Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ήρθε ο χειμώνας―ηρωικά #refugeesgr #refugee #opentheislands



Άλλος ένας χειμώνας έφτασε. 26 Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου παραδοσιακά άναβε το τζάκι κι οι αγροτικές οικογένειες άρχιζαν με τα πρώτα κρύα τα χοιροσφάγια που θα τις έτρεφαν με καπνιστά και με παστά ώσπου να πρασινίσει η γη την Άνοιξη.
Δεν ετοιμαζόμαστε έτσι πια μα αταβιστικά, όσο πολυτελής κι αν είναι η ζωή μας, τη νιώθουμε την ανάγκη να καλυφθούμε για τη δύσκολη εποχή.


Οι καταυλισμοί, οι βάρκες με βρεγμένους παγωμένους πρόσφυγες, τα νεκρά παγωμένα παιδιά, όμως, δεν είναι παραμύθια μακρινών καιρών, δεν είναι ιστορίες διδακτικές με ήρωες (όπως κάποτε θα γίνουν) αλλά μια καθημερινότητα ωμή κι απάνθρωπη. Και καθόλου καινούργια.

Νιώθω οργή, νιώθω ντροπή όταν βλέπω ακόμα σκηνές στη Μόρια, όταν βλέπω προστασία απ' τη βροχή στη Σάμο ανθρώπους που φορούν σακούλες, κάτι πλαστικά που μ΄ένα μακάβριο τυχαίο συμβολισμό έχουν το μπλε της μπούρκας από την οποία οι Αφγανοί που κάνουν καθιστική διαμαρτυρία σήμερα, 7η ημέρα, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.
"συνέλαβαν τον αδελφό μου χθες στη διαμαρτυρία κάνει έκκληση βοήθειας κάποιος στα κοινωνικά δίκτυα κι αλλού διαβάζω "βάρκα προσφύγων ανατράπηκε σήμερα με 29 που βρέθηκαν στο νερό. (18 άνδρες, 5 γυναίκες, 6 παιδιά)
και πιο κάτω , τώρα πριν 2 ώρες: «απέλαση τώρα από Λέσβο σε Τουρκία, συμπεριλαμβάνονται δυο παιδιά».
Πόσες ιστορίες είναι αυτές, πόσος πόνος, πόση απόγνωση; Μετράμε τις αυτοκτονίες, μετράμε τα «2.950 ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο 2017» και οφείλουμε να μη μείνουμε αμέτοχοι και ασυγκίνητοι.

Σε δυό μέρες η εθνική εορτή θα μας θυμίσει τη δική μας Ιστορία τα σκελετωμένα ελληνόπουλα με το συσσίτιο, τους μικρούς σαλταδόρους που με πόδια καλαμάκια και πρησμένα γόνατα από ασιτία ρίσκαραν τη ζωή τους για να κλέψουν μια καρβελάκι ψωμί, τα ορφανά. Μικροί ήρωες ήταν εκείνα κι ας έκλεβαν ένα ψωμί. Τα άλλα, εδώ μπροστά μας στα νησιά, τι είναι;

Φέρνω εικόνες, σχόλια, άρθρα, το αίτημα να πάψει το κράτος μας να τους κρατά φυλακισμένους να μεταφερθούν οι άνθρωποι από τα νησιά (όπως άρχισε να γίνεται), φέρνω και χάρτη ζωντανό των προσφυγικών ροών.

Μην είμαστε υποκριτές, μη στρέφουμε τα μάτια αλλού.


Λογικά το επόμενο βήμα είναι η κυβέρνηση να κόψει τα δέντρα γύρω από τον καταυλισμό, για λόγους ασφαλείας...
Giorgos Moutafis
Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων στη Μόρια ήταν να βάλουν παλέτες κάτω απο τις σκηνές.
Αυτό ακριβώς,τίποτε άλλο.






7η ημέρα σήμερα
Στην πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της Μυτιλήνης δείχνουν διατεθειμένοι να περάσουν τη νύχτα τους περίπου 150 Αφγανοί πρόσφυγες και μετανάστες, που πορεύτηκαν σήμερα από τον καταυλισμό της Μόριας στην πόλη.
Αιτήματα τους η μεταφορά τους από τη Μόρια την οποία χαρακτηρίζουν «φυλακή» και «κόλαση», η ασφαλής και σε συνθήκες υγιεινής διαμονή τους στη Λέσβο και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει ώστε να μετακινηθούν γρήγορα στην ηπειρωτική Ελλάδα κατ’ αρχάς.
Από μεριάς του Διευθυντή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας Γιάννη Μπαλμπακάκη τους προτάθηκε οι μεν οικογένειες να μεταφερθούν στο δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ από την επόμενη Τρίτη όταν και θα έχουν ετοιμασθεί οι οικίσκοι όπου θα στεγασθούν αυτό όμως εφόσον άμεσα επιστρέψουν στη μόρια όπου και θα παραμείνουν υπό εγγυημένες συνθήκες ασφαλείας. Στους δε άνδρες που ταξιδεύσουν μόνοι τους εφόσον παραμένουν στο νησί πέρα του ενός έτους τους προτάθηκε από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν διαδικασίες ασύλου κι αυτό σε βάρος άλλων προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες ή μέλη ευπαθών ομάδων  οι οποίοι έχουν προτεραιότητα. Οι προτάσεις δεν έγιναν δεκτές αφού όπως οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν δεν είναι η πρώτη φορά που δέχονται τέτοιες υποσχέσεις.




Οι αριθμοί.


Η  κινητοποίηση των Αφγανών προσφύγων και μεταναστών έρχεται στη συνέχεια χθεσινών εθνοτικών συγκρούσεων αλλά και των κινητοποιήσεων που ακολούθησαν με πάντα κυρίαρχο θέμα την ασφάλεια στον καταυλισμό και τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν σε αυτόν.









Οι πρόσφυγες φταίνε για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία,και τα παιδιά για την ύπαρξη παιδεραστών.

Άν βγει Άραβας με κότερο στη Μύκονο του φέρνουμε καμήλες. Αν βγει ξεβράκωτος στη Λήμνο ήρθε για να αλλοιώσει τον πολιτισμό μας.

25/10/17 - 20:42
Σήμερα το απόγευμα 50 περίπου άνθρωποι συγκεντρωθήκαμε στον κόλπο της Θερμής στη Λέσβο σε μια τελετή μνήμης για τους θανάτους στα σύνορα της Ευρώπης – Φρούριο. Αναμεσά μας βρέθηκαν οι επιζήσασες του ναυαγίου της 23 Απριλίου 2017 στα βόρεια του νησιού, αλλά και...



 «Χθες η αστυνομία συνέλαβε τον IΙρανό πρόσφυγα  Hani Rahim στη διαδήλωση στη Μυτιλήνη. Δεν ξερω γιατί. Δεν είναι ελεύθερος τώρα»
Sofia Lampiki
Ο Μούζνιεκ έκανε επισήμως καταγγελία ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει πάσα πίσω στον Ερντογάν Τούρκους που ζητούν πολιτικό άσυλο.
Ο λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε τίποτα
;





Ασφυξία στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Λύσεις ενόψει χειμώνα αναζητά η κυβέρνηση
Τον Ιανουάριο του 2017, αισθανθήκαμε ντροπή και θλίψη βλέποντας τις εικόνες προσφύγων και μεταναστών να ξεπαγιάζουν στον καταυλισμό της Μόριας, με τις σκηνές τους θαμμένες μέσα στο χιόνι. Από τότε πέρασαν 10 μήνες. Οι πιθανότητες είναι πως κάποιοι από εκείνους τους ανθρώπους μπορεί να βρίσκονται ακόμη στο νησί και να ετοιμάζονται να περάσουν έναν ακόμη χειμώνα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Εξάλλου η διαδικασία παροχής ασύλου διαρκεί συχνά ακόμη και έναν χρόνο. Η κατάσταση όμως στη Μόρια πρωτίστως, αλλά και σε άλλα νησιά που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων δυστυχώς απέχει πολύ από το να μπορεί να υποστηρίξει κανείς πως είναι ικανοποιητική. Και υπό τον φόβο έντασης των προβλημάτων όταν ο υδράργυρος θα αρχίσει να πέφτει μαζί με τις πρώτες βροχές, πυκνώνουν και οι φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τον χειμώνα στις δομές που έχει πλέον υπό τη δική της ευθύνη. 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται και πάλι στα ΚΥΤ στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο όπου το πρόβλημα- κυρίως στη Λέσβο- είναι διπλό. Από τη μία ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στο κέντρο έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, στο Κέντρο ζούσαν 5.476 άνθρωποι αν και οι προδιαγραφές κατασκευής είναι για 2.330. Το ίδιο και στη Χίο όπου ζουν 1.721 άτομα αντί για 894 ενώ στο κέντρο της Σάμου με δυνατότητα χωρητικότητας 700 ατόμων ζουν 2.608. Ο υπερπληθυσμός, σε τέτοια μάλιστα ποσοστά, αφού μόνο στη Μόρια φιλοξενείται υπερδιπλάσιος αριθμός προσφύγων εκ των πραγμάτων δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Και έτσι φτάνουμε στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Στις κακές συνθήκες υγιεινής, τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις, στις οικογένειες που ζουν ακόμη σε σκηνές χωρίς κανένα μέσο θέρμανσης. 
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει ήδη επισημάνει στην κυβέρνηση προς θα πρέπει να «τρέξει» τις απαραίτητες προετοιμασίες για να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας περάσουν κατά το δυνατό πιο ανώδυνα τον χειμώνα που έρχεται αλλά και απευθυνθεί στα προβλήματα που εδώ και καιρό παρουσιάζονται και αφορούν τη συνολική, προβληματική εικόνα των εγκαταστάσεων σε επίπεδο υπερπληθυσμού, υποδομών και και συνθηκών διαβίωσης, ανεξαρτήτως του χειμώνα. 
«Αυτό που βλέπουμε είναι πως η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές προσπάθησαν πολύ και κατάφεραν να βελτιώσει την κατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, μιλάμε πλέον για σαφώς πιο κατάλληλα κέντρα και αυτά που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες έχουν ήδη κλείσει ή κλείνουν. Δεν είναι όμως ίδια και η εικόνα στα νησιά. Παρά την πρόοδο που σίγουρα έχει γίνει η κατάσταση σε Λέσβο, Σάμο και λιγότερο στη Χίο είναι πολύ σοβαρή», εξηγεί στη HuffPost Greece o Μπόρις Τσέσιρκοφ, εκπρόσωπος επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και αρμόδιος να παρακολουθεί την κατάσταση στα νησιά. 
Όπως αναφέρει από τους περί τους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στα κέντρα αυτών των τριών νησιών,«υπολογίζουμε πως περί τα 3.000 άτομα ζουν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση ή σε πρόχειρα καταλύματα που φτιάχνουν μόνοι τους» και εξηγεί πως η αύξηση των ροών που παρατηρείται από τον Ιούλιο και μετά- περί τα 250 άτομα την ημέρα εκτιμά πως φτάνουν στα νησιά και είναι κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί- δεν μπορεί μεν να συγκριθεί με τις χιλιάδες ανθρώπων που έφταναν στα ίδια νησιά κατά την κορύφωση του προσφυγικού αλλά «δημιουργεί προβλήματα καθώς οι διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου- παρά την πολύ σημαντική πρόοδο που έχει γίνει- συνεχίζει να είναι αργεί αφού κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μείνουν πχ στη Λέσβο ακόμη και ένα χρόνο περιμένοντας».  

«Διαπιστώνουμε ως οι συνθήκες είναι ανθυγιεινές ενώ υπάρχουν και σοβαρές προκλήσεις σε άλλους τομείς όπως η ουσιαστική υποστήριξη ατόμων με συγκεκριμένα προβλήματα που είναι σε μια πολύ εύθραυστη ψυχολογική κατάσταση αλλά άλλες ευαίσθητες ομάδες όπως το ασυνόδευτα παιδιά ενώ αυξάνουν τα περιστατικά βίας και κυρίως αυτά που σχετίζονται με σεξουαλικά αδικήματα».
Τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και ΜΚΟ παρακολουθούν εξ αποσάσεως την κατάσταση που επικρατεί, καθώς από τον Αύγουστο η κυβέρνηση έχει αναλάβει πλέον ολοκληρωτικά τη διαχείριση του ΚΥΤ «Ως Ύπατη Αρμοστεία έχουμε περιορισμένη πλέον δυνατότητα να παρέμβουμε αλλά οφείλουμε να τονίσουμε πως επείγει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα», συμπληρώνει ο κ.Τσέσιρκοφ. 
Όπως φαίνεται, ένα πρώτο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η μεταφορά προσφύγων σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς ατόμων που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες -εγκύους, ασυνόδευτα παιδιά, ασθενείς κλπ. Πάντα βέβαια αφού ολοκληρωθεί ή διαδικασία καταγραφής αλλά με εκκρεμή τη ολοκλήρωση επεξεργασίας της αίτησης ασύλου. 
«Τώρα βλέπουμε πως η κυβέρνηση κινητοποιείται για να άρει τους γεωγραφικούς περιορισμούς για περισσότερα άτομα και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα» αλλά βέβαια αυτό δεν απαντά στο πρόβλημα των συνθηκών διαβίωσης και αυτών που μένουν πίσω. 
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που δίνει μάλιστα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του Κέντρου στη Μόρια: «σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης 800 ατόμων, μια και για τόσα άτομα σχεδιάστηκε η δομή, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…» ενώ οι σκηνές και τα παραπήγματα εκτείνονται πλέον πέραν των ορίων του καταυλισμού. 
Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία, τάσσεται υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών από πλευράς της κυβέρνησης της άρσης των γεωγραφικών περιοσιμών. Παράλληλα στηρίζει εμπράκτως τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα και μέσα σε έναν χρόνο έχει μεταφέρει 15.000 ανθρώπους από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδαενώ μέχρι τέλη του έτους εκτιμάται πως θα έχει παράσχει στέγη σε 22.000 ανθρώπους μέσω του προγράμματος στέγασης εντός του αστικού ιστού. 
Επίσης αν και δεν βρίσκεται πλέον στα Κέντρα και η Ελλάδα δεν θεωρείται πως βρίσκεται πλεόν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού υπάρχει εικόνα σταθεροποίησης. Βλεποντας όμως τις ανάγκες που υπάρχουν και συνεργασία με το Υπουργείο θα παράσχει βασικά είδη έκτακτης ανάγκης μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων όπως κουβέρτες, sleeping bags, σκηνές, κλπ. 


Χάρτης μεταναστευτικών ροών http://bit.ly/1MjRZup





__________________________________
Χάρτης μεταναστευτικών ροών http://bit.ly/1MjRZup

Κινητοποίηση στη Μυτιλήνη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.