Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

Με τον Πολύχρωμο Χιτώνα ο νυμφίος έρχεται― (+ #lgbt + video παιδικό)Μεγάλη Δευτέρα είναι που ο νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός αλλά εορτάζουμε και τον Ιωσήφ τον 'Πάγκαλο' που δεν είναι ο γνωστός μας, επίσης πάγκαλος, πατριός αλλά ο άλλος, εκείνος με τον 'πολύχρωμο χιτώνα', ο Ιωσήφ που ήταν πανέμορφος και δίκαιος κι αγαπημένος του πατέρα του αλλά από ζήλια τον πρόδωσαν αδέλφια και δικοί του σε μια μοίρα που μοιάζει με προφητεία της ιστορίας του Κυρίου που ακολούθησε.
Αυτός ο χιτών ο πολύχρωμος,  the coat of many colors, έχει εμπνεύσει τραγούδι της Dolly Parton στο οποίο μιλά για ένα φτωχικό παλτό που της έραψε η μάνα της από κουρέλια τότε στα στην απόλυτη φτώχεια των παιδικών της χρόνων.
Σήμερα όμως, νέοι ιερείς στην Αμερική χρησιμοποιούν το μύθο για να εξηγήσουν ότι η μεν Εκκλησία εχθρεύεται αλλά ο Ιωσήφ με το πολύχρωμο παλτό του είναι oπρώτος camp gay των αβραμικών γραφών.Πάνω στο θέμα έτυχε να παρακολουθήσω την ομιλία μιας Αμερικανίδας διεμφυλικής πάστορα (που είχε γεννηθεί αγόρι, δηλαδή) και ομολογώ εντυπωσιάστηκα.
Προστάτης των  πανταχού Camp και πολύχρωμων ο Πάγκαλος; Ανάγκη των πιστών να αγαπηθούν από ένα Θεό που αποστρέφει το πρόσωπό του; Γιατί όχι;
 Από την άλλη το θέμα  παραείναι αβανταδόρικο κι έχει εμπνεύσει και μιούζικαλ και θρησκευτικά παιδικά παραμύθια και παιχνίδια (σας φέρνω δείγματα).

Το άλλο που θυμόμαστε σήμερα είναι η συκιά. Δεν ήταν εύκολο παιδί ο Ιησούς, μάς λένε τα Απόκρυφα. Όταν θύμωνε διέταζε τη συκιά να ξεραθεί κι εκείνη ξεραινόταν.
Αυτό με τη συκιά το επανέλαβε μεγάλος και σήμερα μνημονεύεται το θαύμα που αναφέρουν Μάρκος και Ματθαίος. Την επιτίμησε λένε ο κύριος τη συκή και έπεσαν τα φύλλα της και την επομένη ξεράθηκε κι η ρίζα. Οι μαθητές, που πρώτα φορά έβλεπαν τιμωρία της άψυχης φύσεως, δε ζητούσαν να μάθουν το νόημα του θαύματος αλλά «πώς παραχρήμα εξηράνθη η συκή» οπότε ο Ιησούς τους εξήγησε ότι με την πίστη όλα γίνονται και στο βουνό να πουν να σηκωθεί και να πάει να πέσει στη θάλασσα, αυτό «γενήσεται», δηλαδή κι αυτό ακόμα θα γίνει .

«Ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐὰν ἔχητε πίστιν καὶ μὴ διακριθῆτε, οὐ μόνον τὸ τῆς συκῆς ποιήσετε, ἀλλὰ κἂν τῷ ὄρει τούτῳ εἴπητε, ἂρθητι καὶ βλήθητι εἰς τὴν θάλασσαν, γενήσεται·» Μαρκ. 11:21, Ματθ. 21:20, Ματθ. 21:21

Φέρνω το Απολυτίκιο 'Ο Νυμφίος Έρχεται',
το τραγούδι της Dolly Parton A Coat Of Many Colours
 και παιδικό: από την ρωσική σειρά κινουμένων σχεδίων για παιδιά "Ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη".

To Tροπάριο
δο Νυμφίος ρχεται ν τ μέσ τς νυκτός, κα μακάριος δολος, ν ερήσει γρηγοροντα, νάξιος δ πάλιν, ν ερήσει αθυμοντα. Βλέπε ον ψυχή μου, μ τ πν κατενεχθής, να μ τ θανάτ παραδοθς, κα τς βασιλείας ξω κλεισθς, λλ νάνηψον κράζουσα· γιος, γιος, γιος ε Θεός, δι τς Θεοτόκου λέησον μς.
Μετάφραση :

Να, Νυμφίος ρχεται στ μέσο τς νύχτας, κι ετυχισμένος θ εναι δολος πο θ τν βρε ( Νυμφίος) ξάγρυπνο ν τν περιμένει· νάξιος μως πάλι θ εναι κενος, πο θ τν βρε ράθυμο κα προετοίμαστο. Βλέπε, λοιπόν, ψυχή μου ν μ βυθιστες στν πνευματικ πνο, γι ν μν παραδοθες στ θάνατο (τς μαρτίας) κα ν μείνεις ξω τς βασιλείας το Θεο. λλ νάνηψε κράζοντας· γιος, γιος, γιος εσαι σ Θες· σσε μας δι τς προστασίας τν πουρανίων σωμάτων δυνάμεων (τν γγέλων).Ο Ιωσήφ επιστρέφει το Χιτώνα: 
'Αυτό δίνει λάθος μήνυμα' εξηγεί.

Eἰς τὸν Πάγκαλον Ἰωσὴφ
Σώφρων Ἰωσήφ, δίκαιος κράτωρ ὤφθη,
Καὶ σιτοδότης, ὧ καλῶν θημωνία!

Ἕτεροι, εἰς τὴν ξηρανθεῖσαν Συκῆν
Τὴν Συναγωγήν, συκῆν Χριστός, Ἑβραίων,
Καρπῶν ἄμοιρον πνευματικῶν εἰκάζων,
Ἀρᾷ ξηραίνει, ἧς φύγωμεν τὸ πάθος    Από την ρωσική σειρά κινουμένων σχεδίων για παιδιά "Ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη"

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 40 Εκκλησιών, Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Κείμενο, επεξεργασία και αφήγηση: pankrestos.

   
Πολλά παιδικά παιχνίδια χρωματισμού κ.λ. 
με θέμα την ιστορία της Βίβλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου