Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

25 Φίλοι κι ο #αλγοριθμος του #Facebook



Ο νέος αλγόριθμος του Facebook δε δείχνει δημοσιεύσεις μόνο από 25 φίλους. Το αντίθετο μάλιστα, μετά τις νέες τροποποιήσεις δείχνει πιο πολλούς (ανάλογα τις ρυθμίσεις μας βέβαια, κάτι που οι πιο πολλοί αγνοούν). 
Ο πανικός έφτασε με καθυστέρηση και στην Ελλάδα.  Τσίμπησαν οι γνωστοί αλαφροΐσκιωτοι σαν το Γιάννη Λοβέρδο κι ακολούθησαν οι συνήθεις αδαείς που μάς βομβαρδίζουν πάλι με κοινοποιήσεις που δεν καταλαβαίνουν.

Να το ξαναπώ το 'Μην τσιμπάτε'; Μάταιο. Όμως για άλλη μια φορά θα σας εξηγήσω ότι αυτές οι φάρσες μπορεί να διαδίδονται από βλακεία και άγνοια με κάλες προθέσεις αλλά δημιουργούνται σκόπιμα για ίδιο όφελος:
Η εξάπλωση ενός αυτούσιου μηνύματος/κειμένου επιτρέπει στο δημιουργό να χαρτογραφήσει τη διαδρομή του, άρα και τη σχέση όλων αυτών που το αναμεταδίδουν. Έτσι αποκτά δωρεάν και νόμιμα ένα χάρτη όσων μας ακολουθούν/σχετιζόμαστε σαν ένα δίκτυο, δηλαδή μάς φακελώνει, ώστε να χρησιμοποιηθούμε για διάδοση άλλων μηνυμάτων είτε διαφημιστικών είτε πολιτικών (όπως έκανε επιτυχώς η Ρωσία για την εκλογή του Τραμπ). Γι αυτό, συμβουλεύω πάλι: Όπου 'ΔΓΙΑΔΟΣΤΕ!' δε διαδίδουμε, ούτε κι όπου δεν καταλαβαίνουμε. 

Φέρνω περί φάρσας. Και, κατά τη συνήθεια του blog, σας φέρνω λίγα σχόλια σχετικά, έτσι για να το διασκεδάσουμε.




Ρε πάτε καλά με τον αλγόριθμο του facebook; Χέστηκε αν θα βλέπετε 25 η 250 φίλους. Μην πιστεύετε ότι μπούρδα βλέπετε.

Στο Facebookτους φταίει ο αλγόριθμος, το ότι είναι χαζοί, όχι

- Κάτι έπαθε ο αλγόριθμοςτουFacebook
- Παναγιά μου, το παιδί!

Αφήστε τον τρισκατάρατο αλγόριθμο του facebook666 και ελάτε στο άγιο tweeter με σήμα το περιστέρι του Αγ.Πνεύματος.Συνέλθετε αμαρτωλοί.Είναι ξεκάθαρο το σχέδιο του αμαρτωλού Μάρκου Ζούκενμπέργκου.Στο πυρ το εξώτερον τρισάθλιο μίασμα του σατανά. #αλγοριθμος

ΑλγόριθμοςτουFacebook: Κάθε φορά που κάνετε λάικ ή σχόλιο σε ανάρτηση μου, αυξάνετε λίγο την πιθανότητα να δείτε και επόμενη ανάρτηση μου. Κάθε φορά όμως που κάνετε το ίδιο σε ανάρτηση άλλου, μειώνετε την πιθανότητα να δείτε ανάρτηση δική μου. Λάιφ ιζ χαρντ.

Πρώτον. Τι είναι αυτός ο αλγόριθμος και γιατί πρέπει να τον παρακαμψω. 
Δεύτερον. Αν δεν τον παρακαμψω τι θα συμβεί.
Τρίτον. Αν τον παρακαμψω πώς ειμαι σιγουρος ότι δεν θα βγει άλλος να ακολουθεί.
Τέταρτον. Ο παΐσιος τι έχει πει για αυτό.
Αυτά και καλό μας μεσημερι

Η λέξη "αλγόριθμος" μου είναι άγνωστη, αλλά μάνι-μάνι μέτρησα κάπου πενήντα διαδικτυακούς φίλους στην αρχική μου σελίδα και σταμάτησα το μέτρημα.
Ποιοι είκοσι έξι και ποια ρύθμιση; Όταν κάνουμε λάικ ή σχολιάζουμε δημοσιεύσεις κάποιου, βλέπει και τις δικές μας. 
"Ανάδραση" λέγεται αυτό. Αυτή τη λέξη την ξέρω!





Το τελευταίο 24ωρο, αναπαράγεται από εκατοντάδες χρήστες του Facebook ο ισχυρισμός πως ο «νέος αλγόριθμος» του Facebook, περιορίζει την αλληλεπίδραση με τις επαφές σας. Είναι αλήθεια;

HOAX

Ένα παράδειγμα είναι το παρακάτω:
Είναι αλήθεια;
Ο ισχυρισμός για περιορισμό δημοσιεύσεων από τους φίλους στο Facebook, ξεκίνησε από το εξωτερικό το Δεκέμβριο του 2017, όταν γινόταν λόγος για ένα νέο αλγόριθμο που επιτρέπει να βλέπουμε νέα από λίγους φίλους.
Το περασμένο Ιανουάριο η φημολογία εντάθηκε, παρά το γεγονός πως Facebook ανακοίνωσε πως θα δείχνει στους χρήστες περισσότερες αναρτήσεις από τη λίστα των φίλων τους, παρά αναρτήσεις από επιχειρήσεις και ενημερωτικές σελίδες.
Το Facebook κατατάσσει τις ενημερώσεις που βλέπει ένας χρήστης με βάση τα ενδιαφέροντά του και το πόσο αλληλεπιδρά με άλλους χρήστες. Αν κάποιος έχει 5.000 φίλους και αλληλεπιδρά με μόλις 10 από αυτούς, ο αλγόριθμος θα του δείχνει στην αρχική σελίδα (News Feed) περισσότερες αναρτήσεις από αυτούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βλέπει αναρτήσεις και από άλλους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται όριο 25 φίλων.
Το Facebook δίνει επίσης τη δυνατότητα στο κάθε χρήση να τροποποιήσει τις αναρτήσεις που θα βλέπει στην αρχική σελίδα του, με βάση τις προτιμήσεις του, με οδηγίες που μπορείτε να δείτε εδώ.
Με βάση τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ο αλγόριθμος του Facebook όχι μόνο δε περιορίζει τις αναρτήσεις που βλέπουμε σε 25 άτομα, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει τροποποιηθεί για να δείχνει περισσότερες αναρτήσεις από φίλους.


Με καθυστέρηση... μηνών ήρθαν και στο ελληνικό Facebook τα fake news περί αλλαγής αλγορίθμου

Ο αλγόριθμος επιλογής των ανθρώπων που βλέπουμε στο Facebook δεν άλλαξε

Μία "είδηση" που κυκλοφορεί στο ελληνικό Facebook τις τελευταίες μέρες, έχει προκαλέσει αναστάτωση ανάμεσα στους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με αυτήν το facebook έχει αλλάξει τον αλγόριθμό του και πλέον στο News Feed εμφανίζονται τα νέα μόνο 26 φίλων σας.

Σύμφωνα με το Forbes, η υπόθεση ξεκίνησε μήνες πριν, όταν κάποιος χρήστης έκανε τη σχετική ανάρτηση, η οποία αναδημοσιεύτηκε αρκετές φορές και έγινε viral, προκαλώντας παράλληλα τεράστια κινητοποίηση ανάμεσα στους χρήστες της σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, πρόκειται για fake news. Ο αλγόριθμος επιλογής των ανθρώπων που βλέπουμε στο Facebook δεν άλλαξε.

Για οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στην πλατφόρμα του, το Facebook κάνει επίσημες ανακοινώσεις.

Αυτή ήταν η ανάρτηση που έγινε στο ελληνικό Facebook:

«Κι εγώ αποφάσισα να παρακάμψω την αλλαγή του αλγόριθμου του Facebook, σημειώνοντας ότι δεν βλέπω τόσους πολλούς φίλους.
Δείτε πώς να αποφύγετε να ακούτε τους ίδιους 25 φίλους του fb και κανέναν άλλο. Οι ενημερώσεις σας δείχνουν πρόσφατες μόνο δημοσιεύσεις από τους ίδιους λίγους ανθρώπους, περίπου 25, αρκετές φορές το ίδιο, επειδή το facebook έχει νέο αλγόριθμο. Το σύστημά τους επιλέγει άτομα που διαβάζουν τη δημοσίευσή σας. Ωστόσο, θα ήθελα να επιλέξω για τον εαυτό μου, γι ' αυτό σας ζητώ μια χάρη. Αν διαβάσετε αυτό το μήνυμα αφήστε μου ένα γρήγορο σχόλιο, ένα "γεια", ένα αυτοκόλλητο, ό,τι θέλετε, έτσι θα εμφανίζεται στις ενημερώσεις μου.

Διαφορετικά το facebook επιλέγει τι να μου δείξει, και δεν χρειάζομαι το facebook για να διαλέξω τους φίλους μου. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης αφορούν την επικοινωνία.

Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτό το κείμενο στον τοίχο σας ώστε να μπορείτε να απολαύσετε περισσότερη αλληλεπίδραση με όλες τις επαφές σας και να παρακάμψετε το σύστημα.

Σας ευχαριστώ για την πληροφορία όσων έχουν ήδη αντιγράψει και επικολλήσει τα παραπάνω.
Πατήστε το δάχτυλο σε όλη τη δημοσίευση και εμφανίζεται " αντιγραφή ". πατήστε " αντιγραφή ", μετά πηγαίνετε στη σελίδα σας, ξεκινήστε μια νέα δημοσίευση και βάλτε το δάχτυλό σας σε όλο το λευκό πεδίο. Φαίνεται "επικόλληση", κλικ και εδώ απλά αντιγραφή. Ευχαριστώ».

_________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.