Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Στο Γραφείο του πατέρα μου αναπολώ― και παραδίδω



Στο γραφείο του πατέρα μου, τα τελευταία ξεχωρίσματα με τις αδελφές μου και αποφάσεις και μεταφορές, πριν παραδώσω το χώρο στους ενοικιαστές που, με ένα μυστηριώδη μυστικιστικό τρόπο εντελώς τυχαία βρέθηκε να είναι άνθρωποι του ίδιου «χώρου», του σινεμά και της κινηματογράφησης και της σκηνοθεσίας, δηλαδή.
Και το γραφείο της ‘Παπαδάκης & Χρονόπουλος’ (με σήμα ένα που ακόμα θα δείτε στο πρώτο δευτερόλεπτο παλιών διαφημιστικών, ντοκιμαντέρ και σήριαλ) σα να ρυθμίζει ερήμην μου την πορεία του και ακριβώς 4 χρόνια από το θάνατο του Διαγόρα, ανοίγει πάλι για να δημιουργήσει νέες Αστροφεγγιές και Μινόρε της Αυγής και Ακριβές μου Σοφίες με ίδιας πορείας μα άλλου αιώνα έργα και γιορτές, με νέους φίλους ταλαντούχους και
- όπως τα αναπολώ και σήμερα κουβαλώντας αναμνήσεις και βιβλία-
νέας εποχής Λουκιανό να παίζει στο πιάνο και να τραγουδά ως το πρωί στα γλέντια εκείνα για φίλους και συνεργάτες που στήνονταν εδώ ακριβώς που στέκομαι τώρα μέσα σε σκόνη χρόνων.

Μεθαύριο παραδίδω:
- Ο Βασιλεύς απεβίωσεν. Ζήτω ο Βασιλεύς! - επειδή η ζωή συνεχίζεται.

Για το γραφείο, μόνο, κι όχι για τη δουλειά του στο Θέατρο θυμίζω σήμερα που θυμήθηκα. 
Το Διαγόρα, τον Ηρακλή και, για να γίνει κατανοητό το λεπτομερές ξεκαθάρισμα τόσων ημερών, φέρνω κι ένα απόσπασμα από το ιστολόγιο του Ροβήρου Μανθούλη.

...σκηνοθέτησε για λογαριασμό της ΕΡΤ, 7 πολιτιστικά ντοκιμαντέρ για την παράδοση και την επίδραση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στα Ιεροσόλυμα και στον ευρύτερο αραβικό χώρο. Επίσης μια σειρά 15 ταινιών για την ιστορία του “ενδύματος” από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι το Βυζάντιο, πολλά θεατρικά έργα στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΡΤ (Θέατρο της Δευτέρας), τα “Ανοιχτά Θέματα”, ημίωρα εβδομαδιαία προγράμματα κοινωνικού και επιστημονικού περιεχομένου, επί μια τετραετία. “Σε πρώτο πρόσωπο”, εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, για λογαριασμό της ΕΤ2. “Προετοιμάζοντας το μέλλον”, ημίωρο εβδομαδιαίο πρόγραμμα επιστημονικού περιεχομένου επί μία τριετία. Είχε ακόμη σκηνοθετήσει το σήριαλ “Αστροφεγγιά”, “Ακριβή μου Σοφία” καθώς και την εκπομπή “Χρόνια Δημοκρατίας” με την Μαρία Ρεζάν. ... Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπως και στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Επίσης δίδασκε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης,  όπου είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια τηλεοπτικών προγραμμάτων και συνεργάστηκε σε νέες παραγωγές της ελληνικής τηλεόρασης με την εταιρεία “PLD Production”


την ιστορική υπαίθρια συναυλία του Λουκιανού Κηλαηδόνη που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 1983 στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής και είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η βραδιά μεταδόθηκε ζωντανά από το Β’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, 5 ώρες, από τις 9:00 μέχρι τις 2:00, με συντονιστή τον Γιάννη Πετρίδη.
Εκτός από τον οικοδεσπότη Λουκιανό Κηλαηδόνη συμμετείχαν, στο πιάνο η Νέλλη Σεμιτέκολο, η Αφροδίτη Μάνου μαζί με τους The Three & the Koukos Band, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μικέλης & η Big Band, ο Φώτης Αλέπωρος με χορωδία και μαντολινάτα και η Μαντώ.
Η κινηματογράφηση είχε πραγματοποιηθεί από τους Ηρακλή Παπαδάκη και Διαγόρα Χρονόπουλο.


Φυσικό να θυμάμαι πιο πολύ τον πατέρα μου αλλά στην καρδιά μου έχω πάντα και τον Ηρακλή που μου έδειξε πάντα τη στοργή και εκτίμηση που με βοήθησαν να βλαστήσω όπως ήθελα.
Ηρακλής Παπαδάκης

29 9 2001
Φτωχότερο το ντοκιμαντέρ
Ο κόσμος του κινηματογράφου αποχαιρέτησε χτες στο Α` Νεκροταφείο τον σκηνοθέτη - παραγωγό Ηρακλή Παπαδάκη, ο οποίος έφυγε στα 66 του χρόνια, αφήνοντας πλούσιο κινηματογραφικό έργο. Ο Ηρακλής Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Κολέγιο Αθηνών και μετά θέατρο και κινηματογράφο. Από τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα (1958) συναποτέλεσε την «Ομάδα των πέντε» (Ρ. Μανθούλης, Φ. Μεσθεναίος, Ν. Κούνδουρος, Γ. Μπακογιαννόπουλος, Η. Παπαδάκης), η οποία πρωτοπόρησε στην παραγωγή και διάδοση του - παραγκωνισμένου μέχρι πριν λίγα χρόνια - ντοκιμαντέρ.
Ο Η. Παπαδάκης το 1959 δημιούργησε τη δική του εταιρία παραγωγής «Αργώ», η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ντοκιμαντέρ. Το 1960, με τον Ροβύρο Μανθούλη γύρισαν το πρώτο ελληνικό αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ακρόπολη των Αθηνών». Από το 1967 έως το 1971 ήταν συνδιευθυντής της αγγλικής εταιρίας «Aegean Films».
Ο Η. Παπαδάκης, δεμένος από τη νιότη του με τις ιδέες της Αριστεράς και των Λαμπράκηδων, έγινε και έμεινε πιστός φίλος με πολλούς προοδευτικούς καλλιτέχνες και συμπαραστεκόταν στο έργο τους. Εκφραση τέτοιας αφιλοκερδούς συμπαράστασης ήταν και η συμμετοχή του ως ηθοποιού σε ένα μικρό, αλλά σημαντικό ρόλο στο σίριαλ του Φώτη Μεσθεναίου «Το Μινόρε της αυγής».



ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.