Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Siemens: ο σταθερότερός μας ξένος επενδυτής― μίζες από το 1955 (με σχόλια-άρθρα-Ιστορία)


Η Siemens έδινε δωράκια σε όλο το πολιτικό μας φάσμα, σε όποιον ξεχώριζε πολιτικά. Το λέει στην κατάθεσή της η γραμματεύς του Χριστοφοράκου που, όπως σχολίασε κάποιος «δε μπορεί, στα Εξάρχεια συχνάζει κι είναι μέλος του Ρουβίκωνα». Άλλος, στον πανικό του ανεβάζει φωτογραφία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ντόρας με ένα ειρωνικό «Ψηφήστε τους!» βολικότατα  ξεχνώντας  ότι η μεγάλη γερμανική εταιρία δεν άφησε παραπονεμένο το ΠΑΣΟΚ από Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου έως νεωτέρων.

Και αυτή η δίκη έχει ενδιαφέρον, ας μην τη παραβλέπουμε δίνοντας το χρόνο μας σε ειδήσεις τύπου «τοξικομανής χτύπησε το περίπτερο της γειτονιάς του».

Φέρνω ορεκτικό:
Την κατάθεση της κυρίας Α. Τσακάλου, 
φέρνω και σχόλια (όπως πάντα, για το σφυγμό) 
και, αν γεννηθήκατε χθες ή λείπατε σε άλλο πλανήτη, φέρνω και
 ολίγα περί Ζήμενς, του  υπεραιωνόβιου κολοσσού που ίσως να είναι κι ο πιο σταθερός επενδυτής στον τόπο μας αφού δίνει μίζες από- τουλάχιστον- την εποχή του Παπάγου όταν ξέσπασε το πρώτο μιζοσκάνδαλο, 
+Ιωάννη Βουλπιώτη, τον άνθρωπο που «έσφιξε το χέρι του Χίτλερ» κι έφερε τη Ζήμενς στην Ελλάδα (από το βιβλίο της κόρης του Ιζαμπέλλας Παλάσκα + video),
+ΠΙΤΣΟΣ επενδύσεις,
+ αυτοκτονία του Χάιντς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ,

(μαζί με τα σοβαρά) video με ειρωνείες του Α Γεωργιάδη για Κυρ. Μητσοτάκη και Siemens.
+ δηλωσεις (στη Βουλή αρχικά) του Περικλή Κοροβέση ότι  και Συνασπισμός και ΚΚΕ  έπαιρναν μίζες από την Siemens.
και 
άλλα περί σκανδάλων παλαιών και νέων
με σκοπό να ανοίξουν την όρεξη κι αν ενδιαφέρεστε να τα ψάξετε μόνοι σας.






Απόσπασμα από την κατάθεση της πρώην ιδιαιτέρας του Χριστοφοράκου για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Για τις... χορηγίες της Siemens σε πολιτικά κόμματα και τις σχέσεις του Μιχάλη Χριστοφοράκου με πολιτικά πρόσωπα κατέθεσε σήμερα στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens η πρώην γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άντρα του γερμανικού κολοσσού, Αικατερίνη Τσακάλου.


Σύμφωνα με τη μάρτυρα, τα δωράκια δίνονταν «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές», όπως της είχε πει ο Χριστοφοράκος.
Ειδικότερα στην κατάθεση της η κ. Τσακάλου μίλησε : 
*Για “δωρεες” ( οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κτλ) σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόβσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ακης Τσοχατζόπουλος., αλλά και για ιδιαίτερες σχέσεις με τους κ. Γείτονα και Μαντέλη.
«Μου είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε συγκεκριμένα η μάρτυρας, και συνέχισε: 
«Μάλιστα νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά δεν είχα μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης». 
Πάντως σύμφωνα με την κ. Τσακάλου οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους». 
«Δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες δωρεές», τόνισε. «Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα».
Η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναφέρθηκε και σε ένα ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό και για το οποίο ο Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ προκειμένου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.
Ακόμα η μάρτυρας είπε: 
* Για τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ που είχε λάβει χορηγία 15.000 ευρώ.
* Την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, που είχε επίσης λάβει τα... δωράκια της 
* Το ένα εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έφυγαν από την Siemens προς τον Θεόδωρο Τσουκάτο. 
«Αυτά τα έκανε ο Χριστοφοράκος, αλλά φαντάζομαι ότι το πρόγραμμα των χορηγιών (αντιστοιχούσε στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών) ήταν σε γνώση της μητρικής Siemens», είπε η κ. Τσακάλου. 
Αναφορά έγινε από τη μάρτυρα και στην ναύλωση ελικοπτέρου προκειμένου να μεταβεί ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη, αν και δεν ήταν σε θέση να πει ποιος είχε ναυλώσει το ελικόπτερο. 
Ακόμα, σύμφωνα με τη μάρτυρα, μετά το 2006, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος φαινόταν να έχει μπει σε διαδικασία αντιμετώπισης νομικών ζητημάτων, και της είχε ζητήσει να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μεταξύ των οποίων και ο περίφημος φάκελος, ο οποίος περιείχε τις δωρεές σε πολιτικούς και τις χορηγίες σε πολιτικά κόμματα. Ο φάκελος αυτός δεν καταστράφηκ. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως σκεφτήκατε ότι είναι ασφάλεια ζωής;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Δεν έκανα τέτοια σκέψη. Αισθανόμουν ότι κινδύνευε η ζωή μου. 
Αναφέρθηκε μάλιστα στον ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από το σπίτι της τον Μάρτιο του 2015, τον οποίο συνδέει με την επαγγελματική της ιδιότητα.
Χαρακτηριστικός είναι και ο παρακάτω διάλογος για τον τρόπο που κάποιοι προσπαθούσαν να έχουν το ... κατιτί τους από τη Siemens:
Πρόεδρος: Γιατί η δωρεά αφορούσε πολιτικά πρόσωπα και όχι αλλού;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να ξέρω γιατί γινόταν αυτό. Υπήρχε διακριτική μεταχείριση κάποιων πολιτικών τζακίων…
Πρόεδρος: Ποια ήταν αυτά;
Μάρτυρας: Όλη η οικογένεια Μητσοτάκη, ο Τσοχατζόπουλος, είναι μερικά από τα ονόματα με τις μικροσυσκευές…
Εκ δεξιών πάρεδρος: Ξέρατε ποιοί ήταν οι δωρολήπτες;
Μάρτυρας: Βεβαίως. Μου ανέθετε να τις διεκπεραιώνω ο Χριστοφοράκος. Ηταν πολλά ονόματα. Π.χ. ο Παπαντωνίου κάτι χρειαζόταν για το σπίτι του, καλούσε στην εταιρία...
Πάρεδρος: Γιατί κατευθείαν στη Ζίμενς;
Μάρτυρας: Φαντάζομαι ότι ήθελαν να εκμαιεύσουν κάποιο δώρο. Για να τα πάρουν δωρεάν.________________


8 Φεβρουαρίου 2015 ·
Δεν θα δικαστεί τελικά φέτος στην Αθήνα ο διατελέσας οικονομικός διευθυντής της Ζίμενς από το 1998 ως το 2006 Χάιντς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ, αναμεμειγμένος στο μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην ιστορία της Γερμανίας. Ο λόγος είναι ότι βρέθηκε νεκρός. Αυτοκτόνησε, όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία αποφεύγοντας κάθε λεπτομέρεια.
Σε πάνω από δώδεκα χώρες αποκαλύφθηκε ότι η Ζίμενς πετύχαινε την υπογραφή επικερδών για την εταιρεία συμβάσεων δωροδοκώντας πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Η Εισαγγελία Αθηνών κατηγορεί τον πρώην επικεφαλής της Ζίμενς Χάινριχ φον Πίρερ και τον νεκρό πλέον Νόιμπιργκερ ότι «έδιναν τις κατευθύνσεις για να συγκαλυφθεί η πραγματική πηγή των χρημάτων», όπως σημείωσε η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ. Η δίκη της Αθήνας «θα είναι διεθνώς η μεγαλύτερη δίκη στην υπόθεση διαφθοράς της Ζίμενς» προσθέτει η εφημερίδα του Μονάχου. «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές εισαγγελικές έρευνες και δικαστικές διαδικασίες ποτέ όμως μια δίκη» επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση το κεντροαριστερό έντυπο…
Η Ζίμενς έχει ρυθμίσει εξωδικαστικά πολλές από τις καταγγελίες για δωροδοκίες, πληρώνοντας το 2008 μόνο στις ΗΠΑ και τη Γερμανία εξωδικαστικές αποζημιώσεις του εξωφρενικού ύψους των… 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο διαβόητος στη χώρα μας Μιχάλης Χριστοφοράκος, αυτή η σκοτεινή φυσιογνωμία, είχε στραφεί κατά του Χάιντς-Γιόαχιμ Νόιμπιργκερ στη δικαστική διαδικασία.

Γραμματέας Χριστοφοράκου:Εδινε η Siemens "δωράκια"οχι μόνο στους Μητσοτάκηδες,αλλά και Χρυσοχοΐδη, Παπαντωνίου Τσοχατζόπουλο κλπ


Ρε #skai_xeftiles ούτε εσείς ούτε η Μανδρου πήρατε χαμπάρι ότι άρχισε η δίκη της Siemens ;κάνει τζιζζ ε;;;; Ξεφτιλες

Το θέμα της Siemens έρχεται στην επικαιρότητα για να αποπροσανατολίσει από το σοβαρότατο ζήτημα με τον Ισπανό πρέσβη. Μην τσιμπάτε.

Η δίκη της 17 Νοέμβρη τελείωσε σε 7 μήνες.Η δίκη της Ζίμενς κρατάει 20 χρόνια και ακόμα συνεχίζεται.Γιατί άραγε η δικαιοσύνη λειτουργεί έτσι;


Το 2% του τζίρου της ζήμενς λένε πήγαινε σε νδ κ πασοκ ... φαντάζεστε λίγο τα ποσά ?? Τελικά τόσα χρόνια μας κυβερνούσε η SIEMENS !!!
Dimitris TsirkasΓια να εγκαταστήσει η Ζίμενς ένα απλό τηλεφωνικό κέντρο στο γραφείο του Κυριάκου, χρειάστηκε ολόκληρη η οικογένεια Μητσοτάκη να συναντηθεί, ούτε μία ούτε δύο, αλλά 356 φορές με τον διευθυντή τηςΖίμενς Μ. Χριστοφοράκο. Πως να πάει μπροστά η χώρα με τέτοια γραφειοκρατία; ερώτηση: είναι αυτό το τηλ. κέντρο που στο πόθεν έσχες του πούλησε 5,000?



Siemens, δολοφονία Ζαφειρόπουλου, Εnerga, συμβόλαια θανάτου, Ερρίκος Ντυνάν, Αυγενάκης, Taxibeat, Noor1. Μόνο Εξάρχεια νοιώθεις ασφαλής.

η γραμματεας του Χριστοφορακου ειναι σαφεστατα μελος του #ρουβικωνα κ συχναζει στα #εξαρχεια γιαυτο μιλαει για μιζες της #siemens στον #κουλη τον #μητσοτακη




 Έκκληση Κυριάκου Μητσοτάκη για την καταπολέμηση της διαφθοράς!
Μετά άνοιξε τον τηλεφωνητή Ζήμενς και άκουσε τα μηνύματα του.
Κατόπιν άνοιξε τον ψυγειοκαταψύκτη Ζήμενς και έβγαλε να ψήσει η φιλιππινέζα του ένα φιλέτο.
Τέλος άνοιξε την καφετιέρα Ζήμενς του και έφτιαξε έναν εσπρέσσο.
Σκληρή ζωή.

Στον καθένα θα μπορούσε η Siemens να κάνει δώρα. Αποκλείεται να έπαιρνε κάποιου είδους ανταλλάγματα από αδέκαστα άτομα σαν τον Κυριάκο.

5 /1/2016
Τσουκάτος
Το 2008 οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 1999 είχαν κατατεθεί ένα εκατομμύρια μάρκα σε λογαριασμό του από την εταιρεία Siemens, ισχυρισμό τον οποίο ο ίδιος δεν αρνήθηκε. Πρόσθεσε επίσης ότι τα χρήματα μπήκαν σταδιακά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, καταγγελία που δεν έχει αποδειχτεί. (wiki)




Διαφοροποίηση Τζιτζικώστα στη ΝΔ: Να δοθούν απαντήσεις στα θέματα Αυγενάκη 
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Τζιτζικώστας διαφοροποιείται από την «αφωνία» που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία μετά τις αποκαλύψεις του Documento για την Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και μετά τη νέα τροπή για το σκάνδαλο της Siemens και τις αποκαλύψεις της γραμματέας του Μιχάλη Χρυστοφοράκου.

Ο κ. Τζιτζικώστας ρωτήθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 για το δημοσίευμα που αφορά στις συνομιλίες του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη με ποινικούς αλλά και τις αποκαλύψεις που έκανε η γραμματέας του ισχυρού άντρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, για "δώρα" σε πολιτικούς φορείς και τόνισε πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να απαντώνται όλα τα ζητήματα.








Ποιο είναι το εργοστάσιο της Πίτσος που κλείνει; 
Είναι αυτό όπου η Ζήμενς (πριν το πουλήσει στην Bosch) θα έκανε "επενδύσεις" 60 εκ. για να "ισοφαρίσει" τις μίζες. 
Εκεί είναι που μπαίνει το λουκέτο. 
Είδες ο "επενδυτής";


Θυμαστε το 2012 που η Ζημενς αποδεχτηκε, εναντι των μιζων κλπ να επενδυσει 60 εκατ ευρω στο εργοστασιο της στην Ελλαδα?
Τοτε λεγαμε οτι ειναι πολυ λιγα και μας δουλευει! Ε, ΟΥΤΕ αυτα δεν εδωσε!
Το εργοστάσιο της Πίτσος που κλείνει, είναι αυτό όπου η Ζήμενς (πριν το πουλήσει στην Bosch) θα έκανε "επενδύσεις" 60 εκ. για να "ισοφαρίσει" τις μίζες. 

Εκεί είναι που μπαίνει το λουκέτο!

Τους τίτλους τέλους για το εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ στου Ρέντη γράφει η BSH, καθώς αποφάσισε την αποχώρησή της από την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα στο τέλος του 2018.
Η διοίκηση της πολυεθνικής BSH Gmbh (Bosch-Siemens-Hausgerate Hellas) ενημέρωσε τους επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της ότι η μονάδα στην Ελλάδα, από τα αρχαιότερα εργοστάσια στη χώρα που σήμερα απασχολεί 250 εργαζομένους, δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του ομίλου.



Panayotis Chalemos.
Η δίκη της 17 Νοέμβρη τελείωσε σε 7 μήνες.Η δίκη της Ζίμενς κρατάει 20 χρόνια και ακόμα συνεχίζεται.Γιατί άραγε η δικαιοσύνη λειτουργεί έτσι;

Προς τιμήν του Β. φον Ζίμενς η μονάδα ηλεκτρικής αγωγιμότητας στο Διεθνές Σύστημα φέρει το όνομά του.

Siemens
Γερμανικός πολυεθνικός κολοσσός στους τομείς του τηλεπικοινωνιακού και μηχανολογικού εξοπλισμού (Siemens στα γερμανικά). Στον κύκλο των δραστηριοτήτων της εντάσσονται και οι τομείς της ενέργειας, της υγείας, της πληροφορικής και της κατασκευής οικιακών προϊόντων. Απασχολεί 362.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο (2013) και ο τζίρος του ανέρχεται στα 72 δισεκατομμύρια ευρώ (2014). Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από τη δεκαετία του '20 με δεσπόζουσα θέση στην οικονομία της χώρας, ενώ το όνομα της γερμανικής εταιρεία έχει αναμιχθεί σε δύο σκάνδαλα (1955 και 2007), που προξένησαν τριγμούς στο πολιτικό σύστημα.
Η Ζίμενς ιδρύθηκε ως «Ανώνυμη Εταιρεία Τηλεγραφικών Κατασκευών Ζίμενς και Χάλσκε» («Τelegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske AG») από τον μηχανικό και εφευρέτη Βέρνερ Ζίμενς (1816-1892) και τον μηχανικό Γιόχαν Χάλσκε (1814-1890) στις 12 Οκτωβρίου 1847 στο Βερολίνο, πρωτεύουσα του τότε Βασιλείου της Πρωσίας. Σκοπός της εταιρείας ήταν η κατασκευή τηλεγραφικών εγκαταστάσεων, καθώς και ηλεκτρικού εξοπλισμού.
Γρήγορα άρχισαν να απλώνουν τηλεγραφικές γραμμές μέσα στη Γερμανία, ιδρύοντας ένα παράρτημα στην Αγία Πετρούπολη για τις ρωσικές γραμμές (1855) κι ένα παράρτημα στο Λονδίνο για τις αγγλικές γραμμές (1858). Στο τελευταίο επικεφαλής ήταν ο αδελφός τού Βέρνερ, Γουίλιαμ (1823-1883). Καθώς η εταιρεία μεγάλωνε κι έκανε μαζική παραγωγή, ο Χάλσκε, που δεν συμφωνούσε με αυτήν την επέκταση, αποσύρθηκε το 1867, αφήνοντας τον έλεγχο τής εταιρείας στα αδέλφια Ζίμενς και στους απογόνους τους.
Στο μεταξύ, οι δραστηριότητες της εταιρείας μεγάλωναν με την παραγωγή γεννητριών, καλωδίων, τηλεφώνων, ηλεκτρικής ενέργειας, ειδών ηλεκτροφωτισμού και άλλων σχετικών με τις εφευρέσεις της τελευταίας περιόδου της Βιομηχανικής Επανάστασης. Το 1903 η «Ζίμενς και Χάλσκε ΑΕ» μετέφερε την ηλεκτροπαραγωγική της δραστηριότητα σε μία νέα εταιρεία, τη «Ζίμενς - Σούκερτβερκε» (Siemens-Schuckertwerke), απορροφώντας την εταιρεία τής Νυρεμβέργης, «Σούκερτ και Σία».
Από το 1919 οι δύο εταιρείες μοιράζονταν τον ίδιο διευθυντή, μέλος πάντα της οικογένειας Ζίμενς. Το 1932, μετά από επτά χρόνια συνεργασίας, η Ζίμενς απορρόφησε την ιρλανδική εταιρεία «Ράινιγκερ Γκέμπερτ και Σαλ» και δημιούργησε τη «Ζίμενς - Ράινιγκερ - Βέρκε ΑΕ» (Siemens - Reiniger - Werke AG), που κατασκεύαζε ιατρο - διαγνωστικά και θεραπευτικά μηχανήματα.
Η Ζίμενς αναπτύχθηκε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ. Όλα τα εργοστάσιά της δούλευαν με πλήρη απόδοση κατά τη διάρκεια του πολέμου και διασκορπισμένα μέσα σε όλη τη χώρα, για την αποφυγή ολικής καταστροφής από βομβαρδισμούς των Συμμάχων, ιδιαίτερα την περίοδο 1943-1944. Μετά το τέλος του πολέμου, ο επικεφαλής του ομίλου Χέρμαν φον Ζίμενς φυλακίστηκε για μικρό διάστημα (1946-1948), ενώ οι επικεφαλής της εταιρείας καταδικάστηκαν, επειδή στρατολόγησαν και χρησιμοποίησαν ως σκλάβους - εργάτες στα εργοστάσιά της αιχμαλώτους διαφόρων εθνικοτήτων κι επειδή συνδέονταν με την κατασκευή και λειτουργία των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς και Μπούχενβαλτ. Τελικά, το 1984 επιδικάστηκε αποζημίωση στην κατηγορία αυτή των αιχμαλώτων, την οποία κατέβαλε η Ζίμενς.
Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 90% των εργοστασίων και εγκαταστάσεών της στη ρωσική ζώνη καταστράφηκε. Οι Δυτικές Δυνάμεις μετακίνησαν και κατέστρεψαν κάποιες εγκαταστάσεις της, μέχρις ότου ο Ψυχρός Πόλεμος μετατόπισε τα δυτικά συμφέροντα στην οικονομία της Δυτικής Γερμανίας, με αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση και συνεργασία με τη Ζίμενς.
Στη διάρκεια της δεκαετίας του '50 η Ζίμενς επεκτάθηκε πολύ στην ηλεκτρική αγορά της Ευρώπης και των υπερατλαντικών χωρών, έτσι ώστε από τη δεκαετία του '60 να είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Το 1966 όλες οι βιομηχανίες που αποτελούσαν τον όμιλο Ζίμενς συγχωνεύθηκαν στη νεοδημιουργημένη «Ζίμενς ΑΕ» («Siemens AG»).
To 2006 η Ζίμενς ενεπλάκη σ’ ένα μεγάλο σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς παγκόσμιου βεληνεκούς. Η εταιρεία μέσω ενός καλοστημένου δικτύου «μαύρων ταμείων» διοχέτευσε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους 60 χωρών για να κερδίσει δουλειές. Από τον σχετικό κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείψει και η χώρα μας, όταν μάλιστα είχε αναλάβει την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και διακυβεύονταν δουλειές δισεκατομμυρίων.
Στην Ελλάδα, η Ζίμενς έχει παρουσία σχεδόν εκατό ετών. Είναι αυτή που ουσιαστικά έστησε το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της χώρας το 1930 με την εταιρεία ΑΕΤΕ, την οποία διαδέχθηκε ο ΟΤΕ το 1949. Η διαδρομή της δεν υπήρξε άμεμπτη, αφού, εκτός από το πρόσφατο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία», βρέθηκε μπλεγμένη σε ένα ανάλογο οικονομικό σκάνδαλο το 1955, που απείλησε την κυβέρνηση Παπάγου, ενώ οι ενδείξεις για μίζες στην πρώτη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ επί Οικουμενικής (1989-1990) δεν μετατράπηκαν σε αποδείξεις και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο στα μέσα της δεκαετίας του '90.



Ιωάννης Βουλιπιώτης
 ο επιχειρηματίας που έφερε τη Ζήμενς στην Ελλάδα, εμπνευστής των ταγμάτων ασφαλίας. Η κόρη του τον περιγράφει στο βιβλίο της ««Άγγελος ή δαίμονας: ο αμφιλεγόμενος πατέρας μου»
Η Ιστορία θα τον χαρακτήριζε απλώς πετυχημένο έλληνα επιχειρηματία αν το όνομά του δεν είχε εμπλακεί σε μια μακρά σειρά ζοφερών και αναμφίβολα κομβικών γεγονότων για τη χώρα μας από τον Μεσοπόλεμο και μετά.

Ο Ιωάννης Βουλπιώτης θα ήταν απλώς μέλος της οικονομικής αφρόκρεμας του καιρού του αν δεν αποτελούσε συνεργάτη των Γερμανών, συνομιλητή του Χίτλερ, του Μεταξά και του Πλαστήρα, επηρεάζοντας ενδεχομένως όσο λίγοι τις πολιτικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής.

Πριν φέρει τους πρώτους εξοπλισμούς της Siemens στην Ελλάδα, ο Βουλπιώτης μετέτρεπε την ελληνική ραδιοφωνία σε προπαγανδιστικό όργανο του κατακτητή, διορίζοντας ακόμα και συνεργάτες του Γκέμπελς στο εθνικό ραδιοφωνικό ίδρυμα!

Έχοντας ως ρυθμιστικό άρθρο πίστης το χρήμα και την εξουσία που μπορεί αυτό να εξασφαλίσει, ο έλληνας γαμπρός του ίδιου του φον Ζίμενς και αγαπημένος άλλοτε μαθητής του κορυφαίου ψυχολόγου Καρλ Γιουνγκ κατέφτασε και πάλι στην πολύπαθη χώρα μας μετά το διαζύγιό του με την κόρη του γερμανού μεγιστάνα ως άνθρωπος για όλες τις βρόμικες δουλειές.

Με τον αέρα του κοσμοπολίτη και τις διασυνδέσεις του με την ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ελίτ, θέλησε να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του τις ελληνικές τηλεπικοινωνίες και ειδικά το νέο μέσο της ραδιοφωνίας, αυξάνοντας τη δύναμη και την επιρροή του. Λειτουργώντας πρωτίστως παρασκηνιακά, θα είχε περάσει στα κιτάπια ως ο ιθύνων νους του σκανδάλου της Siemens του 1955 με τις αμαρτωλές συμβάσεις και τη βροχή από μίζες.

O Βουλπιώτης, ωστόσο, είχε στο ενεργητικό του μια πληθώρα από τουλάχιστον αμφιλεγόμενες κινήσεις στα χρόνια της Κατοχής. Και δεν ήταν μόνο ο «ύποπτος» εξοπλισμός της ελληνικής ραδιοφωνίας με συστήματα της Telefunken (που εκπροσωπούσε) για να βγουν στον αέρα οι ναζιστικές προπαγανδιστικές εκπομπές.

Ο Βουλπιώτης είχε ανταλλάξει άλλωστε μέχρι τότε τη διαβόητη χειραψία με τον Αδόλφο Χίτλερ, κάτι που για τον ίδιο ήταν «απλώς δουλειά». Αν και υπήρχε πάντα και κάτι άλλο, σαφώς πιο μαύρο από το αμοραλιστικό επιχειρηματικό φλερτ με το Γ’ Ράιχ και τη στενή συνεργασία με τον κατακτητή στα τραγικά χρόνια της Κατοχής.

Ήταν το γεγονός ότι τα ανατριχιαστικά Τάγματα Ασφαλείας έφεραν και τη δική του σφραγίδα, αν δεν ήταν ο πρωταρχικός εμπνευστής τους! «Εφθάσαμεν να συζητάμε με τον Βουλπιώτη. Δεν έχομεν τώρα παρά να καλέσωμεν και τα Ες Ες» , διαμαρτυρόταν εξάλλου στις 24 Νοεμβρίου 1954 ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Καραθόδωρος μέσα στην πολιτική κόντρα που είχε ξεσπάσει στη Βουλή μεταξύ Παπάγου και Μαρκεζίνη με αφορμή άλλο ένα σκάνδαλο της Siemens, την ανάθεση του εκσυγχρονισμού του ΟΤΕ και των ελληνικών τηλεπικοινωνιών στον γερμανικό κολοσσό.

Ο γερμανοτραφής Βουλπιώτης ήταν άλλωστε γνωστός από τα παλιά και πολλοί ήταν αυτοί που υπεδείκνυαν με νόημα πως τα κατοχικά αμαρτήματά του μπορεί να είχαν παραγραφεί, αλλά δεν ξεχάστηκαν κιόλας. Ο παλιός συνεργάτης του κατακτητή συνωμοτούσε στην Κατοχή προς πάσα σχεδόν κατεύθυνση, καλλιεργώντας σχέσεις τόσο με τις δυνάμεις του Άξονα όσο και με πράκτορες των Συμμάχων.

Όταν μάλιστα φαινόταν πως το Γ’ Ράιχ θα καταποντιζόταν, ο Βουλπιώτης έχει τη φαεινή ιδέα να δημιουργηθούν τα Τάγματα Ασφαλείας ως ανάχωμα απέναντι στην εξάπλωση του κομμουνιστικού κινδύνου. Αλλά και ως τρόπος για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες των δωσίλογων και πάσας φύσεως εγχώριων συνεργατών των ναζί φυσικά.
Και πάλι όμως φαινόταν να είναι κάτι παραπάνω από αυτό, αφού μέσα στο συνωμοτικό πλαίσιο της δράσης του βρέθηκαν αργότερα στο προσωπικό του αρχείο ευχαριστήριες επιστολές αριστερών που είχαν γλιτώσει το απόσπασμα μετά την παρέμβασή του. Κι ενώ αθωώθηκε παμψηφεί από τα μετακατοχικά δικαστήρια των δωσίλογων, χάρη εν μέρει και στις καταθέσεις αντιστασιακών για τη σωτήρια δράση του, μέχρι τον θάνατό του (ανήμερα του φονικού σεισμού του ’99) δεν αποτίναξε ποτέ τη ρετσινιά του «συνοδοιπόρου των κατακτητών».
Ο Βουλπιώτης ήταν ένα από τα επιχειρηματικά φαινόμενα που διακρινόταν για τη διπλωματία του: την ώρα που συναντιόταν με την ηγεσία του ΕΔΕΣ, διατηρούσε επαφές και με τον Δημήτρη Γληνό ως εκπρόσωπο του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ! Μετά εισηγούνταν βέβαια την επιστροφή του εξόριστου στρατηγού Πλαστήρα και την ανάδειξή του στο αξίωμα του προέδρου μιας γερμανοκινούμενης Ελληνικής Δημοκρατίας, τον οποίο θα άλλαζε στη συνέχεια στο σχέδιό του με τον ίδιο τον γερμανό ναύαρχο Φον Κανάρις!
Παρά τα όσα του καταμαρτυρούσαν, ο Βουλπιώτης συνέχιζε να προκόβει στον μεταπολεμικό κόσμο εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της Siemens στην Ελλάδα. Η ζωή και η δράση του λειτουργεί ως άλλη μια υπόμνηση για τη διαπλοκή του κεφαλαίου με την πολιτική ηγεσία, ρίχνοντας φως στον καιρό που η αθηναϊκή ελίτ γλυκοκοίταζε τις δυνάμεις Κατοχής και μερίδα του πολιτικού κόσμου συμφωνούσε με την ίδρυση των Ταγμάτων Ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς διακρίνονταν για τις δημοκρατικές τους ευαισθησίες. 

O Ιωάννης Βουλπιώτης γενήθηκε το 1902, γιος του γερματοτραφή ανώτατου αξιωματικού του ελληνικού Στρατού, Κωνσταντίνου Βουλπιώτη, και της Θάλειας Αγγελοπούλου-Αθανάτου, γόνου παλιάς αθηναϊκής οικογένειας νομικών και εκδοτών. Η μεγαλοαστική οικογένεια κρατούσε από μεγάλο τζάκι και παππούς του ήταν ο ίδιος ο Δημήτριος Βουλπιώτης, που είχε χρηματίσει υπουργός Παιδείας όταν ο σπουδαίος εξερευνητής Παναγιώτης Ποταγός θα είχε την ατυχία να σκοντάψει πάνω του!
Ο μικρός Γιάννης φοίτησε στο Α’ Γυμνάσιο Αθηνών, γυμνασιάρχης του οποίου ήταν ο φωτισμένος δάσκαλος Δημήτριος Γληνός, μετέπειτα (στην Κατοχή) γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, με τον οποίο διατήρησε άριστες σχέσεις το «παιδί-θαύμα», όπως αποκαλούσε τον Βουλπιώτη. Επιδεικνύοντας άριστες σχολικές επιδόσεις, στάλθηκε μετά το πέρας των υποχρεώσεών του στο Μόναχο, κι αυτό για να σπουδάσει φιλοσοφία και ψυχολογία δίπλα στον ίδιο τον εισηγητή της αναλυτικής ψυχολογίας Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ!
Ο Ιωάννης θα στραφεί τελικά στη νεότευκτη ηλεκτρονική μηχανολογία, στην οποία θα εκπονήσει μάλιστα δύο διδακτορικά. Ηλεκτρονική μηχανολογία στη Γερμανία του καιρού σήμαινε σχεδόν αποκλειστικά Siemens, μιας και ήταν ο ιδρυτής της φίρμας, Βέρνερ Ζίμενς, αυτός που ήταν πιονέρος του πεδίου.
Ο νεότατος Βουλπιώτης προσλαμβάνεται στην αυτοκρατορία της Siemens στα 23 του.....



H μοιραία συνάντηση Αδόλφου-Ιωάννη έλαβε χώρα το 1936 και ο ηγέτης του Γ’ Ράιχ εντυπωσιάστηκε από την τεχνογνωσία του Βουλπιώτη ζητώντας του μια πλήρη έκθεση για την αξιοποίηση της τηλεόρασης ως μέσο προπαγάνδας. Η συνάντησή τους έγινε λίγους μήνες μετά την αφή της φλόγας των χιτλερικών Ολυμπιακών Αγώνων του 1936 στο πλαίσιο μιας ελληνικής πολιτιστικής αποστολής στο Βερολίνο που χορηγούσε η Siemens.....
O πλούσιος, κοσμοπολίτης και φιλόδοξος Βουλπιώτης καταφτάνει με διπλή πλέον υπηκοότητα στην Αθήνα το 1938 ως πληρεξούσιος της Siemens (και της θυγατρικής Τelefunken) και αποκλειστικός συνομιλητής της στις διαπραγματεύσεις με το ελληνικό Δημόσιο. Ιδρύει επίσης την Τελεπόλ Α.Ε., την Ανώνυμο Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία (ΑΕΤΕ), τον πρόδρομο του γνωστού μας Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ), αλλά και την Ανώνυμη Ελληνική Ραδιοφωνική Εταιρεία (ΑΕΡΕ), πρόδρομο επίσης του μεταγενέστερου Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ)!
Η ΑΕΡΕ θα γινόταν σύντομα ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής προσπάθειας για διείσδυση στους νευραλγικούς τομείς των ελληνικών τηλεπικοινωνιών και φυσικά της ραδιοφωνικής προπαγάνδας. Ο Βουλπιώτης χειρίζεται πλέον τις προμήθειες των τηλεφωνικών κέντρων και των ραδιοφωνικών εγκαταστάσεων της Ελλάδας. Με την υποστήριξη μάλιστα του πεθερού του, φον Ζίμενς, έχει στη διάθεσή του ειδικό τραπεζικό λογαριασμό για να δίνει «αφανείς προμήθειες» (μίζες) όποτε και όταν το έκρινε απαραίτητο. Διατηρεί σχέσεις με όλους, ξέρει πώς να κινεί υπογείως τα νήματα και συνδιαλέγεται αβίαστα με τους πάντες, ακόμη και με τον πάντα επιφυλακτικό απέναντί του Ιωάννη Μεταξά. «Δι’ αυτόν, τα πλέον απροσπέλαστα και πολυάσχολα γραφεία ήσαν περισσότερο προσιτά από τα καφενεία της Ομονοίας», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Ελευθερία».

Πιο πολλά στο: newsbeast.gr


 Ζήμενς έχει παλαιά ιστορία στην Ελλάδα, παλαιά όμως είναι και τα σκάνδαλα που συνοδεύουν το όνομά της, οι υπόγειες διαδρομές, αλλά και οι πολιτικοί τριγμοί που προκαλεί. Ας γυρίσουμε 53 χρόνια πίσω, είναι Ιούλιος του 1955, ο στρατάρχης Παπάγος είναι πρωθυπουργός (με βεβαρημένη υγεία, του απομένουν τρεις μήνες ζωής), ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Εργων, με ισχυρό αποτύπωμα και αναγνώριση του έργου του (σε λίγο θα γινόταν αυτός πρωθυπουργός).
«Κύριε Στρατάρχα, υπήρξαν όπως γνωρίζετε, αρκεταί αι περιπτώσεις κατά τας οποίας διεφώνησα με την ακολουθουμένην υπό της Κυβερνήσεως πολιτικήν. Παρά ταύτα, πιστεύων εις την χρησιμότητα της παρούσης Κυβερνήσεως, και μη επιθυμών να διαταράξω την συνοχήν της, απέφυγα επιμελώς να γίνω δημιουργός ζητημάτων. Ηδη λυπούμαι διότι, μη δυνάμενος να συμπράξω εις την υπό διαπραγμάτευσιν σύμβασιν της Εταιρείας Ζήμενς, ευρίσκομαι εις τη ανάγκην να σάς παρακαλέσω όπως αποδεχθήτε την παραίτησίν μου...».
Τι είχε, όμως, προηγηθεί που οδήγησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να στείλει την επιστολή παραίτησης στον Αλέξανδρο Παπάγο; Μια προμήθεια τηλεφωνικού υλικού ήταν η αιτία. Ολα ξεκίνησαν από την άγρια σύγκρουση του υφυπουργού Συγκοινωνιών και υφιστάμενου του Καραμανλή, Κ. Παπακωνσταντίνου με τον αντιπρόσωπο της Ζήμενς στην Ελλάδα, Ιωάννη Βουλπιώτη (διευθυντή ραδιοφωνίας στην κατοχική περίοδο). Η γερμανική εταιρεία ήγειρε νέες απαιτήσεις για τεχνική συμπαράσταση ειδικών προς τον ΟΤΕ που θα επιβάρυνε σοβαρά το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και αναπροσαρμογή τιμών ενός διαγωνισμού που είχε διενεργηθεί το 1953.
«Είναι απολύτως αδύνατον να υπογράψωμεν τη σύμβασιν», ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς, καθώς δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της χώρας. Η συνέχεια ήταν δραματική. Αν και η παραίτηση Καραμανλή δεν έγινε αποδεκτή, ο Βουλπιώτης με επιστολές του στον Παπάγο, υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Παπακωνσταντίνου, του είχε ζητήσει εκβιαστικά 100.000 δολάρια για να συναινέσει στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης με τη Ζήμενς. Η απάντηση Παπακωνσταντίνου ήταν η υποβολή μηνύσεως κατά του Βουλπιώτη για συκοφαντική δυσφήμηση, ενώ ύστερα από εισήγηση Καραμανλή η κυβέρνηση ανήγγειλε τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια του τηλεπικοινωνιακού υλικού. Η μήνυση κατά Βουλπιώτη εκδικάστηκε την ίδια χρονιά, ο αντιπρόσωπος της Ζήμενς καταδικάστηκε σε 14μηνη φυλάκιση, στη δίκη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας.
Σε μεταγενέστερο σημείωμά του ο ίδιος αναφέρει για την υπόθεση:
«Το 1955, ήρθα σε ανοικτή ρήξη με την εταιρεία Ζήμενς, εξαιτίας μιας συμβάσεως, την οποία η εταιρεία αυτή είχε διαπραγματευθεί με τα υπουργεία Εξωτερικών και Συντονισμού και η οποία ήταν όχι μόνο επαχθής, αλλά σκανδαλώδης, όπως απεδείχθη εν συνεχεία. Αρνούμενος, παρά τας πιέσεις, να υπογράψω τη σύμβαση, υπέβαλα την παραίτησή μου. Το αποτέλεσμα ήταν να εξυφανθεί από τον αντιπρόσωπο της εταιρείας Βουλπιώτη, ενθαρρυνόμενο και από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Στεφανόπουλος και ο Μπόμπολας, εναντίον του τότε υφυπουργού μου Κ. Παπακωνσταντίνου, η γνωστή σκευωρία. Σκευωρία, η οποία είχε σχεδιαστεί αρχικά για να πλήξει εμένα, αλλά δεν γνωρίζω γιατί τελικά δεν αποτολμήθηκε αυτό. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να ματαιωθεί η σύμβαση και να σταλεί ο αντιπρόσωπος της εταιρείας στη φυλακή».
Η τρέχουσα δικαστική έρευνα μένει να αποδείξει, σε ποιο βαθμό η ιστορία επαναλαμβάνεται και σε ποιον βαθμό όχι.
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τον σχετικό τόμο των Αρχείων του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.





«Ομολογία» Θ. Τσουκάτου για Siemens | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

www.kathimerini.gr/326195/article/epikairothta/.../omologia-8-tsoykatoy-gia-siemens

20 Ιουν 2008 - Θ. Τσουκάτου, ότι το 1999 έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens 1 εκατ. μάρκα. Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο 


Yπόθεση Siemens - Γαμπρός Σαμαρά: «Ο Χριστοφοράκος μιλούσε με ...


www.newsbomb.gr/.../ypothesi-siemens-gampros-samara-o-xristoforakos-miloyse-me...


29 Σεπ 2017 - Ειδήσεις - Yπόθεση Siemens - Γαμπρός Σαμαρά: «Ο Χριστοφοράκος μιλουσε με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»




_______________________________________________

Αικατερίνης Τσακάλου κατάθεση:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.