Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

ΕΔΑΔ: καταδίκη Ελλάδας, για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες





Ασυνόδευτοι ανηλικοι, ορφανά, πρόσφυγες πολέμου σε ξένο τόπο. Κι άλλη μια καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.
Μια είδηση, μια καταδίκη. Αμέτρητα όμως τα άλλα παιδιά που δε δικαιώνονται αλλά χάνονται, ευάλωτα θύματα κακομεταχείρησης κι εκμετάλλευσης.

Φέρνω την είδηση και λίγα σχόλια/εικόνες και εκπληκτικές φωτογραφίες του Μωχάμεντ Χουσέιν από τη σειρά #everydayrefugees 



από reporter.gr
Για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, εννέα ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών αλλά και για άλλες παραβιάσεις της Σύμβασης, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, υποχρεώνοντας την να καταβάλλει και από 4.000 ευρώ στον καθένα από τους δικαιωθέντες, για ηθική βλάβη.
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Εκδικάζοντας την υπόθεση H.A. και άλλοι κατά Ελλάδας (αίτηση αριθ. 19951/16), που αφορούσε τις συνθήκες μεταχείρισης εννέα ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, από τις αστυνομικές αρχές, σε διάφορους σταθμούς και στις φυλακές των Διαβατών, το Δικαστήριο έκρινε την Ελλάδα ένοχη για:
*Παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω των συνθηκών κράτησης των αιτούντων στα αστυνομικά τμήματα.
*Παραβίαση του άρθρου 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) σε συνδυασμό με το άρθρο 3 ·

*Παραβίαση του Άρθρου 5 §§ 1 και 4 (δικαίωμα στην ελευθερία και ασφάλεια / δικαίωμα γρήγορης απόφασης επί του νομιμότητα μέτρου κράτησης).
Πιο συγκεκριμένα, στην καταδικαστική του απόφαση το ΕΔΑΔ διαπιστώνει ότι οι συνθήκες κράτησης,  που αντιμετώπισαν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες, συνιστούσαν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, με δυνητικά αρνητικές
συνέπειες για τη σωματική και ηθική τους υπόσταση.
Δεν τους δόθηκε πρόσβαση σε δικηγόρο ενώ, οι συνθήκες κράτησης τους σε συνοριακούς και αστυνομικούς σταθμούς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παράνομη στέρηση της ελευθερίας τους, σημειώνεται στην απόφαση.



«Δεν θα επιτρέψω σε κανένα προσφυγόπουλο να καθίσει στην καρέκλα που ακουμπάει το φουστάνι της κόρης μου» Αυτό το είπε Ελληναρας πατέρας στην Σάμο, και επιτέθηκε στον δάσκαλο που δεν πρόλαβε καν να αρχίσει να μιλά. Μόνο λύπη για τα παιδιά που μεγαλώνουν κοντά σε τέτοιους γονείς







Le Monde: Οι διακινητές μεταναστών είναι συνήθως δημόσιοι υπάλληλοιΟ Jean-Hervé Bradol, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εξηγεί
https://www.athensvoice.gr/world/474861_le-monde-oi-diakinites-metanaston-einai-synithos-dimosioi-ypalliloi








___________________________________________




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.