Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Φύλου άρνησις; Jason-Αντιγόνη, ομοφύλων γάμος #ΛΟΑΤΚΙ (με videos)



«Το τραβεστί» είπε πέρσι μια φίλη σε μια συζήτηση και τη διόρθωσα. Δεν είναι «το» η κοπέλα, της είπα. Γι' αυτό με ξάφνιασε προχθές που έμαθα πως το Jason Αντιγόνη ζητά να προσδιορίζεται με άρθρο ουδέτερο.
Το ―από ΤΟ άτομο, εξηγεί―  Jason Αντιγόνη είναι η πρώτη περίπτωση στον τόπο μας αιτήματος να αφαιρεθεί ο προσδιορισμός φύλου από ταυτότητα. Το αίτημα σημαντικό για να καλυφθεί και αυτό το κενό του νόμου, να καλύπτονται δηλαδή και οι άνθρωποι που δεν επιθυμούν να επιλέξουν την κουρτίνα ή το κουτί, αρνούμενοι το δίπολο στο κοινωνικό φύλο.

Ταυτόχρονα ήρθε και μια πικρή είδηση. «Τελικά μας χώρισαν» ανακοινώνει το ομόφυλο ζευγάρι που είχε παντρευτεί στην Τήλο το 2008 και δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν την υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Τα θέματα αυτά είναι σοβαρότατα κι αν φέρνω μαζί αυτά τα δυό και ένα άρθρο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα όταν χάνουν την υγεία τους είναι επειδή ελπίζω να δώσω μια εικόνα της αδικίας και στον πιο αδαή.

Φέρνω κι εκείνο τα «Δεν μ' αρέσουν αισθητικά οι τρανς» που ακούσαμε από βουλευτή που δε συνειδητοποίησε πόσο ρατσιστικά μιλά, φέρνω και σχόλια (+δειγματοληπτικά κάποια με 'αισθητική' και νουθεσίες)+την εφημερίδα της κυβερνήσεως, φέρνω κι ένα πολύ ενδιαφέρον προσωπικό video της Ήβης Καϊσερλή στο οποίο παραθέτει με σαφήνεια, για όποιον έχει αυτιά να ακούσει.

Ακολουθούν πολλά, ελπίζω διαφωτιστικά κι επίκαιρα μα, παρουσιάζοντάς τα, θέλω να υπενθυμίσω ότι δεν αναρτώ για να εκφέρετε τη γνώμη σας. 
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του καθενός μας δεν εξαρτώνται καθόλου από την ιδεολογία των άλλων ούτε από το βαθμό «ωρίμανσης» κάθε κοινωνίας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι δωράκι που προσφέρουν οι πλειονότητες στις μειονότητες αλλά είναι Δικαιώματα- σκέτο, με κεφαλαίο και δίχως επίθετα και εξηγήσεις.


Ο 4491/2017 έρχεται να σφραγίσει μια νέα εποχή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ενα όνειρο πολλών ανθρώπων και κυρίως παιδιών,πήρε σάρκα και οστά.
Για μια ζωή με αξιοπρέπεια , αν μη τι άλλο...



τσιάρτα και αγαπητοί ματσό γαμιάδες χριστιανοί, σας εχω νέα:
η Εύα είναι η πρώτη Τρανς γιατί είναι μια γυναίκα που φτιάχτηκε από το Σώμα ενος Αντρα --
το λέει η Βιβλος!
ας τιμήσουμε τις παράδοσεις μας



Στη 1 Νοεμβρίου του 2017, το Jason-Αντιγόνη Dane βρέθηκε σε δικαστική αίθουσα του Ειρηνοδικείου του Αμαρουσίου, με σκοπό να διεκδικήσει τη διαγραφή του φύλου του, από τα επίσημα αρχεία του κράτους.
Για πρώτη φόρα στα χρονικά, εκδικάζεται το αίτημα διαγραφής της ταυτότητας φύλου ενός ανθρώπου από τη ληξιαρχική πράξη της γέννησης του, καθώς δεν αυτοπροσδιορίζεται με το δίπολο φύλων, άντρας - γυναίκα.
To Jason-Αντιγόνη, μίλησε για τη αυτήν τη δίκη και το πόσο σημαντικό είναι το βήμα που κάνει για όλα τα άτομα με το ίδιο θέμα, καθώς και το πόσο μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα τους, με την επερχόμενη νομιμοποίηση του αιτήματος του.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα, όμως παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι λέει το ίδιο για όλα αυτά.
Για πες μας λοιπόν, πως ήταν η δίκη σχετικά με το αίτημα σου;
Όπως ξέρεις είναι η πρώτη φορά που τέθηκε ένα τέτοιο ζήτημα στην ελληνική δικαιοσύνη, δηλαδή κάτι που πάει πιο πέρα από τη νομική αναγνώριση του. Κάτι που συμπληρώνει το κενό που άφησε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορούσε τα trans δυικά άτομα, δηλαδή τους trans άντρες και τις trans γυναίκες.
Τα trans μη δυικά άτομα όμως, αυτά που κινούνται αναμεσά στο έμφυλο δίπολο, ή και εκτός αυτού, τα άφυλα άτομα, δε συμπεριλαμβάνονται σε αυτό. Ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα, πήγε αρκετά καλά, η διαδικασία ήταν σύντομη και χωρίς να υπάρξουν σχόλια από την πλευρά της δικαστίνας. Είχα τον καλύτερο δικηγόρο, το Βασίλη Σωτηρόπουλο και τον καλύτερο μαρτυρά, τον Γρηγόρη Βαλλιανάτο και είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα, διότι ανοίγει το θέμα του φύλου πέρα από τα στεγανά του διπόλου, κάτι που σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιείται δικαστικά.
Που θα σε ωφελήσει αυτό που διεκδικείς;
Αυτή η θεσμική αναγνώριση, οδηγεί σε μια βελτίωση της ποιότητας της ζωής σε όλα τα επίπεδα. Από την καθημερινότητα, το ότι σιγά σιγά θα κατανοηθεί το άφυλο ως ταυτότητα φύλου (που αναγνωρίζεται παγκοσμίως), δε θα ακούγεται πλέον υπερβολικά παράξενη η χρήση του ουδέτερου άρθρου για τον αυτοπροσδιορισμό ενός ανθρώπου, μέχρι το ότι δε θα με αποκαλούν με αρσενικές αντωνυμίες, είτε «κύριο», καθώς και το ότι δε θα υπάρχουν διακρίσεις στον επαγγελματικό τομέα.
Η έκφραση του φύλου μου, δηλαδή το ότι εγώ συγκεκριμένα ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, έχω μούσια και φοράω φορέματα ταυτόχρονα, δε θα είναι τροχοπέδη, δε θα είναι εμπόδιο στο επαγγελματικό πεδίο και γενικότερα οπουδήποτε. Ας πούμε εγώ τώρα κάνω ένα μεταπτυχιακό  με τίτλο «Εκπαίδευση και Ανθρωπινά Δικαιώματα» και ήδη οι καθηγητές μου με αποκαλούν ως το Jason-Αντιγόνη, το έχουν σεβαστεί.
Εδώ στην Ελλάδα αυτό;
Ναι βεβαίως. Αυτά τα διδάσκονται στα πανεπιστήμια παγκοσμίως, στα πλαίσια των Gender Studies.
Υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, που πήγαν στο δικαστήριο διεκδικώντας αυτό που διεκδικείς και εσύ;
Ναι και σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Ο λόγος που δεν έχουν ακουστεί είναι διότι το θέμα του αιτήματος τους δεν είναι αρκετά γνωστό, αλλά όταν γίνει θα αρχίσουν να έρχονται στη δημοσιότητα πολλές τέτοιες υποθέσεις.
Πολλά άτομα που τώρα προσδιορίζονται σαν άντρες ή γυναίκες, μπορεί κάποια στιγμή να νιώσουν ότι δεν εκφράζονται από το έμφυλο δίπολο και ενδέχεται να το απορρίψουν. Ξέρεις είναι κάτι που και εγώ δε γνώριζα από μικρό παιδί, ότι μπορώ να αυτοπροσδιοριστώ έτσι. Σου έχει φορεθεί η ταμπέλα ενός φύλου, κάτι που στην πραγματικότητα είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το να αποδίδεις φύλο και θρησκεία σε ένα νεογνό είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, όσο αυτό μεγαλώνει, θα αυτοπροσδιοριστεί ή όχι το ίδιο ως προς το φύλο ή τη θρησκεία του.
Όταν αποφάσισες να πας στα δικαστήρια για τη διαγραφή του φύλου σου, ποιες ήταν οι αντιδράσεις του περίγυρου σου;
Θετικότατες και όλα τα άτομα γύρω μου με υποστήριξαν. Ίσως γιατί περιβάλλομαι από κόσμο με κατανόηση, σεβασμό, γνώση και μια ανοιχτή αντιμετώπιση σε κάτι καινούργιό, αλλά που σιγουρά έχει να κάνει με τον ανθρωπισμό και τα ανθρωπινά δικαιώματα.



Η απορίες/ερωτήσεις μου δεν εμπεριέχουν κανενός είδους προκατάληψη, ούτε στοχεύουν κανέναν και τίποτα. Δηλώνω εκ των προτέρων ότι είναι απόλυτα ειλικρινείς και ξεκάθαρες και αποζητούν σαφείς απαντήσεις
1. Το φίλτατο Jason, ανατομικά, είναι άνδρας ή γυναίκα ;
2. Αυτό που το Jason επιδιώκει να ναγνωριστεί από το δικαστήριο είναι το πως νιώθει ή το τί είναι σωματικά ;

Διαχείριση
Jason-Antigone Dane 1. Έχω πέος. 2. Το πώς νιώθω.



https://youtu.be/4U8qRfiqPhI



Ο Gregory Vallianatos ευλογημένος.
Ανεση με την ανδρική και γυναικεία φύση του, άνεση με τα θηλυκά κι αρσενικά στοιχεία που κάνουν μια προσωπικότητα όχι άθροισμα των δύο αλλά αυτό το άλλο που γεννιέται απ τη συγκατοίκηση σ ένα σώμα, και το τρίτο και το τέταρτο, οδηγεί το Jason Antigone να ζητήσει αύριο απ το φυσικό του Δικαστή να εμπλουτίσει το "άρρεν" που του έγραψε κάποτε το Ληξιαρχείο με το τίποτε, που σημαίνει πως γεμίζει το κενό που απομένει με το δικό του, το κατά δικό του φύλο και πάει πέρα απ το δεσμευτικό για κάποια όριο του άνδρα και της γυναίκας, γιατί έτσι εκφράζεται πληρέστερα. Καμμία αναγραφή φύλου.
Με τον δικηγόρο Vasilis Sotiropoulos, θα πάμε αύριο στο Μαρούσι για ένα νέο κεφάλαιο της ελευθερίας.
Θεικό, σου λέει ο ένας
Φρικιό, σου λέει ο άλλος.
Την απάντηση τη δίνει η χαρά του ίδιου, κι η αστρόσκονη που δεν αστοχεί ποτέ.

https://vimeo.com/237824377
'HBH from Caravan Project on Vimeo.




Niki Vikou Στο δημοτικό είχα έναν συμμαθητή που διέφερε από όλα τ΄άλλα αγόρια. Τον έλεγαν Αποστόλη, μα σχεδόν όλοι, τον φώναζαν Αποστολία. Ήταν λεπτεπίλεπτος, μιλούσε σαν κορίτσι, περπατούσε σαν κορίτσι, ήταν υπέρ ευαίσθητος, έκλαιγε την εποχή που ήταν νόμος πως οι άνδρες δεν κλαίνε, του άρεσαν τα κοριτσίστικα παιχνίδια. Το τι καζούρα και τι απομόνωση υπέστη αυτό το παιδί σ΄αυτήν την τρυφερή ηλικία, δεν λέγεται!
Μην βιάζεστε λοιπόν να καταδικάσετε τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για αλλαγή του ονόματος σ΄αυτές τις περιπτώσεις από τα 15. Έχοντας βιώσει το μαρτύριο αυτού του κοριτσιού, φυλακισμένου σε αγορίστικο σώμα, θα πρότεινα ν΄αλλάζει νωρίτερα.

Άννα Κουρουπού
Αυτό που νομίζετε κάποιοι ότι ενα πρωί μας βάζουν στον τόρνο και το βράδυ βγαίνουμε πιο "γυναικωτές" ,να το κοιτάξετε.

Paola Revenioti
Καλημέρα
Διαβάζω τόσα αηδιαστικά και ρατσιστικά και χυδαία σχόλια από διαφορους που έχουν γράψει τώρα τελευταία για τον νομο που ψηφίζεται στην βουλή για την ταυτότητα φυλου,δεν απορώ, έχω ζήση την σκατοψυχια και την υποκρισία των ελλήνων όσο λίγοι,και βιωματικά θα σας πω,ότι οποιος τα έχει καλά με την σεξουαλικότητα του και το καυλί του δεν ασχολείται το τι κάνει ο άλλος το σώμα του και την καύλα του.Εκείνοι που αντιδρούν και βρίζουν είναι εκείνοι που φοβούνται να αντιμετωπίσουν την δικια τους σεξουαλικότητα,και ζηλεύουν την ελευθερια που έχει ο άλλος να την εκφράζει δημοσια
Φθονεροι άνθρωποι, συνήθως με μεγάλη ζήλια και κακια


όλοι είμαστε τρανς, σε κατασκευές που δε μας χωρούν. Το φύλο είναι από μόνο του μια προσπάθεια απομίμισης ενός προτύπου, που δεν υπάρχει... 


Stefanos J Zissopoulos
Αίας δ' ετέρωθεν εκέκλετο οίς ετάροισιν.
αιδώς Αργείοι νυν άρκιον ή απολέσθαι

Mπράβο στην Ευρώπη του διαφωτισμού του στοχασμού και της δημιουργικότητας που αυτή στην ουσία επέβαλε το νόμο της ελεύθερης επιλογής φύλου. Ειναι ένα βήμα μπροστά σε πείσμα των σκοταδιστών κάθε είδους

 Γιώργος Αλεξάτος
Η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου έγινε το 1982, σε μια εποχή έντονης ριζοσπαστικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας κι από μια κυβέρνηση που ακόμη τότε έκανε κοινωνικές παροχές προς τα λαϊκά στρώματα.
Τώρα οι όποιες μεταρρυθμίσεις γίνονται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από μεγάλα βήματα προς τον συντηρητισμό κι από μια κυβέρνηση βαθιά και προκλητικά αντιλαϊκή.
Φαντάζομαι τι θα συνέβαινε αν δεν είχε ψηφιστεί τότε ο νόμος για την προίκα και το αυτόματο διαζύγιο, και γινόταν προσπάθεια να περάσει τώρα. Ε, ρε, πόσοι, ακόμη και αριστεροί, θα φώναζαν για σχέδιο διάλυσης της οικογένειας από ύποπτα και σκοτεινά κέντρα!
 Ξέχασες και την αποποινικοποίηση της μοιχείας
Daphne Chronopoulou Και του γυμνισμού.
Δε μας τιμωρούν αυτεπάγγελτα πλέον αλλά μόνο αν κάποιος διαμαρτυρηθεί.
Οπότε πριν φτάσει περιποικό προλαβαίνουμε να ρίξουμε κάτι πάνω μας.
Γιώργος Αλεξάτος Και πολλά άλλα. Μήπως και το ότι η γυναίκα μπορούσε πλέον να διαχειρίζεται την περιουσία της και τα έσοδα από τη δουλειά της δεν θα επικρινόταν ως στοιχείο διάλυσης των οικογενειακών δεσμών;
Λεωνίδας Αναγνώστου Και τότε όμως Γιώργο μείνανε εκκρεμότητες από την παρέμβαση της εκκλησίας Ο πολιτικός Γάμος έγινε προαιρετικός και η καύση των νεκρών περιμένει ακόμη στο ακουστικό της




Αισθητική και συμβουλές πατρικώς και πατριαρχικώς, δίχως να καταλαβαίνουν πόσο clichés και πεπαλαιωμένα:




Κατσίκης στη Βουλή: "Δεν μ αρέσουν αισθητικά οι τρανς..."
Στην τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ότι ένας ειδικός ψυχικής υγείας τού ανέφερε πως ένας νέος ήθελε να κάνει αλλαγή φύλου επειδή του το είπε ένας εξωγήινος , υποστηρίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για αληθινή ιστορία που συνέβει στον Υμηττό. 

Liopi Abatzi
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω στους πρόποδες του Υμμητού. Οι εξωγήινοι που συναντώ δεν έχουν φύλο. Μου ρωτάνε μόνο πώς αντέχω την ηλιθιότητα τπυ ανθρώπινου είδους και με φωνάζουν απαξιωτικά Άνθρωπο....

Dimitris TsirkasΔεν θα νομιμοποιηθεί απλά η ιατρική κάνναβη. Θα χορηγείται υποχρεωτικά στα παιδιά μαζί με τα σχολικά γεύματα, λίγο πριν τους αλλάξουν το φύλο

Thanos Trianda
Δεν ξέρω ποιον να πιστέψω ...
τον Κούλη που μίλησε με ένα παιδί που μίλησε με εξωγήινο ή τον Αντώνη που μίλαγε απευθείας με το θεό;
Tasos Marinakis
Τελικα αποκαλυφθηκε ο δολιος σκοπος των συχνων επισκεψεων των εξωγηινων στη χωρα μας ...να πεισουν τα παιδια μας και ειδικα τα αγορια μας ν αλλαξουν φυλο ..να μη εχουμε στρατο και ευκολα να καταλαβουν τη χωρα....αφου οι μεχρι τωρα ψεκασμοι ελαχιστα αποτελεσματα ειχαν..
Μετά από τις ψηφους των αγαπημένων gay θα πάρει τις ψήφους των χρηστών κάνναβης ,των Οικολόγων (κάτι θα έχουν σκεφθεί ..) και εκείνων που επιθυμούν διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας ( μόνο αυτοί μπορούν ).
Με κάποιες απλές ρυθμίσεις θα πάρουν και τους επιχειρηματιες,τους συνταξιούχους και εμένα τον ίδιο.
Θα πατενταριστουν ως Προοδευτικοί (και δίκιο θάχουν ).
Εσείς του Κεντρου κρατηστε τους υπόλοιπους.
Μα καλά , τι σόι think tank έχετε ;
Δεν έχω ακούσει μια τέτοιου είδους πρόταση από κανένα σας.
Είστε κουτάβια μπροστά τους.
Παολα Ρεβενιωτη
ti na pis gia aytes tis treles ton nikita kaklamani kai tin liana kaneli poy den psifisan to nomosxedio,ypokrisia sketi i zoi toys
Δηλαδή για το ΚΚΕ νόμος είναι το δίκιο μόνο του στρέιτ εργάτη;

Γιώργος Αλεξάτος
Διάβασα πως ο Παναγιώταρος ρωτούσε για το πόσες τουαλέτες θα φτιάχνουν πλέον στα μαγαζιά.
Το τραγικό είναι πως την πλακίτσα αυτή, ακριβώς την ίδια, την άκουσα για πρώτη φορά από αριστερούς...

Αυτή η άποψη που προβάλλεται τις τελευταίες μέρες για τα ατομικά δικαιώματα, που δεν έχουν καμιά σημασία αν δεν ανατραπεί ο καπιταλισμός, ισχύει μόνο όταν μιλάμε για τους ομοφυλόφιλους ή και για εμάς όλους;
Γιατί εξακολουθώ να θεωρώ σημαντικό το ότι έχω το δικαίωμα να εκφράζω δημοσίως την άποψή μου χωρίς να κινδυνεύω να συλληφθώ, το ότι μπορώ να κοιμάμαι σπίτι μου χωρίς να φοβάμαι μη μπουκάρουν μπάτσοι χωρίς ένταλμα, ότι μπορώ να συμμετέχω σε κάποιο κόμμα, σε κάποιο σύλλογο κ.λπ.
Μήπως τελικά όλ' αυτά τα δικαιώματα δεν έχουν καμιά σημασία; Και αφού δεν έχουν σημασία, γιατί να τα υπερασπίζομαι;
Εκτός κι αν πράγματι το πρόβλημα έγκειται στα ιδιαίτερο δικαίωμα κάποιων ανθρώπων να δηλώνουν το φύλο στο οποίο νιώθουν πως ανήκουν.
Αν αυτό εννοούμε να το πούμε ξεκάθαρα. Χωρίς φόβο μη μας πουν ομοφοβικούς, σεξιστές και ρατσιστές.




Για τον «κομμουνισμό» και την πατριαρχία




Ο εισηγητής του ΚΚΕ κ. Δελής χθες ήταν ξεκάθαρος για τον τρόπο με τον όποιο αντιμετωπίζει τα ζητήματα ταυτότητας φύλου το κόμμα του. Δεν είναι η πρώτη φορά που η σταλινική αριστερά ταυτίζεται απόλυτα με τη δεξιά σε τέτοια ζητήματα, αν και με διαφορετικά επιχειρήματα κι αιτιάσεις. Στην περίπτωση του ΚΚΕ η υπόθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι ευθεία επίθεση στη συγκρότηση της ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης κι ακόμα μιας προσπάθειας χειραγώγησης των λαϊκών μαζών μέσω αστικών ευφυολογημάτων περί ατομικών δικαιωμάτων.
Για τον κ. Δελή και το κόμμα του λοιπόν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «θεμελιώνει και αναπαράγει τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό μεταξύ του βιολογικού και κοινωνικού φύλου». Ο κ. Δελής θεωρεί ως επιστήμη μόνο τη βιολογία ή το πολύ πολύ την ιατρική. Τι σημασία έχει που εδώ και δεκαετίες επιστήμονες των κοινωνικών επιστημών – και όχι μόνο – γράφουν μονογραφίες και συλλογικούς τόμους, όπου εκθέτουν τα δικά τους επιστημονικά πορίσματα για τον τρόπο που κατασκευάζεται το φύλο; Τι σημασία έχει που το αναλύει η Judith Butler και πολλοί/ες άλλοι/ες ή αν το αποδέχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Αυτά είναι όλα αστικές μονομέρειες κι αντιεπιστημονικότητα.
Για το ΚΚΕ επίσης «το παρόν νομοσχέδιο, παρά τους ισχυρισμούς της αιτιολογικής έκθεσης δεν προσφέρει καμία προστασία -το αντίθετο». Πράγματι, αυτό που λέει το κόμμα είναι σωστό. Μέχρι τώρα όλοι οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί και προσδιορισμοί των ανθρώπων στη χώρα μας ήταν μια χαρά προστατευμένοι. Πλέον περνάμε σε άλλο επίπεδο. Με άλλα λόγια τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα κινδυνεύουν αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο! Η αυθεντία του ΚΚΕ στους ορισμούς περί δικαιωμάτων και άλλων συναφών δε αφήνει καμία χαραμάδα αμφισβήτησης.
Συνεχίζοντας ο κ. Δελής μας αποκαλύπτει και τη βασική διαφωνία του με το νομοσχέδιο: «υιοθετεί τον ανορθολογικό και αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των χαρακτηριστικών του φύλου, με την ταυτότητα φύλου». Το τι είναι επιστημονικό και τι είναι ορθολογικό θα μας το πει η Σοβιετική Ένωση και το Κόμμα. Καμία δουλειά δεν έχουν επιστήμονες, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, άτομα ή όποιος άλλος να συγκροτεί γνώμες ή γνώση.
Μπορεί κάποιος/α να προσδιορίσει από μόνος του, από μόνη της το φύλο του/της; Όχι φυσικά!
Και δεν το λέω εγώ. Το ΚΚΕ το λέει: «ουσιαστικά (το ν/σ) θεμελιώνει ατομικό δικαίωμα στον προσδιορισμό του φύλου με βάση τη υποκειμενική άποψη που έχει το άτομο για το φύλο στο οποίο ανήκει, όμως το φύλο προσδιορίζεται αντικειμενικά και αυτό δεν σχετίζεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό». Το Κόμμα έχει μείνει από επιστημονικά καύσιμα πριν τη δεκαετία του 1990 . Δεν ξέρει, δε θέλει να ξέρει για την αμφισβήτηση αυτού του διαχωρισμού. Αυτό που αναπαριστά το κοινωνικό φύλο δεν αντικατοπτρίζει πάντα στο θεωρούμενο ως βιολογικό; Δε μας νοιάζει καθόλου. Τα κοινωνικά πλαίσια διαμορφώνουν τη ρολικότητα του θεωρούμενου ως βιολογικού φύλου; Τι λέτε καλέ.
Αλλά ας πούμε, υποτίθεται τελοσπάντων ότι «για βιολογικούς, κοινωνικούς και άλλους λόγους, το άτομο βιώνει μία έντονη σύγκρουση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του φύλου του και στο φύλο στο οποίο νιώθει ότι ανήκει». Εδώ, λοιπόν, «πρέπει να στηρίζεται η ολόπλευρη κοινωνική προστασία του ατόμου και στη συνέχεια η όποια νομική αντιμετώπιση»Τρελάδικο; Ζουρλομανδύας και γκούλαγκ; Πατριαρχία και αγία ρωσική οικογένεια; Φυσικά! Όπως τονίζει αργότερα ο εν λόγω εισηγητής «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αίρονται και υποβαθμίζονται τα όποια μέτρα στην επιστημονική και ψυχοκοινωνική στήριξη τέτοιων ακριβώς επιπτώσεων ώστε να επιλυθεί αυτή η ασυμβατότητα». Διότι η ασυμβατότητα αυτή πρέπει να επιλυθεί. Στον κομμουνισμό του ΚΚΕ δεν θα υπάρχουν ασύμβατοι, πάει να πει ανώμαλοι. Θα στηρίζονται ψυχοκοινωνικά γιατί θα θεωρούνται άρρωστοι. Αλήθεια, πόση διαφορά έχει αυτή η θέση από την ανεκδιήγητη που εκφώνησε ο κ. Κυριαζίδης της ΝΔ για το ίδιο νομοσχέδιο, πως δηλαδή «η νομολογία ορθώς αναφέρει και καλώς απαιτεί την παρακολούθηση του έχοντος δυσφορία γένους από γιατρό, όμως και αυτό το καταργείτε. Με ποια σκοπιμότητα; Αν δεν έχει πιστοποιημένη δυσφορία γένους και δεν πάσχει από τρανσεξουαλισμό, για ποιο λόγο να γίνει η αλλαγή του φύλου»;
Ο κατήφορος όμως του κόμματος που λογίζεται για κομμουνιστικό δεν έχει τέλος. «Με το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζεται η ομαλή κοινωνικοποίηση του ατόμου, η ανάπτυξη του, η καλλιέργεια της αλληλεγγύης, ο σεβασμός στον άνθρωπο […]αναπαράγονται και στις στάσεις ζωής ο υποκειμενισμός, η αναζήτηση ατομικής λύσης στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα που βιώνει ο καθένας και η καθεμιά. προωθείται […]απ’ όλους τους μηχανισμούς της σύγχρονης καπιταλιστικής κοινωνίας, η χυδαία διαστρέβλωση της αντικειμενικής, της κοινωνικής πραγματικότητας, αυτό αντανακλάται ως συνείδηση στην αντίληψη για το φύλο, καθώς και στις κοινωνικές σχέσεις των φύλων, στη στάση ιδιαίτερα της νεολαίας». Τραγέλαφος! Το κοινωνικό φύλο δηλαδή διαστρεβλώνει την κοινωνική πραγματικότητα. Μόνο που η κοινωνική πραγματικότητα μάλλον διαμορφώνεται εν πολλοίς από τον καπιταλισμό. Τι να πει βεβαίως κανείς για τη νεολαία; Δυνατό ΚΚΕ τώρα για να μην γίνουμε όλοι αδερφές βορά στο ευρωσφαγείο των μονοπωλίων, θα ήθελε να πει το κόμμα, αλλά δε μπορεί να το πει έτσι ακριβώς. Το είπε αλλιώς: «το ατομικό δικαίωμα, από αυτή την οπτική, είναι ένα «κολοβό» τελικά δικαίωμα, όποια νομοθεσία και αν το στηρίζει, αφού αποκόπτεται από οποιοδήποτε ταξικό προσδιορισμό». Δεν υπάρχει τίποτε άλλο, μόνο τάξεις, μόνο οικονομία, μόνο κοινωνία. Η Θάτσερ έλεγε το αντίστροφο, αλλά ήταν εξίσου λάθος. Πάμε άλλη μια φορά στον κ. Κυριαζίδη της ΝΔ για να συγκρίνουμε: «Οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα καταλήξουν σε έναν θρυμματισμό της βιολογικής πραγματικότητας και σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική πρόκληση».
Έχει, όμως, και πιο κάτω. «Ουσιαστικά αφήνεται ελεύθερο το πεδίο για την αναπαραγωγή ρατσιστικών, προσβλητικών επιθέσεων σε βάρος ατόμων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, η με ασυμβατότητα ανάμεσα στα ατομικά χαρακτηριστικά του φύλου και τον τρόπο με τον οποίο βιώνει το άτομο το φύλο του». Εδώ ο «σύντροφος» επαναλαμβάνει πως ένα νομοθέτημα για το οποίο έχει εκφράσει θετική στάση όλη συλλήβδην η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με τις αντίθετες ακριβώς προκείμενες βοηθά στο ρατσισμό εναντίον της. Μάλλον αυτό είναι τόσο αντιορθολογικό, όπως θα έλεγε και η κομματική γλώσσα, που σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.
Καταλήγει ο εισηγητής του ΚΚΕ πως «είναι ιδιαίτερα συμφέρον για την αστική εξουσία και τους μηχανισμούς της, η συγκρότηση σμπαραλιασμένων ταυτοτήτων, με βάση για παράδειγμα το φύλο, ώστε να διαμορφώνονται επιπλέον εμπόδια για την συνειδητοποίηση της ταξικής ταυτότητας, για την ανάγκη της πάλης για τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα, καθολικά λέμε εμείς, για όλες και για όλους». Πάλι αλλιώς θα ήθελε να το πει ο κύριος Δελλής: «αν υπήρχε ταξική συνείδηση θα είχαμε μόνο άντρες κανονικούς και γυναίκες κανονικές, γι’ αυτό ισχυρό ΚΚΕ». Κάθε φορά που δικαιώματα όποιου είδους κατακτούνται από τους όσους/ες τα στερούνται, κάτι τέτοιο αποτελεί ανάχωμα για το λαϊκό – ταξικό κίνημα. Κάθε φορά τέτοια πράγματα στρεβλώνουν το κριτήριο των πρωτοπόρων εργατών ότι πρέπει να φτάνουν την πάλη τους μέχρις εσχάτων. Αλήθεια, «σύντροφοι και συντρόφισσες», οι κατακτήσεις των εργαζόμενων δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους πάλης; Τους τις χαρίζει ο καπιταλισμός; Οι νεκροί/ες, οι τραυματίες, οι φυλακισμένοι/ες, όλοι κι όλες που πρωτοστάτησαν στα κινήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τις τελευταίες δεκαετίες είναι πράκτορες του κεφαλαίου;
Κομμμουνισμός (λέμε τώρα) και πατριαρχία. Αυτό είναι το σημερινό ΚΚΕ.



του Mark Brennan-Ing, PhD
«Θα αυτοκτονούσα» . Αυτό μου απάντησε πρόσφατα μια τρανς γυναίκα 70 ετών, όταν την ρώτησα τι θα έκανε εάν χρειαζόταν μακροχρόνια φροντίδα. Μπορεί να φαίνεται δραματικό, όμως είναι κοινό συναίσθημα μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία τρανς και gender nonconforming ατόμων (Witten, 2014).
Πολλά τρανς και gender noncoforming άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν συγγενείς για να τους φροντίσουν και να τους παρέχουν την απαραίτητη βοήθεια μεγαλώνοντας καθώς ως επί το πλείστον έχουν απομονωθεί και εγκαταλειφθεί από τις βιολογικές τους οικογένειες σύμφωνα με την μελέτη των Grant και συν. (2011), και η φροντίδα μακράς διαρκείας ίσως είναι η μόνη τους επιλογή.
Η συγκάλυψη της ταυτότητας του φύλου τους, η αυτοκτονία και η ευθανασία αποτελούν για τα τρανς άτομα έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν το φόβο που τους προκαλεί η λήψη υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας (Bockting & Coleman, 2007; Ippolito & Witten, 2014).
Το Εθνικό Νομικό Κέντρο για Ηλικιωμένους Πολίτες (National Senior Citizens Law Center, 2011) αναφέρει ότι τα τρανς και gender nonconforming άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανεξαρτήτως του βαθμού φυλομετάβασης, είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της κακοποίησης, της κακομεταχείρισης ή της βίας σε ιδρύματα και δομές φροντίδας, ειδικά όσοι χρειάζονται βοήθεια με καθημερινές τους δραστηριότητες όπως το μπάνιο, το ντύσιμο ή την τουαλέτα.
Η πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική φροντίδα επίσης αποτελεί πρόβλημα για τα ηλικιωμένα τρανς και gender nonconforming άτομα. Εξαιτίας των πιθανών φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων, των αντενδείξεων και της πολυφαρμακείας, οι ηλικιωμένοι τρανς άνθρωποι που κάνουν ορμονοθεραπεία ταυτόχρονα με λήψη άλλων φαρμάκων μπορεί να χρειάζονται τακτικότερη παρακολούθηση (Grant et al., 2011, SAGE & NCTE, 2012, Witten & Eyler, 2015). Μερικές φορές αυτά τα προβλήματα μπορεί να απαιτούν διακοπή της ορμονοθεραπείας, πράγμα ιδιαίτερα τραυματικό για εκείνους που πραγματοποίησαν τη φυλομετάβαση σε μεγαλύτερη ηλικία και δεν έχουν ακόμη επιτύχει τους στόχους τους ώστε η εμφάνισή τους να είναι πιο αρσενική ή θηλυκή.
Μιας και τα μονά δωμάτια σε ιδιωτικές δομές μακροχρόνιας φροντίδας δεν καλύπτονται από την όποια ασφάλιση, τα μεγαλύτερα σε ηλικία τρανς και gender nonconforming άτομα μπορεί να φιλοξενηθούν σε δωμάτια με βάση το βιολογικό τους φύλο αντίθετα από την ταυτότητα φύλου που φέρουν.
Αυτό αποτελεί πρόβλημα τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τους εκάστοτε συγκατοίκους τους. Το Τμήμα που ασχολείται με υποθέσεις Βετεράνων (2013) έχει εκδώσει οδηγία ώστε τα δωμάτια για βετεράνους τρανς και gender nonconforming να δίνονται με βάση την ταυτότητα φύλου του ατόμου ανεξάρτητα των σωματικών χαρακτηριστικών ή του χειρουργικού ιστορικού. Αυτή η πολιτική πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση σε όλες τις δομές μακροχρόνιας φροντίδας.
Η τρέχουσα σχετική νομοθεσία (Nursing Home Reform Act, Fair Housing Act) απαγορεύουν οποιαδήποτε διάκριση και κακομεταχείριση σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας. Επίσης απαγορεύεται (Affordable Care Act) η διάκριση εξ αιτίας της ταυτότητας φύλου από οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας (NCTE, 2015). Ωστόσο, αυτή η νομική προστασία κινδυνεύει από τα άτομα που μετά και τις εκλογές του 2016, καθώς απειλείται να ακυρωθεί από αυτούς που έχουν την εξουσία προς το παρόν.
Αν πράγματι ακυρωθεί, τα ηλικιωμένα τρανς και gender nonconforming άτομα θα χάσουν κάθε δικλείδα ασφαλείας απέναντι στην άρνηση παροχής υπηρεσιών σε δομές φροντίδας, αλλά και πρόσβασης σε εγκαταστάσεις όπως οι τουαλέτες σύμφωνες με την ταυτότητα φύλου τους, αλλά και στην κατάλληλη προστασία απέναντι σε περιπτώσεις παρενόχλησης και αποκλεισμού από το προσωπικό.
Υπάρχουν πολλαπλές διαθέσιμες πηγές διαρκούς επιμόρφωσης για τους φροντιστές στις υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των τρανς και gender nonconforming ατόμων.
Σε αυτές περιλαμβάνεται το “National Resource Center on LGBT Aging” , που προσφέρει πολλές δια ζώσης και on line επιλογές (http://www.lgbtagingcenter.org/training/index.cfm). Οι φροντιστές που δουλεύουν με βετεράνους μπορούν να εξετάσουν επιλογές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στο σύστημα “VA” στο http://www.patientcare.va.gov/LGBT/index.asp.
Και η γραμμή για τρανς άτομα “TRANSLINE” παρέχει on-line συμβουλευτική για επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας (http://project-health.org/transline/ ).
Δυστυχώς, σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες ενός πισωγυρίσματος στην προστασία των τρανς και gender nonconforming ατόμων στη μακροχρόνια φροντίδα υγείας.

Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η τρανς και gender nonconforming κοινότητα και οι σύμμαχοί της να εργαστούν σκληρότερα από ποτέ ώστε να διασφαλιστεί πως οι πολιτικές, η νομοθεσία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα παραμείνουν ως έχουν, ώστε τα ηλικιωμένα τρανς και gender nonconforming άτομα να αντιμετωπίζονται με την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό που τους αξίζει στις δομές μακροχρόνιας φροντίδας και σε οποιεσδήποτε άλλες κλινικές συνθήκες φροντίδας. http://avmag.gr/81483/81483/
________________________
13 φεβρ. 2018 Προσθέτω εξέλιξη

“JASON - ANTIΓΟΝΗ” ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!
Η πρώτη δικαστική αναγνώριση non – binary ατόμου στην Ελλάδα.
Μια νέα σελίδα για τα δικαιώματα του αυτοπροσδιορισμού ανοίγει η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αμαρουσίου με την οποία διατάσσεται η ληξίαρχος του Δήμου Αμαρουσίου να προβεί στην διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος, ώστε το όνομα πλέον να είναι “Ιάσων – Αντιγόνη”!
Το δικαστήριο σε αυτή την πρώτη ιστορική απόφαση αναγνώρισε την ιδιότητα του Jason – Αντογόνη ως “NON BINARY” δηλαδή, ως μη δυικού ως προς το φύλο ατόμου. Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει για το Jason - Αντιγόνη: 
“απο την εφηβεία του αισθανόταν έλξη για άτομα και των δύο φύλων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι επιθυμούσε να βιώσει μια τέτοια σχέση ως αμφιφυλόφιλος άνδρας, αλλά ως άρρεν και θήλυ ταυτόχρονα, δηλαδή ως ένα άτομο μη εντασσόμενο στην μία πλευρά του διπόλου των φύλων (“NON BINARY” ή μη δυικό ως προς το φύλο άτομο). Έτσι, με σταθερή και συγκεκριμένη επιλογή του, ήδη από το έτος 2013, ζήτησε από το φιλικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του να χρησιμοποιείται μαζί με το όνομα “Ιάσων” και το όνομα “Αντιγόνη”, ταυτόχρονα ως “Ιάσων – Αντιγόνη” και κυρίως στην Αγγλική γλώσσα ως “Jason – Antigone”. Τούτο αποτελεί απαραίτητο και μόνιμο, πλέον, χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας του αιτούντος με το οποίο αποκλειστικά τον γνωρίζουν και ονοματίζουν στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, ενώ παράλληλα, διευκολύνει τις κοινωνικές του σχέσεις και συμπορεύεται με την ψυχοσύνθεσή του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους, εξασφαλίζοντας επίσης ασφάλεια στις συναλλαγές του τόσο με το κράτος όσο και με ιδιώτες. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει δεκτό ως ουσιαστικά βάσιμο το αίτημα διόρθωσης της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του αιτούντος ως προς το κύριο όνομα αυτού και να αναγραφεί αντί του ονόματος “Ιάσων” το όνομα “Ιάσων – Αντιγόνη”, σε συμφωνία και με το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καθενός για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του και εφόσον η απόρριψη του σχετικού αιτήματος θα δημιουργούσε ανεπιθύμητες συνέπειες για τον αιτούντα ως προς την προσωπική και κοινωνική του κατάσταση και εικόνα.”
To Δικαστήριο απέρριψε όμως το αίτημα για διαγραφή του φύλου του αιτούντος από το ληξιαρχείο, λόγος για τον οποίο η απόφαση θα προσβληθεί με έφεση.
Το Jason-Antigone Dane δήλωσε: “Η νομική αναγνώριση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός τρανς μη δυικού ως προς το φύλο ατόμου είναι αναμφίβολα μεγάλη στιγμή τόσο γενικά για το πώς αντιλαμβανόμαστε τα φύλα στην Ελλάδα, όσο και για εμένα προσωπικά ως άφυλο άτομο. Είμαι πλέον και για την Πολιτεία το Jason - Αντιγόνη. Προχωράμε όμως σε έφεση για στο σκέλος του αιτήματος που δεν ικανοποιήθηκε, την διαγραφή του φύλου."

________________________________
Εικόνα πάνω: ο Abu-Zayd and Al-Harith φιλιούνται πάνω στις καμήλες πριν επιστρέψουν στη Μέκκα, από 'Al Maqamat' (The Meetings) του Al-Hariri, Συρία ή Ιράκ, 1240 μΧ / 637 AH



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.