Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ρατσισμός: Μήνυση στον Τάκη Τσουκαλά #Αντετοκούνμπο #ΕΣΡ


Αθλητικός παρουσιαστής παρομοίασε μαύρο αθλητή με πίθηκο κι ακόμα δεν έχει χάσει τη δουλειά του, ακόμα το κανάλι του δεν έχει απολογηθεί, ούτε έχει οριστεί πρόστιμο.
Δεν ξέρω ποιοι είστε εσείς που αντέχετε να βλέπετε και να ακούτε τέτοιους παρουσιαστές, δεν ξέρω αν νομίζετε πως είναι αστείοι και γραφικοί (οπότε νομίζετε κατ΄αντιδιαστολήν εσείς ως κοινό που χαχανίζει δεν είστε) ή αν τους θεωρείτε σοβαρούς. Δικό σας θέμα και να τους χαίρεστε. Μα μακριά από μας, μακριά από παιδιά και ανθρώπους που μπορεί να προσβληθούν ή να επηρεαστούν. Διότι για το χάχανό σας δε θα ζήσουμε εμείς σε βόθρο.
Ο ρατσισμός δεν είναι αστειάκι.
Δε θα φέρω παραδείγματα τι συνέπειες έχουν πολύ μαλακότερες ρατσιστικές εκφράσεις για παρουσιαστές άλλων χωρών όπως π.χ. το παράδειγμα λευκής κι ανόητης που νόμισε χαριτωμενιά να μασκαρευτεί 'μαύρη' μπογιατίζοντας το πρόσωπό της κι έχασε για πάντα τη δουλειά της.  


Φέρνω το video (κι αν όπως εγώ δεν αντέχετε να το δείτε, ο λόγος γίνεται για από  3.10) και υπενθυμίζω για τους ξεχασιάρηδες εισαγγελείς ότι  για το «ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΜΠΟ ΠΙΘΗΚΟΣ ΕΙΝΑΙ» υπάρχει 
ο ΝΟΜΟΣ 4285/ΦΕΚ Α 191/10.09.2014 
για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας 
κι επίσης φέρνω, με μεγάλη χαρά, τη μήνυση που κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.








ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
10 Νοεμβρίου 2018
Κυρίες/Κύριοι
Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο το εμφανώς ρατσιστικό παραλήρημα του αθλητικού “δημοσιογράφου” Τάκη Τσουκαλά εις βάρος του Θανάση Αντετοκούνμπο:

Ελληνική τηλεόραση είναι, ο καθένας ό,τι θέλει λέει. Ο Τάκης Τσουκαλάς στη χθεσινοβραδινή εκπομπή σε ένα ξέσπασμα του αποκάλεσε μάλιστα πίθηκο τον Θανάση Αντετοκούνμπο.
Ο γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού και της Θύρας 7 ήταν έξαλλος κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής και τα είχε με τη διοίκηση του Ολυμπιακού για τον σχεδιασμό της ομάδας στους κοντούς τονίζοντας πως ήταν λάθος, ενώ τόνισε πως ο Βασίλης Σπανούλης δεν γίνεται να παίζει τόσα πολλά λεπτά και δεν μπορεί να τρέχει πάνω κάτω.
Ο Τάκης Τσουκαλάς στο φινάλε άφησε ως κερασάκι στην τούρτα τον χαρακτηρισμό για τον Θανάση Αντετοκούμπο χαρακτηρίζοντας τον παίκτη του Παναθηναϊκού ως πίθηκο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ενα μπ…λο είστε. Με έναν πίθηκο. Εκείνος ο Αντεμπακούκο πίθηκος είναι. Τι είναι αυτά που κάνει ο καραγκιόζης; Δεν ντρέπεται λιγάκι; Ξεφτιλίζει και τον αδερφό του».
Τον ίδιο χαρακτηρισμό πριν χρόνια είχε κάνει και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Δείτε το video…
Σας επισυνάπτουμε το άρθρο και σε pdf όπως και το video.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 

διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά
___________________

Cosmas Themelis Δάφνη, έχεις δίκιο, το σχόλιο είναι η επιτομή του ρατσισμού. Εντούτοις νομίζω ότι δεν εμπίπτει στην ρύθμιση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, το οποίο είναι έγκλημα "συγκεκριμένης διακινδύνευσης". Που σημαίνει ότι δεν αρκεί να είναι μια έκφραση ρατσιστική, αλλα να δημιουργεί αι συγκεκριμένους κινδύνους για έννομα αγαθά. Δεν νομίζω λοιπόν ότι έχει κάποια τύχη η μηνυση. Φυσικά θα μπορούσε να επέμβει αυτεπαγγέλτως το ΕΣΡ, αλλά σπανιώτατα το κάνει, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη και σαφης καταγγελία (κακώς δεν επεμβαίνει αυτεπαγγέλτως). Φυσικά μπορέι να υποβάλει μηνυση (έγκληση, ορθότερα) ο ίδιος ο παίκτης για συκοφαντική δυσφήμιση ή μάλλον για εξύβριση. Αναμφίβολα ο συγκεκριμένος παρουσιαστής είναι αισθητική ρπσοβολή, είναι ο ορισμός του τηλεοπτικού σκουπιδιού. Και πρέπει να αναρωτηθεί κάποιος πώς είναι δυνατόν αυτός να αποκαλεί άλλον πίθηκο.

________________________________________  https://youtu.be/cE5NQT4HAaE

_______________________________________________
ΠΡΟΣΘΕΤΩ

 26 Δεκεμβρίου 2018

Σύμφωνα λοιπόν με το ΕΣΡ: 
α) παραβίασε την νομική υποχρέωση περί ποιοτικής στάθμης προγράμματος, 
β) προσέβαλε την αξία και την προσωπικότητα του αναφερόμενου ατόμου
γ) επέτρεψε την προβολή μειωτικών σχολίων και την χρήση εκφραστικών μέσων που μπορούν να ευνοήσουν τις δυσμενείς διακρίσεις στη βάση της φυλής.
Του επέβαλλε πρόστιμο 15.000 ευρώ και, το κυριότερο, «προσωρινή αναστολή της μετάδοσης του προγράμματος του τηλεοπτικού σταθμού από 00.01 έως και 24.00 της 10ης Ιανουαρίου 2019».
Αυτό σημαίνει πως εκείνη την ημέρα το κανάλι δεν θα δείχνει πρόγραμμα αλλά μόνο μία κάρτα που θα αναφέρει τα εξής: «Στον τηλεοπτικό σταθμό AE CHANNEL έχει επιβληθεί η διοικητική κύρωση της προσωρινής αναστολής της μετάδοσης του τηλεοπτικού του προγράμματος με την 155/2018 Απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης».
Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης λοιπόν «ξεφτιλίζει» κατά κάποιον τρόπο το (νέο) Epsilon TV αναγκάζοντάς το για μία ολόκληρη ημέρα να μην παρουσιάζει το κανονικό πρόγραμμά του αλλά μόνο αυτή την κάρτα που θα αναφέρει την ποινή που του επιβλήθηκε. Τέλεια ποινή. Θα το μάθουν όλοι τώρα που θα συντονιστούν, έστω και κατά τύχη, από τη συχνότητα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.