Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Έφηβοι ψηφοφόροι ― κι αλίμονο σ' εμάς (με πολλά σχόλια + εικόνες)




―Τι θα ψηφίσεις; ρώτησε φίλη μου το 17χρονο βλαστάρι της.
―Τον πιο δυνατό, απάντησε ο νέος έχοντας μάλλον την εντύπωση πως η Πολιτική είναι προπό ή αρένα παλαιστών.
Θλιβερό;
Η φίλη μου,―ως φίλη μου που είναι―το 'βαλε κάτω το παιδί και του εξήγησε. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτή η μια ψήφος αλλά γιατί και πώς νομίζουμε ότι είναι δυνατή η Δημοκρατία δίχως γνώση για τη λειτουργία της. 
Γιατί αυτά δε διδάσκονται στο σχολείο; Γιατί οι νέοι δεν ξέρουν την αξία της Αντιπολίτευσης, τη δύναμη των μειοψηφιών που δίχως αυτές δεν έχουμε Δημοκρατία αλλά Δικτατορία;

Κάποιοι απ' αυτούς θα μάθουν. Σε κάθε περιβάλλον κάποιοι νοιάζονται και ψάχνουν και μαθαίνουν. Μα σα βαρίδια οι αμαθείς τραβάνε το μέσο όρο κάτω σε βάθη σκοτεινά κι εμείς οι άλλοι αυτό τον αδιάφορο μέσο όρο προσπαθούμε να ανεβάζουμε με τα υποχρεωτικά μαθήματα και τη δοθείσα υποχρεωτική γνώση αφού αυτός είναι που κρίνει και χαράζει το μέλλον μας.
Τα τελευταία χρόνια προ εκλογών έχουμε έξαρση ρατσιστικών αστείων κατά των μεγαλύτερων. 'Κλειδώστε τη γιαγιά στο σπίτι για να μη βγει η Χρυσή Αυγή', γράφουν, ξεχνώντας πως στα πογκρόμ και τις παρελάσεις φασιστών σπανίως συμμετέχουν μεγαλύτεροι ή γυναίκες. Οι χουντικοί που απέμειναν αραιώνουν λόγω θανάτων πλέον ενώ αμιγώς φιλοχιτλερικοί ιδεολόγοι στην Ελλάδα ήταν λίγοι και με μαυραγορίτες και δωσίλογους ξεπλύθηκαν και πέρασαν μεταπολεμικά στην άλλη όχθη.
'Κλείστε τη γιαγιά στο σπίτι για να βγει η Χρυσή Αυγή, λοιπόν. Διότι οι γιαγιάδες έχοντας ζήσει δικτάτορες και πολέμους και αναβαπτίσεις ξεπλυντικές γνωρίζουν ότι  στην Πολιτική πατερούληδες δεν υπάρχουν και όσοι στα καφενεία οδύρονται ότι 'μας λείπει ένας ηγέτης' ιδέα δεν έχουν ούτε από ανθρώπινη φύση ούτε από δημοκρατία.

Και κάτι ακόμα, κλείνοντας. Φέρνω σχόλια και εικόνες (κατά τη συνήθεια του blog) για να σας διασκεδάσω και να ξέρουμε πού ζούμε αλλά γνωρίζω πως πολλοί θα δυσαρεστηθούν με τα λεγόμενά μου.  Είναι κανόνας πλέον να κολακεύουμε τους νέους κι οι πολιτικοί ανεξαιρέτως παίρνουν όλοι το ρόλο του νεάζοντος προοδευτικού θείου τ που πιάνει θέση πλάι στη νεολαία και συμφωνεί με όλα τα αμαθή που ακούει. Σε μια εποχή που εκθειάζει τη νεότητα και έχει ταυτίσει την τρίτη ηλικία με ασθένεια (που μπορείς αν θες και δεν είσαι τεμπέλης να αποφύγεις με ενέσεις, με γυμναστική, με μπόλικα τεκνά και με sudoku) είναι αυτοκτονία να παραδεχθείς δημόσια ότι οι νέοι είναι άπειροι κι ότι μπορεί και να κάνουν λάθη στις επιλογές τους.
Είναι αλήθεια όμως. Κι οι επιλογές στις εκλογές θα επηρεάσουν όλους μας. Γι αυτό δε λέω 'κλειδώστε τα παιδιά σας' ή μη δίνετε ψήφο αλλά, παρακαλώ, να τους μορφώνετε.


Η είδηση: Αριθμοί
Στους 536.920 ανέρχονται οι πολίτες οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Μάλιστα, οι 106.760 εξ αυτών είναι ηλικίας 17 ετών. Αυτό αναφέρει δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), με χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.





Jan 12, 2015 - Κάλεσμα στους νέους ψηφοφόρους «να κλειδώσουν τους παππούδες στα σπίτια» την ημέρα των εκλογών, απηύθυνε ο Πάνος Καμμένος






Όχι μόνο συμπεραίνουμε αυθαιρέτως τι ψηφίζουν αλλά παίρνουμε και το δικαίωμα να υπαγορεύσουμε τι 'δικαιούνται'

Ο νεάζων ώριμος θείος που λέγαμε; Γκρίζο μαλλί, γκρίζο γένι, νομίζει ότι πλησιάζει τη νεολαία κι ότι η επικοινωνία από το FB είναι «καμπάνια από το μέλλον». 




Ψήφος στα νιάτα


Προσθέτω μια σκέψη δική μου: Θα τσαντιστώ τρομερά αν κληθούν οι παππούδες μου από τα κορφοβούνια τής Κρήτης να αποφασίσουν για ευρώ ή δραχμή.»»» http://old-boy.blogspot.gr/2015/04/blog-post_23.html


Μια κυραπαυτουλα απο το κοινο θεωρει ανωριμο τον 17αρι για ψηφο.Στα 77 τερατα εμπειριας ομως ε; #tatianalive


από γυναίκα σε site 'για γυναίκες'.
Δε διαφωνώ με το επιχείρημα. Αλλά όση γνώση έχουν τα 17χρονα σχολιαρόπαιδα τόσο έχει κι η γιαγιά τους. Ageism  και σεξισμός είναι ότι επιλέγεται η 'γιαγιά'.



Οι γιαγιάδες... αναλύουν την συμφωνία για το χρέος
Το Bloomberg πρόσφατα είχε σχολιάσει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την διενέργεια δημοψηφίσματος, λέγοντας πως ο Τσίπρας ζητά από τη... γιαγιά να διαπιστώσει εάν η συμφωνία για το χρέος είναι δίκαιη.
«Οικονομολόγοι με διδακτορικά και hedge fund traders μπορούν με δυσκολία να παρακολουθούν τις εξελίξεις της εξελισσόμενης κρίσης χρέους της Ελλάδας. Τώρα, δοκιμάστε να βάλετε τη γιαγιά να ψηφίσει για αυτήν. Αυτό κάνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας σε έκτακτο δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου...η απόφαση του Τσίπρα σημαίνει ότι όλοι, από ψαράδες σε οδηγούς ταξί και εργάτες σε εργοστάσια θα πρέπει να σχηματίσουν άποψη για το πακέτο, με το οικονομικό μέλλον της χώρας τους να “παίζεται”», έγραφε.



Τολμάτε να έχετε και 'θέσεις κλειδιά'
Το ξυνές από το 'ξύνω' άραγε;


Καθηγήτρια Παεπιστημίου και Υπουργός αλλά το μεγάλο ζήτμα είναι με τι 'μοιάζει'





   Προκατάληψη

Σεβασμός κι ανατροφή

Ξυπνάω το παππού, βγήκαν τα τανκς στους δρόμους του λεω, συλλαβαν το Τσίπρα και το Χαικαλη του λέω...Πάει ο παππούς...για χαρτί υγείας!

-Γυναίκα κάτι θέλει την μάνα σου ο υδραυλικός που φτιάχνει την βρύση
-Τι να την θέλει;
-Πού να ξέρω; Μια πατσαβούρα ζήτησε



Μάθε να κρατάς τη θέση σου. Μετά από μια ηλικία οφείλεις να εισαι ασέξουαλ απολιτίκ





Απαξίωση- διότι γιατί άλλο μπορεί να αγκάλαζες τη γιαγιά σου;

Αυταπάτη ως μηχανισμός επιβίωσης: γέρος λυπάται 'γεροντάκια'


«Ε όχι και σέξισμ με τη ζαρωμένη θείτσα» (δηλαδή  μεγαλώνοντας η γυναίκα δε μετρά για γυναίκα)


 Δάφνη Χρονοπούλου
Έχω βαρεθεί να τα βάζουν με τους ηλικιωμένους. Θυμάμαι στις εκλογές πόσοι έλεγαν  αστειάκια να κρύψουν το εκλογικό βιαβλιάριο της γιαγιάς για να μη βγει η ΧΑ- κι ωστόσο τη ΧΑ νέοι την ψήφισαν, νέοι νεότατοι είναι στα ΜΑΤ και τη ΔΙΑΣ.
Φίλε Αριστείδη ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΚΟΣ 
(για να παραφράσω τη γνωστή ποιήτρια)
κι ο στόκος δεν έχει ηλικία.

Με πονά πολύ αυτός ο ρατσισμός προς τους μεγάλους (οι γυναίκες τον υφίστανται διπλά. Σου θυμίζω τις γνωστές 'γριές' του Λαζόπουλου που αποτελούν και θέμα των αστειων του και το κοινό του).

Σε παρακαλώ ξανασκέψου το...

Η χειρότερη χώρα (73η) του ανεπτυγμένου κόσμου για τους ηλικιωμένους η Ελλάδα. 
Χειρότερη από το Μπαγκλαντές και χειρότερη από πέρσι. 2014

___Φοβαμαι οτι δε θα με καταλάβετε αλλά πέραν των οικονομικών και της Κρίσης λίγο τα χάχανα με τα ageist αστεία  του τηλεαριστοφάνη για τις 'γριές', λίγο η άθλια συνήθεια να αποκαλούν 'γιαγιά' και 'παππού' τους ηλικιωμένους. το μέλλον μου φαίνεται ζοφερό.

Τα γκάλοπ
Με κάθε επιφύλαξη. Ενδιαφέροντα για να παρατηρούμε τις καμπάνιες με βάση αυτά κι όχι για να τα πάρουμε στα σοβαρά.




Τι θα ψηφίσουν οι 17άρηδες; in.gr 20 Απριλίου 2019
....ενδιαφέρον μιας και χάρη στον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016 αποκτούν δικαίωμα ψήφου οι 17άρηδες. Οταν διεξαγόταν η σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση για «προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος». Το σκεπτικό τους ήταν πως οι 17χρονοι ανήκουν σε μια προνομιακή για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογική δεξαμενή, αυτή των νεαρών ηλικιών. Δεν ήταν αβάσιμο σκεπτικό, αφού «το 2015» λέει γνωστός αναλυτής «οι νέοι είχαν ψηφίσει σχεδόν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ». Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ας πούμε,  μιλούσε τότε από κοινοβουλευτικού βήματος για συριζαϊκό σχέδιο με στόχο «να καλοπιάσει περίπου 130.000 νέους ψηφοφόρους».



Περί όρων


kanreki (όπως αποκαλείται στην ιαπωνική παράδοση η αναγέννηση που σηματοδοτούν τα 60ά γενέθλια) 
Ageism : προτείνουν «γηροφοβία» και «ηλικιοπληξία» ως ακριβέστερες αποδόσεις του αγγλικού όρου «ageism»




παππούδια - γιαγιάδες - παππούδες
 Στε πολλά σχόλια οι ηλικιωμένοι αναφέρονται ως 'παππούδια', 'γιαγιάδες΄ ή 'παππούδες'. Το εμετικό αυτό ιδίωμα της υπαίθρου συστυχώς δεν έχει εκλείψει· ακόμα έτσι αποκαλούν μη συγγενείς τους οι νεώτεροι. Έχω γράψει σχετικά και θα ξαναγράψω μα ας το προσπεράσουμε σήμερα]. 


__________
Προσθέτω στην καταμέτρηση μετά τις δημοτικές/ευρωεκλογές:
Όπως τα έλεγα:

https://www.reader.gr/news/politiki/294137/eyroekloges-2019-133-ton-neon-17-24-eton-psifise-hrysi-aygi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.