Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Για το μικρό Αχμέντ και την αισθητική της ομοφοβίας #حمّودي_المطيري




Ιρακινός έφηβος δολοφονήθηκε άγρια λόγω της εμφάνισής του. Πρόκειται για τον 14χρονο Ahmad Majed Mutairi― γνωστό στα κοινωνικά δίκτυα ως Hamoudi Mutairi*― που τον κατακρεούργησαν στη Βαγδάτη επειδή ήταν ή νόμισαν πως ήταν ομοφυλόφιλος.
Η δολοφονική επίθεση έγινε κοντά στο σπίτι του αγοριού στο Γιαρμούκ. Οι δράστες, που τράβηξαν σε βίντεο το έγκλημα, τον μαχαίρωσαν επανειλημμένα  στην κοιλιά φωνάζοντας ομοφοβικά συνθήματα. Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στα social media, δείχνει τον 14χρονο να αιμορραγεί πεσμένος στο έδαφος ενώ ακούγεται ο βασανιστής να τον ρωτάει "ποιο είναι το αγόρι σου".Το παιδί ρωτά από το προέρχεται το αίμα και τι βγαίνει από την κοιλιά του και του απαντούν  «από τα έντερά σου» ενώ μετά τους παρακαλά να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο και ακούμε να λέει «θέλω τη μαμά μου». 


Ο Αχμέντ είναι ο πέμπτος που δολοφονείται στο Ιράκ επειδή σε κάποιους δεν άρεσε το ντύσιμό του. Τέτοια περιστατικά δεν είναι σπάνια ούτε νέο φαινόμενο. Οι νταήδες δολοφόνοι πάντα κόμπαζαν γι αυτά στο καφενείο του χωριού, μόνο που έχουμε και εικόνα σήμερα που πλατεία του παγκόσμιου χωριού είναι τα κοινωνικά δίκτυα.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τους βασανισμούς ομοφυλόφιλων παιδιών στη Ρωσία. Κι εκεί είχαμε εικόνα στα κοινωνικά δίκτυα ενώ οι δράστες είχαν ομολογήσει πως δεν δρούσαν αυτόβουλα αλλά υπό την αιγίδα του κράτους σε μια ημιεπίσημη καμπάνια αντιομοφυλοφιλικής προπαγάνδας που έγινε κυνήγι μαγισσών.
Στη Ρωσία ως το 1993 τιμωρούσαν την ομοφυλοφιλία σαν έγκλημα και  την αντιμετώπιζαν σαν ψυχική ασθένεια μέχρι το 1999. Το 2013  ψήφισαν νομοσχέδιο που τιμωρεί κάθε «προπαγανδιστική» ενέργεια ενώπιον ανηλίκων που προωθεί την ομοφυλοφιλία και την παιδεραστία με χρηματικές ποινές και ποινές φυλάκισης. 
Ο νόμος αυτός, που μάταια επικρίθηκε σφοδρά στη Δύση, άνοιξε δρόμο για ομοφοβικά εγκλήματα.
Όσο για τον Πούτιν  ενώ σε συνάντηση με τα μέλη της προεδρικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου δήλωσε «αναγνωρίζουμε και δεν επιτιθέμεθα στα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων», πρόσθεσε και την παραδοσιακή δικαιολόγηση των εγκλημάτων: «Όμως η παραδοσιακή οικογένεια, η υγιής οικογένεια, αποτελεί τη στρατηγική μας επιλογή» 

Όμως αν τα ρωσικά εγκλήματα έφτασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Ιράκ δεν ελπίζουμε ούτε αυτό.
___________
Φέρνω φωτογραφίες του παιδιού, άρθρο για την καταδίκη της Ρωσίας.

 Ο Hamoudi Mutairi δεξιά






Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία για έναν νόμο του 2013 που τιμωρεί επιβάλλοντας πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για κάθε ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» μπροστά σε ανήλικους.
Ο νόμος αυτός που επιπλήττει «την προώθηση των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων στους ανήλικους» «ενίσχυσε τον στιγματισμό» των ομοφυλοφίλων και «ενθάρρυνε την ομοφοβία, που είναι ασύμβατη με τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας».
Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει τρεις ρώσοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε πρόστιμα βάσει του νόμου αυτού, κυρίως γιατί ξεδίπλωσαν μπροστά σε ένα λύκειο ένα πανό που έγραφε πως η ομοφυλοφιλία είναι «κανονική» και «όχι μια διαστροφή».
Οι ενάγοντες είχαν χάσει και τις τρεις προσφυγές τους στη Ρωσία κατά της καταδίκης τους, ακόμη και στο ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε πως η απαγόρευση αυτή δικαιολογείται από τον κίνδυνο «να δημιουργηθεί μια διαστρεβλωμένη εντύπωση κοινωνικής αντιστοιχίας ανάμεσα στις παραδοσιακές και τις μη παραδοσιακές συζυγικές σχέσεις» και να προσανατολιστούν τα παιδιά στον δρόμο των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων.
Το ΕΔΑΔ, αντίθετα, τους δικαίωσε: έκρινε πως ήταν θύματα μιας παραβίασης του δικαιώματός τους στην έκφραση, καθώς και μεροληψίας και διέταξε τις ρωσικές αρχές να τους καταβάλουν συνολικά 43.000 ευρώ ως ηθική αποζημίωση.
Η ρωσική κυβέρνηση «δεν κατέδειξε πώς η ελευθερία της έκφρασης στα θέματα ΛΟΑΤ έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν οι υπάρχουσες ‘παραδοσιακές οικογένειες’, τους προκαλεί βλάβη με άλλον τρόπο ή αμφισβητεί το μέλλον τους», εκτίμησαν οι ευρωπαίοι δικαστές.
Το ΕΔΑΔ «εξακολουθεί να αρνείται να εγκρίνει πολιτικές και αποφάσεις που μεταφέρουν τις προκαταλήψεις από μια ετεροφυλόφιλη πλειονότητα σε μια ομοφυλόφιλη μειονότητα», εξήγησε.
Το Δικαστήριο σημειώνει εξάλλου πως η Μόσχα «δεν ήταν σε θέση να παράσχει οποιαδήποτε εξήγηση όσον αφορά τον μηχανισμό με τον οποίο ένας ανήλικος παρακινείται να υιοθετήσει έναν ‘ομοφυλοφιλικό τρόπο ζωής’ και ακόμη λιγότερο επιστημονικές αποδείξεις που να καταδεικνύουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός προσώπου μπορεί να αλλάξει από μια εξωτερική επίδραση».
H Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του ΕΔΑΔ.
«Το (ρωσικό) υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζει τη διαφωνία του με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, όπου προστίθεται πως θα κατατεθεί έφεση εντός τριών μηνών.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε πει πως η απόφαση του ΕΔΑΔ θα μελετηθεί.
«Η απόφαση θα μελετηθεί ασφαλώς», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως μιλάμε για (απαγόρευση της προώθησης της ομοφυλοφιλίας σε) ανήλικους. Ακόμη και όταν κάνετε μια ερώτηση είναι πολύ σημαντικό να το ξεκαθαρίζετε αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
______________________

-->


*Την είδηση έχω από το Kurdistan24 και το  gulf news στα ελληνικά διάβασα το όνομα ως Χαμούντ αλ Μουταΐρι
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.