Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Στη Ζάκυνθο θαύμα του Ολοκαυτώματος



Όταν οι Γερμανοί αντικατέστησαν τις Ιταλικές Δυνάμεις Κατοχής, το 1943, απαίτησαν  όπως έκαναν παντού από το Δήμαρχο και το Μητροπολίτη της Ζακύνθου να τους παραδώσουν κατάλογο με τα ονόματα όλων των Εβραίων. 
Την επόμενη ημέρα ο Γερμανός διοικητής έλαβε μια λίστα με μόνο δύο ονόματα: του Μητροπολίτη Χρυσόστομου και του Δημάρχου Καρρέρ. Όλες οι Εβραϊκές οικογένειες είχαν ειδοποιηθεί και κατέφυγαν στα χωριά του νησιού όπου τους έκρυψαν οι συντοπίτες τους. 70 από αυτούς παρέμειναν κρυμμένοι ενώ 275 μέλη της κοινότητας εντάχθηκαν στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης. 
Ούτε ένας από τους Εβραίους του νησιού δε χάθηκε στο Ολοκαύτωμα.Η Ζάκυνθος είναι η μοναδική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη που κατόρθωσε να διασώσει όλο τον εβραϊκό πληθυσμό της. 

-->
Σήμερα επέτειος του  Ολοκαυτώματος , για να θυμηθούμε την μεγαλη αυτή σιγμή της Ιστορίας συστήνω το ντοκιμαντέρ 'Το τραγούδι της Ζωής' του Τώνη Λυκουρέση https://youtu.be/RpPo1P2kAGM






Εβραϊκό Μουσείο Της Ελλάδος
Τα στοιχεία για τη Ζάκυνθο είναι σποραδικά, ξέρουμε όμως ότι το 1522 ζούσαν στο νησί 30 Εβραϊκές οικογένειες. Το 1702 η κοινότητα διέθετε δύο συναγωγές, τη Ζακυνθινή και την Κρητική, που ονομάστηκε έτσι από τους πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί από την Κρήτη, όταν αυτή καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1669. Μόνο η πρώτη από τις δύο σώζεται σήμερα, παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη στον καταστροφικό σεισμό του 1953.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.