Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Νύχτα ευχών, βροχή αστεριών: Περσείδες της Δανάης




60-70 την ώρα θα πέφτουν τα αστέρια απόψε βράδυ Κυριακής προς Δευτέρα που κορυφώνεται η θερινή βροχή των Περσείδων. Φέτος που έχουμε και τη Νέα Σελήνη του Σαββάτου, δηλαδή μαύρο ασέληνο ουρανό θα είναι η νύχτα ιδιαίτερα θεαματική.
Σας φέρνω, μετά το δικό μου, συνδέσμους +εικόνες  για να εντρυφήσετε πριν τη νυχτερινή απόλαυση.




Ήρθαν οι νύχτες των ευχών. Πέφτουν τα αστέρια, άλλα οριζόντια κι άλλα σε καμπύλες, δίνοντας την εντύπωση πως σημαδεύουν, σαν ουράνια τόξα,  επίγειους κι επιθαλάσσιους θησαυρούς.
Είναι η βροχή των αστεριών που είδε η Δανάη στην αγκαλιά του Δία, είναι τα δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου, τα "πεφταστέρια" που εκπληρώνουν τις ευχές. Είναι η Περσείδες, οι διάττοντες αστέρες του Αυγούστου τα άστρα των ευχών και των φρούδων ελπίδων που γέννησαν τον ορφανό βασανισμένο ημίθεο.
Η Δανάη μαράζωνε φυλακισμένη από τον πατέρα της σε σκοτεινό κελί επειδή οι χρησμοί είχαν προβλέψει ότι ο γιος της θα σκότωνε τον παππού του. Μα βρίσκει τρόπο ο έρωτας κι απ' τη βροχή των αστεριών γεννήθηκε ο Περσέας ο ημίθεος που πετάχτηκε στη θάλασσα με τη μάνα του από τον παππού, ανδρώθηκε στη Σέριφο, ταλαιπωρήθηκε από τον πατριό κι αντιμετώπισε Μέδουσα και Γοργόνες. 

Τα 'πεφταστέρια' δεν είναι αστέρια που πέφτουν αλλά μικροί κόκκοι αστρικής σκόνης που αναφλέγονται καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα αναπτύσσοντας τεράστιες ταχύτητες. Αλλιώς ονομάζονται μετέωρα ή διάττοντες αστέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μετέωρο από την βροχή των Περσείδων αναφέρεται ως 'ο Περσείδης' και όχι 'η Περσείδα' σαν τα γνωστά στόρια.
Στο βόρειο ημισφαίριο η ετήσια βροχή των Περσείδων είναι σίγουρα η δημοφιλέστερη, ειδικά τις χρονιές που η φάση της Σελήνης δεν φωτίζει τον ουρανό και το φαινόμενο είναι πιο έντονο. 
_______________________________________________



Αναλυτικά για κάθε νύχτα της εβδομάδας : https://astro.planitario.gr/weeksky/
Το φαινόμενο της έξαρσης των Περσείδων: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=23449
Εικόνες
Τρεις: Η Δανάη με τον ερωτιδέα τον οποίο αργότερα αντικατέστησε σκοτεινή θεραπαινίδα. 
O Τισιάνο ζωγράφισε το έργο αυτό πολλές φορές από 1544 ως 1560 κι αργότερα βγήκαν κι άλλα πολλά από το εργαστήριό του που οι ειδικοί τα ξεχωρίζουν από τη διαφάνεια του δέρματος κι άλλα πολλά που κι εμείς οι αδαείς τα νιώθουμε





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.