Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Η άλλη πλευρά #skouries #Eldorado (εικόνες-σχόλια)


Η Eldorado Gold δεν έχει ανακοινώσει αναχώρηση, δεν είπαν αναστέλλουμε αλλά ΘΑ αναστείλουμε ΕΑΝ ΔΕΝ  πάρουμε άδειες ως τις 22/9. Ένας από τους συνήθεις εκβιασμούς δηλαδή, μιας εταιρίας που κατά κανόνα χρησιμοποιεί αντί για επιχειρήματα τους εργαζομένους μετρώντας οικογένειες, λες και οι άλλοι που διαμαρτύρονται και σέρνονται στα δικαστήρια δεν έχουν οικογένειες. (Καθώς γράφω άκουσα μέχρι κι ότι δεν είναι ντόπιοι οι κάτοικοι της Παναγιάς αλλά 'Τούρκοι από το εξωτερικό που πετούν μολότωφ').
Γιατί τόσος φανατισμός στα κανάλια;


Για την Εldorado Gold στις Σκουριές έχω δημοσιεύσει πάρα πολλά και έχω συνηθίσει να παρουσιάζεται μόνο η μια πλευρά.
Μόνο οι τόσες χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά ποτέ οι χιλιάδες κάτοικοι, μόνο οι απατηλές λέξεις 'επενδύσεις' και 'χρυσός' και ποτέ η εικόνα του βουνού σήμερα ή το ότι δε μιλάμε για Χρυσό αλλά για 'συμπύκνωμα χρυσού' που θα εξαχθεί σα φθηνή πρώτη ύλη στην Κίνα με μηδαμινά οφέλη για το Δημόσιο.
Χρόνια τα ζούμε αυτά.
Θυμάμαι τις εικόνες των ΜΑΤ στα βουνά, τα χημικά στο σχολείο, συλλήψεις παιδιών και υπερηλίκων (σαν τον 77χρονο από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής που καταδικάστηκε για αντίσταση κατά των ΜΑΤ).
Θυμάμαι την τεράστια διαδήλωση που γέμισε την παραλία της Θεσσαλονίκης και που μόνο  ανεξάρτητοι bloggers τη δείξαμε.
Θυμάμαι τη δίκη των κατοίκων, θυμάμαι τις χορηγίες σε ραδιόφωνα και δημοσιογράφους και τα ΕΣΠΑ, θυμάμαι να λέμε και να ξαναλέμε για το Μπομπολιστάν.
 Γι αυτό και δεν εντυπωσιάζομαι με τον τρόπο που παρουσιάζεται η υπόθεση.


Σας φέρνω πάλι συνδέσμους, εικόνες, σχόλια και σας θυμίζω ότι αν θέλετε να σχηματίσετε εσείς δική σας γνώμη θα σας βοηθήσει να κάνετε κλικ στην ετικέτα Σκουριές  #skouries είτε στο Twitter, είτε στο Facebook  είτε και στο blog  μου όπου από χρόνια παρουσιάζω την άλλη πλευρά.


Ποινή 12 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε σε ένα 77χρονο από τη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής για αντίσταση κατά των ΜΑΤ 


Συγγνώμη από την Eldorado Gold που δεν είμαστε αρκετά τριτοκοσμικοί ώστε να κάνει τη δουλειά της όπως στις αφρικανικές χώρες. Προσπαθούμε...

adiasistos‏ Εν τω μεταξύ δεν ήρθε καμιά ριζοσπαστική κυβέρνηση να πει στην Eldorado μαζέψτε τα κ δρόμο. Απλά τηρήστε το νόμο τους είπαν και έπαθαν σοκ.

Eldorado Gold.Η εταιρεία που ανακοινώνει την επομένη της συν. Τύπου του @atsipras ότι φεύγει από τη χώρα, δεν κάνει business. Κάνει πολιτική

Zoiss Louvaris Οι εργαζομενοι με το Χρυσαυγίτικο σωματείο. Μην ξεχνιόμαστε

Η Εldorado παγώνει εργασίες σε άλλες χώρες επικαλούμενη την πτώση τιμής του χρυσού, αλλα στη Ελλάδα φταίει ο ΣΡΖ http://business.financialpost.com/commodities/mining/eldorado-puts-turkey-brazil-plans-on-hold-cites-weak-gold-prices


―Χιλιάδες οι εργαζόμενοι;
―Αριθμός προσωπικού 971 άτομα [Ελληνικός Χρυσός annual report χρήση 2015 σελ 45  https://t.co/Rh97g4VHKp ]

-->


η Eldorado Gold μου θυμίζει τον αστυνομικό που αναβοσβήνει

Dimitris Tsokakis Υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα [με στοιχεία] εδώ και πολύ καιρό. Μόνο οι εγχώριοι νταραβεριτζήδες δεν τα είδαν https://www.somo.nl/company/eldorado-gold/




Η εταιρία εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική επεκτίνεται συνεχώς. Αποστραγγίζει το βουνό, το εξαφανίζει, τρυπά και σε άλλα μέρη. Ψάχνει… πίσω της αφήνει καταστροφή.
Μέρες τώρα παρακολουθούσαμε και μέσα από το ίντερνετ, και μέσα από τους τηλεοπτικούς δείκτες τις πυρκαγιές ανά την Ελλάδα.
Και υπήρχαν φωνές που μίλησαν για την οικολογική καταστροφή, για τα ζώα, για τα πτηνά που κάηκαν. Και η φωτογραφία του πυροσβέστη που έσωσε ένα κοτσύφι έκανε το γύρω του διαδικτύου.
Για το δάσος όμως στις Σκουριές γιατί πολλοί σιωπούν; Νομίζουν ότι εκεί δε γίνεται οικολογική καταστροφή; Μα κόβοντας δέντρα, εξαφανίζοντας στρέμματα ατελείωτα ενός βουνού φυσικά και υπάρχει οικολογική καταστροφή. Και ολοένα θα γίνεται μεγαλύτερη.
Κι ας αναφέρει η εταιρία ότι το δάσος μπορεί να ξαναγίνει (sic) αφού θα υπάρξει αναδάσωση.
Πως θα γίνει αυτό, με τι χώματα, με τι νερό; Με τα «αποκαΐδια» που θα αφήσει πίσω της;




Παλιότερη εκπομπή για τον Αμίαντο:mixcloud











Για τι πληρώνει η Eldorado τους Αθήνα 9.84,Real FM και Καμπουράκη στο Βήμα 99.5; ― #skouries



Θα προσφύγει σε διεθνή διαιτησία
Αποζημίωση 10 δισ. ευρώ διεκδικεί η Eldorado Gold http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500161459


efsyn.gr 08.06.2017
Στη διαδικασία της διαιτησίας προσέφυγε επίσημα το ελληνικό Δημόσιο κατά της «Ελληνικός Χρυσός» προς «διασφάλιση της τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας, σχετικά με την επένδυση των Μεταλλείων Κασσάνδρας». 
Ειδικότερα, με έγγραφο που έστειλε ο Γιώργος Σταθάκης προς τον πρόεδρο του νομικού συμβουλίου του κράτους, Μιχαήλ Απέσσο, ζήτησε την έναρξη των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την προσφυγή στη διαιτησία.
Σκοπό του υπουργείο Περιβάλλοντος αποτελεί τη «διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές», σύμφωνα με την ανακοίνωση του.
Πρόκειται για μια απόφαση - σταθμό για τους κατοίκους που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει τον Ιούλιο, όταν το υπουργείο επέστρεψε στην εταιρεία την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο, αφού είχε εντοπίσει ανακριβή και ανακόλουθα στοιχεία. 



Όχι, δεν φεύγει. Όχι, δεν μπλοφαρει. Ναι, εκβιάζει. Ή όλα ή τίποτα. Θέλει απόλυτη υποταγή.

ΑΡΧΕΣ 2017 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ http://dlvr.it/MCmsRk 
Όχι χρυσός. Συμπύκνωμα χρυσού που θα εξαχθεί σα φτηνή πρώτη ύλη στην Κίνα κ το Δημόσιο δεν θα πάρει φράγκο




Οι υποστηρικτές της εξόρυξης χρυσού στα αρχαία δάση της Χαλκιδικής δεν έπαψαν να επικαλούνται ένα και μοναδικό επιχείρημα: τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Η έρευνα της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO αποδεικνύει πως ούτε αυτό ισχύει: Ο επενδυτής, η καναδική Eldorado, έχει φτιάξει ένα τούνελ με το οποίο τα κέρδη "εξορύσσονται" προς εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους.


Τον Απρίλιο του 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή εναντίον της εξόρυξης χρυσού από την Eldorado Gold και την ελληνική θυγατρική της, την Ελληνικός Χρυσός, των εταιρειών δηλαδή που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα στη Χαλκιδική.

Το δικαστήριο στο σκεπτικό του υπέρ της επένδυσης ανέφερε πως “οφέλη στην εθνική οικονομία θα προκύψουν” [...] από την “αύξηση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της χώρας μέσω της φορολογίας του φορέα εκμετάλλευσης και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την επένδυση”.

Ένα μόλις χρόνο μετά, αυτό τουλάχιστον το επιχείρημα των ανώτατων δικαστών αποδεικνύεται σαθρό. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα (η τελική έκθεση θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2015) της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO, η Eldorado Gold χρησιμοποιεί μια σειρά από ολλανδικές εταιρείες-θυρίδες (mailbox companies) για να φοροαποφεύγει στην Ελλάδα. 
για τη μεταφορά κεφαλαίων από τα κράτη όπου γίνεται η επένδυση σε κράτη (“φορολογικές δικαιοδοσίες”) με πολύ χαμηλή φορολογία. Γι αυτό τον λόγο οι επιχειρηματικοί όμιλοι ή οι θυγατρικές τους, ιδρύονται και έχουν την έδρα τους σε χώρες με μικρή ή ανύπαρκτη φορολόγηση. Μπορούν είτε να μεταφέρουν το εισόδημα τους εκεί είτε να το διοχετεύσουν από εκεί σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν φόρους ούτε στις χώρες «καταγωγής» τους ούτε σε αυτές στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Στην προκαταρκτική της έκθεση, η ολλανδική ΜΚΟ SOMO (Κέντρο για την Έρευνα των Πολυεθνικών Εταιρειών) διαπιστώνει ότι η χρήση εταιρειών-θυρίδων με έδρα την Ολλανδία είναι μια προσφιλής τακτική των εταιρειών εξόρυξης ώστε να αποφεύγουν τους φόρους.

Παρότι η Ολλανδία δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, όπως η Ελβετία ή τα νησιά Κέιμαν, στην ουσία λειτουργεί ως ένας ιδιότυπος φορολογικός μεσάζων: Διευκολύνει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών μέσω της χρήσης εταιρειών-θυρίδων οι οποίες διοχετεύουν κεφάλαια με ενδιάμεσο σταθμό την Ολλανδία προς δικαιοδοσίες με χαμηλό ή μηδενικό φόρο επί του εταιρικού εισοδήματος.
Υπάρχουν παραθυράκια στους νόμους της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή οδηγία για τη σχέση Μητρικής - Θυγατρικής Εταιρείας αλλά και η οδηγία τα δικαιώματα (royalties), που ενθαρρύνουν τη φοροαποφυγή: Επιτρέπουν τη μεταφορά κεφαλαίων με τη μορφή παθητικού εισοδήματος (μερίσματα, δικαιώματα, τόκοι και υπεραξίες) από ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. μέσω της Ολλανδίας προς έναν φορολογικό παράδεισο χωρίς όμως να φορολογούνται.



Το σχήμα λαμβάνει χώρα σε δύο φάσεις: Αρχικά, η απουσία φόρων παρακράτησης εντός της Ε.Ε. επιτρέπει την αφορολόγητη μεταφορά των κερδών στην Ολλανδία. Στη συνέχεια, η απουσία φόρου παρακράτησης στην Ολλανδία επιτρέπει στα κεφάλαια αυτά να βγουν από τη χώρα χωρίς να φορολογηθούν, μέσω δηλαδή μίας εταιρείας-θυρίδας.

Το μόνο που χρειάζεται μια εταιρεία-θυρίδα είναι όπως λέει το όνομά της μια ταχυδρομική διεύθυνση. Αντιθέτως, δεν χρειάζεται προσωπικό ούτε φυσική παρουσία. Οι υπηρεσίες που αυτή η εταιρεία παρέχει καλύπτονται στην ουσία από ειδικά γραφεία που αναλαμβάνουν τέτοιες δουλειές για εκατοντάδες ανάλογες εταιρείες-θυρίδες. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι φόροι που θα οφείλονταν αν η μεταφορά κεφαλαίων γινόταν απευθείας προς τον φορολογικό παράδεισο: οι εταιρείες (όπως η Eldorado) κερδίζουν εκατομμύρια, τα κράτη (όπως η Ελλάδα) χάνουν εκατομμύρια.
 
Η Ολλανδία φυσικά δεν είναι η μόνη χώρα που διευκολύνει την φοροαποφυγή. Η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και διάφορες εξωχώριες ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό.

Την 1η Νοεμβρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση σχετικά με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας της SOMO για την φοροαποφυγή της El Dorado. Η έκθεση της SOMO στην τελική της μορφή θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2015.

Η SOMO πληροφορήθηκε την υπόθεση της Χαλκιδικής από Έλληνες ακτιβιστές που διαδήλωναν έξω από την "έδρα" των εταιρειών-θυρίδων της Eldorado  στο Άμστερνταμ για να διαμαρτυρηθούν για την εξόρυξη χρυσού.

Η θυγατρική της Eldorado Gold, η Eldorado Gold (Greece) BV, είναι η ενδιάμεση εταιρεία (με έδρα στην Ολλανδία) που μέσω της ελληνικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός κατέχει τα ορυχεία χρυσού και χαλκού στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της εταιρείας, διαπιστώθηκε εισόδημα διοχετεύεται σε φορολογικούς παραδείσους ώστε αυτό το εισόδημα να μην φορολογηθεί ούτε στην Ελλάδα (όπου λαμβάνει χώρα η εξόρυξη) ούτε στον Καναδά, όπου η μητρική Eldorado Gold έχει την έδρα της.


Η έκθεση της SOMO αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλες ολλανδικές θυγατρικές που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Υπάρχουν 9 τέτοιες εταιρείες με συνολικά κεφάλαια ύψους 1,85 δισ., με βάση τα ετήσια στοιχεία για το 2013. Με εξαίρεση μία, οι υπόλοιπες δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.--->thepressproject 

Για γέλια, το «στα τσακίδια» (σε προσωπική και 'μόνο για φίλους' ανάρτηση)  που έβγαλε εκτός εαυτού τους εν ΣΚΑΙ λες και το είπε στρατηγός που αρχίζει πόλεμο.


Γιώργος Αλεξάτος
Σε μεγαλοδικηγόρο που συνδέεται άμεσα με τα συμφέροντα εταιριών εκμετάλλευσης των μεταλλείων της Χαλκιδικής ανέθεσε ο Σταθάκης την εκπροσώπηση του δημοσίου στις διαπραγματεύσεις με την El dorado.
Η διαπλοκή, της διαπλοκής, ω διαπλοκή! Ο γόνος των εφοπλιστών Σταθάκης πρωτοστατεί σε ένα ακόμη έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων του τόπου μας και του λαού μας.
-->


newreport
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, ξεκινά η διαδικασία προσφυγής από το Ελληνικό Δημόσιο στη Διαιτησία για  το θέμα της Eldorado στις Σκουριές. Μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει τρεις μήνες. Μέχρι εδώ όλα καλά, υπάρχει όμως και συνέχεια…
Ο άνθρωπος που θα διαμορφώσει το περιεχόμενο της διαιτησίας, αυτός δηλαδή που θα φτιάξει το περίγραμμα της προσφυγής είναι παλιός γνώριμος στους κατοίκους της Χαλκιδικής, παλιός γνώριμος στην κυβέρνηση, παλιός γνώριμος και στην προηγούμενη εταιρία την TVX Hellas, πριν δηλαδή την Eldorado.
Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι δε χρειάστηκαν πολλά…Ας τα πάρουμε όμως, από την αρχή. Ας δούμε ποιος είναι ο άνθρωπος που θα διαμορφώσει το περιεχόμενο της διαιτησίας και πόσα χρήματα θα λάβει γι’αυτό…
Το όνομα του δικηγόρου στον οποίον ο κ. Σταθάκης ανέθεσε να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον είναι ο δικηγόρος  Ιωάννης Δρυλλεράκη.
Πως είναι παλιός γνώριμος; Εχει μακριά σχέση με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής και τα ανώτατα στελέχη τους. Ήταν μέλος ή γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της TVX Hellas μέχρι την πτώχευσή της το 2003. Ήταν επίσης ο δικηγόρος της TVX και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της απέναντι στις προσφυγές των κατοίκων. Τόσο ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, όσο και ο προηγούμενος, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ήταν συνεργάτες και συνάδελφοί του στην TVX όλα αυτά τα χρόνια.
Η σχέση του κ. Δρυλλεράκη με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής πηγαίνει 24 χρόνια πίσω, στις πρώτες προσπάθειες πώλησής τους από την πιστώτρια Εθνική Τράπεζα. Με εκείνον ως δικηγόρο, τρεις αλλοδαποί ιδιώτες με το όνομα Alpha Group προσπάθησαν το 1993 να κλείσουν μια εκτός νόμου ιδιωτική συμφωνία εξαγοράς των μεταλλείων, χωρίς διαγωνισμό. Έχοντας πετύχει να εξασφαλίσουν από την Τράπεζα το «αποκλειστικό δικαίωμα να διαπραγματευτούν την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας», συνεταιρίστηκαν με την Καναδική TVX Gold για να βάλει τα χρήματα για την αγορά. Η TVX τελικά – έχοντας προσλάβει στο μεταξύ και τον κ. Δρυλλεράκη – αγόρασε μεν τα μεταλλεία αλλά «έριξε» τους συνεταίρους της και δεν τους έδωσε το συμφωνημένο ποσοστό.
Και δεν τα λέμε εμείς, υπάρχουν δημοσιεύματα για όσα αναφέραμε.
Και συνεχίζουμε, για την αμοιβή του συγκεκριμένο και πως είχε σχολιαστεί από κύκλους του ΥΠΑΠΕΝ. Η αμοιβή αυτού του ανθρώπου θα είναι 20.000 ευρώ. Τι είχαν σχολιάσει οι «κύκλοι» – ποτέ δε μου άρεσε αυτή η έκφραση- αλλά έτσι μένουν στην ανωνυμία…
«Το να καταφέρουμε να έχουμε ανθρώπους που στο παρελθόν υπήρξαν και από την άλλη πλευρά, άρα γνωρίζουν πώς αυτή λειτουργεί, σκέφτεται και ίσως και άλλα στοιχεία – κι αυτά μας τα προσκομίζουν – είναι κέρδος» Αυτό είχαν δήλωσει στην εφημερίδα Documento κύκλοι του ΥΠΕΝ για τον κ. Δρυλλεράκης.
Αν καταλάβαμε καλά, επειδή ξέρει τα… από εδώ κι από εκεί θα έχει ένα ρόλο διπλού πράκτορα…
Υπάρχουν δημοσιεύματα και γι’αυτό… Το παραθέτουμε όπως δημοσιεύτηκε.
Τι θα κάνει λοιπόν αυτός ο άνθρωπος. Θα διαμορφώσει το περιεχόμενο της διαιτησίας, θα φτιάξει δηλαδή το περίγραμμα της προσφυγής. Έπειτα θα ενημερώσει το νομικό συμβούλιο του Κράτους (δηλαδή δεν μπορούν οι νομικοί του κράτους να κατανοήσουν από μόνοι τους; Θέλουν τη βοήθεια του δικηγόρου για να καταλάβουν;), και θα στείλει τα έγγραφα της διαιτησίας στην Εταιρία. Ολο αυτό θα έχει διάρκεια τριών μηνών.
Άραγε όλο αυτό για πλευρά θα είναι η δικαίωση; Μήπως με αυτό τον τρόπο υπάρχει και δικαίωση για τον τρόπο της μεταλλουργίας που δεν τίθεται ως θέμα; Όπου ο κόσμος δεν κατανοεί καθόλου τι γίνεται με τα δηλητήρια που υπάρξουν στον αέρα και θα περάσουν στον κάθε οργανισμό μέσω του αέρα, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα;
Γιατί δε μιλούν για τον αμίαντο, τον κρυφό δολοφόνο; Στην Πάτρα έπεσε μια στέγη που είχε μεγάλη περιεκτικότητα αμίαντου και έγινε τεράστιο θέμα, και σε όλα τα ΜΜΕ, στη Χαλκιδική όπου θα υπάρχουν τόνοι γιατί δε μιλά κανείς; Γιατί κανείς δε μιλά για τα άλλα μέταλλα, το αρσενικό, το χαλαζία; Γιατί αφήνουν τον κόσμο ανενημέρωτο;
Γιατί μια επένδυση που ήδη καταστρέφει το περιβάλλον, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, πρέπει να μείνει; Και γιατί κανείς δε μιλά για τη συνέχεια; Για όσα ακολουθήσουν σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα που έχει χαρακτηριστεί μεταλλευτική περιοχή;
Αλλά, πέρα από τις ερωτήσεις που θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, υπάρχει και το ρεπορτάζ που είναι σε εξέλιξη.
Η Eldorado για άλλη μια φορά (το έχουμε δει και πάλι αυτό) ανακοίνωσε παύση εργασιών.

-->
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, αναμένεται να δώσει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής σήμερα.




Οι φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι το Δημόσιο θα πάει σε δικαστική διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός για να κριθεί το αν η εταιρεία πληροί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, πήραν επιτέλους σάρκα και οστά. Πήραν και ένα όνομα: Δρυλλεράκης.
Το όνομα του δικηγόρου στον οποίον ο κ. Σταθάκης ανέθεσε να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον ενώπιον του διαιτητικού δικαστηρίου φαίνεται να επιβεβαιώνει και τις υποψίες για μια απόλυτα στημένη διαδικασία – ένα «φιλικό ματσάκι με την εταιρεία», όπως γράφτηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Κι αυτό γιατί ο δικηγόρος κ. Δρυλλεράκης έχει μακριά σχέση με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής και τα ανώτατα στελέχη τους. Ήταν μέλος ή γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της TVX Hellas μέχρι την πτώχευσή της το 2003. Ήταν επίσης ο δικηγόρος της TVX και υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της απέναντι στις προσφυγές των κατοίκων. Τόσο ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρης Δημητριάδης, όσο και ο προηγούμενος, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ήταν συνεργάτες και συνάδελφοί του στην TVX όλα αυτά τα χρόνια.
Η σχέση του κ. Δρυλλεράκη με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής πηγαίνει 24 χρόνια πίσω, στις πρώτες προσπάθειες πώλησής τους από την πιστώτρια Εθνική Τράπεζα. Με εκείνον ως δικηγόρο, τρεις αλλοδαποί ιδιώτες με το όνομα Alpha Group προσπάθησαν το 1993 να κλείσουν μια εκτός νόμου ιδιωτική συμφωνία εξαγοράς των μεταλλείων, χωρίς διαγωνισμό. Έχοντας πετύχει να εξασφαλίσουν από την Τράπεζα το «αποκλειστικό δικαίωμα να διαπραγματευτούν την αγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας», συνεταιρίστηκαν με την Καναδική TVX Gold για να βάλει τα χρήματα για την αγορά. Η TVX τελικά – έχοντας προσλάβει στο μεταξύ και τον κ. Δρυλλεράκη – αγόρασε μεν τα μεταλλεία αλλά «έριξε» τους συνεταίρους της και δεν τους έδωσε το συμφωνημένο ποσοστό. Στις σελίδες της απόφασης του Καναδικού δικαστηρίου που δικαίωσε την Alpha Group αποδίδοντάς της ένα ποσοστό των Μεταλλείων Κασσάνδρας, αποκαλύπτεται ο δικηγόρος που τώρα προσέλαβε ο κ. Σταθάκης πρόθυμος να παραβεί το νόμο για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Μάλλον ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Το επίδικο της διαιτησίας θα είναι βέβαια το αν η εταιρεία είναι σε θέση να τηρήσει την υποχρέωσή της για παραγωγή καθαρών μετάλλων στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, το υπουργείο του κ. Σταθάκη έχει ήδη αποφανθεί ότι υπάρχει παραβίαση της σύμβασης, αφού η μέθοδος μεταλλουργίας αποδείχθηκε ανεφάρμοστη – και αυτό είναι ζήτημα καθαρά τεχνικό και εκτός της δικαιοδοσίας οποιουδήποτε δικαστηρίου. Ο κ. Σταθάκης επιθυμεί να κουκουλώσει την παραβίαση της σύμβασης και να κάνει έναν «φιλικό διακανονισμό» με την παράνομη εταιρεία που θα επιτρέψει τη συνέχιση των έργων. Αλλά τα συμφέροντα του Δημοσίου και της εταιρείας δεν ταυτίζονται. Το δημόσιο συμφέρον είναι η εγχώρια μεταλλουργική επεξεργασία των ορυκτών πόρων. Το συμφέρον της εταιρείας είναι η μη υλοποίηση της δαπανηρής μεταλλουργίας και η εξαγωγή χαμηλής αξίας μεταλλικών συμπυκνωμάτων, χωρίς την πληρωμή φόρων στο Δημόσιο και με καταστροφικές συνέπειες για τον τόπο.
Τα τόσο διαφορετικά συμφέροντα δεν συμβιβάζονται και μέση οδός δεν υπάρχει. Και όταν προσλαμβάνεις τον λύκο για να φυλάξει τα πρόβατα, είναι δεδομένο ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος.



 https://newint.org/blog/2015/04/03/dutch-tax-hypocrisy


Και να, υπόθεση ημερών ήταν ο εκβιασμός πάλι:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.