Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Το κατηγορητήριο αποκαλύπτει μαρτύρια




Η δίκη για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου. Το κατηγορητήριο δημοσιεύει το Έθνος.
Η σεξιστική, ομοφοβική βια στον τόπο μας πρέπει να στιγματίζεται και να τιμωρείται ώστε να απαλλαγούμε από τη μάστιγα. Γι αυτό δημοσιεύω. 
Αλλά προειδοποιώ πριν συνεχίσετε.
Μόνο αν αντέχετε:


Ξυλοδαρµοί, χτυπήµατα και εξευτελισµοί η καθηµερινότητα του Βαγγέλη Γιακουµάκη στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων
Τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουµάκης από συµµαθητές του και τον οδήγησαν στον θάνατο, πριν από τέσσερα χρόνια, φέρνει στο φως το κατηγορητήριο που σχηµατίστηκε για την πολύκροτη υπόθεση.
Η δίκη προσδιορίστηκε να διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου, µε κατηγορούµενους 9 νεαρούς, ηλικίας από 21 έως 25 χρόνων σήµερα, οι οποίοι παραπέµφθηκαν να δικαστούν στο Μονοµελές Π ληµµελειοδικείο Ιωαννίνων, δι’ απευθείας κλήσεως, για το αδίκηµα της «επικίνδυνης σωµατικής βλάβης από κοινού και κατά µόνας, κατ’ εξακολούθηση».

Στο κατηγορητήριο που παρουσιάζει σήµερα το «Εθνος»καταγράφονται συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουµάκη που σηµειώθηκαν εντός και εκτός της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. Σε αλλεπάλληλα, αναίτια, αιφνιδιαστικά και επικίνδυνα χτυπήµατα, σε καψώνια και προσβολές, εντός και εκτός της Σχολής, φέρεται ότι υπέβαλε το θύµα µια παρέα συµµαθητών του, κάνοντάς του τον βίο αβίωτο.
Χαρακτηριστικά είναι κάποια από τα περιστατικά που περιγράφονται παρακάτω: Μετά τα µεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου 2015, σε διάδροµο της εστίας της Σχολής, ένας από τους κατηγορούµενους φέρεται ότι κυνήγησε τον Γιακουµάκη κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασµα το οποίο πέρασε στον λαιµό του σαν θηλιά και τραβώντας τον βίαια προς τα πίσω τον µετέφερε σε δωµάτιο και µαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουµένους του άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου.








Ανατριχιαστικές λεπτοµέρες περιγράγφονται στο κατηγορητήριο από τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλλαν τον συµφοιτητή τους οι κατηγορούµενοι
Σε άλλο σκηνικό, ο ίδιος κατηγορούµενος, µε τη συνδροµή άλλων τριών συγκατηγορουµένων του, αφού έπιασε µε τη βία τον 20χρονο, «βάζοντάς τον έτσι στο δωµάτιό του, τον έδεσε στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και τον χτύπησε επανειληµµένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν τα στιβάνια (µπότες), προξενώντας έτσι σ’ αυτόν µώλωπες και εκδορές».
Τον Νοέµβριο του 2014, δύο από τους κατηγορουµένους φέρονται ότι τύλιξαν πολλές φορές µε κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη Γιακουµάκη και τον χτύπησαν στην περιοχή των γεννητικών του οργάνων, ενώ τον µήνα Ιανουάριο του ίδιου έτους, τέσσερις συγκατηγορούµενοι φέρονται ότι έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον παράλληλα σε όλο το σώµα, προξενώντας έτσι σε αυτόν µώλωπες και παροδική ασφυξία. Εξι από τους κατηγορουµένους, ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, τον ωθούσαν βίαια και «τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα, τον τράχηλο και το πρόσωπό του».
Στο σκαµνί 9 νεαροί για το αδίκηµα της «επικίνδυνης σωµατικής βλάβης από κοινού και κατά µόνας, κατ’ εξακολούθηση»
Μέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2014, έξι κατηγορούµενοι φέρονται ότι κλείδωσαν µε τη βία και για πολλή ώρα τον Γιακουµάκη σε µια ντουλάπα που βρισκόταν σε δωµάτιο της εστίας της Σχολής και τον εξανάγκασαν να τραγουδά διάφορα τραγούδια κάθε φορά που του πετούσαν κέρµατα, µέχρι να τον απελευθερώσουν. Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, σε µη εξακριβωµένη ηµεροµηνία, ένας κατηγορούµενος φέρεται πως εκσφενδόνισε από µικρή απόσταση τρία µήλα στο πρόσωπο του θύµατος και ένα από αυτά τον πέτυχε στο κεφάλι προξενώντας του µώλωπες, ενώ τον Ιανουάριο του 2015 τρεις κατηγορούµενοι φέρονται ότι επανειληµµένα έσπρωχναν από το κάθισµά του και χτυπούσαν στο πρόσωπο τον Γιακουµάκη µέσα σε λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επιστροφής από τη Θεσσαλονίκη όπου είχε µεταβεί µε συµφοιτητές του στο πλαίσιο εκδροµής της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων.
Το χρονικό διάστηµα 2014-2015, σε διαφορετικά περιστατικά, ένας από τους κατηγορουµένους φέρεται ότι έριξε καυτό νερό από σκεύος στον λαιµό του 20χρονου κατά τη διάρκεια διαλείµµατος, ότι τον πάτησε µε πρόθεση µε το τακούνι από τις µπότες που φορούσε, στα δάχτυλα του ποδιού, και µια άλλη φορά ότι τον χτύπησε επανειληµµένα µε τις µπότες στην κνήµη του ποδιού. Ο συγκεκριµένος, µαζί µε άλλους τρεις συγκατηγορουµένους του, σύµφωνα µε τη δικογραφία, «κρέµασε µε τη βία (τον Βαγγέλη Γιακουµάκη) και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων».
Η εξαφάνιση
Ο άτυχος νέος, αδυνατώντας να αντέξει τα περιστατικά εκφοβισµού και βίας που δεχόταν, εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και σχεδόν έναν µήνα αργότερα (15 Μαρτίου) βρέθηκε νεκρός, σε απόµερο σηµείο, 800 µετρά µακριά από τη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι έπεσε θύµα κακοποίησης από µια παρέα συνοµηλίκων του εντός και εκτός της Σχολής. Ανάµεσα στους κατηγορουµένους που θα καθίσουν στο εδώλιο του δικαστηρίου βρίσκονται και πέντε άτοµα που ήταν ανήλικα όταν τελέστηκε το παραπάνω αδίκηµα.
Εκτός από το κοµµάτι του bullying µε τους 9 συµφοιτητές του Γιακουµάκη (οι 8 είναι κάτοικοι Κρήτης) οι οποίοι θα δικαστούν τον ερχόµενο Φεβρουάριο, για την υπόθεση έχουν σχηµατιστεί άλλες δύο δικογραφίες: Η µία αφορά την ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» που ασκήθηκε κατά του προσωπικού της Σχολής και του πρώην υπουργού και βουλευτή της Ν∆ Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Τελικά, τον Ιανουάριο του 2018, το Τριµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων καταδίκασε τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκοµικής Σχολής σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε τριετή αναστολή, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες την υπεύθυνη των εστιών της Σχολής και τον κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ήταν κατηγορούµενος για «ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος». Η άλλη δικογραφία αφορά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» σε βάρος άγνωστου δράστη που µέχρι στιγµής δεν έχει αποκαλυφθεί, παρά τις έρευνες του ανακριτή Ιωαννίνων Μιχάλη Σαµαρά.
_________




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.