Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Ναρκωτικές ανταποκρίσεις από την Πορτογαλία― Ημέρα Πρώτη





Έρχομαι στο Πόρτο έχοντας φρέσκια τη διαμάχη για τους ΧΕΧ (Χώρους ελεγχόμενης Χρήσης) με αγώνα σε δυό σκέλη. Ένα, να απαντηθούν με επιχειρήματα συντηρητικές φωνές που χρόνια τώρα τους πολεμάνε· και δύο: να εξασφαλίσουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο και η εφαρμογή του θα προετοιμαστούν σωστά ώστε το όλο πρόγραμμα να λειτουργήσει, αντί να αυτοσαμποταριστεί και να αποτύχει. Διότι ως τώρα στην Ελλάδα του 2019, είναι σαν,  από συμφέρον ή άγνοια, να λυσσάνε μερικοί 'ειδικοί'  μη βγουν κάποιοι ταλαιπωρημένοι ασθενείς από τους κινδύνους του δρόμου.


Το Παγκόσμιο Συνέδριο Για τη Μείωση Της Βλάβης διοργανώνεται από την Harm Reduction International που φέτος μας προσκάλεσε στο Alfandega Porto , στο κέντρο της πανέμορφης αυτής πόλης.
 ΕΝΤΟΣ του συνεδριακού κτιρίου, μια και οι καλεσμένοι εκπροσωπούμε οργανώσεις χρηστών, μάς έχουν χώρο με όλα τα αναγκαία για σωστή χρήση: από μύτη, καπνιστό ή με σύριγγες, με βραστηράκια, καλαμάκια, αλουμινόχαρτα, ξινό και γάζες και μικροσκοπικά μαντιλάκια οινοπνεύματος  και φιλτράκια μέσα στο 'κουταλάκι'.  Παρέχονται τα πάντα εκτός της ντρόγκας που τη έχει πάνω του ο χρήστης-σύνεδρος και μας καλωσορίζει ιατρικό προσωπικό, που είναι φίλη μάλιστα, η πάντα χαμογελαστή Gill ειδικευμένη σε όσους κάνουν καταχρήσεις (αλκοόλ ή sex ή ντρόγκες)- [η οποία, άσχετο μα θα το πω: μιλά θαυμάσια ελληνικά αφού έχει ζήσει χρόνια  στην Ελλάδα].


Μπαίνοντας αριστερά μεγάλοι πάγκοι με τα αναγκαία, δεξιά μεγάλες πολυθρόνες για αναμονή αν άλλος είναι πίσω από τη μεγάλη κουρτίνα, και το ιατρικό προσωπικό [Gill Bradburry, Kath Davies, Barbara Machado, Tommy Elwyn] βοηθούν πρόθυμα και εξηγούν για σωστή χρήση.  Παίρνεις ό,τι σύνεργο χρειάζεσαι, περνάς το παραπέτασμα και, στο πιο όμορφο μισό του δωματίου που τα παράθυρά του ανοίγουν διάπλατα στο ποτάμι, έχει άλλο πάγκο με αναγκαία σύνεργα, καρέκλα για να κάνεις τη δουλειά σου και ασφαλή κουτιά για να πετάξεις σύριγγες και αίματα.
Αν δει η Gill πως βγάζεις να πάρεις σκόνη, ευγενικά νοιάζεται να κλείσει το παράθυρο μην και φυσήξει αεράκι και σου τη σκορπίσει. Εάν δε θέλεις βοήθεια αποσύρεται.
Μα έχει το νου της για να σε ανανήψει αν σου τύχει το μοιραίο.
Βγαίνοντας [με ακούτε εσείς εδώ που ετοιμάζετε νόμο για ΧΕΧ και σκαρφιστήκατε ότι θα μπαίνει να βαρέσει ο άστεγος δείχνοντας ταυτότητα;] για τη δική τους τη στατιστική σημειώνουν μόνο ό,τι αρχικά τους δώσεις και την ηλικία σου. Κι αν τύχει να πιάσεις κουβέντα και δουν ότι 'βαράς', καθώς μιλάτε σου γεμίζει ένα σακουλάκι με δυό αμπούλες ναλοξόνες και χρωματιστά γκανάκια (μην τα μπερδεύετε,  ο καθένας το δικό του, όπως τις οδοντόπαστες). Αν κάνουν στο σπίτι σου ενέσεις, εξηγεί, άνοιξε εδώ την αμπούλα να την έχεις πρόχειρη και όποτε τη χρειαστείς κάνε το α- β-γ.


Έχω πάρα πολλά να πω για όσα μαθαίνουμε στο συνέδριο.
Σήμερα ήμουν σε μια παρουσίαση του RESBAK οργάνωσης καλλιτεχνών που αντιστέκονται στον Πόλεμο κατά Των Ναρκωτικών που κήρυξε ο Ντουτέρτε- και όχι εκείνοι δεν παίρνουν. Ο Ντουτέρτε θυμίζω με το που βγήκε επικήρυξε τους χρήστες κι έδωσε ελεύθερο να τους σκοτώνεις όπου κι αν τους δεις. 7000 αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από γείτονες και περαστικούς, μόνο το 2017, κι ο Ντουτέρτε ανακοίνωσε πως νιώθει απογοητευμένος απ το νούμερο, περίμενε 15.000. Έχω δημοσιεύσει φωτογραφίες- σπαρακτικές όπως το νεκρό ζευγαράκι, τόσο νέο κι άπειρο που η κοπέλα πέθανε πλάι στην κούκλα της. Με εικαστικά, τοιχογραφίες, χορό, αντιστέκονται στο δικτάτορα οι καλλιτέχνες και το κίνημά τους μεγαλώνει. Ενώθηκαν μαζί τους συγγενείς θυμάτων και θα τους δείτε σε έργα ή διαδηλώσεις με μάσκες (από φόβο) στις οποίες ζωγραφίζουν δάκρυα: κρυβόμαστε, δε θα μας δείτε, αλλά πονάμε.


Την πρώτη μέρα, στο κατάμεστο auditorium, μας καλωσόρισε ο Δήμαρχος του Πόρτο, Rui Moreira, με ομιλία (όχι διαβαστή, εννοείται) στην οποία μας ευχήθηκε να περάσουμε καλά. «Προσπαθούμε να κάνουμε την πόλη ευχάριστη για όλους. Πάνω απ' όλα είναι ο Πολιτισμός που βοηθά να συναντηθούν οι επισκέπτες με τους ντόπιους, οι μεγάλοι με τους νέους.», είπε. 
Από τους παιδικούς του φίλους, τους συμμαθητές του, έχει πεθάνει ίσως το 25% από ηρωίνη. Πριν 20 χρόνια το αλλάξαμε αυτό και δεν είναι πλέον ευθύνη Νόμου/Αστυνομίας αλλά της κοινωνίας. Σήμερα οι συμμαθητές του γιου μου δεν ξέρουν ότι πολλά νέα ναρκωτικά είναι πιο επικίνδυνα από την ηρωίνη. Νέοι είναι, θα πειραματιστούν. Ανησυχώ, είναι κι αυτό μια από τις δυσκολίες της ζωής, τους κινδύνους με τους οποίους μαθαίνουμε να ζούμε.
Είπε πολλά ενδιαφέροντα, έκανε κι ένα δώρο, μια ανακοίνωση για κάτι που ζητούσαν χρόνια, μα νομίζω καταλάβατε.

Θα γράψω κι άλλα, για την περίπτωση της Πορτογαλίας,  τον Πρωθυπουργό που πριν 20 χρόνια αποποινικοποίησε τη χρήση και σήμερα είναι Πρόεδρος της Ομάδας του κοινοβουλίου που αγωνίζεται υπέρ της Νομιμοποίησης, για το CASO Portugal (οργάνωση σαν το δικό μας Δίκτυο)- και το φίλο και συνεργάτη μου Rui Miguel Coimbra Morais που, φίλος των δυό πολιτικών και παλιός συμμαθητής του ενός, βραβεύτηκε με τους συνεργάτες του Sérgio Rodrigues και Rui Salvador  για τη συμβολή τους.

Για αρχή σας δίνω τα δυο άκρα. Και, εσάς υποψήφιοι δήμαρχοι, εσάς ψηφοφόροι, σας ρωτώ ανοιχτά: 
Σε ποια πλευρά νομίζετε ότι ανήκετε;
Από τη μια ο δικτάτορας από την άλλη ο Πολιτισμός κι εσείς, διαλέγετε.

 _______________________________________


Το 'Ιατρικό Δωμάτιο' (Medical Room)

Barbara, Kath, Tommy 
και πίσω ο μακρύς πάγκος με τα σύνεργα


Η βράβευση

 Οι Ομιλητές

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος







InPUD, χάραξη βασικής κατεύθυνσης σε προσυνεδριακή συνάντηση στρατηγείου εκπροσώπων Οργανώσεων Χρηστών (με live  streeming κλειστό για ευνόητους λόγους: σκόπιμα βλέπετε μόνο εμάς τους εκ βορά και δυσμάς)

Erin  και Ruth, ναρκοφεμινίστριες








LIVE the Opening Session of the 2019 International Harm Reduction Conference in Porto! #HR19

Chaired by: Naomi Burke-Shyne, Executive Director, Harm Reduction International, and José Queiroz, Executive Director, APDES

Welcome remarks: José Queiroz, Executive Director, APDES

Keynote address: Michelle Bachelet, United Nations High Commissioner for Human Rights

Speakers: 
Dr. Raquel Duarte, Secretary of State for Health, 

Portugal Professor Alexandre Quintanilha, 
President, Parliamentary Committee on Education and Science; Chair, Commission for the National Strategy to Combat Drugs (1998) Dr. Ricardo Baptista Leite, MP, Portugal; 

President, UNITE – Global Parliamentarians Network Rui Coimbra Morais, Consumidores Associados Sobrevivem Organizados (CASO)

Awards Presentations: Carol and Travis Jenkins Award International Rolleston Award National Rolleston Award

Closing Keynote Speech: Jorge Fernando Branco de Sampaio, Former President of Portugal(1996-2016), member of the Global Commission on Drug Policy


RESBAK Φιλιππίνες

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Rui Moreira anuncia novo e inédito apoio municipal na Conferência Internacional de Redução de Riscos


Φιλιππίνες πάλι αλλά μην προσπεράσετε― για μας είναι https://daphnechronopoulou.blogspot.com/2016/12/blog-post_8.html#axzz5mS0R0Rsu



Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης σώζουν ζωές και γειτονιές

Κατερίνα Μάτσα ― Απάντηση για τους ΧΕΧ και αναδρομή (με σχόλια) http://daphnechronopoulou.blogspot.com/2019/04/blog-post_20.html#ixzz5mWOvSObQ


 

2 σχόλια:

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.