Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

12 Οκτωβρίου 1944: Η Απελευθέρωση της Αθήνας




12 Οκτωβρίου 1944  απελευθερώθηκε η Αθήνα από τη γερμανική Κατοχή. Ξεχύθηκαν οι Αθηναίοι στους δρόμους να γιορτάσουν  μετά από τόσο θάνατο και από την ανησυχία για όσα θα ακολουθούσαν που, όμως δύσκολα θα τα φαντάζονταν.
Δυο μήνες πήρε να ξεφουσκώσει λίγο-λίγο η χαρά και να βουλιάξει η πόλη στα 'Δεκεμβριανά' του Εμφυλίου. Όμως εκείνα και οι Βάρκιζες ακόμα δεν είχαν φανεί κι ο κόσμος για μια στιγμή πρέπει να πήρε ανάσα μετά από εκείνα τα 4 άγρια χρόνια.
Φέρνω ντοκιμαντέρ της απελευθέρωσης, εικόνα κατοχής ένα αδύναμο παιδί με το δελτίο στο χέρι για να θυμηθούμε και, για να μην ξεχνάμε, τι ακολούθησε, ένα αυθεντικό 'Πιστοποιητικόν Κοινωνικών Φρονημάτων'.

Με την ευχή Ποτέ Ξανά!






Διαταγή περιορισμών/απαγορεύσεων για τους Εβραίους, του Διοικητή Ταγμάτων Ασφαλείας Αθηνών, Οκτ. 1943


Αντάρτες χορεύουν στο Βουνό 

Ακρόπολις 27 Απριλίου 1941


Μάνα και γιος Ξάγναντο Άρτας 1941



'Ξυπόλυτο Τάγμα', σαλταδόροι



Ο Φύρερ εκφράζει ευχαριστίας, 13 Αυγούστου 1944



Απελευθέρωση της Αθήνας 12/10/1944 https://youtu.be/y_dN6djcoww

2 σχόλια:

  1. Αναδημοσιεύουμε το αξιόλογο θέμα σας στη γνωστή στήλη ΕΜΦΑΣΗ του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" (βρίσκεται στην πλαϊνή κάθετη μπάρα του blog μας - με το χαρακτηριστικό σκίτσο με τον πιτσιρικά που μοιράζει εφημερίδες). Εκεί με ένα "κλικ" ο αναγνώστης μεταφέρεται απευθείας στη δική σας ιστοσελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.