Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας: Πρόσκληση στο Λαύριο (κι η Μύκομπαρ μαζί)




Το Πολυτεχνείο μάς προσκαλεί σε εκδήλωση για τους Μεταλλωρύχους. 2 Ιουνίου στο Λαύριο. 
Φωτογραφίες και videο διέθεσε από το αρχείο της και η Μυκονιάτισσα Δήμητρα Βουλγαράκη που ακούραστη συλλέγει και ταξινομεί υλικό για τους Μεταλλείωτες στα Μεταλλεία της Μυκόνου.
Εμείς στη Μύκονο παρακολουθήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο ανάλογη εκδήλωση οργανωμένη από τη ΚΔΕΠΠΑΜ.

Συστήνω.
Φέρνω την Πρόσκληση
και, με την ευκαιρία, σας δίνω συνδέσμους για πιο πολλά +  το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Καλφάκη.




Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας
Ιχνηλατώντας την ταυτότητα τους μέσα απ’ την τέχνη

στο Μηχανουργείο

του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου
Σάββατο 2 Ιουνίου, ώρα 19:30

Συνεχίζουμε τη διερεύνηση του χώρου της μεταλλείας, που ξεκίνησε με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, με το δεύτερο μέρος της προσπάθειας σκιαγράφησης της ταυτότητας του μεταλλωρύχου. Μετά τους Μεταλλωρύχους του Κόσμου, αυτήν τη φορά αντικείμενο είναι οι Μεταλλωρύχοι της Ελλάδας. Ο χώρος για την εκδήλωση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το Λαύριο, τη μικρή ελλαδική μητρόπολη της μεταλλείας και μεταλλουργίας, με την οποία η Σχολή έχει συνδεθεί άρρηκτα εδώ και αρκετές δεκαετίες. Συνδιοργανωτές και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ο Δήμος Λαυρεωτικής και Τοπικοί Φορείς της πόλης.
Διαλέξαμε έναν δρόμο προσέγγισης, λίγο διαφορετικό, αλλά ίσως τον πλέον κατάλληλο για να αφουγκραστεί την ψυχή του μεταλλωρύχου: αυτόν της τέχνης. Της τέχνης που πιάνει με την ευαισθησία της, συχνά πυκνά, τα απόμακρα μηνύματα που εκπέμπονται από τον δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό κόσμο των μεταλλείων.
Στο ταξίδι μας σε διάφορες γωνιές του κόσμου, είδαμε όψεις των μεταλλωρύχων που, παρά τις διαφορές και τις αντιφάσεις τους, αναδύουν ανάγλυφα κοινά χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που απορρέουν από την έντονη ιδιαιτερότητα της δουλειάς σε ένα περιβάλλον ακραίων συνθηκών. Χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον συνεχώς παρόντα κίνδυνο και την αδιάλειπτη ανάληψη ευθύνης της ζωής, εαυτού και αλλήλων.
Έχοντας αυτήν την πρώτη εμπειρία, επιστρέφουμε στη χώρα μας για να ιχνηλατήσουμε, αυτήν τη φορά, την ταυτότητα του Έλληνα μεταλλωρύχου. Ποιος είναι, λοιπόν, ο Έλληνας μεταλλωρύχος; Τι ομοιότητες και τι διαφορές παρουσιάζει με τον μεταλλωρύχο του Κόσμου;
Απ’ τον Αλέξη Ζορμπά, τη θρυλική μορφή του Έλληνα μεταλλωρύχου της Στρατονίκης, ως τον ξεριζωμένο έφηβο βιομηχανικό εργάτη του Λαυρίου, κι από τον απεργό μεταλλωρύχο της Σερίφου στον σκληροτράχηλο Ναξιώτη σμυριδεργάτη, το νέο ταξίδι μας θα προσπαθήσει να αφουγκραστεί και να ερμηνεύσει τη φωνή τους.
_____________________________________

Του Δημήτρη Καλφάκη, Mykonos Filmmakers

#metalleia_mykonos

_______________
Εικόνες: 
Πρόσκληση 
Γυναίκες στη χειροδιαλογή βαρίτη. Μύκονος 1957.
Η φωτογραφία προέρχεται από τα προσωπικό αρχείο του Λουίζου Παρασκευαΐδη, παλιού διευθυντή της Μύκομπαρ

Σύνδεσμοι

Τα Μεταλλεία ― στη Μύκονο η Βιομηχανική Ιστορία
Δρόμος στα «κόκκαλα» https://kepom.wordpress.com/2017/05/20/metaleia_mykonos/
  
Του Δημήτρη Καλφάκη, Mykonos Filmmakers 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.