Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Αυτό είναι ο Γάμος (άμα δέσει το γλυκό) ― με αμυγδαλιές





40 άγριες μέρες. Ξεκίνησαν με επαγγελματικό ταξίδι στη Βηρυτό κι ακολούθησε η Αθήνα με νοσοκομείο. Πέθαινε (πέθανε) το στήριγμά μου από τα παιδικά μου χρόνια ως σήμερα- ως πριν μια βδομάδα, δηλαδή μα ακόμα δεν το έχω συνηθίσει πως το υπόλοιπο της ζωής μου θα το ζήσω δίχως την προστατευτική φτερούγα της αγάπης της.
Ήταν εκεί το βράδυ που γεννήθηκα, παρούσα στα δύσκολα, διακριτικά απούσα στα εύκολα. Ήταν μάθημα ήθους ζωντανό, δίδαγμα καλοσύνης. 
Η αρρώστια της, η εμπειρία του Ευαγγελισμού με όλα τα βάσανα της ετοιμασίας αναχώρησης από τη ζωή, με τσάκισε.

Μιλώ ειλικρινά εδώ.
Δε θα σας κρύψω ότι όταν μετά το Θάνατό της και την κηδεία έπεσα σε εκείνο το μεγάλο ύπνο, το μούδιασμα, την εξερεύνηση του δυσαναπλήρωτου κενού, ο πόνος εμπεριείχε και τον ατομικιστικό τρόμο για το δικό μας μέλλον, τα όσα πικρά μας περιμένουν και μεθόδους αποφυγής.

Σήμερα όμως δε θα πω γι' αυτά, άλλο είναι το θέμα. Ο κ Kastell  με περίμενε στη Μύκονο ενόσω εγώ, μουδιασμένη στην άβολη ερημιά του νέου μου κενού, δεν ξεκολλούσα από την Αθήνα.
Καθημερινά ο ίδιος διάλογος:
―Πότε θα 'ρθεις;
―Δεν ξέρω.
Δεν ήξερα. Δεν ξεκολλούσα. Κι όχι ότι έκανα τίποτε. Κοιμόμουν. Απλώς κοιμόμουν. Και διάβαζα Μπαλζάκ και ημερολόγια του σεφέρη από την Αλβανία· ταξίδευα μακριά στο αλλού και στο άλλοτε. Ζητούσα, πάλι, να απουσιάσω από τη ζωή μου.
Χιλιοειπωμένα αν με διαβάζετε από καιρό, κι αν τα επαναλαμβάνω σήμερα είναι γιατί αυτό ακριβώς που θα σας διηγηθώ είναι ο Γάμος: είναι απόλαυση και διασκεδαστικό να ζεις με κάποιον που σε ξέρει τόσο καλά που δίχως λόγια, δίχως παρακάλια ή απαιτήσεις ξέρει ακριβώς τι θα σε ξεκουνήσει για να γυρίσεις κοντά του.

Είχαμε μιλήσει μεσημέρι που ξύπνησα και απάντησα το γνωστό «Δεν ξέρω». Δε σχολίασε. Αλλά το ίδιο δειλινό, πριν πέσει το φως, μου έστειλε από το κινητό του δίχως λόγια τρεις φωτογραφίες του κήπου μου. Τις ανθισμένες μου αμυγδαλιές. Μια μεγάλη, δυό μικρές που με είχαν προβληματίσει όταν Ιανουάριο έβγαλαν μόνο δυό-τρία μικροσκοπικά ανθάκια που τα πήρε ο άνεμος κι ύστερα παρέμειναν ξερές και στείρες. Ως τώρα, τέλος Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου.
Εν τη απουσία μου το θαύμα συντελέσθηκε κι εγώ δεν ήταν δυνατό να μη βιαστώ να έρθω πίσω να το ζήσω.
Τις πρόλαβα. Δεν κόψαμε ούτε κλαδάκι, και τις καμαρώνω. Ο αέρας περνά απαλά τα πέταλα πάνω από την ταράτσα και τα σκορπά στην άλλη αυλή, μπροστά στα παράθυρά μου, λευκορόδινο χαλί με άρωμα μελιού.

Στο γραφείο μου ένα κόκκινο τριαντάφυλλο με περίμενε στο βάζο. Διότι ήξερε ο Κύριος Kastell πως δε θα έκοβα κλαδιά από τις αμυγδαλιές. Ήξερε κι ότι μόλις έβλεπα τα άνθη θα γυρνούσα.
Κι αυτό είναι ο Γάμος 
(άμα δέσει το γλυκό δηλαδή).
_________________________________________________
 Εικόνες του Κήπου
Πάνω η μικρή αμυγδαλιά με τη μεγάλη αλόη.
Κάτω: η μεγάλη αμυγδαλιά ολάνθιστη αλλά, δυστυχώς, φυτεμένη άγαρμπα από Αθηναίους προκατόχους μου και τώρα που μεγάλωσε βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο σπίτι.

6 σχόλια:

  1. Στα δύσκολα και στις οριστικές αναχωρήσεις -απουσίες
    πάντα και πάντα η ΑΓΑΠΗ θα ανοίγει το παράθυρο και θ' αποφασίζει να δείξει εικόνες που δεν αφήνει η ΜΕΣΑ ΛΥΠΗ
    Και τότε φευγαλέες ομορφιές αλλά με παντοτινή εντός μας διάρκεια καταρράκτες χρωμάτων, αρώματα μεθυστικά ύμνοι της ζωής υπενθύμιση του μεγαλείου της προσωρινότητας...
    Ένας αέρας και τα άνθη γιορτάζουν στροβιλίζοντας στο αίθριο
    ένας αέρας και γυμνά τα κλαδιά
    Όμως το δέντρο όρθιο στο ίδιο μέρος σαν υπόσχεση!
    Νυν και αιέν τα ανθεστήρια.

    εγκάρδια ο (και) εν Δραγούμη αδελφός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο με νιώθεις αδελφέ μου και Γιατρέ μου .
      Δίχως τούτη την υπόσχεση, υπενθύμιση, δε θα αντεχόταν κι η Μέσα Λύπη βούρκος θα μας κατάπινε.

      Εγκάρδια κι από εμέ
      και περαστικά και τα δικά σου
      Που δεν ξεχνώ...

      Διαγραφή
  2. Εύχομαι ο χρόνος να απαλύνει την απώλεια. Σε ευχαριστούμε που είσαι τόσο ανθρώπινη, σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας ...προσωπικές αγάπες και εμμονές. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να έχουν μια μυγδαλιά στον κήπο τους, και έναν άνθρωπο που να ξέρει πόσο σημαντική είναι για εκείνους. Από αυτή την άποψη, είσαι πολύ
    τυχερή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγκινείς Νατάσα.
      Γι αυτά νομίζω ζούμε. Περνάμε από καρδιά σε καρδιά, χέρι με χέρι ,αυτό το
      συν-άλλαγμα χαράς ή πόνου για να ταξιδεύουμε μπαινοβγαίνοντας στις ζωές μας και να μαζεύουμε πλούτη και βαθιές ανάσες.

      Σ' ευχαριστώ που μου έγραψες.

      Διαγραφή
  3. Τα ξερά κλαδιά μεταμορφώνονται σε νύφες, ωριμάζουν και φτου απ'την αρχή. Ο χρόνος τα διορθώνει όλα, σβήνει ή θάβει πληγές, πολλές φορές όχι όπως τα θέλουμε, αλλά αυτός κάνει κουμάντο.
    Καλή συνέχεια, η άνοιξη κροταλίζει, η Περσεφόνη αναρριχάται.
    https://skourkos2012.blogspot.com/2014/03/blog-post_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραίος ο κρόκος σου, Αναδεύει η Πεςρσεφόνη.
      Ο δικός μας ξεπετάχτηκε στην αρχή του χειμώνα.

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.