Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017

Καταλονία (εικόνες-σχόλια- live) #RefCat #CatalanReferendum

#RefCat #CatalanReferendum


Γνώμη δεν έχω, δε γνωρίζω αρκετά για το Δημοψήφισμα της Καταλονίας.
Αρχή δική μου και κανόνας απαράβατος αυτού του blog είναι να μη μιλώ για ό,τι δεν καταλαβαίνω. Τα κράτη- έθνη μού είναι απεχθή και τα θεωρώ παλιωμένα.
Όμως τη μαζική κρατική καταστολή ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν τη δέχομαι.

Οι Καταλανοί δεν ήταν καταπιεσμένοι. Οι Καταλανοί, λέει η Κυβέρνηση, οργανώνουν ένα αντισυνταγματικό δημοψήφισμα. Εθνίκια είναι όσοι επιθυμούν να αποσχιστούν.
 Όμως αφού είναι έτσι τόσο ανόητος ο Ραχόι; Στέλνοντας 10.000 αστυνομικούς να αρπάζουν κάλπες δεν ήξερε ότι θα έσπρωχνε το θυμικό προς το αντίθετο από εκείνο που δημοσίως δηλώνει;
Σας φέρνω συλλογή μου, σχόλια, εικόνες, 
και

live τηλεόραση από αγγλόφωνη καταλανική ιστοσελίδα.
330 οι τραυματίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης.
Οι πυροσβέστες με το λαό. Kαι η τοπική αστυνομία


Η Καταλονία με 7,5 εκ. κατοίκους απολαμβάνει ήδη σήμερα μεγαλύτερη αυτονομία από πολλές άλλες περιφέρειες της Ισπανίας, διαθέτοντας δική της αστυνομία και δικό της σύστημα ΠαιδείαςΕν τω μεταξύ ο λαουτσίκος νομίζει οτι η Καταλονία "επαναστατεί" και οχι οτι πρόκειται για πλούσιο Βορρά με πολλές μπίζνες & ιδιωτικά ΑΕΙ κλπΚι ο Ραχόι μόλις τα γάμησε όλα. Υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το δημοψήφισμα αλλά το να θυμίζεις τον Φράνκο στην Ισπανία, δεν είναι καλό.

Juliette Georgiades 
Αυτή δεν είναι στην Καταλωνία είναι εδώ στη φτωχή και καθόλου διάσημη Μούρθια.
Εδώ και σχεδόν ένα μήνα πάνω από 20.0
00 άνθρωποι https://www.facebook.com/profile.php?id=1286314572 κατεβαίνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ στο δρόμο γιατί δε θέλουν να επιτρέψουν στο Παρτίδο Ποπουλάρ να κόψει την πόλη τους στα δύο και να τους χωρίσει σε πλούσιους και φτωχούς. Η κρατική καταστολή είναι η ίδια. Κι εδώ οι ειδικές δυνάμεις εμφανίστηκαν με καταδρομικές φουργονέτες και πλαστικές σφαίρες. Και εδώ ηλικιωμένοι άνθρωποι ξυλοκοπούνται, μικρά παιδιά τρομοκρατούνται, έφηβοι γυρνάν με ματωμένες πλάτες και κεφάλια, αλλά κανείς δε λέει κουβέντα.
Εδώ βλέπεις δεν είναι θέμα μεταξύ δύο ελίτ.
Δε παίζει παρεμπόριο, μικροπολιτική και μαφία.
Εδώ το πρόβλημα είναι μεταξύ της ελίτ και των κοινών θνητών για αυτό δεν ακούγεται τίποτα.
Για αυτό και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.Από Σεπτέμβριο έστειλε με πλοίο αστυνομικούς η ισπανική κυβέρνηση

Ψηφίζει η Δημαρχέσα

Òscar Jiménez‏
Guardia civil sin miramientos. Mossos se encara con la guardia civil. (Gavà)

Καταλανοί αστυνομικοί διαπληκτίζονται με ισπανούς της εθνοφρουράς για την κακομεταχείριση πολιτών.

Βαγγέλης Δαρδαντάκης
 
Μωρέ, σκοτώνονται για το ποδόσφαιρο. (SSKAI)Alex Massavetas Και πολύ καλά κάνουν. Την απόσχιση την απαγορεύει το Σύνταγμα της Ισπανίας, χώρας με ομοσπονδιακή και αποκεντρωμένη μορφή που αφήνει και στις 17 αυτόνομες περιοχές της ευρύτατη αυτονομία. Άρα το "δημοψήφισμα" είναι αντισυνταγματικό. Την απόσχιση δεν την επιθυμεί παρά κάτι λιγότερο από το μισό των Καταλανών, ενώ ο εθνικιστικός λόγος που βρίθει αναφορών πολιτιστικής και οικονομικής υπεροχής δεν διαφέρει σε τίποτε από εκείνον των Φλαμανδών εθνικιστών και της Lega Nord. Η οικονομία της Καταλονίας είναι εκείνη με το μεγαλύτερο χρέος από τις 17 αυτονομίες (και με μεγάλη διαφορά), ενώ ήδη σημειώνεται έξοδος εταιρειών λόγω πανικού και των εξαιρετικά επιθετικών γλωσσικών πολιτικών της Generalitat. Η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα στον κόσμο τόσο για το υφιστάμενο χρέος της, όσο και για τις συνέπειες μιας απόσχισης για την θέση της Καταλονίας στην ΕΕ. Το όλο σκηνικό θυμίζει, ως προς τα ψέμματα, το Brexit.Σαράντα χρόνια είχαν να βγουν τανκς στους δρόμους, Από τότε που έπεσε το καθεστώς του Φράνκο.

Γιώργος Αλεξάτος Δεν σου ζητάει κανένας, ρε φίλε, να υποστηρίξεις καμιά ανεξαρτησία. Την καταστολή σου λέμε να καταγγείλεις. Ίχνος ευαισθησίας;Σε κοιτάει ο εαυτός σου των 20 σου και των 25 σου και ντρέπεται, ρε κακομοίρη!

Nikos Sarantakos Εγώ πάντως καταδικάζω και την καταστολή των επιγόνων του Φράνκο και την ψευδεπίγραφη ανεξαρτησία με νόθο δημοψήφισμα

Γιώργος Αλεξάτος Το έκρινες και νόθο! Υποθέτω πως έχεις πληροφορίες ότι θα πραγματοποιούνταν νοθεία. Πάντως, θα υπήρχε κι άλλος δρόμος αν επρόκειτο να μη γίνει νόθο δημοψήφισμα. Να πάρουν τα όπλα οι άνθρωποι.


Πυροσβέστες και ντόπιοι αστυνομικοί απέναντι σε ισπανική αστυνομία

Δημοψήφισμα της El Pais για την Καταλονία: ΟΧΙ 43% - Κυριάκος Μητσοτάκης 57%

ΣΛ"Βαθιά διχασμένη η Καταλωνια" μας λέει η ΕΡΤ.
Όταν θα σας ξανακλείσει ο Κούλης ψάχτε μαλάκες να σας στηρίξουν
Αυτή η γαμημένη ΕΡΤ,που δώσαμε μάχες για να ξανανοίξει,δε θα συνδεθεί με Καταλωνία όπως όλα τα ΜΜΕ του πλανήτη;
δε δίνει το οκ ο Νικολάκης ο Παππάς;
George Samoilis Καλά μην τρελαίνεσαι εδώ στην Αγγλία δεν δείχνει τίποτα η τιβί. Σιγή ιχθύος

Σκεφτομαι αν αυτα που γινονται τωρα στην Καταλονια,γινονταν στη Βενεζουελα. Ολοι οι ευρωπαιοι κ οχι μονο,θα ωρυονταν για χουντα Μαδουρο ε?
Με οσα γινονται στην Καταλονια,ξεβρακωνεται τελειως η ΕΕ με τη σιωπη της. Τα περι "δημοκρατιας"μονο στα χαρτια.Ο Ράχοϊ, ανήμπορος να αποβάλει την κληρονομιά του Φράνκο, κάνει τα πάντα για να ωθήσει την Καταλονία στην... ανεξαρτησία! 

Εικόνες ευρωπαϊκής δημοκρατίας έρχονται από το πρωί από την Καταλονία ... Γιατί η δημοκρατία ξέρει Και η Ευρώπη σιωπά 


Στην ΕΕ οι λαοί δεν έχουν δικαίωμα να επιλέξουν την ανεξαρτησία τους.
Έχουν όμως δικαίωμα να επιλέξουν ιδιώτη πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτή ακριβώς είναι η ευρωπαική δημοκρατία.


Η αστυνομική βία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Ισπανίας τις τελευταίες μέρες για να αποτρέψει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας είναι άλλη μία σφαλιάρα στους αφελείς που πιστεύουν ακόμα σε "δημοκρατικές αξίες" και "πολιτισμένη Ευρώπη". 
Όταν η εξουσία, κάθε εξουσία σε κάθε μέρος του κόσμου σε κάθε χρονική περίοδο, νιώσει ότι μπορεί να κινδυνεύσει δεν θα διστάσει καθόλου να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή βία για να προστατεύσει τον εαυτό της. Αυτή είναι η βαθιά ουσία της εξουσίας, το να μην σε αμφισβητεί κανένας γιατί εσύ κάθεσαι στο θρόνο. Βέβαια, το ίδιο πρέπει να κάνουν και αυτοί που την αντιμάχονται για να έχουν πιθανότητες νίκης και όχι σφαγής. 
Λυπάμαι που σας απογοητεύω φίλοι της Ευρώπης, αλλά τέτοια αιματηρά γεγονότα δεν γίνονται μόνο στη Βενεζουέλα, αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης. Χτες στην Ισπανία, τον Ιούνιο του 2011 στο Σύνταγμα με την ελληνική αστυνομία να πετάει 3 χιλιάδες δακρυγόνα μέσα σε 2 μέρες. Ελλάς-Ευρώπη-Καπιταλισμός.


Δάφνη κι εγώ αποφεύγω να μιλήσω αλλά για διαφορετικούς λόγους. Να πω πως η Καταλονία ιστορικά πάντοτε είχε σχετική αυτονομία και δεν ήταν ποτέ πλήρως ενσωματωμένη στον ιβηρικό κορμό. Ως εκ τούτου η επιθυμία της αυτοδιάθεσης είναι τόσο διαχρονική που είναι υποκριτικό να μην την αποδεχτούμε και ουσιαστικά δεν μας πέφτει λόγος. Το ζήτημα λοιπόν είναι πολύ διαφορετικό από τις επίπεδες αναλύσεις που βλέπω δεξιά αριστερά, δεν απαντούν σε κάποια βασικά στοιχεία που είναι ζωτικά για την επιβίωση μιας ανεξάρτητης Καταλονίας. Η σημερινή κατάσταση λέει πολλά για την ποιότητα της ισπανικής δημοκρατίας, την ποιότητα της ΕΕ και τη χίμαιρα που αυτοαποκαλείται "Ευρώπη των Λαών". Γιατί αν κάτι λείπει από τις πολλές (βαθυστόχαστες...) αναλύσεις είναι μια καίρια ιστορική αποτίμηση: οι επιτυχίες ανάλογων κινημάτων και η κατάληξή τους. Τα κίνητρα είναι προφανή, δεν μας λένε όμως τίποτα για το ποιοι και πως θα διαχειριστούν το μετά και το βαθμό που θα επιτύχουν, σαφώς συνυπολογίζοντας και το περιφερειακό κόστος.
Giannis Lerias Η Καταλονία είναι επαρχία της Ισπανίας (πως λέμε Θράκη, πως λέμε Κρήτη) όπου από το ισχύον Ισπανικό Σύνταγμα δε μπορεί να αποσχιστεί. Ό,τι και να βγάλει το δημοψήφισμα είναι εν τω γενάσθαι άκυρο.
Δυστυχώς βρέθηκε ο ΕυρωπΕος Μαδούρο ονόματι Ραχόι να δικαιώσει όσους στηρίζουν την απόσχιση... Και το ερώτημα "φασίστας ή συνένοχος" πλανάται στον αέρα..
Επειδή επανέρχεται συνέχεια η σύγκριση με τη Θράκη και την Κρήτη, να τονίσω δυο βασικά πράματα:
1. Η Θράκη είναι "Νέα Χώρα", ενσωματώθηκε πλήρως στον ελληνικό εθνικό κορμό χωρίς ποτέ άλλοτε να είναι ανεξάρτητη εθνική οντότητα. Επιπλέον και το σημαντικότερο, είναι ριζικά διαφοροποιημένος ο πληθυσμός της λόγω των ανταλλαγών, προσφύγων και των εκάτοστε επήλυδων. Δεν είναι ομοιογενής περιοχή.
2. Ακόμα χειρότερα για την Κρήτη. Οι κρητικοί επιδίωκαν ανέκαθεν και με ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ την Ένωση με την Ελλάδα. Αυτά που λένε για "κρητική ανεξαρτησία" - φέροντας, για παράδειγμα τάχα μου, και τη σημαία υποτέλειας στην Οθωμανική Πύλη, είναι εκ του πονηρού.
Giannis Lerias Σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα που θα ετίθετο μονομερώς από τη Θράκη για αυτονόμηση της και απόσχιση από την Ελλάδα, πως θα έπρεπε να αντιδράσει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση; Για κάτι σχετικό στην Κρήτη; Τα Δωδεκάνησα;

Να το πω αλλιώς.
1. Δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση μια μειονότητα της Θράκης, πχ Πομάκοι, να ζητήσουν δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης. Η ισχύς του ελληνικού κράτους στην περιοχή είναι απαρασάλευτη και μπορεί να παραβιαστεί αποκλειστικά και μόνο από εξωτερικούς παράγοντες.
2. Εξήγησα για την Κρήτη γιατί δεν ισχύει το ίδιο. Μην ασχολείστε και μην αναπαράγετε αηδίες. Ομοίως ούτε για τα Δωδεκάνησα υπάρχει ανάλογη προοπτική σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες, την τελευταία φορά βρισκόταν υπό ιταλική κατοχή και δόθηκε αργότερα "δώρο" στην Ελλάδα για συγκεκριμένους λόγους πέραν της εθνικής ομοιογένειας.
 Ο Ραχόι δηλώνει πάντα πρόθυμος για διάλογο με την Καταλονία..
Σκίτσο του Malagón.

Juliette Georgiades μαλιστα ..λοιπον ο ''αριστερος''Τσιπρας ''δεχεται'' το λαικο δημοψηφισμα (αλλα μετα κανει το αντιθετο και σε οποιον δεν του αρεσει στελνει τα ΜΑΤ)και ο φιλελευθερος Ραχοι απλα στελνει κατ'ευθειαν τα ισπανικα ΜΑΤ(οπως ειναι ανεμενομενο σε καθε ευρωπαικο αστικο κρατος εκτακτης αναγκης και τρομονομοθεσιας)..
σαφεστατα και πρεπει να στηριζουμε το δικαιωμα των λαων στην αυτοδιαθεση
ομως
η ανεξαρτησία στην Καταλονια φαίνεται να υποστηριζεται απο τη μεσαία και την ανώτερη τάξη η ο
ποια δεν τρέφει αισθήματα καταπιεσμένης ''εθνικής περηφάνιας'', αλλά αντιμετωπίζει το ζήτημα από τη σκοπιά των ταξικών και οικονομικών της συμφερόντων, θεωρώντας πως μπορούν να υπηρετηθούν καλύτερα από μια ανεξάρτητη Καταλονία, που δε θα πληρώνει φόρους για το φτωχό ισπανικό νότο (Ανδαλουσία)....
γι'αυτον τον λογο αλλωστε και οι βουλευτες της ακροδεξιάς Ιταλικής Λίγκας του Βορρά,φοράνε μπλουζάκια της Καταλονίας, και υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της και την απόσχισή της από το ισπανικό κράτος, έχοντας από την πλευρά τους αντίστοιχες βλέψεις για τον ιταλικό βορρά...

απο την αλλη ΜΟΥΓΓΑ και ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για την Μουρθια
οπως γραφει η Angelina Luminosa
Δεν είναι στην Καταλωνία είναι εδώ στη φτωχή και καθόλου διάσημη Μούρθια.
Εδώ και σχεδόν ένα μήνα πάνω από 20.000 άνθρωποι https://www.facebook.com/profile.php?id=1286314572 κατεβαίνουν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ στο δρόμο γιατί δε θέλουν να επιτρέψουν στο Παρτίδο Ποπουλάρ να κόψει την πόλη τους στα δύο και να τους χωρίσει σε πλούσιους και φτωχούς. Η κρατική καταστολή είναι η ίδια. Κι εδώ οι ειδικές δυνάμεις εμφανίστηκαν με καταδρομικές φουργονέτες και πλαστικές σφαίρες. Και εδώ ηλικιωμένοι άνθρωποι ξυλοκοπούνται, μικρά παιδιά τρομοκρατούνται, έφηβοι γυρνάν με ματωμένες πλάτες και κεφάλια, αλλά κανείς δε λέει κουβέντα. Εδώ βλέπεις δεν είναι θέμα μεταξύ δύο ελίτ. Δε παίζει παρεμπόριο, μικροπολιτική και μαφία. Εδώ το πρόβλημα είναι μεταξύ της ελίτ και των κοινών θνητών για αυτό δεν ακούγεται τίποτα. Για αυτό και δεν ενδιαφέρθηκε κανείς.''


Υπέρ του δημοψηφίσματος στην Καταλονία τάχθηκε και ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, ενώ με σειρά αναρτήσεων παρενέβη, με σχόλια, προτροπές και δημοσιογραφική κάλυψη στις εξελίξεις στην Καταλονία. Μάλιστα μετά και την άγρια καταστολή, προτρέπει την ΕΕ να αποβάλει την Ισπανία.
Ο Ασάνζ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ανέφερε ότι «ο Πρώτος Διαδικτυακός Πόλεμος έχει ξεκινήσει στην Καταλονία, καθώς ο κόσμος και η κυβέρνηση το χρησιμοποιούν για να οργανώσουν το δημοψήφισμα και η Ισπανία για έξυπνες επιθέσεις, να παγώνει συνδέσμους τηλεπικοινωνίας, λογοκρισία, κτλ.»
Σε post του τονίζει ότι «αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία είναι η πιο σημαντική δυτική σύγκρουση ανάμεσα σε πολίτες και κράτος από την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου».
Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση δικαστηρίου, η Google μπλόκαρε εφαρμογή της καταλανικής κυβέρνησης, που επέτρεπε στους χρήστες να βρουν τα εκλογικά κέντρα στα οποία ψηφίζουν.
Στα tweets του για το δημοψήφισμα ο Ασάνζ τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρέπει να αποβάλει άμεσα από την Ε.Ε. την Ισπανία, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, καθώς προέβη σε βίαιη καταστολή για να εμποδίσει την ψηφοφορία ανεξαρτησίας στην Καταλονία και αυτό παραβιάζει τις αξίες της ένωσης.
«Αγαπητέ @JunckerEU. Είναι αυτός ο «σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας»; αναρωτιέται σε ένα από τα tweet, συνοδευόμενο από ένα βίντεο με ισπανικά όργανα επιβολής του νόμου που τραβούν βίαια τους ψηφοφόρους από ένα εκλογικό κέντρο.
«Ενεργοποιήστε το άρθρο 7 και αποβάλετε την Ισπανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σαφή παραβίαση του Άρθρου 2,» λέει χαρακτηριστικά.
 Το άρθρο 2 περιγράφει αξίες με βάση τις οποίες ιδρύθηκε η Ένωση και είναι κοινές σε όλα τα κράτη μέλη της, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τα δικαιώματα των μειονοτήτων τους. Σύμφωνα με το άρθρο 7, ένα κράτος που παραβιάζει αυτές τις αξίες μπορεί να στερηθεί ορισμένων δικαιωμάτων, όπως τα δικαιώματα ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πολλοί γνωστοί ακτιβιστές του διαδικτύου και ακαδημαϊκοί, όπως οι Έντουαρντ Σνόουντεν και Νόαμ Τσόμσκι, συσπειρώθηκαν υπέρ της καταλανικής υπόθεσης τις τελευταίες ημέρες ενώ και ευρωβουλευτές που βρέθηκαν στην Βαρκελώνη, ως παρατηρητές, κάλυψαν με το δικό τους τρόπο τα γεγονότα και αντέδρασαν στη βία, όπως αναφέρεται και σε εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Newsline.
«Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει κόψει κάθε γέφυρα με την Βαρκελώνη και έχει βλάψει σοβαρά τις σχέσεις της Μαδρίτης με την Καταλονία χρησιμοποιώντας τακτικές βίας», δήλωσε από την Καταλονία, όπου βρίσκεται ως ανεξάρτητος εκλογικός παρατηρητής, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου. Έκρινε δε την εικόνα αυτή «επιζήμια τόσο για την Βαρκελώνη και την Ισπανία, όσο και συνολικά για την Ευρώπη».
«Δεν μιλάμε για ένα δημοψήφισμα "ναι ή όχι" στην ανεξαρτησία, αλλά για ένα δημοψήφισμα "ναι ή όχι" στη δημοκρατία». Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση της Μαδρίτης είχε κάνει κάποιους ελιγμούς, «δίνοντας εκ νέου την ανεξαρτησία στην Καταλονία, που είχε κερδίσει το 2006 και της αφαιρέθηκε το 2010, αρχίζοντας έτσι έναν ειρηνικό διάλογο», τόνισε απαντώντας στο RT.Alex Massavetas Αυτό που η ακροαριστερά έχει κατενθουσιαστεί επειδή συμβαίνει κάτι καταστροφικό στην Ισπανία (και στην Καταλωνία) ενώ την πρωθυπουργία έχει ο Ραχόι δείχνει απλώς το σιχαμένο της ακροαριστερής ιδεοληψίας. Και το ξέπλυμα του εθνικισμού με ξεπερνά - το λουζόμαστε και στα καθ ημάς με τις ανίερες συμμαχίες των άκρων τα τελευταία χρόνια...Χαμογελάω όταν ακούω ότι στο θέμα της Καταλονίας ο Ραχόι είναι ο " κακός" και ο Πουιτζντεμόντ ο " καλός" και καταπιεσμένος. Έχει δίκηο ο δεύτερος όταν επιμένει πως " ό,τι και να γίνει την Κυριακή , έχουμε ήδη νικήσει!". Επικοινωνιακά , εννοεί. Τσίμπησαν όλοι στην προπαγάνδα του. Και αφού έβγαλε τον κόσμο στο δρόμο , έχει κερδίσει. Η άλλη πλευρά απλώς κρύφτηκε πίσω από το συνταγματικό και το αντισυνταγματικό της υπόθεσης και ακολουθώντας το γράμμα του νόμου.
Και οι δύο , απαράδεκτοι και μέτριοι πολιτικοί. Με συμπαθάτε που δεν ακολουθώ τις υπερεπαναστατικές πρακτικές ή ιδέες. Επίσης να σας θυμίσω ότι το 2010 που στην ουσία το Estatut πήγε περίπατο και οι Καταλανοί άρχισαν να αντιδρούν , κυβερνούσε η αριστερά , το Σοσιαλιστικό κόμμα με τον Ροντρίγκεθ Θαπατέρο. Ο Ραχόι που ακολούθησε δεν έκανε το παραμικρό για να λύσει το θέμα. Και τώρα έσκασε στα χέρια του.
O tempora, o mores! Ειπώθηκαν ψέμματα πολλά αυτές τις ημέρες. Ευτυχώς, οι ιστορικοί έχουν υπομονή. Και όσοι ζούμε πολλά χρόνια στην Ισπανία, τα βλέπουμε. Μην ψάχνετε για ήρωες και επαναστάτες. Όσοι βγαίνουν στον δρόμο είτε για το ναί, είτε για το όχι, έχουν επαρκώς εξαπατηθεί! Ο αιώνας της επικοινωνίας μετατρέπεται με τεράστια ευκολία και σε αιώνα χειραγώγησης των μαζών. Η Καταλονία είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα.
Ας έχουμε υπομονή

   
Η Μπαρτσελόνα ζήτησε αναβολή,η ισπανική λίγκα τους είπε ότι θα χρεωθούν ήττα με 3-0.
Οι ναζί της Ελλάδας στηρίζουν τους φασίστες της Ισπανίας εναντίον της Καταλονίας


_________________________________________
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
CNN Greece
Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Επτά ερωτήσεις για να καταλάβουμε την ισπανική κρίση
Live Streaming of the Catalan Referendum
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου