Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Φυλακές Θήβας: Εξέγερση μετά το θάνατο κρατούμενης


Άλλος ένας θάνατος στις φυλακές. Νέα γυναίκαστη φυλακή της Θήβας. Εξέγερση λόγω του θανάτου. Η γυναίκα είχε πυρετό και βήχα μα δε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, πέθανε με ντεπόν στο κελί της. Ακολουθούν πληροφορίες και σχόλια.

Νεκρή κρατούμενη: Εξέγερση στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας. Είχε πυρετό δύσπνοια και βήχα, δεν τη μετέφεραν σε νοσοκομείο, της χορηγούσαν Depon.Στο θάλαμο βρίσκονταν ακόμη 14 γυναίκες, που καταγγέλουν ότι, χτύπαγαν την πόρτα του κελιού, ζητώντας βοήθεια, χωρίς ανταπόκριση.


ΠΕΜΠΤΗ, 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020
Κορωνοιός στις Φυλακές; "Δεν είμαστε θανατοποινίτισες"!
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Εξέγερση και σε άλλες πτέρυγες των φυλακών Ελαιώνα Θήβας, μετά από το θάνατο 35χρονης κρατούμενης, γιά την οποία συγκρατούμενες της κατήγγειλαν ότι, είχε όλα τα συμπτώματα κορωνοϊού.
Η κατηγορούμενη γιά υποθέσεις τρομοκρατίας Πόλα Ρούπα, σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, που κρατείται στη Γ πτέρυγα των Φυλακών Ελαιώνα Θήβας κατήγγειλε ότι, πριν από περίπου ένα μήνα πέθανε κι άλλη γυναίκα εκεί και τόνισε:
"Παρά τις υποσχέσεις, γιά αποσυμφόρηση των φυλακών,λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμη. Tα νοσοκομεία δεν δέχονται ασθενείς από τις φυλακές, γιατρός δεν υπάρχει στη Θήβα. Θα έπρεπε να έχουν αποφυλακιστεί οι ευπαθείς ομάδες. Φυλακισμένες είμαστε. Οχι θανατοποινίτισες.




Thekla Tselepi

Ιδρύματα-Φυλακές-Ψυχιατρεία
η ζωή σε ελεύθερη πτώση, εκεί που ξέρεις πως αν σού συμβεί οτιδήποτε θα πας άκλαυτος και θα σε βρούνε το πρωί μεσ΄το κελί σου νεκρό.
-------------------------------------------------------------------------------
(από την Maria Louka)
Μια γυναίκα νεκρή στις φυλακές της Θήβας.
Οι συγκρατούμενες της καταγγέλλουν ότι είχε πυρετό, βήχα, δύσπνοια. Αντί να τη μεταφέρουν αμέσως στο νοσοκομείο, ως όφειλαν εν μέσω πανδημίας, της χορήγησαν ντεπόν.
Και πέθανε.
Μια γυναίκα που δεν τη λογάριασαν όταν μας έλεγαν να κρατάμε απόσταση δυο μέτρα και να μη συνωστιζόμαστε, όπως δε λογάριασαν όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται έγκλειστοι σε φυλακές, ιδρύματα, κέντρα κράτησης.
Η ζωή των ανθρώπων που δύο μέτρα είναι όλος τους ο κόσμος, μετράει λιγότερο
Στις φυλακές της Θήβας οι γυναίκες έβαλαν φωτιά, γιατί καμία απώλεια δε θα περάσει απαρατήρητη, δε θα μείνει άκλαυτη.
Στις φυλακές της Θήβας οι γυναίκες κάνουν εξέγερση.
Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ για να καταστείλουν το συλλογικό πένθος, την οργή για τη θεσμική υποκρισία, την αγωνία για τις ζωές τους
Μπουλντόζες έπρεπε να στείλει να γκρεμίσουν κάθε δομή που συνθλίβει την ανθρώπινη υπόσταση.
Αποσυμφόρηση και μέτρα προστασίας τώρα στις φυλακές.

35χρονη βρέθηκε το πρωί νεκρή στο κελί της, στις φυλακές της Θήβας με συμπτώματα κορωνοϊού. Της αρνήθηκαν μεταφορά σε νοσοκομείο, δίνοντας της απλά ντεπόν. Κράτος - δυνάστης. Ζα μαν Φου

Βγαίνει η Γ.Γ. Αντιεγκληματικής πολιτικής και λέει οτι η έγκλειστη που πέθανε στις φυλακές Θήβας , ελάμβανε ψυχιατρικά φάρμακα . Μα δε ντρέπονται λιγο , δε σέβονται μια νεκρή , δημοσιοποιούν τον ιατρικό της φάκελο . Αδίστακτοι αληταράδες

δεν έχει καμία σημασία αν η κρατούμενη στις φυλακές της Θήβας πέθανε από τον κορονοϊό. σημασία έχει ότι, όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι στην χώρα του λεβέντη, πέθανε στο κελί της χωρίς να της παρασχεθεί καμία βοήθεια

το κράτος έχει φροντίσει να καταστήσει τους φυλακισμένους ανθρώπους αόρατους στην κοινωνία. ο θάνατος ενός φυλακισμένου προσώπου λογίζεται ως μια φυσική απώλεια, ισοδύναμη με ατύχημα, ένα είδος θελήματος του πανάγαθου θεού. γιατί σου λένε, και ποιος θα νοιαστεί.

Νεκρή κοπέλα στις φυλακές Θήβας- Για αποσυμφόρηση των φυλακών, ούτε λόγος, μόνο για τον Γιάννο Παπαντωνίου ισχύει και τους λοιπούς εγκληματίες με τα Λευκά Κολλάρα.
Από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ , Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020 | 1:20 μ.μ.
Της Αλέκας Ζορμπαλά
Νεκρή μια κοπέλα, μόλις 35 χρονών, κρατούμενη στις φυλακές Θήβας, η οποία τις τελευταίες ημέρες ήταν άρρωστη με όλα τα συμπτώματα του κορονοιού, όπως καταγγέλλουν οι συγκρατούμενές της.

Υψηλό πυρετό, βήχα, δύσπνοια..

Της έδιναν ντεπόν.. 

Μέσα σε ένα δωμάτιο με άλλες 14 γυναίκες..

Για μέτρα ασφαλείας, ούτε λόγος, λίγη χλωρίνη τους είχαν δώσει

Για μεταφορά σε νοσοκομείο, ούτε λόγος, οι πτέρυγες του Ευαγγελισμού είναι για τους επώνυμους, όχι για τα "αποβράσματα " της κοινωνίας.
Για αποσυμφόρηση των φυλακών, ούτε λόγος, μόνο για τον Γιάννο Παπαντωνίου ισχύει και τους λοιπούς εγκληματίες με τα Λευκά Κολλάρα.
Και βγήκε το Υπουργείο και δηλώνει, ότι ο θάνατος της οφείλεται σε έμφραγμα!!!
35 χρονών, γυναίκα και έμφραγμα;;;;;;
Ίσως, αλλά δύσκολο!
Και πως προέκυψε η αιτία του θανάτου;
Έγινε ιατροδικαστική εξέταση κιόλας;
Αν Ναι, ας δημοσιευτεί, παράλληλα με το τεστ για τον Κορονοϊό για την ασφάλεια και των άλλων συγκρατουμένων.
Οι οποίες και εξεγέρθηκαν και με το δίκιο τους! 
Για τον απάνθρωπο τρόπο αντιμετώπισης τους.
Γιατί, όπως είπε και η Πόλα Ρούπα
" Είμαστε φυλακισμένες και όχι θανατοποινήτισσες"
Όμως, de facto, τις έχουν καταδικάσει σε έναν ιδιότυπο θάνατο.
Και έστειλαν τα ΜΑΤ για να καταστείλουν τις κραυγές από τα κελιά τους.
Ντροπή..

t-zine.gr
Εξέγερση σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στις γυναικείες φύλακες του Ελαιώνα Θηβών μετά το θάνατο κρατούμενης από άγνωστη -μέχρι στιγμής- αιτία.
Σε δύο πτέρυγες κάηκαν κάποια στρώματα ενώ σύμφωνα με πηγές της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής δεν χρειάστηκε αστυνομική επέμβαση και τώρα τα πράγματα είναι ήρεμα. Η κρατούμενη είχε μεταφερθεί αρχικά στο νοσοκομείο όπου άφησε και την τελευταία της πνοή ενώ δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί τα αίτια θανάτου της και αναμένεται νεκροψία.
Οι συγκρατούμενες της νέας γυναίκας μιλούν για συμπτώματα κορονοϊού και ζητούν άμεσα μέτρα προστασίας και αποσυμφόρηση.
Ενώ εξάλλου ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι ο ιός δεν θα αφήσει ανέγγιχτες δομές με τόσο μεγάλο υπερπληθυσμό το υπουργείο ΠροΠο δεν έχει ακόμα πάρει τα απαραίτητα μέτρα πλην του απόλυτου περιορισμού των κρατούμενων στις φυλακές.
Παρά τις διατυπωμένες -εδώ και ένα μήνα- ανησυχίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, δικηγόρων και σωφρονιστικών και παρά τις αυστηρές οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για λήψη μέτρων στο διάστημα της πανδημίας όλες οι εξαγγελίες είναι ακόμα στα χαρτιά και κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται για την έκδοση μιας τόσο απαραίτητης ΠΝΠ που έστω και τώρα μπορεί να προστατεύσει με μέτρα αποσυμφόρησης και υγιεινής τον πληθυσμό των φυλακών.
Σήμερα εξάλλου ήταν ήδη προγραμματισμένη ακριβώς για το λόγο αυτό συνάντηση του ΔΣΑ με την Σοφία Νικολάου.
Ψήφισμα ΔΣΑ για την πανδημία
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, στη συνεδρίαση της 6.4.2020, ενέκρινε την εισήγηση των Συμβούλων Βασιλείου Παπαστεργίου και Αθανασίου Καμπαγιάννη, για την έκδοση του κάτωθι Ψηφίσματος: 
“Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σωφρονιστικά καταστήματα ενόψει της πανδημίας του κοροναϊού και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της υγείας κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων και της αποσυμφόρησης των φυλακών.
Ήδη με ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει τόσο ομάδες κρατουμένων όσο και οι συνδικαλιστικοί φορείς των σωφρονιστικών υπαλλήλων, επισημαίνονται οι υγειονομικοί κίνδυνοι λόγω ελλιπούς καθαριότητας και ελλείψεων σε πόρους και προσωπικό, τη στιγμή που η χωρητικότητα των φυλακών ξεπερνάει σημαντικά τις νόμιμες προβλέψεις: οι κρατούμενοι ανέρχονται σήμερα πανελλαδικά σε 11.245, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 10.055.
Σε συγκεκριμένα καταστήματα, η πληρότητα φτάνει μέχρι και το 250%, ενώ στον Κορυδαλλό η πληρότητα βρίσκεται στο 111%. Με δεδομένο ότι μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι από άποψης υγείας καταπονημένο (τοξικοεξαρτημένοι, ευπαθείς, κρατούμενοι με υποκείμενα νοσήματα, κλπ), τυχόν εκδήλωση κρούσματος κορωνοϊού στο εσωτερικό των φυλακών μπορεί να είναι μοιραία και να έχει ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε νεκρούς.
Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων έχουν ήδη επισημάνει φορείς όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος συμπεριλαμβάνει στο σκεπτικό του και άλλες ομάδες πληθυσμού σε παρόμοια κατάσταση κινδύνου, όπως οι πρόσφυγες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, οι άστεγοι, οι αλλοδαποί υπό διοικητική κράτηση κοκ.
Υπογραμμίζουμε επίσης ότι σε «δήλωση αρχών» («statement of principles»), που δημοσίευσε στις 20/3/2020, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνεται η ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών μέτρων στην κράτηση κατά την εφαρμογή μέτρων πρόληψης της πανδημίας.
Ο ΔΣΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ταυτόχρονα με την χωρίς χρονοτριβή νομοθετική πρωτοβουλία αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, τόσο με τη χρήση υπαρχουσών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα όσο και με τη νομοθέτηση έκτακτων αποσυμφορητικών διατάξεων.
Ειδικά πρέπει να ληφθεί μέριμνα τόσο μεν για τους προσωρινά κρατουμένους, οι οποίοι έχουν μειωμένες δυνατότητες εξέτασης αίτησης άρσης της προσωρινής κράτησης και αντικατάστασής της με περιοριστικούς όρους, όσο και για τους εκτίοντες ποινή στερητική της ελευθερίας, οι οποίοι ομοίως έχουν μειωμένες δυνατότητες εξέτασης αίτησης υφ΄όρον απόλυσης από τα αρμόδια Δικαστικά Συμβούλια.
Γι΄αυτό και θα πρέπει να εξετασθούν από την Κυβέρνηση οι προϋποθέσεις αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης και υφ΄όρον απόλυσης, με άλλους όρους που θα κριθούν πρόσφοροι.
Επιτροπή Συμβούλων του ΔΣ του ΔΣΑ, αποτελούμενη από τους Νικόλαο Κουτκιά, Βασίλειο Παπαστεργίου και Αθανάσιο Καμπαγιάννη θα εκθέσει τις παραπάνω θέσεις του ΔΣΑ, στη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020
.


__________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.