Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

Φυλακές τύπου Γ' #σωφρονιστικός κώδικας (με σχόλια και κινητοποιήσεις)
Κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου της εμείς ο χρήστες θυμόμαστε την Κατερίνα Γκουλιώνη. Κοινοποιώ την ιστορία, τους αγώνες της, videos επιστολές της, στοιχεία για τον μυστηριώδη θάνατό της σε εκδικητική μεταγωγή και δεν παραλείπω να πω ότι «στο θέμα της κολπικής έρευνας τουλάχιστον, πέτυχε  μιά νίκη».

Πόσο μόνιμη όμως είναι η νίκη της; Και τι έγινε με τις φυλακές τύπου Γ΄ που για μιά στιγμή φάνηκε πως θα έμεναν πίσω μαζί με τα οράματα άλλων εποχών;
Να όμως που νέος σωφρονιστικός κώδικας κατατέθηκε σε διαβούλευση και κάπου μέσα στα 88 άρθρα του (που αναρωτιέμαι από πόσους πολιτικούς θα διαβαστούν) αναφέρει καθαρά την «επιστροφή των φυλακών τύπου Γ'». Ειδικές συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και στην Ασφάλεια, απαγόρευση επικοινωνίας, απομόνωση, πειθαρχικό παράπτωμα ο αυτοτραυματισμός, αναστολή εκπαιδευτικών αδειών και εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι με την γύμνωση των κρατουμένων (να τος κι ο κολπικός έλεγχος δηλαδή).

Σε φυλακές που ξεχειλίζουν από ανθρώπους που περιμένουν να δικαστούν, σε χώρους ακατάλληλους, βρώμικους, σε κράτηση με μεθόδους απολύτως ξεπερασμένες που αποδεδειγμένα  εξοντώνουν τον άνθρωπο καταστρέφοντας την ελπίδα, το μέλλον του και κάθε αίσθημα Δικαιοσύνης,  η Ελλάδα τι κάνει;
Αντί να σχεδιάζουμε να καταργήσουμε αυτό το σύστημα, αντί να οργανώσουμε την καθαριότητα, την υγεία και την ποιότητα ζωής μέσα σ' αυτές, αντίθετα από κάθε μελέτη και έρευνα ετοιμάζουμε νόμους κατασταλτικούς και ξεπερασμένους.

Στις φυλακές ετοιμάζονται κινητοποιήσεις.
Φέρνω εξήγηση κι αιτήματα για τον Σωφρονιστικό Κώδικα, τη διαβούλευση, οι προτάσεις του Σωματείου Διεμφυλικών, σχόλια, φωτογραφίες από τα εγκαίνια της πρώτης γυναικείας αγροτικής φυλακής,

και,
 για τη δική μας Κατερίνα Γκουλιώνη που με την επιστροφή των «Φυλακών τύπου Γ''» είδα να μνημονεύεται, φέρνω λίγα και σύνδεσμο προς πολλά και την επιστολή της.Το Υπουργειο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε σε διαβούλευση νέο σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο: «ΣωφρονιστικόςΚώδικας». Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, το Υπουργείο καλεί να συμμετάσχουμε όλοι στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις μας στις σχετικές ρυθμίσεις.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 14:00.Στις 16 Οκτωβρίου 2017 κατατέθηκε για δημόσια διαβούλευση ο νέος σωφρονιστικός κώδικας. Στα 88 άρθρα του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα πίσω από τις θολές και αόριστες διατυπώσεις του, υπάρχει μία απλή και ξεκάθαρη μετάφραση “επιστροφή των φυλακών τύπου Γ’ και αντικατάσταση των αδειών και των αναστολών με την καθιέρωση ηλεκτρονικού βραχιολιού και κατ’ οίκον περιορισμού”.
Στο νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, διευρύνονται οι ήδη απολυταρχικές εξουσίες του εισαγγελέα, καθόλου τυχαίο, αφού πρόεδρος της επιτροπής σύνταξης του Σωφρονιστικού Κώδικα, είναι ο εισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος. Κι όλα αυτά κάτω από τον μανδύα του προοδευτικού ανθρωπισμού που επικαλείται το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι σαν να έβαλαν τον δήμιο να φροντίζει.. την υγεία των θυμάτων του.
Ειδικές συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και στην Ασφάλεια, απαγόρευση επικοινωνίας με άλλους κρατούμενους, και απομόνωσης (άρθρο 11 παράγραφος 4 και 6 κ), εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι με την γύμνωση των κρατουμένων (άρθρο 21 παράγραφος 7), αναστολή εκπαιδευτικών αδειών και δυνατότητα διακοπής παρακολούθησης μαθημάτων με απόφαση συμβουλίου φυλακής (άρθρο 33 παράγραφος 9), ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε επικοινωνίας του κρατούμενου (άρθρο 51, παράγραφος 1), αντικατάσταση της άδειας του κρατουμένου με την εγκαινίαση ηλεκτρονικής επιτήρησης (βραχιολάκι) ή κατ’ οίκον περιορισμού (άρθρο 52 παράγραφος 4 [κυρίως για αλλοδαπούς κρατούμενους] και άρθρο 54 παράγραφος 3 (για σχεδόν όλους τους κρατούμενους – περιορισμοί που δεν υπήρχαν στο άρθρο 56 του παλιού σωφρονιστικού κώδικα), επιπρόσθετοι περιορισμοί στις εκπαιδευτικές άδειες με απόφαση δικαστικών οργάνων (άρθρο 56 παράγραφος 1 και παράγραφος 4), αντικατάσταση της αναστολής και υφ’ όρων απόλυσης από την φυλακή με την εγκαινίαση του κατ’ οίκον περιορισμού (άρθρο 58 παράγραφος 4 – το άρθρο 60 του παλιού σωφρονιστικού δεν εισήγαγε τέτοιους περιορισμούς).
Κι όλα αυτά κάτω από την απολυταρχική εξουσία του εισαγγελέα, ο οποίος έχει την δυνατότητα (άρθρο 53 παράγραφος 4) να προσβάλλει την όποια θετική πρόταση της πλειοψηφίας του συμβουλίου της φυλακής και να προσφύγει στο Δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, κόβωντας τις άδειες των κρατουμένων.
Επίσης, η προώθηση του ηλεκτρονικού βραχιολιού και της κατοίκον κράτησης, αντί της αδείας και της αναστολής, δεν είναι μια εναλλακτική έκτιση ποινής, αλλά μια νέα ποινή φυλακής που δεν υπήρχε.

Για αυτό απαιτούμε:
1) Την κατάργηση του εισαγγελικό βέτο (άρθρο 53 παράγραφος 4). Το συμβούλιο φυλακής να αποφασίζει δημοκρατικά κατά πλειοψηφιά και να μην προσβάλλεται η απόφαση του από την προσφυγή του εισαγγελέα.

2) Την ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ της άδειας ως δικαίωμα του κρατούμενου και όχι ως ευεργέτημα, εφόσον δεν υπάρχουν εις βάρος του ενεργά πειθαρχικά. Το άρθρο 66 του νέου σωφρονιστικού κώδικα – (πειθαρχικά παραπτώματα), ουσιαστικά αξιολογεί την καθημερινή συμπεριφορά του κρατούμενου σε κάθε δραστηριότητα εντός φυλακής. Εφ’ όσον ο κρατούμενος στο χρονικό διάστημα που δικαιούται άδεια, δεν έχει υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, η αξιολόγηση του δεν μπορεί παρά να είναι θετική ως προς την χορήγηση άδειας. Αλλιώς εγείρονται βάσιμα ερωτήματα, ως προς την διαφάνεια της διαδικασίας και ως προς την ύπαρξη άλλων σκοπιμοτήτων (προσωπική εμπάθεια, εκδικητικότητα, εκβίαση με σκοπό τον χρηματισμό).

3) Την απόσυρση της περίπτωσης ΚΑΤ ΌΙΚΟΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ή ηλεκτρονικού βραχιολιού ΑΝΤΙ για κανονική άδεια (άρθρο 54 παράγραφος 3) με την ειρωνική διατύπωση “απαιτείται η συναίνεση καταδίκου”). Στον παλιό σωφρονιστικό κώδικα στο άρθρο 56 δεν υπήρχε αυτός ο περιορισμός που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα της άδειας.

4) Την κατάργηση της περίπτωσης κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονικό βραχιολάκι που αντικαθιστά την υφ’ όρων απόλυση του κρατούμενου (άρθρο 58 σημείωση της παραγράφου 4) – η οποία δεν υπήρχε στο άρθρο 60 του προηγούμενου σωφρονιστικού.

5) Η ηλεκτρονική επιτήρηση ή το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού μπορεί να λειτουργεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από την άδεια ή την υφ’όρων απόλυση του κρατούμενου ως προστάδιο δοκιμασίας κι όχι ως αντικατάσταση τους.

6) Την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της ρύθμισης για επαναφορά ειδικών συνθηκών φυλακών τύπου Γ’ (εμπνεύσεως της κυβέρνησης ΝΔ και του πρώην υπουργού Χ.Αθανασίου) έτσι όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 11 παράγραφος 4 (φύλαξη κρατουμένων και απομόνωση σε αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες αντί σε καταστήματα κράτησης) και της παραγράφου 6 ιδίως όπως περιγράφεται και στην περίπτωση ε.

7) Την διόρθωση του άρθρου 21 παράγραφος 7 σχετικά με την ταπεινωτική γύμνωση του κρατουμένου για τον έλεγχο του. Υπάρχουν και τα ηλεκτρονικά μέσα εκείνα που διασφαλίζουν τον έλεγχο για τυχόν παράνομα αντικείμενα αλλά και για ουσίες χωρίς να απαιτείται το ξεγύμνωμα του κρατουμένου που θυμίζει άλλες εποχές.

8) Την απόσυρση της αναστολής της εκπαίδευσης του κρατουμένου, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 33 παράγραφος 9. Η εκπαίδευση του κρατούμενου οφείλει να είναι αναφαίρετο δικαίωμα του και η αναστολή της μόνο αρνητικά μπορεί να επιδράσει στον χαρακτήρα του.

9) Την κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος των προσώπων που επικοινωνούν με τους κρατούμενους όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 51 παράγραφος 1.

10) Την απόσυρση της σημείωσης της παραγράφου 1 άρθρο 56 για την γνωμοδότηση δικαστικού λειτουργού που διέταξε την προσωρινή κράτηση κρατουμένου και μπορεί να προσβάλλει το δικαίωμα του στην εκπαιδευτική άδεια. Ή τουλάχιστον την θέσπιση χρονικού ορίου 12 μηνών (εφόσον δεν έχει γίνει το δικαστήριο) της γνωμοδότησης από την ημερομηνία έναρξης της δίωξης ώστε να μην αποξενωθεί τελείως ο κρατούμενος φοιτητής από τις σπουδές του.

11) Η διεύρυνση της δυνατότητας παρακολούθησης των σπουδών των κρατουμένων φοιτητών χωρίς τους αυθαίρετους και αντιεκπαιδευτικούς περιορισμούς όπως διατυπώνονται στο άρθρο 56 παράγραφος 2 και παράγραφος 4.

12) Να αποσυρθεί η παράγραφος 3 του άρθρου 31 που ουσιαστικά ακυρώνει το δικαίωμα του κρατουμένου στην απεργία πείνας, επιτρέποντας το βασανιστήριο της υποχρεωτικής σίτισηςμε διαταγή του δικαστικού λειτουργού.

Υγ1: Στις αντρικές φυλακές διεκδικώντας οι προτάσεις μας να γίνουν δεκτές θεραπεύοντας το έκτρωμα του νέου σωφρονιστικού κώδικα από 30/10/2017 μένουμε ανοικτά το μεσημέρι και αρνούμαστε το κλείδωμα των κελιών μας. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση σε μια σειρά κλιμάκωσης που θα ακολουθήσει σε όλες τις φυλακές σε περίπτωση που απέναντι μας συναντήσουμε εκτός απ’ τους τοίχους της φυλακής και τοίχους επικοινωνίας και διόρθωσης του σωφρονιστικού κώδικα απ’ την μεριά του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Υγ2:Στις γυναικείες φυλακές από τις 26-9-2017 επεκτείναμε την κινητοποίηση μας ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα παραμένοντας έξω από τα κελιά μας κατά την μεσημεριανή καταμέτρηση και κρατώντας το προαύλιο ανοιχτό μέχρι τις 19:30 (ενώ κλείνει στις 17:30). Σε περίπτωση που το υπουργείο Δικαιοσύνης για άλλη μια φορά κωφεύσει επιλεκτικά απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας οι κινητοποιήσεις μας θα κλιμακωθούν.
Υγ3: Το παραπάνω κείμενο με τα αιτήματα και τις θέσεις μας ως κρατούμενοι/ες θα αποσταλεί σε όλες τις φυλακές της Ελλάδας με σκοπό να δημιουργηθεί και να διευρυνθεί ένα μεγάλο μέτωπο αγώνα που θα καταργήσει στη πράξη τον νέο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ σωφρονιστικό κώδικα.
Επιτροπή αγώνα γυναικείων – αντρικών φυλακών Κορυδαλλού (πτέρυγεςΑ,Β,Γ,Δ, και Α θέση υπόγειου παραρτήματος)
______________________
18 χρόνια μετά τη θέσπιση ενός από τα σημαντικότερα και προοδευτικότερα νομοθετήματα, του Σωφρονιστικού Κώδικα, τον οποίον ουδέποτε κατόρθωσαν οι διαδοχικές Κυβερνήσεις να σεβαστούν και εφαρμόσουν, έρχεται σήμερα μια αριστερή, όπως αυτοπροσδιορίζεται, Κυβέρνηση, να προτείνει τροποποιήσεις που παραβιάζουν πληθώρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι τόσα τα λάθη και οι παραλείψεις στο προτεινόμενο κείμενο (η "διαβούλευση" για το οποίο "άνοιξε" για μερικές μόνον ημέρες και λήγει τη Δευτέρα) που δεν έχει νόημα να κάτσει κανείς να τ' αναδείξει ένα ένα. Θα πρέπει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των υποχρεώσεών μας ως χώρας σχετικά με την κράτηση και ν' αποφασίσει το Υπουργείο να κοιτάξει, επιτέλους, το πάσχον σύστημα το ζήτημα του Σωφρονισμού στη χώρα, με πρόθεση εξανθρωπισμού και σίγουρα όχι (σημαντικής) δικαιωματικής οπισθοχώρησης.
Ο καταδίκες από υπερεθνικά όργανα είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσουν να έρχονται με νομικά τερτίπια όπως τα προταθέντα (που δείχνουν ξεκάθαρα την πρόθεση της Κυβέρνησης να "κανονικοποιήσει" τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως μέρος του συστήματός μας, αντί να λάβει μέτρα για την εξάλειψή τους και για το σεβασμό του ΣΚ, ως έχει και ως θα έπρεπε να τροποποιηθεί προς ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Σωφρονιστικών Κανόνων), ούτε με φίμωση των κρατουμένων μέσω της εισαγωγής πρόβλεψης "ειδικών κανόνων για να λένε τη γνώμη τους για την κατάστασή τους" (σικ), "ειδικών χώρων" για τους δήθεν ταραξίες και κυρώσεις που εμπεριέχουν αποκλεισμό από την άσκηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. δικαίωμα Εισαγγελέα να διατάξει να σταματήσει ο κρατούμενος το σχολείο "σαν τιμωρία" για τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος).
Οι καταδίκες θα σταματήσουν να έρχονται όταν υπάρξει σοβαρή πολιτική βούληση να συναντήσουν οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων το τέλος τους, μέσα από μια σοβαρή προσπάθεια παρακολούθησης των ευρωπαϊκών συστάσεων, ενσωμάτωσής τους στο εθνικό δίκαιο και πρακτική, και άντλησης κονδυλίων για τη σημαντική αναβάθμιση υπηρεσιών και εγκαταστάσεων. Ιδίως, θα έρθει όταν αντιληφθούμε ότι την ώρα που οι συνάνθρωποί μας μπαίνουν στις φυλακές, ξεκινά μια δαπανηρή διαδικασία για την εξατομικευμένη προσπάθεια να επανέλθουν στην κοινωνία με αξιώσεις και σημαντικές προϋποθέσεις επανένταξης.
Η δε αποσυμφόρηση θα έρθει όταν γίνει σεβαστό το πάγιο αίτημα των τοξικοεξαρτημένων (και η σχετική νομοθεσία...) να τύχουν θεραπευτικής μεταχείρισης και όχι φυλάκισης με ίδιους όρους με τους μη εξαρτημένους, οταν θεσμοθετηθούν και υλοποιηθούν ευρύτατα εναλλακτικοί της φυλάκισης τρόποι έκτισης των ποινών και όταν σταματήσουν οι δικαστικές αρχές να επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές, να μην "συζητούν" την αναστολή τους σε α' βαθμό και να στέλνουν ανθρώπους στις φυλακές χωρίς να είναι πραγματικά αναγκαίο.
Το να "χαρίζεις μέρες κράτησης" και να προβλέπεις διαδικασία αποζημιωτική μετά την κράτηση για όσους ξέρεις ότι ταπεινώνεις, εξευτελίζεις και βασανίζεις, ΔΕΝ είναι λύση συμβατή με το άρθρο 3 και 13 της ΕΣΔΑ, κύριοι και κυρίες που εμπνευστήκατε ευσπευσμένα αυτές τις διατάξεις. Είναι απόλυτο το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βλέπετε, και τακτικές που προωθούν mainstreaming τέτοιων παραβιάσεων είναι αποκρουστικές σε μια Δημοκρατία.
Διαβλέπω ξεσηκωμό των κρατουμένων όταν αντιληφθούν τι προτείνεται για κείνους και σημειολογική σύνδεση νομοθετικών "προσπαθειών" αυτού του είδους με μαύρες σελίδες της Ιστορίας.Έμμεση επαναλειτουργία των φυλακών τύπου Γ', ευθεία σύνδεση τους με τον τρομονόμο καθώς και περιορισμούς στο δικαίωμα χορήγησης αδειών προβλέπει ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας Κοντονή.


Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας Κοντονή διευρύνει τον τρομονόμο και επαναφέρει τις φυλακές τύπου Γ

Θέμα: «Οι παρατηρήσεις – προτάσεις του ΣΥΔ στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον Σωφρονιστικό Κώδικα».
Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα που εργάζεται για την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και την ίση μεταχείριση για την τρανς κοινότητα, με το παρόν δελτίο τύπου, καταθέτει τις παρατηρήσεις του στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμουτου Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Σωφρονιστικό Κώδικα, κυρίως υπό την οπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς και ίντερσεξ ανθρώπων.--->http://t-zine.gr/syd-deltio-typou-i-paratirisis-protasis-t…/

 ______________________________________________

Εγκαινιάστηκε η πρώτη Αγροτική Φυλακή Γυναικών στην Ελλάδα

Την πρώτη αγροτική φυλακή γυναικών εγκαινίασε στον Ελεώνα Θηβών ο Στ. Κοντονής

Ο «περίεργος» θάνατος της Κατερίνας ΓκουλιώνηΠέντε χρόνια πριν, κατά τη μεταγωγή τhς από τον Ελεώνα της Θήβας στην Κρήτη, η Κατερίνα Γκουλιώνη βρίσκεται νεκρή στο πλοίο που τη μεταφέρει φρουρούμενη, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι και σήμερα συνθήκες
Σε όποια φυλακή και αν βρέθηκε, αγωνιστήκε με σθένος ενάντια στις βάναυσες πρακτικές του εγκλεισμού, φέρνοντας, μεταξύ άλλων, στο προσκήνιο το ζήτημα του κολπικού ελέγχου.
Η Κατερίνα Γκουλιώνη, μητέρα ενός παιδιού και τοξικοεξαρτημένη, συλλαμβάνεται για κατοχή ναρκωτικών και φυλακίζεται στα Διαβατά, όπου και πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων τον Νοέμβριο του 2008.
Με απεργία πείνας μαζί με τις συγκρατούμενές της, αλλά και δεκάδες γράμματα, υπομνήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και επίσημες καταγγελίες στο Συνήγορο του Πολίτη, η Κ. Γκουλιώνη δεν σταματά να μιλά για τις τραγικές ελλείψεις του σωφρονιστικού συστήματος και τις καθημερινές αδικίες του.
Εξαιτίας της δράσης της, μεταφέρεται από τα Διαβατά στις φυλακές του Ελεώνα στη Θήβα, όπου και ξεκινάει το αγώνα της ενάντια στην κολπική εξέταση.
Κρατούμενες και μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων μιλούν για παράνομη πρακτική, η οποία εφαρμόζεται καταχρηστικά, ενώ ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Γενικών Καταστημάτων Κράτησης προβλέπει τον εξαιρετικό και περιπτωσιολογικό χαρακτήρα της σωματικής έρευνας, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα-επόπτη, πραγματοποιούμενη μάλιστα, μόνο από γιατρό.
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων το 2006, η πραγματοποίηση σωματικής έρευνας, πρωκτικής ή κολπικής, χαρακτηρίζεται ως δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό και μη επιτρεπτή, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση. Παρόλα αυτά εφαρμόζεται ευρέως και μάλιστα από τους δεσμοφύλακες.
Σε μία μεταγωγή της στον Κορυδαλλό, πριν από κάποια δίκη, η Κ. Γκουλιώνη αρνείται να υποστεί κολπικό έλεγχο. Παρότι τελικά ελέγχεται με υπερηχογράφημα, παραμένει για μέρες στην απομόνωση. Επιστρέφοντας στον Ελεώνα, μοιράζεται την εμπειρία της με συγκρατούμενές της, οι οποίες ξεκινούν η μία μετά την άλλη να αρνούνται την κολπική εξέταση.
Λίγες μέρες πριν πεθάνει, η Κατερίνα γράφει με μαρκαδόρο στους τοίχους του κελιού της τα δικαιώματα των κρατουμένων, και όταν επιχειρούν να την σταματήσουν αντιδρά βίαια.
Δύο βδομάδες πριν το Εφετείο της στην Λάρισα, και ενώ η ίδια και οι οικείοι της αναμένουν την αποφυλάκισή της, αποφασίζεται και νέα εκδικητική μεταγωγή, αυτή τη φορά για την Κρήτη την 18η Μαρτίου του 2009.
Σύμφωνα με την «επίσημη» εκδοχή, η Κ. Γκουλιώνη κάθεται στα πίσω καθίσματα της τουριστικής θέσης του πλοίου, χωρίς χειροπέδες, και όταν τα ξημερώματα το πλοίο φτάνει στο λιμάνι εντοπίζεται χωρίς αισθήσεις. Καλείται ασθενοφόρο και μεταφέρεται στο νοσοκομείο «Πεπαγνή», όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός της.
Το πόρισμα του ιατροδικαστή, Μανόλη Μιχαλοδημητράκη, κάνει λόγο για χρήση ναρκωτικών, και συγκεκριμένα ηρωίνης, αναγνωρίζοντας ότι παρέμεινε για πολλές ώρες αβοήθητη σε θέση οκλαδόν.
Συγκρατούμενοί της καταγγέλλουν ότι η Κατερίνα Γκουλιώνη βρέθηκε πισθάγκωνα δεμένη και με αίματα στο πρόσωπό της. 
Ο θάνατος της, μια ακόμη ανεξερεύνητη δολοφονία κρατουμένου, που χάνει τη ζωή του φρουρούμενος.

Την επομένη του θανάτου, η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων συναντά μαζί με άλλους φορείς τον Ν. Δένδια, τότε υπουργό Δικαιοσύνης:
«Στο άκουσμα της καθημερινότητας των γυναικών κρατουμένων, που είναι υποχρεωμένες να σκύβουν γυμνές μπροστά στα βλέμματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκειμένου να υποστούν κολπικό και πρωκτικό έλεγχο για να ελεγχθεί το αν φέρουν απαγορευμένα είδη, ο υπουργός έδειξε σοκαρισμένος. Μας δήλωσε ότι θα μελετήσει το θέμα.»
Η κολπική εξέταση καταργήθηκε, τουλάχιστον επίσημα, λίγο καιρό μετά το θάνατο της Κατερίνας. Το 2011, σε σχετική έκθεσή της, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων εξακολουθούσε να εκφράζει ανησυχίες για τον συχνό κολπικό έλεγχο που υφίσταντο οι γυναίκες, αλλά και την υποβολή ανδρών και γυναικών σε υποχρεωτική λήψη καθαρτικών, όποτε μπορούσε να υπάρχει η υποψία κατοχής ναρκωτικών.  
______________________________________________

Ανακοίνωση Επιτροπής Φοιτητών-Σπουδαστών-Μαθητών των Φυλακών Κορυδαλλού https://omniatv.com/853436944

Φυλακές Γρεβενών: Πίσω από τη βιτρίνα ο αποκλεισμός και η απόγνωση https://omniatv.com/853437261

Κινητοποίηση στις Φυλακές Τρικάλων  https://omniatv.com/853437110
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου