομή των όπλων αλλά, αντί να βραβευθεί απολύθηκε αφού βεβαίως ανακρίθηκε για να αποκαλύψει τις πηγές της. Η Ντιλυάνα Γκαϋτάντζιεβα που εργαζόταν για την εφημερίδα Trud, στην Βουλγαρία, έφερε στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία του μυστικού προγράμματος της CIA  για τον εξοπλισμό του ISIS και μαχητών στη Συρία με την  κρατική αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Silk Way Airlines  που μετέφερε τόνους οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, με διπλωματική κάλυψη.
Σοβαρές αποκαλύψεις, σοβαρότατη και υπεύθυνη δουλειά. Μα η δημοσιογράφος αντί να βραβευθεί απολύθηκε.
Σας τα φέρνω αναλυτικά.
Άρθρο,  videos, σύνδεσμο για κατέβασμα των φακέλλων (λίγοι στα βουλγαρικά πολλοί αγγλικά), συνέντευξη της Dilyana Gaytandzhieva και σύνδεσμο για να τη βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα.Του Ξενοφώντα Ερμείδη
CIA, Αζερμπαϊτζάν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία στην υπόθεση μεταφοράς όπλων για τον εξοπλισμό των «ανταρτών» στη Συρία
Η δημοσιογράφος Dilyana Gaytandzhieva η οποία εργαζόταν για την εφημερίδα Trud, στην Βουλγαρία, έφερε στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για την τροφοδοσία όπλων κάθε τύπου στους «αντάρτες» και τον τρόπο που γινόταν με όλους τους «νόμιμους» διεθνής κανόνες. 
Η διετής έρευνα της Gaytandzhieva αποκάλυψε το μυστικό πρόγραμμα της CIA για να έχουν όπλα οι «μαχητές» κατά του Assad στη Συρία και ο ISIS. Η κρατική αεροπορική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Silk Way Airlines, μετέφερε τόνους οπλισμού στη Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, με διπλωματική κάλυψη. 
Αυτό ήταν το μυστικό, η διπλωματική κάλυψη, γιατί κανείς δεν ελέγχει αυτές τις αποστολές. Η Gaytandzhieva ταξίδεψε ακόμη και στο Χαλέπι, όπου κινηματογράφησε και φωτογράφισε τις ετικέτες των κιβωτίων των όπλων που είχαν στις αποθήκες σε υπόγεια οι τζιχαντιζτές. 

Η δημοσιογράφος συγκέντρωσε και δημοσίευσε δεκάδες μυστικά έγγραφα, τα οποία δημοσίευε με καλυμμένα τα στοιχεία ως προερχόμενα από ανώνυμη πηγή. 

Σε αυτά έγγραφα φαίνεται η επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στη Σόφια, όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα σχέδια πτήσης της Silk Way Airlines, η οποία ουσιαστικά λειτουργούσε ως υπηρεσία μεταφοράς όπλων τα οποία ενέτασσαν σε διπλωματική ασυλία «εκτός εγγραφών» (δεν υπόκεινται σε επιθεωρήσεις ή φόρο). Αυτά τα όπλα προορίζονταν για το Σώμα Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM), τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Γερμανία, τη Δανία και τη Σουηδία. 
Η Silk Way Airlines αποτέλεσε αντικείμενο νέων πρόσφατων ερευνών που αφορούν προμήθειες όπλων για τον πόλεμο στην Υεμένη που διεξάγει η Σαουδική Αραβία. Επιπλέον, ο στρατιωτικός ιστότοπος Balkan Insight έχει παρουσιάσει παρόμοιες πτήσεις φορτίων όπλων εντός και εκτός της Σερβίας. 

Το πιο εκπληκτικό εύρημα είναι οι ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες που έχουν σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση και εξοπλισμό μαχητών στη Συρία. 

Μια σειρά ερευνών από την Buzzfeed, η πρώτη εκ των οποίων δημοσιεύθηκε το 2015, δείχνει πως Purple Shovel LLC, ως στρατιωτική ανάδοχος, χωρίς καμία προσφορά παίρνει δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ως μέρος της Αμερικάνικης βοήθειας και εξοπλισμού του προγράμματος για τη Συρία. Η έρευνα της Gaytandzhieva συνδέει οριστικά την Purple Shovel και άλλους μισθοφόρους Αμερικανούς με τις αποστολές της Silk Way Airlines του Αζερμπαϊτζάν. Ένα υπόμνημα που διέρρευσε περιλαμβάνει δήλωση φορτίου για πολλούς τόνους αντιαρματικών χειροβομβίδων που αγόρασε στη Βουλγαρία η Purple Shovel και το οποίο φαινομενικά προοριζόταν για τον επίσημο παραλήπτη που ήταν το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Το φορτίο όμως ποτέ δεν έφτασε στο Αζερμπαϊτζάν. 

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, ότι το στρατιωτικό φορτίο εκφορτώθηκε στην αεροπορική βάση Incirlik της Τουρκίας, η οποία είναι ένα από τα κέντρα κέντρα διοίκησης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις στη Συρία. 

Αν και η έρευνα της Gaytandzhieva είναι πολλών μηνών με αποκαλύψεις φωτιά, ο δυτικός τύπος δεν ενδιαφέρθηκε. Το Al Jazeera χαρακτήρισε την ιστορία συγκλονιστική και πρόσθεσε πως η Gaytandzhieva ανακρίθηκε από τις βουλγαρικές αρχές προτού απολυθεί από την εφημερίδα της. 

Η Gaytandzhieva σε ένα tweet έγραψε ότι απολύθηκε από την δουλειά της, στην Trud, μετά την ανάκριση στην οποία υποβλήθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλγαρικής εθνικής ασφάλειας, η οποία την πίεσε να αποκαλύψει τις πηγές της.

Ρεπορτάζ https://youtu.be/BbNfUgjmlYoΗ Ντιλυάνα Γκεϋταντζιεβα μιλάει για την ξαφνική απόλυσή της
https://youtu.be/DDQOWQMfDlM
_________________________________________________________

'The Dilyana Files' δε μου επιτρέπεται να το ανεβάσω στο blog αλλά  έχω συνδέσμους για να τα δείτε  (αγγλικά) στο youtube https://youtu.be/Jt7Z3XFrzOg 
+ σύνδεσμο προς τα έγγραφα της έρευνας (με οδηγίες αποκρυπτογράφησης)
+ για ενημέρωση και πιο πολλά,
 προφίλ της δημοσιογράφου στα κοινωνικά δίκτυα: facebook:https://www.facebook.com/dilyana.gaytandzhieva

4 σχόλια:

 1. δε μου φαίνεται απίθανο σενάριο η απόλυσή της, σίγουρα και η ίδια θα το υποπτευόταν, εξάλλου πολλοί είναι οι συνάδελφοί τους, που όχι μόνο έχασαν τη δουλειά αλλά και τη ζωή τους.
  εδώ είχαν σκοτώσει πριν χρόνια την δημοσιογράφο που είχε ξεσκεπάσει ολόκληρο κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας.
  όπου τα λεφτα και τα συμφέροντα είναι πολλά είναι γνωστές οι εξελίξεις. στεγνά πράγματα, ξέρω, μα ρεαλιστικά.

  καλό μήνα λοιπόν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς έτσι είναι και υποθέτω πριν την απόλυση και στην ανάκριση θα απειλήθηκε μα και θα αποπειράθηκαν να δωροδοκήσουν.

   Ευτυχώς μάζεψε πάρα πολλά στοιχεία ώστε δε μπορούν να τη βγάλουν τρελή συνωμοσιολόγα. Βοηθά και που έχουμε και τα έγραφα του Wilikeaks από το 2014
   για τη στήριξη των Mossad, CIA και M16 στην δημιουργία του "χαλιφάτου".

   Διαγραφή
 2. Δωροδοκίες, απειλές, αίματα, κατεδαφίσεις, δολιοφθορές. Θάνατος. Μου άρεσαν τα 40.

  ΑπάντησηΔιαγραφή