Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Σκουλικιασμένη Φασολάδα των €1,6 δισ. #Σαμος
Στη Σάμο, στον καταυλισμό προσφύγων σέρβιραν φασολάδα με σκουλίκια. Δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά έχω φωτογραφία.
Τα ζήσαμε. Τα σάπια, τα σκόπιμα χοιρινά σε μουσουλμάνους ('είδες που δεν πεινάνε; δεν έφαγαν' μου είχε πει Χρυσαυγιτίζων που όταν οι άνθρωποι πνίγονταν εκείνος μέτραγε iphones και πεντακοσάευρα για να νανουρίσει τη μισοκοιμισμένη του συνείδηση).

Αν μαντρώνουμε ανθρώπους δίχως δικαίωμα μετακίνησης, σπουδών, εργασίας, δηλαδή όποιας εξέλιξης στη ζωή τους για να σταθούν στα πόδια τους, αν δεν τους στηρίζουμε με μαθήματα γλώσσας και προσαρμογής στο νέο τόπο, έχουμε τριπλή υποχρέωση να τους συντηρούμε. 
Γνωστά αυτά.
Αλλά δε μου αρέσουν τα κηρύγματα. Αν δεν έχετε ενσυναίσθηση, αν δεν καταφέρνετε εσείς- εμείς- που δεν έχουμε οικογένεια δίχως ξενιτεμένο ή ξεριζωμένο, δεν είμαι εγώ που θα σας μάθω την ανθρωπιά. Άλλο θα πω:

Πείτε μας, πού είναι τα δισεκατομμύρια που παίρνουμε γι αυτούς τους ανθρώπους;

Κάθε φορά που ανοίγει το θέμα κάποιοι θα βρεθούν να πουν αρλούμπες για τη χώρα μας που δεν τους χωρά (κι ας ρημάζει η 'Επαρχία', κι ας βλέπουμε άδεια χωριά κι έρημα χωράφια σε κάθε ταξίδι μας έξω από τις λίγες μεγάλες πόλεις), κι ας είναι άνεργοι οι δάσκαλοι που θα δίδασκαν τη γλώσσα μας και τέχνες,
καταλήγοντας περί της διαιωνισμένης 'Κρίσης' και της φτώχειας μας, θα σας θυμίσω ότι εκείνα τα δισεκατομμύρια σ΄εμάς θα είχαν γυρίσει αν είχαν επενδυθεί σωστά και είχαν γίνει έργο.

Πού πήγαν άραγε;
Τι τα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση; Γιατί δεν τα ζητά η παρούσα η οποία, όχι μόνο φαίνεται να μην τα ψάχνει αλλά μοιάζει να τα περιφρονεί, καλλιεργώντας πολιτική εναντίον των δυστυχισμένων (και των εκατομμυρίων που τους κλέψαμε);

Φέρνω τη σκουλικιασμένη φασολάδα (για του λόγου το αληθές), συνοδευμένη από το 'Ετσι δεν αφήνω κανέναν να μπορεί να πει «δεν ήξερα!» του Γιάννη Μπεχράκη, δωράκι στο νέο Πρωθυπουργό, που τίμησε την έκθεση του σπουδαίου ρεπόρτερ που φωτογράφισε τα τέρατα.
Φέρνω όμως και
άρθρο σχετικά με το  €1,6 δισ. που καταχραστήκαμε και αναλυτική λίστα των φορέων και ΜΚΟ που επωφελήθηκαν. Αλήθεια ποιοι από αυτούς σέρβιραν τα σκουλίκια;

Και μια σημείωση: 
Στη δημοσίευση έσπευσαν να σχολιάσουν τα γνωστά: 'φέικ νιουζζ΄, «αύριο έχουμε και χοιρινό», «αν δε σ αρέσει να πας στη χώρα σου», «δεν είναι σκουλίκια είναι φύτρες» κ.λ. Το έψαξα. Και σας το φέρνω τσεκαρισμένο με σύνδεσμο κι από sofokleousin.gr [ακολουθούν και κάποια διαμαντάκια των αναίσθητων, έτσι για να μην ξεχνάμε πού ζούμε].

 η Τουρκία έχει λάβει 3 δισ. ευρώ για 3.000.000 πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα έχει λάβει 1,6 δισ. στην ίδια περίοδο για μόλις 65.000 και αναρωτιέται εάν θα ζητηθεί κάποιος λογαριασμός για τη χρήση τους……

in.gr 15/4/2019
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να αλλάξουν διατυπώσεις στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίες δεν συνέφεραν την κυβέρνηση
Ψήφισμα – καταπέλτη κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση κονδυλίων ύψους 1,6 δις ευρώ για τους πρόσφυγες, εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Με αφορμή την έκθεση της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Πέτρα Ντε Σούτερ που εκφράζει τις σοβαρές τις ανησυχίες σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στα κέντρα των ελληνικών νησιών καθώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Ολομέλεια ζητά να διερευνηθεί η περίπτωση κακοδιαχείρισης από την παρούσα κυβέρνηση.
Το αίτημα απευθύνεται στο αρμόδιο όργανο, την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), το οποίο οφείλει να καλέσει την κυβέρνηση να εξηγήσει που πήγαν τόσα πολλά χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια, την ίδια στιγμή που η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι τραγική. 
Το επίσης ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εξωραϊσει την κατάσταση, να λειάνει τις αναφορές για την εικόνα ντροπής που παρουσιάζουν hot spots όπως αυτό στη Μόρια.
Οι κ. Χριστοδουλοπούλου, Καββαδία, Σκουφά, Κυρίτσης και Ψυχογιός προσπάθησαν να αμβλύνουν κάποιες διατυπώσεις της έκθεσης οι οποίες εξέθεταν την κυβέρνηση.
Η κ. Πέτρα Ντε Σούτερ έκανε λόγο για σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης καθώς στα κέντρα της Μόρια (Λέσβος) και του Βαθύ (Σάμος), μεγάλος αριθμός ατόμων στεγάζεται σε  ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής με ελλιπή διανομή τροφίμων και χωρίς καμία ασφάλεια.

Αθλιες συνθήκες

Η κ. Σούτερ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα τις συνθήκες στέγασης, την κατάσταση στέγασης, υγιεινής και ασφάλειας στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου και να εντοπίσουν και να καταχωρήσουν όλους τους μετανάστες που φτάνουν με πλοίο στα ελληνικά νησιά, προκειμένου να τους αποτρέψουν από το να παραμείνουν χωρίς χαρτιά και επομένως πιο ευάλωτοι.
Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι γυναίκες πρέπει να προστατεύονται από τη βία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων ενώ θα πρέπει να παρέχεται καλύτερη κηδεμονία για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στους οποίους θα πρέπει να επιτραπεί η επανένωση ή η διατήρηση επαφών με μέλη της οικογένειας, υπογραμμίζει το εγκριθέν κείμενο.
Η Ολομέλεια κάλεσε επίσης τις τουρκικές και τις ελληνικές αρχές να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να διασφαλίσουν ότι οι διακινητές και οι λαθρέμποροι ανθρώπων δεν μπορούν να ενεργούν ατιμώρητοι όταν μετακινούν τους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Κι ενώ το ψήφισμα έλεγε όλα αυτά οι «ευαίσθητοι», «αριστεροί» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να αλλάξουν κάποιες «κακές» για την κυβέρνηση διατυπώσεις. Για παράδειγμα αντί για «καταστροφική επί σειρά ετών κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής, θέλησαν να αλλάξουν τη λέξη «καταστροφική» με το «πολύ δύσκολη».
Κι ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μιλούσαν γενικώς για «συνθήκες διαβίωσης που παραμένουν ανεπαρκείς σε πολλές περιπτώσεις.
Το ψήφισμα της Ολομέλειας είναι κόλαφος για την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι προστατεύει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, αλλά που τους έχει αφήσει να πεθαίνουν στα άθλια κέντρα φιλοξενίας.
Κατά καιρούς έχουν καταγγελθεί απόπειρες αυτοκτονίας, επεισόδια, σοβαροί τραυματισμοί, ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες απροστάτευτες, σεξουαλική κακοποίηση και trafficking.
Κι όμως, η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην ωμή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και την ίδια στιγμή που οι συνθήκες είναι τριτοκοσμικές, κατηγορείται και για κακοδιαχείριση τεράστιων κονδυλίων.

Το «σηκώνει» η ΝΔ το θέμα

Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόσο για το ψήφισμα όσο και για την παρέμβαση της αρμόδιας εισηγήτριας για τη Μετανάστευση, Petra De Sutter, σημείωσε: «Οι διαρκείς διεθνείς επικρίσεις προς τη χώρα μας για τη διαχείριση του Προσφυγικού συνεχίζονται. Το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την κατάσταση στην Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα έλεγχο για το πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η αρμόδια εισηγήτρια Petra De Sutter στην παρέμβασή της μίλησε για σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών των ελληνικών νησιών, αλλά και την ικανότητα της κυβέρνησης στο να διαχειριστεί την κατάσταση.
Προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν, επιτέλους, στο αυτονόητο: στον διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο. Και κάλεσε, ευθέως, την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων που λαμβάνει και που προορίζονται για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Και το χειρότερο: Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέδωσε και ψήφισμα ζητώντας από την Ομάδα Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) να διερευνήσει, στο εξής, τον τρόπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρημάτων από την ελληνική κυβέρνηση!
Γεγονός που αποτελεί τον καθρέφτη της ανικανότητας του κυρίου Τσίπρα και των υπουργών του. Αποτελεί, όμως, και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας μας, με την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησαν -με περίσσιο θράσος και με επικεφαλής την κ. Αννέτα Καββαδία- την αποτροπή του οικονομικού ελέγχου, καταθέτοντας μάλιστα και σχετική τροπολογία! Για ακόμη μία φορά η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται».

Αναξιοποίητα κονδύλια

Την ίδια στιγμή, πάντως, που ζητείται έρευνα για το που πήγαν κοινοτικά κονδύλια, ο αρμόδιος επίτροπος για το προσφυγικό, Δ. Αβραμόπουλος, δίνει μια νέα διάσταση. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά ότι «μόλις 169,5 από τα 613,5 εκατομμύρια ή για να το θέσω πιο απλά το 28% από τα χρήματα που δικαιούται η χώρα για την περίοδο 2014-2020 για το μεταναστευτικό έχουν αξιοποιηθεί». Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Ταμείο εσωτερικής ασφάλειας και το Ταμείο για το άσυλο, τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση.
Παρά τα μεγάλα λόγια, η κυβέρνηση αδυνατεί να βελτιώσει τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής τόσο στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και την ηπειρωτική Ελλάδα και οι οποίες δυσφημούν τη χώρα μας και καταδικάζονται από το σύνολο των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Όπως μάλιστα αναφέρεται , «η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές, σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο, σχετικά με αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική κατάσταση και με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισής της, ενώ παράλληλα παρέχει συνεχή επιχειρησιακή βοήθεια από κοινού με τους αρμόδιους οργανισμούς της ΕΕ, καθώς και τα απαραίτητα ενωσιακά κονδύλια» από τα οποία όμως σχεδόν μισό δις ευρώ, ή το 72% παραμένει αναξιοποίητο. Όπως σημειώνει ο Επίτροπος στην απάντηση του, «η συνολική ευθύνη για την εκτέλεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων βαρύνει τις ελληνικές αρχές». Προσθέτει μάλιστα πως «η Επιτροπή καλεί τακτικά τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να βελτιωθεί η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.Στα 1,69 δισ. ευρώ η συνολική βοήθεια της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής
Αναλυτικά στοιχεία για το που κατευθύνθηκε το ποσό 1,6 δισ. ευρώ σε υπουργεία, Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής της με βάση τους κανόνες διαφάνειας. 
Τα περισσότερα χρήματα έχει διαχειριστεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το υπουργείο Άμυνας, ενώ ακολουθούν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Τα στοιχεία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και τον σάλο που προκλήθηκε από καταγγελίες της αντιπολίτευσης, αλλά και πρώην διευθυντικού στελέχους του υπουργείου Μεταναστευτική πολιτικής για κακοδιαχείριηση των κονδυλίων. 
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και από την ευρωπαϊκή αρχή για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF), αλλά και από την ελληνική δικαιοσύνη μέσω προκαταρκτικής εξέτασης. 
Eιδικότερα, στα 1,69 δισ. ευρώ ανήλθε η συνολική βοήθεια της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά οι κατηγορίες

Από τα 1,69 δισ. ευρώ, οι ελληνικές Αρχές έχουν να λαμβάνουν 794 εκατ. ευρώ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 506,67 εκατ. ευρώ, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) 119,7 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) 26 εκατ. ευρώ, οι διάφορες διεθνείς ΜΚΟ - εταίροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 201 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί αλλά παραμένουν αδιάθετα 44,6 εκατ. ευρώ προς Διεθνείς Οργανισμούς ή ΜΚΟ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 1,69 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα χορηγούνται ως εξής:
Πρώτον, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020, η Ελλάδα δικαιούται 561 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 322,8 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και 238,2 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ). Από τα 561 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί ως τον Oκτώβριο του 2018 τα 164 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον, μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ, η Επιτροπή έχει εγκρίνει, από το 2015 ως σήμερα, επείγουσα βοήθεια, ύψους 481 εκατομμυρίων ευρώ. Εξ' αυτών, τα 233 εκατ. ευρώ χορηγούνται απευθείας προς τις ελληνικές Αρχές, τα 150 εκατ. ευρώ στον UNHCR, τα 72 εκατ. ευρώ στον ΙΟΜ και 26 εκατ. ευρώ στην EASO.
Τρίτον, το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ που διαχειρίζεται ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, έχει εγκρίνει για την Ελλάδα από το Μάρτιο του 2016, 650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 605,3 εκατ. είναι ήδη συμβάσεις. Οι δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης είναι μόνο διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από αυτό το Ταμείο. Οι εταίροι της ΕΕ, διά μέσου των οποίων χορηγείται η ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και τα ποσά που λαμβάνουν είναι τα κάτωθι:
UNHCR (356,67 εκατ. ευρώ)
IOM (47,7 εκατ. ευρώ)
Danish Refugee Council (44,5 εκατ. ευρώ)
International Rescue Committee (28,74 εκατ. ευρώ)
ΙFRC (17,6 εκατ. ευρώ)
Norwegian Refugee Council (17,3 εκατ. ευρώ)
Arbeiter-Samariter-Bund (15,26 εκατ. ευρώ)
UNICEF (14,8 εκατ. ευρώ)
Medecins du Monde (14,3 εκατ. ευρώ)
OXFAM (13,5 εκατ. ευρώ)
Save the Children (9,65 εκατ. ευρώ)
Mercy Corps (6,57 εκατ. ευρώ)
Terre des Hommes (5,83 εκατ. ευρώ),
CARE Germany (3,73 εκατ. ευρώ),
Spanish Red Cross (2 εκατ. ευρώ)
Μetadrasi (1 εκατ. ευρώ)
Smile of the Child (0,8 εκατ. ευρώ)
Όσον αφορά τα επείγοντα κονδύλια προς τις ελληνικές Αρχές που χορηγούνται μέσω του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ, συνολικού ύψους 233 εκατ. ευρώ, έχουν εγκριθεί και εκταμιεύονται σταδιακά ως εξής:
Υπουργείο 'Αμυνας 127,73 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Υγείας 27,45 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Εσωτερικών 26,95 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 12,76 εκατ. ευρώ
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 10,42 εκατ. ευρω.
Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, το Μάρτιο του 2016, είχαν χορηγηθεί τα εξής ποσά:
Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής 8,35 εκατ. ευρώ
Ελληνική Αστυνομία 5,58 εκατ. ευρώ
Γενική Γραμματεία Συντονισμού 6 εκατ. ευρώ
Ελληνικό Λιμενικό Σώμα 6,67 εκατ. ευρώ
Υπηρεσία Ασύλου 1,18 εκατ. ευρώ

Οι καταγγελίες του στρατηγού και η έρευνα της OLAF και της εισαγγελίας

Προ ημερών σημειώθηκε αποπομπή του διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, Ανδρέα Ηλιόπουλου, μετά τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησε μέσω συνέντευξής του.
Ο αντιστράτηγος ε.α. ο οποίος διευθύνει τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο  πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.
Παρακινεί δε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα.
Ωστόσο, ηχεί συναγερμό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στις άθλιες συνθήκες των Κέντρων Υποδοχής με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει ότι απαιτείται άμεση αναδιάρθρωση σε όλο το σύστημα διαχείρισης του προσφυγικού γιατί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ευνοεί τη διαφθορά και επιδεινώνει δραματικά τις υπηρεσίες για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων υπέρ των οποίων η Ε.Ε διαθέτει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. «Έχει χαθεί ο έλεγχος, επικρατεί ένα χάος», τονίζει μεταξύ άλλων και προειδοποιεί ότι τα νησιά θα καταντήσουν σε λίγο καιρό όπως η Ειδομένη. 
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

ΝΔ: Να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση

«Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδομών και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου εγείρουν μείζονα ερωτήματα γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Η Πειραιώς σημειώνει: «Ο πλέον αρμόδιος που έχει οριστεί από την ίδια την κυβέρνηση, καταγγέλλει αδιαφανείς διαδικασίες, κατασπατάληση κοινοτικών πόρων, ζητά την επέμβαση της Δικαιοσύνης και διαπιστώνει ότι "έχει χαθεί ο έλεγχος"».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις: Πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκή και διεθνή βοήθεια για την διαχείριση του προσφυγικού; Ποιες ΜΚΟ έλαβαν χρήματα, τι ποσά και τι απέγιναν αυτά; Τι έχει συμβεί με τα 52 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο υπουργείο Άμυνας και για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της OLAF; Πώς σχολιάζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδομών και Ταυτοποίησης, αντιστράτηγου ε.α. κ. Ανδρέα Ηλιόπουλου;
«Καλούμε τη Δικαιοσύνη να κινήσει τη σχετική διαδικασία ώστε να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια στη δυσώδη αυτή υπόθεση που εκθέτει τη χώρα και προσβάλλει τους Έλληνες», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

ΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου