Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Πενταετής άδεια από την κυβέρνηση στο ζιζανιοκτόνο της Monsanto





Πενταετής άδεια από την κυβέρνηση στο ζιζανιοκτόνο της Monsanto


Την ώρα που το πολύκροτο εμπορικό deal κόστους δεκάδων δισεκατομμυρίων μεταξύ της γερμανικής πολυεθνικής Bayer και της βασίλισσας των μεταλλαγμένων, Monsanto, βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση δίνει την έγκρισή της για πενταετή χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup της αμερικανικής εταιρείας που ηγεμονεύει στον χώρο της αγροκαλλιέργιας, παρότι η συζήτηση γύρω από την επικινδυνότητα της χρήσης της χημικής ουσίας γλυφοσάτη που περιέχει το προϊόν της βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στον διαδικτυακό τόπο Διαύγεια και η υπογράφει η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής – τμήμα Φυτοπροστατευτικών προϊόντων, η άδεια διάθεσης στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος χορηγείται από τις 06/3/2018 έως και την 15/12/2023.

Με τη βούλα της Ευρώπης και την πίεση της Γερμανίας
Υπενθυμίζεται πως παρά την έντονη συζήτηση γύρω από την πρόκληση καρκίνου από το βασικό συστατικό του φυτοφαρμάκου Roundup της Monsanto, τη χημική ουσία γλυφοσάτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο την ανανέωση της πενταετούς άδειας για το αμφιλεγόμενο προϊόν .

Όπως αναφέρεται, επαρκής πλειοψηφία χωρών της ΕΕ ψήφισε στα τέλη Νοεμβρίου υπέρ της έγκρισης της παράτασης της άδειας, όμως η αντίθεση στο ζιζανιοκτόνο εξακολούθησε να είναι έντονη, μεταξύ άλλων και από μια πρωτοβουλία πολιτών που θέλει την απαγόρευσή του και ζητεί μεγαλύτερη διαφάνεια στο μέλλον.

Η Επιτροπή υποστήριξε τότε σε δήλωσή της πως θα εισαγάγει μέτρα νωρίς το 2018 ώστε οι αποφάσεις για τα φυτοφάρμακα να γίνουν πιο διαφανείς και να αυξηθεί η ποιότητα και η ανεξαρτησία των επιστημονικών εκτιμήσεων.

Υπογραμμίζεται πως, διά στόματος Μακρόν, η Γαλλία έχει ήδη διαμηνύσει πως πρόκειται να απαγορεύσει τη χρήση της το αργότερο σε τρία χρόνια, καθώς δεσμεύτηκε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για άλλη εναλλακτική λύση. Στην ψηφοφορία της Κομισιόν, κρίσιμο ρόλο έπαιξε η στάση της Γερμανίας, που επέμεινε στην αδειοδότηση και τελικά έκρινε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η μεταβατική κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να αλλάξει την στάση του Βερολίνου απέναντι στην χρήση της γλυφοσάτης από ουδέτερη σε θετική, ικανοποιώντας έτσι τις ανάγκες των οικονομικών συμφερόντων», δήλωνε τότε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Στ. Κούλογλου, σημειώνεται πως «η γλυφοσάτη είναι το πιο διαδομένο ζιζανιοκτόνο του πλανήτη, και αποτελεί βασικό προϊόν της Monsanto, η οποία τελεί υπό εξαγορά από την γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer. H χρήση της έχει αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για την ανθρώπινη υγεία καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου, όσο και για το περιβάλλον, διότι επηρεάζει την βιοποικιλότητα».

«Εάν ακολουθήσουμε τα ίχνη του χρήματος θα δούμε ότι είναι πολλά τα λεφτά», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «το χρήμα κερδίζει παρά τους κινδύνους που κρύβει για τους καταναλωτές η γλυφοσάτη».

«Είμαστε όλοι (διατροφικά) πειραματόζωα»
Η συζήτηση γύρω από τη χρήση και τα αποτελέσματα του εν λόγω φυτοφαρμάκου και του βασικού του συστατικού είναι επιτακτικού χαρακτήρα και έντονη διεθνώς, καθώς η επιχειρούμενη εξαγορά της Monsanto από τη Bayer θα ανοίξει τον δρόμο για μία σειρά προϊόντα της, που μέχρι σήμερα συναντούσαν τη σθεναρή αντίσταση της κοινοτικής νομοθεσίας απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Γάλλου καθηγητή μοριακής βιολογίας Ζιλ Ερίκ Σεραλινί του Πανεπιστημίου της Καέν, που μίλησε τον περσινό Απρίλιο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η μελέτη του ζιζανιοκτόνου Roundup παρείχε ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σημάδια τοξικότητας στα νεφρά και στο ήπαρ και πρόωρο θάνατο. Η έρευνά του επικροτήθηκε, αλλά επίσης δέχθηκε κριτικές από κάποιους άλλους επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς ότι δεν πληρούσε τις αναγκαίες προδιαγραφές. Όμως ο ίδιος αποδίδει το θόρυβο σε πιέσεις από τη Monsanto και τα λόμπι μεγάλων χημικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών.

Ο 57χρονος Γαλλο-αλγερινός επιστήμονας, που συνδυάζει την επιστημονική δραστηριότητά του με τον ακτιβισμό και έχει υπάρξει σύμβουλος της EFSA και της γαλλικής κυβέρνησης, έχει ιδρύσει την «Επιτροπή Έρευνας και Ανεξάρτητης Πληροφόρησης για τη Γενετική Μηχανική» (CRIIGEN), της οποίας σήμερα είναι πρόεδρος. Έχει υπάρξει σύμβουλος των γαλλικών υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος, ενώ έχει συνεργασθεί επίσης με τη Greenpeace.

Tα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας μετά από έρευνά του για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων οργανισμών και του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto στην υγεία των πειραματόζωων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν είναι μόνο η γλυφοσάτη που κάνει επίφοβη τη χρήση του εν λόγω χημικού, καθώς «πάρχουν άλλες κρυμμένες πολύ τοξικές ουσίες μέσα στα ζιζανιοκτόνα, οι οποίες όμως δεν δηλώνονται από τις εταιρείες ως δραστικές ουσίες. Πριν όμως τον καρκίνο, ένα ζιζανιοκτόνο όπως το Roundup προκαλεί μεταβολικές διαταραχές και άλλες νόσους, που σκοτώνουν τα πειραματόζωα».




Greenpeace: Μόλυνση, θάνατος, καταστροφή
Σύμφωνα, δε, με σχετική ανακοίνωση της Greenpeace, «το glyphosate που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει νερά και εδάφη, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα. Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής και …μέσα στο σώμα μας».

Παράλληλα, η Greenpeace περιγράφει πως τα κέρδη της χρήσης του εν λόγω φυτοφάρμακου ώθησαν την Monsanto να κατασκευάσει μεταλλαγμένους σπόρους με ανθεκτικότητα στο Roundup, αυξάνοντας έτσι τις πωλήσεις μεταλλαγμένων σπόρων, αλλά και τη χρήση του ζιζανιοκτόνου.

«Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 oι πρώτοι μεταλλαγμένοι σπόροι προς εμπορική χρήση, κατασκευάστηκαν ώστε να είναι ανθεκτικοί στο Roundup με τρόπο που τα ζιζάνια δεν μπορούσαν. Έτσι, η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά προωθώντας δύο σε ένα: τοξικό ζιζανιοκτόνο από τη μία και μεταλλαγμένο σπόρο με ανθεκτικότητα σε αυτό το ζιζανιοκτόνο από την άλλη! Οι σπόροι αυτοί (Roundup Ready) προωθήθηκαν ως η λύση για τη μείωση της χρήσης του glyphosate. Καθώς όμως τα ζιζάνια τείνουν να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα χημικά, παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των ζιζανίων που ανέπτυξαν ανθεκτικότητα στο Roundup, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακόμα περισσότερο ζιζανιοκτόνο» αναφέρει σχετικά.

Μάλιστα, τονίζει πως το Roundup είναι πολύ ισχυρό σύμπτωμα του σημερινού καταστροφικού βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας, τονίζοντας πως βρίσκεται στον αντίποδα της συζήτηση για ένα μοντέλο βιώσιμης γεωργίας.

Σημειώνεται, τέλος, πως το Roundup αποτελεί την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto, καθώς μόνο το 2014, αποτέλεσε το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά σχεδόν ένα τρισ. δολάρια.
____________________________________





ΑΠΟΦΑΣΗ  6/3/2018



Πενταετής άδεια από την κυβέρνηση στο ζιζανιοκτόνο της Monsanto



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.