Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Άσπρη ζάχαρη και μαύρα χέρια: ο Μαγιακόφσκι στην Κούβα (video)




To Μαγιακόφσκι, τον ποιητή που έγινε φωνή της Ρώσικης Επανάστασης και πλήρωσε την απογοήτευσή του με την αυτοκτονία του στα σκαλιά της αγαπημένης του τον γνωρίζουμε συνήθως από την ποίησή του, τα σχέδια και τις ταινίες του που από τις οποίες λίγες έχουν διασωθεί, και επίσης κάποιοι από εμάς από τη Λίλια Μπρικ την παντρεμένη αγαπημένη, αδελφή της Έλσας Τριολέ που αργότερα παντρεύτηκε τον Αραγκόν και παρέμειναν κομμουνιστές στη Γαλλία.

Το 1922 ο Μαγιακόφσκι με επίσημη άδεια ταξίδεψε στην Αμερική όπου είδε και θαύμασε την σύγχρονη εκβιομηχάνιση, ενώ όμως παρατήρησε και την κοινωνική αδικία. Με χιουμοριστικά σκίτσα και ποιήματα μετέφερε στη Ρωσία όσα είχε δει.
Εμπνευσμένος από την Κούβα όπου οι Αμερικανοί εκείνη την εποχή είχαν τον έλεγχο της βιομηχανίας παραγωγής ζάχαρης και καπνού,  σχεδίασε την ταινία του «Άσπρο-Μαύρο» στην οποία διηγείται τη ζωή του μικρού Γουίλι, μαύρου λουστράκου, που κάνει το τρομερό λάθος να ρωτήσει το βασιλιά της άσπρης ζάχαρης κ Ψηλομύτη:  «Γιατί η άσπρη ζάχαρη φτιάχνεται από μαύρα χέρια;» 

Δυστυχώς λίγα διασώθηκαν και από αυτή την ταινία του  κι επειδή η ακουστική επένδυση έχει χαθεί εντελώς οι υπεύθυνοι της αποκατάστασης του χρησιμοποίησαν απόσπασμα από το 'Sometimes I Feel Like A Motherless Child'  που ηχογράφησε ο Paul Robeson στο θέατρο Τσαικόφσκι της Μόσχας το 1949.

Το ταινιάκι εμπεριέχεται στη συλλογή Soviet Animated Propaganda που περιέχει πολλά εξαιρετικά δείγματα γραφής της περιόδου που διεσώθησαν και αποκαταστάθηκαν επιμελώς. ενώ η παρούσα εγγραφή είναι από παλιότερη τηλεοπτική προβολή στην Ελληνική τηλεόραση.

Φέρνω το ταινιάκι και σκίτσα από αυτό + συνδέσμους για όσα ανέφερα +φωτογραφία ων Όσιπ και Λίλια Μπρικ με το Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι.





Το βιβλίο "Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι : Πως Ανακάλυψα Την Αμερική" που περιγράφει το οδοιπορικό αυτό κυκλοφόρησε το 1988 σε ελληνική μετάφραση απο τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή". 

Λίλια Μπρικ: η θυελλώδης μούσα της ρωσικής avant-garde 
Το Μαύρο Φως της Έλσας Τριολέ: https://www.oanagnostis.gr/to-mavro-fos-tis-elsa-triole/







______________________________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.