Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ψευδείς ειδήσεις: Τι και πώς (με εικόνες/video/συμβουλές) #fakenews





Video με ελληνικά γράμματα. Διασώστες, δείχνει και γράφει, κατέβηκαν και έσωσαν σκυλίτσα που είχε πέσει στο εικονιζόμενο βαθύ πηγάδι. «Σας ευχαριστούμε που βοηθάτε ζώα που έχουν ανάγκη» γράφει στο τέλος.
540 κοινοποιήσεις και τα σχόλια, 
[εκ των οποίων δείγμα:

― Νασαστε καλά!!!
 ―Μπραβο.Μακαρι να υπηρχε και κινητοποιηση στο κεντρο της Αθηνας και για τα ζωα που υποφερουν αλλα και για τους τοσους αστεγους..
―AX MRAVO NA EISASTE KALA SYXARITIRIA.]

σίγουροι ότι το περιστατικό συνέβη στη Ραφήνα, συγχαίρουν τον άνθρωπο που το ανέβασε παρότι: 

1. Τελειώνει το ταινιάκι με υπογραφή Newsner (της εταιρίας με τα πιο πολυπαιγμένα videos του fb, τα πιο 'viral', που εξαπλώνονται σαν ιοί δηλαδή, με τίτλους ακαταμάχητους (σας έχω δείγμα) όπως π.χ. Άνδρας ξύπνησε με ρίγες στην πλάτη, δείτε!/17χρονη αυτοκτόνησε-Δείτε τι βρήκε ο μπαμπάς της στο ημερολόγιό της/ Έρευνα επιβεβαιώνει: τι να μην αγγίξετε ποτέ σε ξενοδοχείο, κ.ο.κ).


2. Τόπος του συμβάντος είναι η Ινδία. Φαίνονται και οι Ινδοί διασώστες και το πηγάδι (που αν έχουμε τέτοιο πηγάδι στη Ραφήνα το λέμε στέρνα ή δεξαμενή, μπορεί και ρωμαϊκό υδραγωγείο) αλλά και  αναγράφεται πλάι μονίμως: Animal Aid Unlimited India.

3. Αν γκουγκλάρουμε το 'Animal Aid Unlimited', θα δούμε από τις προτάσεις (τα πιο συχνά ψαγμένα από εκείνα που συμπεραίνει η μηχανή αναζήτησης ότι θα ζητούσαμε εμείς) ότι το πιο κοντινό μας 'Animal Aid Unlimited' είναι στο Δελχί με επιλογές Ραζαστάν, Ινδία γενικώς ή και Facebook ώστε να μάθουμε όλα τα άλλα.


4. Και, εντυπωσιακότερο όλων, ο άνθρωπος που ανέβασε το ποστ ('νιώθοντας υπέροχα στην πόλη Ραφήνα')  έγραψε απλώς «Όπου υπάρχει ανθρωπιά....❤ » και, κάτω από το πρώτο σχόλιο συγχαρητηρίων ξεκαθάρισε:
«Το βίντεο δεν είναι δικό μου.... άπλα είμαι φιλόζωος.... και συγκινήθηκα με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους.... ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!».

Εντυπωσιακότερο το βρίσκω διότι παρατηρούμε πως η αλήθεια καθόλου δεν αναχαίτισε τον ενθουσιασμό όσων επιμένουν να αντιστέκονται σ' αυτό που είδαν τα μάτια τους κι άκουσαν τα αυτιά τους αλλά κοινοποιούν [502 έγιναν οι κοινοποιήσεις όσο γράφω] και  συγχαίρουν τους καλούς φιλόζωους Ραφηνιώτες της φαντασίας τους.


Και έτσι ακριβώς διαδίδονται αυτά που ο Trump ονόμασε Fake News, Ψεύτικα Νέα, κι ο χαρακτηρισμός έγινε viral κι όπως και το φαινόμενο εξαπλώθηκε σαν ιός. Πρώτος ο Χίτλερ ούρλιαζε για ψεύτικα κατασκευασμένα 'νέα' όποτε δεν του άρεσαν οι ειδήσεις και πρώτος εκείνος τα έβαλε με δημοσιογράφους, Τύπο, Καλλιτέχνες καταγγέλλοντας δημόσια συνωμοσίες διεφθαρμένων 'Άλλων" που σκόπιμα διέδιδαν ειδήσεις που θα αλλοίωναν την αθωότητα των αγνών ευσυγκίνητων ανθρώπων που κοιτάνε τη δουλειά τους και το σπίτι τους. Και αν είναι λόξες των Χίτλερ και των Τραμπ οι συνωμοσιολογίες είναι αλήθεια ότι σε καιρούς πολέμων οι ειδήσεις είναι όπλο και ο Τύπος επιστρατεύεται ανασκευάζοντας τα γεγονότα.

Όμως ποιος τα κινεί τα ψεύτικα νέα; Όχι ποιος φτιάχνει το αρχικό video αλλά ποιος το αναπαράγει, ποιοι τα πιστεύουν για αληθινά κόντρα κι αντίθετα από κάθε απόδειξη και λογική;

Θυμάστε τις προηγούμενες αμερικάνικες εκλογές; Πολλοί παρακολουθούσαμε, γελώντας όσο με την Επίπεδη Γη, τα περί σατανισμού της Χίλαρυ Κλίντον που παρουσιαζόταν από τους τραμπικούς σα μια σεξομανής μάγισσα που όταν δε σχεδιάζει πώς να καταστρέψει τις ΗΠΑ μοιράζοντας στους φτωχούς τον τίμιο ιδρώτα των πλούσιων, επιδίδεται σε τελετουργικά όργια και σκοτώνει παιδάκια αφού (όπως όλοι ξέρουμε) ανήκει στους Illuminati. και είναι Σαυράνθροπος συγγενής του Σόρος. Ποιοι τα πίστευαν αυτά; Ποιοι έκαναν πασίγνωστο το #pizzagate ;
Τι κι αν ο Πούτιν έστησε ένα ολόκληρο κτίριο με ειδικευμένους τουϊτεράδες και γιουτιούμπερς που έβγαζαν το ψωμί τους υφαίνοντας στο οκτάωρό τους όλο και πιο εξωφρενικές ιστορίες για δίκτυο παιδοφιλίας με αρχηγό τη Χίλαρυ Κλίντον; Τι κι αν την παρουσίαζαν να περνά τα Σαββατοκύριακά της σκοτώνοντας παιδάκια σε μυστήριες τελετουργίες και παραγγέλνοντας πίτσες; Ναι, παραγγέλνοντας πίτσες, τόσες πίτσες που δε μπορεί, είναι ύποπτο αφού κανείς μας (έλεγαν) δεν αναφέρει στα emails του τόσες πίτσες όσο ο (παιδόφιλος σίγουρα) σύμβουλός της. ΆΡΑ η λέξη είναι κώδικας κι η κωδική λέξη 'ΠΙΤΣΑ' τι μπορεί να σημαίνει όταν χρησιμοποιείται από παιδόφιλους; Εάν δηλαδή βρεθεί στο κινητό του παιδόφιλου μήνυμα στο οποίο γράφει στον αδελφό του: «έχω μισή ώρα κενό το απόγευμα. Τι λες να παραγγέλναμε μια βιαστική πίτσα στο γραφείο μου;» καταλαβαίνουμε ότι αυτοί οι (σίγουρα διεστραμμένοι) πολυεκατομμυριούχοι προφανώς δε μιλούν για πίτσα αλλά.. –είδατε που το πιάσατε;― ΠΙΤΣΑ γράφουν για να μην το πιάστε, αλλά τι εννοούν; Sex  με Αγοράκι! 
Μεθοδικά και σιγά- σιγά προχώρησαν στις απίθανες κατηγορίες του #pizzagate που κατέστρεψε καριέρες και, μείωσε τη δύναμη της Χίλαρυ Κλίντον. Και τώρα πλέον ερευνήθηκε και ξέρουμε σε ποιο εργαστήριο κατασκευάζονταν οι φήμες. Ποιοι τις αναπαρήγαγαν όμως;

Ποιοι κοινοποιούν και μας στέλνουν σε προσωπικά μηνύματα αρλούμπες απίθανες που γίνονται viral και σαν ιοί εξαπλώνονται και εξασθενούν την αντοχή και τη δύναμή μας; 
Σας έφερα το, τυχαίο, παράδειγμα που πέτυχα σήμερα, το ινδικό ταινιάκι που καλόπιστα το κοινοποιούν οι φίλοι του κυρίου που το ανέβασε, προσθέτοντας όμως το δικό τους αυθαίρετο συμπέρασμα ότι πρόκειται για περιστατικό που συνέβη στη Ραφήνα. Με κάθε τους κοινοποίηση το συμπέρασμά τους μετατρέπεται σε πληροφορία, σε είδηση. Κι αύριο μπορεί να το πετύχουμε σε ένα από τα γνωστά sites (που ανεβάζουν ό,τι κινείται πολύ ή έχει πιασάρικο τίτλο επειδή κυνηγούν τα κλικ για τη διαφήμιση) κι από εκεί κάποιοι θα το ξαναφέρουν στο Facebook και το φιλοζωικό άσχετο χαριτωμένο video θα έχει γίνει είδηση και σας λυπάμαι αν σε ένα χρόνο βρεθείτε να συζητάτε με κάποιους που όχι μόνο θα θυμούνται πως είδαν το περιστατικό στις ειδήσεις αλλά ο ξάδελφός τους ήταν παρών στο μεγάλο εκείνο πηγάδι το περίεργο και ― επειδή στα 8 χρόνια που έχω το blog το έχω πάθει και με αναρτήσεις που πρωτοέκανα εγώ― σας το εγγυώμαι ότι κανείς, μα κανείς δε θα σας πιστεύει όταν θα επιμένετε ότι το video έγραφε 'India' κι ακόμα κι αν φέρετε αυτή εδώ την ανάρτηση με το video και το βάλετε να παίζει, θα επιμένουν ότι δεν είναι αυτό γιατί το θυμούνται ζωντανότατα αφού μάλιστα δεν ήταν ο ξάδελφος, οι ίδιοι ήταν που βούτηξαν για το σκυλί.

Και ξέρω, κάποιοι θα μου πείτε 'τι πειράζει;'. Τι κι αν δεν είναι αλήθεια, εμείς τη Ραφήνα σκεφτήκαμε και τις φιλοζωικές κι αυτό είναι για καλό. 
Πειράζει όμως. Πειράζει και επειδή δε χρειάζεται να διαφημίζουμε ή να επαινούμε με κλεμμένα αλλά κυρίως πειράζει επειδή εμείς οι ίδιοι διαδίδουμε τα Fake News που συγχέουν την αλήθεια με το ψέμα και θολώνουν την κρίση μας· κι αν δε μάθουμε να τσεκάρουμε και να ερευνούμε αυτό που βλέπουμε τόσο δηλαδή, πιο απλά: εάν δεν κατανοήσουμε το μηχανισμό θα γίνουμε γρανάζι του. 


Φέρνω το video που σας περιγράφω
και εικόνες σχετικές και συνδέσμους
κι ένα μικρό πίνακα με βασικές συμβουλές.


Από έρευνα της διαΝΕΟσις «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», 




Ευχαριστώ το Νίκο Μάνεση. Χρησιμοποιώ όσα είδα στο δικό του προφίλ 
από κοινοποίηση κοινής μας φίλης.


________________________________________




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.