Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Επιζώντες ενός άδικου πολέμου #HepCCommunitySummit #BridgingGaps


Στο μέλλον οι άνθρωποι δε θα το πιστεύουν ότι χρειάστηκε για έναν αιώνα να πολεμήσουμε για το Δικαίωμα στη Χρήση (Right To Use).
Ο πόλεμος ακόμα κρατά κι εμείς είμαστε οι επιζώντες. Μετράμε τους νεκρούς μας, μετράμε τα σημάδια της Ναρκοαπαγόρευσης και της καταστολής στο σώμα και τη ζωή μας, μετράμε και τα γιατί εμείς ζήσαμε κι άλλοι έχουν  χαθεί σε φυλακές και τάφους.
 Δισεκατομμύρια αλλάζουν χέρια, καριέρες και παλάτια χτίζονται, επειδή κάποτε μια μεγάλη δύναμη αποφάσισε να ποινικοποιήσει το δικαίωμα του ανθρώπου να κάνει το σώμα του ό,τι γουστάρει. 

Το κίνημά μας έχει ιστορία.
Ο πρώτος Χώρος Ασφαλούς Χρήσης άνοιξε στη Βέρνη πριν το '90.
Η Ελβετία παρέχει ηρωίνη εδώ και δεκαετίες.
Οι Ολλανδοί κι οι Γάλλοι ξεκίνησαν να οργανώνονται κατά της απαγόρευσης ήδη από τη δεκαετία του 90.
Μετά την Πορτογαλλία και την Ισπανία, Νορβηγία και Καναδάς προχωρούν στην αποποινικοποίηση με θεαματικά αποτελέσματα (εξάλειψη ασθενειών και θανάτων και μείωση του εγκλήματος). Ενώ πλέον η μέθοδος 'προγραμμάτων΄και ιδρυματοποίησης εγκαταλείπεται κι αντικαθίσταται με συνταγογράφηση υποκαταστάτων σε όσους θέλουν επιλέγουν να κόψουν ή να κάνουν παράλληλη χρήση.


Στη Μασσαλία συναντηθήκαμε για την Ηπατίτιδα C που μαστίζει την κοινότητά μας επειδή από εγκληματική άγνοια οι φαρμακοποιοί συχνά δεν πουλάνε σύριγγες σε χρήστες κι επειδή- όπως συζητήσαμε σήμερα- είναι τέτοια η συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού και τέτοια τα μαρτύρια όσων από εμάς έχουμε κάψει τις φλέβες μας  που πολλοί ούτε να εξεταστούν δε δέχονται, πόσω μάλλον να δεχθούν θεραπεία που μας παρουσιάζεται συχνά σα χάρη.


Το κίνημά μας έχει ιστορία.
Απολαύστε τον Theo van Dam, έναν από τους πρωτοπόρους μας κι αμετανόητους (σαν τη γράφουσα).



https://youtu.be/2XODZP8zzGM
In Marseille for the Hep-C Community Summit. Harm reduction and drug user activists engaging with latest science and best practice on Hep C. 
Thanks to Correlation EuroHRN for creating this important connecting event.





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.