Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Γρηγόρης Λαμπράκης ― Τραμπούκοι το Μάιο στη Θεσσαλονίκη






Σα σήμερα, 22 Μαΐου 1963 δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης σε ομιλία του για την Ειρήνη. Γνώριζε πως υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του και είχε ζητήσει προστασία από τη Αστυνομία.
Αναρτώ τη φημισμένη φωτογραφία διότι
ο Μαραθώνιος (αν δεν το έχετε υπ' όψιν) θυμίζει πάντα το Γρηγόρη Λαμπράκη ο οποίος πέραν της βουλευτικής του ιδιότητας ήταν και γιατρός (που δεχόταν στο ιατρείο του μια μέρα της εβδομάδας δωρεάν), ειρηνιστής μέλος του ελληνικού Κινήματος Ειρήνης αλλά και αθλητής, ο δρομέας που στις 21 Απριλίου 1963 βάδισε τον πρώτο Μαραθώνιο-πορεία για την Ειρήνη, με παγκόσμια απήχηση. Η Κυβέρνηση Καραμανλή τον είχε απαγορεύσει, πρωί-πρωί ανακοινώθηκε και απαγόρευση συγκεντρώσεων αλλά ο Λαμπράκης αλλού με συμπαράσταση κατοίκων αλλού χρησιμοποιώντας τη βουλευτική του ιδιότητα (και κάποια ψέματα στους χωροφύλακες ότι πήγαινε στο εξοχικό του) πέρασε τα μπλόκα, έκανε μόνος του την πορεία και τερματίζοντας άνοιξε ένα πανώ με τη λέξη 'ΕΛΛΑΣ' και το σήμα της ειρήνης. Η φωτογραφία του είναι μέρος της εικονογραφίας του 20ου αιώνα κι η πράξη του, όπως κι η δολοφονία του ένα μήνα μετά, έμειναν στην Ιστορία και παραμένουν χαραγμένες στο συλλογικό μας ασυνείδητο.

Φέρνω βιογραφικό, σύνδεσμο για την ταινία 'Ζ' του Γαβρά (με ελληνικούς υποτίτλους), άρθρο για το Λαμπράκη στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου και τη φιλία του με τον Αμερικανό Jesse Owens και το έργο του Αλέξη Ακριθάκη, εμπνευσμένο από τη φωτογραφία του Λαμπράκη στο Μαραθώνιο που έτρεξε μόνος του για την Ειρήνη.

_____________________
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης (Κερασίτσα Αρκαδίας 3 Απριλίου 1912 – Θεσσαλονίκη 27 Μαΐου 1963) ήταν γιατρός, αθλητής, και πολιτικός που δολοφονήθηκε από  παρακρατικούς.
___________________________
Σινεμά: Συστήνω το 'Ζ' του Κώστα Γαβρά (1969) δυστυχώς δεν το βρίσκω πια με ελληνικούς υποτίτλους.



Ο Jesse Owens και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936.
Ο Λαμπράκης αγωνίστηκε στο άλμα εις μήκος και στο τριπλούν με τα χρώματα της Ελλάδας.
Ο Οwens κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια σε εκείνους τους Ολυμπιακούς, στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στο μήκος και στην σκυταλοδρομία 4x100 με την ομάδα των ΗΠΑ, προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό, αλλά και την οργή των φυλετιστών του Γ' Ράιχ.
Στο βιβλίο του Τζέρεμι Σαπ για τους Ολυμπιακούς του ’36, υπάρχει η εξής δήλωση του Owens: «Δεν με σνόμπαρε ο Χίτλερ, αλλά ο Φράνκλιν Ρούσβελτ. Ο Πρόεδρος δε μου έστειλε ούτε ένα τηλεγράφημα». Πράγματι, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ δεν αναγνώρισε ποτέ τις επιτυχίες του ολυμπιονίκη ούτε τον κάλεσε στο Λευκό Οίκο. Υποστηρίζεται ότι, επειδή ο Ρούσβελτ έκανε προεκλογική εκστρατεία, δεν ήθελε να χαλάσει την εικόνα του και να δυσαρεστήσει τη ρατσιστική Αμερική που είχε μεγάλη εκλογική δύναμη.
Για τον Οwens δεν αδιαφόρησε μόνο ο Πρόεδρος Ρούσβελτ, αλλά ολόκληρη η χώρα. Ακόμα και μετά από τέσσερα χρυσά μετάλλια, κανείς δεν του προσέφερε τις χορηγίες που δικαιωματικά άξιζε. Οι διαφημιζόμενοι δεν ήθελαν να ταυτίσουν τα προϊόντα τους μαζί του, γιατί οι καταναλωτές δεν θα τα αγόραζαν! Τρία χρόνια μετά το Βερολίνο, αναγκάστηκε μάλιστα να δηλώσει χρεωκοπία μετά από μία αποτυχημένη επιχειρηματική προσπάθεια και για να επιβιώσει υποχρεώθηκε να τρέχει σε κούρσες με αντίπαλους άλογα… Μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας, ο Όουενς έγινε μανιακός καπνιστής και πέθανε από καρκίνο στους πνεύμονες, στις 31 Μαρτίου του 1980 σε ηλικία 66 ετών.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης δολοφονήθηκε από παρακρατικούς σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου του 1963, στην συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 51 ετών.
______________________________
Από την Αλέξη Ακριθάκη, εμπνευσμένο από τη φωτογραφία του Λαμπράκη στο Μαραθώνιο που έτρεξε μόνος του για την Ειρήνη.

 



______________________________
Για το Λαμπράκη στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου και άλλα πολλά έχω στο: Μαραθώνιος στην αρχαία Σπάρτη κι επικίνδυνοι Παραολυμπιονίκες;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.