Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Πανούση δεν άκουγα, αλλά...


Δεν άκουγα Πανούση και το έχω πει πολλές φορές. Όσο ζούσε.
Τώρα σιωπώ.
Τώρα είναι η στιγμή της οικογένειας και των θαυμαστών του. Ώσπου να κοπάσει το πένθος και πλέον πάλι να κρίνουμε το έργο, όχι τον άνθρωπο.
Δεν σκέφτηκα ότι κάνω κάτι ιδιαίτερο ή ότι είναι θέμα απόφασης ή σιωπή, κι ούτε είναι το «ο αποθανών δεδικαίωται» του Απ. Παύλου (που άλλο εννοούσε). Είναι ο στοιχειώδης σεβασμός του πένθους, υπόκλιση στο Θάνατο, κοινή συμφορά και μοίρα μας. 
Κι όμως, είδα αντιδράσεις ντροπιαστικές και, κατά τη συνήθεια του blog, συνέλεξα καθώς και, με την ευκαιρία, λίγα λόγια του για πολιτικά κόμματα και πολιτικούς (κάποιοι από τους οποίους βλέπω, με μεγάλη καρδιά, τον πενθούν).
Για το έργο και για τον καλλιτέχνη εγώ δε θα μιλήσω. Συλλέγω μόνο τα άλλα, των αντιδράσεων. Και επειδή αναφέρεται και το ζήτημα της παλιάς μήνυσης, φέρνω και τα σχετικά, παρότι για τη δική μου στάση εν έχει καμία σημασία ποιος έφταιξε και πού. Μπροστά στο θάνατο αφήνουμε χώρο στο πένθος και, επαναλαμβάνω: σιωπούμε.


Nikos Spyropoulos Γιώργο να πας και στην κηδεία να σιγουρευτείς μην είναι καμιά φάρσα...

Νταλάρα είναι κάποιες ώρες που πρέπει να το έχεις κλειστό. Κατάλαβες;


Ρίκα Ζ. Βαγιάννη

παρακαλώ στον ψόφο μου να ΜΗΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ


Gregory Falireas Είχαν μια έντονη κόντρα εν ζωή. Το αμετάκλητο του θανάτου στομώνει το μίσος και ο εγωισμός μας εξαερώνεται. Για πιό λόγο τώρα εξακολουθεις να συνεχίζεις την κόντρα. Αλλωστε ο Νταλάρας δεν προβάλεται έντονα πιά. Δεν είμαι θαυμαστης του Νταλάρα αλλά το βρίσκω πολύ ανθρώπινο που έστειλε στεφάνι αν έστειλε βέβαια, γιατί πότε πρόλαβε.

Θοδωρής Μανίκας Στεφάνι έγραψα ότι έστειλε (και όντως έστειλε) στην κηδεία του Άκη Πάνου, το 2000. Ο οποίος Πάνου, με ανοιχτή επιστολή γύρω στο 1982, του είχε απαγορέψει να τον αποκαλεί 'φίλο του', γιατί ΔΕΝ ήταν φίλοι. Ο Νταλάρας έκανε τουμπεκί 18 χρόνια και, όταν ο Πάνου εκοιμήθη, έστειλε το στεφάνι, όπου τί έγραφε στην σχετική κορδέλα; Έγραφε, ''ο ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ Γιώργος'', δηλ. σαν να του έλεγε, ''εγώ θα πω την τελευταία κουβέντα όταν θα είσαι πολύ μακρυά για να με βάλεις στην θέση μου''... Και μας λες, ρε συ .. ότι, ο εγωϊσμός (του), εξαερώνεται;

πέθανε ο Τζίμης Πανούσης και κάνετε τρεντ τον Νταλάρα Για τίποτα δεν είστε

Η δικαστική διαμάχη Το 1997 ο Τζίμης Πανούσης είχε κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμηση, με αντίδικο τον Γιώργο Νταλάρα τον οποίο ο Τζίμης Πανούσης περιέπαιζε κατά τη διάρκεια παραστάσεών του για τη στάση του σχετικά με τις αφιλοκερδείς συναυλίες του. Το 1997 ο Γιώργος Νταλάρας είχε μηνύσει τον Τζίμη Πανούση για συκοφαντική δυσφήμιση καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του, με την απαίτηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη φωνή και την εικόνα του στις παραστάσεις του. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο Γιώργος Νταλάρας ζητούσε με αγωγή αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δραχμών για ηθική βλάβη. Το δικαστήριο είχε δεχθεί τότε, εν μέρει, την αγωγή, επιδικάζοντας 15 εκατομμύρια δραχμές. Η έφεση που κατέθεσε ο Τζίμης Πανούσης το 1999, είχε απορριφθεί από το εφετείο Αθηνών. Το 2000, το 5ο τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών που εξέτασε την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης, την μετέτρεψε σε απλή εξύβριση κατ’ εξακολούθηση καταδικάζοντας τον Πανούση σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή. Η απόφαση επικυρώθηκε ξανά από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών το Μάη του 2002 και τελεσίδικα τον Απρίλη του 2004 από τον Άρειο Πάγο... 

Στις 23 Ιουλίου '97 συζητήθηκε η υπόθεση των ασφαλ.μέτρων,όπου προσήλθε ο Νταλάρας,όχι όμως o Πανούσης ο οποίος τοποθετήθηκε,μετά, με λακωνική δήλωσή του:«Στην τελευταία διαφημιστική εκστρατεία του Γιώργου Νταλάρα για την καινούργια του κασετίνα,δεν συμμετέχει ο Τζίμης Πανούσης».


Chris Gramatidis
Βρίσκω πολύ σημαντικό το ωραίο, λιτό και ανθρώπινο μήνυμα του Γιώργου Νταλάρα για το θάνατο του Τζίμη Πανούση. Το βρίσκω σημαντικό γιατί, δικαίως ή αδίκως (δεν έχει σημασία), ο Τζιμάκος τον είχε σταυρώσει τον Νταλάρα. Τον ανήγαγε σχεδόν στο αρχέτυπο του τι πάει λάθος στην κοινωνία μας (σιγά τώρα, ένας τραγουδιστής είναι ο άνθρωπος). Το μήνυμα του Νταλάρα το βρήκα σημαντικό γιατί είναι υπόδειγμα, είναι προτυπικό για το πώς πρέπει να δημοσιολογούν οι άνθρωποι: με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και μέτρο. Ούτε αγάπησε ξαφνικά τον Πανούση (αυτές τις γελοιότητες που βλέπουμε συχνά όταν πεθαίνει κάποιος) ούτε βέβαια είπε κακίες ή πέταξε σπόντες (όπως κανουν πολλοί που δεν έχουν καν τον στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στο γεγονός του θανάτου). Η κίνηση του Νταλάρα είναι αξιέπαινη.
Chris Gramatidis Θεωρώ σημαντικό για τη συζήτηση να θυμόμαστε όλοι τρία πράγματα: πρώτον, τα καλά λόγια για τον Πανούση ως καλλιτέχνη ο Νταλάρας τα είπε και ενώπιον του δικαστηρίου ("τον εκτιμώ ως καλλιτέχνη και δεν με ενοχλεί η σάτιρα, αγωγή του έκανα για τη συκοφαντία ότι καταχρώμαι τα λεφτά από τις συναυλίες για την Κύπρο"), όχι μόνο μετά θάνατον. Δεύτερον, ο Νταλάρας δικαιωθηκε δικαστικά. Τρίτον, ο Νταλάρας δεν εκτέλεσε ποτέ την καταδικαστική απόφαση και δεν πήρε ποτέ λεφτά από τον Πανούση ("με ενδιέφερε η ηθική δικαίωση, όχι να του πάρω το σπίτι" δήλωσε).
Vasilis Sotiropoulos Αν τον ενδιέφερε μόνο η ηθική δικαίωση δεν θα είχε χρηματικό αίτημα στην αγωγή. Αυτά είναι εκ των υστέρων όλα



Θοδωρής Μανίκας  Και, επί πλέον, άν δεις τί απαριθμώ εγώ και τί η Ναταλία Ρασούλη (βλ. πιό κάτω), μάλλον προκύπτει το ερώτημα: ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ, ΤΟ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (που, καλοπροαίρετα, επικαλείσαι) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΟΣΥΝΕΨΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΟΣΩΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕ;
........ "To comment είναι απλό. Έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ δημόσιας κόντρας και δικαστικών διώξεων τραγουδοποιών (Ρασούλης, Πανούσης, Άκης Πάνου, κ.ά.), χωρίς ποτέ να ζητήσει συγνώμη και, όταν αυτοί αποβιώσουν, άρα όταν το στόμα τους έχει πια κλείσει οριστικώς, να σου στεφάνι στην κηδεία του Πάνου, νά σου δηλώσεις αναγνώρισης στα ταλέντα του Πανούση..., οπότε... 
ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ, ΡΕ ΝΤΑΛΑΡΑ!"

Pantelis Vouvoulikas Δεν θα μπορούσε να μην πει και τίποτε όμως.
Daphne Chronopoulou Και βέβαια και μπορούσε και όφειλε.
Σιωπή μπροστά στο πένθος είναι η μόνη αξιοπρεπής στάση του παλιού εχθρού.

ΔΕΙΓΜΑ



Mercyful_Faith_‏
Ψόφησε κ ο Τζιμακος!! Η ώρα η καλή κ στους ομοίους του!
Όχι ρε φίλε! δεν είσαι τέτοιος άνθρωπος! σβήστο το τουί δε σ' αντιπροσωπεύειυη
Χεσε μας μωρε που θα σταξω δάκρυ για τον οχετό του Τζιμακου.... η για το συνάφι του
Nτροπή.Τίποτα άλλο..
Χεστήκαμε όμως!
κανε με λιγο,ενα ανφολο.Ντρεπομαι που μ ακολουθεις

e-tetradio Είμαστε 30 ώρες από το θάνατο του Τζίμη Πανούση και τα αθηναϊκά μουσικά ραδιόφωνα δεν έχουν παίξει ούτε τραγούδι του!
Δημήτρης Κανελλόπουλος Χθες το βράδυ έτυχε να είμαι με τον Γιάννη Πετρίδη. «Αν ήμουν διευθυντής ραδιοφώνου θα έτρεχα σαν τρελός, όπου κι αν ήμουν, να αλλάξω τη λίστα με τα τραγούδια», μου είπε.   












_______________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.