Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

'Γεγονότα στη Φώκαια', 1914' ο λησμονημένος διωγμός




'Γεγονότα στη Φώκαια', 1914'' απόψε, αν έχετε στο Cosmote History HD.
Το ο βραβευμένο ιστορικό ντοκιμαντέρ της Ανιές Σκλάβου και του Στέλιου Τατάκη μάς μεταφέρει στη Φώκαια του 1914 και την πρώτη γενοκτονία Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Μια σελίδα σκοτεινή και άγνωστη ανοίγεται μπροστά μας, πρόλογος όσων τραγικών ακολούθησαν.

Βραβεία
Prix Mémoire de la Méditerranée @ Primed 2015
Βραβείο της κατηγορίας Μνήμες της Μεσογείου @ Primed 2015
1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (διαρκειας < 60') @ 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
Βραβείο Μοντάζ @ 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ



Το ημερολόγιο δείχνει 1914, Ιούνιος. Είναι 10 το πρωί και ο Γάλλος ερασιτέχνης αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιό συμπληρώνει το ημερολόγιο ανασκαφής. Με άδεια της γαλλικής κυβέρνησης από το 1913 κάνει έρευνες στην Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας αναζητώντας την αρχαία μητρόπολη της Μασσαλίας, αποικία των Φωκαέων Μικρασιατών.
Ακούω φωνές. Βλέπω στην αμμουδιά ποτάμι ανθρώπων να σπεύδουν προς τα καΐκια που ήταν δεμένα στο λιμάνι και να σηκώνουν πανιά. Συνέβη τον περασμένο Ιούνιο στις ακτές της Μικράς Ασίας και τα σκέπασε μέχρι τώρα η σιωπή».
Τα παραπάνω λόγια, που ανήκουν στον Σαρτιό, μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη σε ένα ντοκιμαντέρ που σκηνοθετούν η Ανιές Σκλάβου και ο Στέλιος Τατάκης.
Τα Γεγονότα στη Φώκαια 1914 βασίζονται στο ημερολόγιο αλλά και στις φωτογραφίες που τράβηξε ο Φελίξ Σαρτιό. Μαζί με τους συνεργάτες του έγινε μάρτυρας της παραστρατιωτικής επιχείρησης που σκοπό είχε (και τον πέτυχε) να διώξει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από τις εστίες τους. Ο ίδιος φυγάδευσε χιλιάδες Φωκαείς που κινδύνευαν από λιντσάρισμα, και παράλληλα προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη στέλνοντας αναφορές – μάταια όμως.
Αυτός ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων θα μείνει για πολλά χρόνια στη σκιά της ιστορίας. Η τραγωδία της Φώκαιας θα επισκιαστεί από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 2005 τα ντοκουμέντα που διέσωσε ο Φελίξ Σαρτιό θα έρθουν και πάλι στο φως χάρη στην έρευνα του Χάρη Γιακουμή. Ο ιστορικός φωτογραφίας ανακαλύπτει στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου σχετικά με τα γεγονότα «που ο χρόνος και η ιστορία οδήγησαν στη λήθη».
Από εκεί κι έπειτα η Ανιές Σκλάβου και ο Στέλιος Τατάκης αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν εκείνο τον ξεχασμένο διωγμό. Οι ίδιοι χρηματοδοτούν και κάνουν γυρίσματα στην Παλαιά Φώκαια Αναβύσσου, στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Παρίσι και τη Μασσαλία.

τη σκοτεινή αίθουσα οι θεατές βλέπουν το πώς ο Σαρτιό και οι συνεργάτες του έδωσαν καταφύγιο κυρίως στα γυναικόπαιδα. Τους έβαλαν να ράψουν τρίχρωμα πανιά, σκίζοντας γαλλικές σημαίες και σεντόνια. «Έβγαλαν τις σημαίες σε μπαλκόνια και παράθυρα, εμείς κλεισμένοι και άφαντοι. Όποιος προσπάθησε να βγει, να τρέξει να γλιτώσει, βρήκε άγριο τέλος στο δρόμο, μπροστά στα σπίτια μας», αφηγείται Φωκιανός απόγονος των προσφύγων.
Την ίδια ώρα έφιπποι τσέτες με φιτίλια βουτηγμένα στο πετρέλαιο καίνε σπίτια.
Γράφει ο Σαρτιό: «24 ώρες κράτησε ο διωγμός. Στις 7 το βράδυ η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί. Μετά βίας 24 ώρες. Δεν μπορώ να μη συγκινούμαι όταν σκέφτομαι ότι η ζωή της παλιάς μητρόπολης της Μασσαλίας έσβησε ανάμεσα στις πτυχώσεις της σημαίας μας! Η σιωπή κράτησε πολύ. Είναι σημαντικό για την ιστορία, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, για την ακεραιότητα της Γαλλίας στον κόσμο, είναι σημαντικό να ακουστεί η μαρτυρία μου».




https://www.facebook.com/events/1003877663118748/?active_tab=about

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.