Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

Αναμνήσεις από την Κατασκήνωση― παιδαγωγική περασμένου αιώνα

 


Έτυχε να δω μια είδηση με εικόνες από τον κάποτε ωραίο Σχοινιά που έχουν μετατρέψει σε σκουπιδότοπο και θυμήθηκα μια ιστορία από τα παιδικά μου χρόνια.

 

Είχε ο γυμναστής του σχολείου μας μια παιδική κατασκήνωση στο Σχοινιά την οποία σύστηνε το σχολείο και οι γονείς μου μας έστειλαν εκεί για ένα μήνα. Πρέπει μόλις να είχα τελειώσει την πρώτη Δημοτικού κι η Ελισάβετ το Νηπιαγωγείο. Το λέω επειδή, είχα διαβάσει το προσπέκτους κι αυτό επιμήκυνε το μαρτύριο που θα σας διηγηθώ.

 

Οι κατασκηνώσεις, φάνηκε από τότε, δεν είναι για μένα. Δεν ένιωθα άνετα με τις διαταγές, τις φωνές την ομαδικότητα, τα ηλίθια βίαια παιχνίδια με άγνωστα παιδιά. Δεν έκανα ένα φίλο. Το βάσανό μου όμως ήταν η τραπεζαρία, τα γεύματα.

Εκείνη την εποχή ήταν ακόμα επιβεβλημένο στα παιδιά να τρώνε ό,τι είχαν στο πιάτο τους. Όλο. Είναι η εποχή «το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» κι έπεφταν βροχή τα χαστούκια από δασκάλους και καθηγητές. Ωστόσο εμείς μεγαλώναμε αλλιώς. Με πολύ νέους και προοδευτικούς γονείς και προστατευτικούς παππούδες, όπως δε λέγαμε Μαμά-Μπαμπά μα τους γονείς μας με το όνομά τους, έτσι, εννοείται, δε μας χτυπούσε ποτέ κανείς και, βεβαίως, τρώγαμε μόνο ό,τι και όταν θέλαμε. Κακομαθημένη θα με έλεγαν μα στο «δε μ’ αρέσει το φαγητό» η απάντηση που περίμενα ήταν «Να σου κάνω μια ομελέτα;» ή «Να πάμε έξω», να πάρουμε ό,τι θέλω από εστιατόριο της γειτονιάς.

Όμως εκεί βρήκα άλλα. Δεν έφαγα μιά, δεν έφαγα δυό ώσπου κορυφώθηκε το δράμα όταν μεσημέρι στην τραπεζαρία βρέθηκα μπροστά στον εφιάλτη: ψάρι πλακί που βρωμούσε και κολυμπούσε και σε λαδερή σάλτσα με κάτι πράσινα και με κρεμμύδια. Ε, δε μπόρεσα ούτε να το ανακατέψω να μοιάζει πειραγμένο και, δίχως να πω όμως κάτι, έμεινα στη θέση μου  μέχρι να τελειώσει το γεύμα. Νόμιζα. Μα με είδαν, με μάλωσαν να φάω. Δε σήκωνα πιρούνι. Δεν έκλαιγα, δε φώναζα, αλλά αρνιόμουν ακόμα και να πλησιάσω το σίχαμα. 

Οπότε βρέθηκα αντιμέτωπη με την παιδαγωγική λύση της εποχής:

―Θα μείνεις εδώ, μπροστά στο πιάτο σου ώσπου να το φας όλο.

Και έμεινα. Από 1:00 που το σέρβιραν ώσπου έφυγαν τα παιδιά και μάζεψαν όλα τα πιάτα εκτός από το δικό μου ως λίγο πριν τις 5:00 όταν οι τραπεζιέρες σέρβιραν το απογευματινό, πορτοκαλάδα με κέικ. Σε όλα τα  τραπέζια, όλες τις θέσεις, όλα τα παιδιά, εκτός από εμένα που παρέμενα εκεί, άγαλμα με βρωμερό ψάρι που μάζευε μύγες. 

Η τιμωρία δηλαδή δεν ήταν μόνο η αηδία μα είχε και ταπείνωση, εξευτελισμό στα μάτια των παιδιών που ακόμα δε με γνώριζαν και, με το πνεύμα συλλογικότητας που διακρίνει την παιδική ηλικία, δε θα δοκίμαζαν να με πλησιάσουν πλέον.

Η επιθυμία μου ήταν να φύγω. Να τηλεφωνήσω στους γονείς μου αμέσως πράγμα όχι εύκολο, τα τηλέφωνα ήταν σταθερά και ήθελες άδεια, μα ήλπιζα. Όμως, και έτσι είναι που θυμάμαι ότι γνώριζα ανάγνωση, στο προσπέκτους είχα διαβάσει ότι αν το παιδί αποχωρήσει πρώιμα τα χρήματα δεν επιστρέφονται. Τι είχα ακούσει σπίτι δεν ξέρω, ούτε πώς ξαφνικά έπαθα μια οικονομική ανασφάλεια που γενικώς δε με διέκρινε, πάντως για μια βδομάδα βασανίστηκα που θα έχαναν οι γονείς μου τα χρήματα.

Την πρώτη Κυριακή είχαμε επισκεπτήριο και στους γονείς μου είπα πως δεν περνάω καλά. Η μητέρα μου με πήρε αμέσως από εκεί. Και την ευγνωμονώ ακόμα που δε δίστασε, της αρκούσε που είπα πως θέλω να φύγω κι έτσι με επανέφερε στο γνώριμο περιβάλλον στο οποίο ένιωθα να με σέβονται και να με ακούνε. Το αν έμεινε η αδελφή μου δεν το θυμάμαι, από τη στιγμή που λυτρώνομαι όλα θολώνουν όπως γίνεται με πολύ παλιές αναμνήσεις.

 

Αν σας το διηγούμαι σήμερα είναι γιατί αισθάνομαι ότι πλέον τέτοια παιδαγωγική δεν εξασκείται και νιώθω πως στους νεότερους ιδίως ίσως κάνει μεγάλη εντύπωση το πώς μας συμπεριφέρονταν οι «παιδαγωγοί».

 ________________

Ο Σχοινιάς ή Σχινιάς είναι παραθαλάσσια περιοχή της βορειοανατολικής Αττικής και μικρός οικισμός. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του κάμπου του Μαραθώνα, στην παράκτια ζώνη, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Αττικής. [Βικιπαίδεια]


Εικόνες ντροπής: Το προστατευόμενο πευκοδάσος του Σχοινιά: https://www.iefimerida.gr/ellada/prostateyomeno-peykodasos-shoinia-gemato-skoypidia

Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Γραφή Πρωθυπουργού #Παιδεία

 


 

Γραφή Πρωθυπουργού. Και μετά απορούμε τι τρέχει σ’ αυτή τη χώρα.

€100 εκ. στο Άγιο Όρος, για τα οποία δε διαφωνώ μα νομίζω καλό είναι ως έλεγχος στρατηγικής να τα αντιπαραβάλουμε με τα €3εκ ετησίως το  Ε.Μ.Π. (το Πολυτεχνείο) ή όσα δίνονται για την Υγεία μας. Ελπίζω αυτά άλλοι με πιο πολλή γνώση να τα πουν καλύτερα.

Εγώ, ως #grammar_nazi ας σταθώ σε ορθογραφία και σύνταξη. Με γραφικό χαρακτήρα παιδιού, δίχως κανένα τόνο και ορθογραφικά λάθη ενδιαφέροντα όπως π.χ. το ότι ο συγκεκριμένος μοιάζει να έχει τόση άρνηση με το «οφείλω» που το συγχέει με το «ωφελώ» , έχοντας ίσως, γράφοντας, στο νου μονάχα οφέλη από την πράξη του.

 

Αποκαλυπτικό;

Ταυτόχρονα όμως θλιβερό και για κάτι ακόμα:

Ουδείς τολμά να τον διορθώσει;

______________________________________

 EIKONA

 Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βιβλίο επισκεπτών της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στο Άγιο Όρος.

Επειδή κάποιοι το αμφισβήτησαν: στο 9:30 στο video https://youtu.be/eHmjbsaIq3I?si=6grGM53rTdIxxrhL 





@nikosarantakos

Ειναι γνωστό ότι πολλά μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια δέχονται χαριστικά τα παιδιά πολιτικών από μικρές εξαρτημένες χώρες, τους δίνουν ένα πτυχίο της πλάκας, ενίοτε κι ένα διδακτορικό που το γράφουν άλλοι, γνωρίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς ο γόνος θα βρει διέξοδο με βύσμα.









Ακολουθούν οι Ειδήσεις στις οποίες αναφέρομαι

 

Ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος

 


 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις Καρυές του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθωνική Πολιτεία.

Για την υποδοχή του Πρωθυπουργού συγκλήθηκε Πανηγυρική Έκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη, στην οποία συμμετείχαν οι Καθηγούμενοι και οι Αντιπροσώποι των 20 Ιερών Μονών και η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους. Τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Πρωτάτου «Άξιον Εστί», χοροστατούντος του Αγίου Πρώτου Αβραάμ.

Κατά τον χαιρετισμό του μετά τη δοξολογία ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Πανοσολογιώτατε Άγιε Πρωτεπιστάτα, πανοσολογιώτατοι Kαθηγούμενοι και Αντιπρόσωποι των 20 Μονών του Αγίου Όρους, σεβάσμιοι Πατέρες, κύριε Διοικητά, αγαπητοί προσκυνητές, με σεβασμό, με συγκίνηση και με μεγάλη χαρά σάς συναντώ και πάλι εδώ, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην καρδιά του Αθωνικού μοναχισμού.

Έτοιμος για ακόμη μια φορά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του λαού μας για το τεράστιο έργο το οποίο επιτελείτε, μεταφέροντας επί αιώνες, για πάνω από μια χιλιετία, μια πολύτιμη, ιστορική, πνευματική αλλά και εθνική σκυτάλη. Σε έναν τόπο που έχω επισκεφτεί πολλές φορές ως πολίτης, ως αρχηγός κόμματος και τώρα ως Πρωθυπουργός.

Γιατί το Άγιο Όρος δεν αποτελεί απλά έναν χώρο ιερό, αλλά ένα φωτισμένο κέντρο ασκητικής προσφοράς που γίνεται πυξίδα, όπως είπατε, εξάλλου, σε έναν κόσμο που μοιάζει συχνά να χάνει τον προσανατολισμό του. Και με τον αναστοχασμό του να ηχεί πιο δυνατά από κάθε φωνή και την πίστη του να γίνεται δύναμη για όλους, σε έναν ρόλο που αποκτά μια ξεχωριστή, μια ιδιαίτερη σημασία στις ταραγμένες μέρες μας. Ιδίως για εμάς τους Έλληνες, ο Άθως υπήρξε ανέκαθεν ένας τόπος προσωπικής γαλήνης, περισυλλογής και ανάτασης. Ταυτόχρονα, όμως, υπήρξε και μία πηγή συλλογικής ελπίδας.

Γι’ αυτό και η παρουσία μου σήμερα εδώ δηλώνει την έμπρακτη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί αρωγός σε αυτή τη διαχρονική πορεία του, ένα μήνυμα που επαναλαμβάνω ότι μεταφέρω εδώ και ως Πρωθυπουργός αλλά και ως απλός προσκυνητής.

Στη συνέχεια, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το σχέδιό μας για τη σημαντική οικονομική στήριξη των Μονών του Αγίου Όρους με 100 εκατομμύρια ευρώ έως το 2030, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε εξαιρετικά σημαντικά έργα που αφορούν πολλά και διαφορετικά πεδία: από τη συντήρηση των Μονών, την ανάταξή τους και μετά τον πρόσφατο σεισμό, την προστασία των κειμηλίων τους, μέχρι τις παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της μοναδικής φύσης του αλλά και τη διευκόλυνση των χιλιάδων προσκυνητών.

Μαζί θα συζητήσουμε και ειδικότερα θέματα, όπως η ασφάλεια της περιοχής, αλλά και προκλήσεις της εποχής μας, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση.

Κυρίως, όμως, τους δρόμους μέσα στους οποίους ο λόγος της αλήθειας και της νηφαλιότητας της Αθωνικής Πολιτείας μπορεί να ακουστεί τώρα πιο ισχυρός, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον σύγχυσης και αβεβαιότητας.

Θέλω, λοιπόν, να γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας, όπως θα είναι δίπλα και σε όλους τους χριστιανούς της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής που δοκιμάζονται μέσα από απανωτές συγκρούσεις.

Θα είμαστε δίπλα σας. Αυτό είναι μία θέση την οποία αντιλαμβάνομαι όχι μόνο ως καθήκον της πολιτείας στην ιστορία και στην παράδοση, αλλά και ως ένα αντίδωρο χρέος στην πνευματικότητα που μας δωρίζει το Περιβόλι της Παναγίας. Επιτρέψτε μου να το πω, το αντιλαμβάνομαι και ως μία προσωπική μου ανάγκη.

Σας ευχαριστώ και πάλι και ζητώ την ευχή σας στο όνομα ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Άγιος Πρώτος Αβραάμ σημείωσε: «Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, εξ ονόματος της Iεράς Kοινότητος, του ανωτάτου διοικητικού οργάνου του ιερού τόπου, της εκκινησομένης εκτάκτως την σήμερον υπό των Αγίων Καθηγουμένων και Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών και πάντων των Αγιορειτών Πατέρων, υποδεχόμεθα μετά χαράς και τιμής εξαιρέτου την υμετέραν εξοχότητα, μετά της εκλεκτής ακολουθίας υμών εν τω πανσέπτω ιερώ ναώ του Πρωτάτου, το πνευματικόν κέντρον της Αγιορείτικης Πολιτείας.

Η παρουσία της ημετέρας εξοχότητος εν τω παλαιφάτω τούτω ιερώ ναώ, ένθα εν τω ιερώ διαφυλάττεται η εφέστιος θαυματουργός εικών της Παναγίας του Άξιον Εστί, αποτελεί δι’ ημάς ένδειξη σεβασμού εις το αρχαίον προνομιακό καθεστώς αυτοδιοικήσεως του ιερού αυτού τόπου και αναγνώριση του πνευματικού, ιστορικού και πολιτιστικού ρόλου του Αγίου Όρους εις την ψυχήν του ελληνικού γένους.

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ, την στιγμή καθ’ ην εις τα πέρατα της γης συνεχίζονται αι τραγικαί συνέπειαι των ενόπλων συγκρούσεων, ως εν τη ομοδόξω Ουκρανία και εν τη Συρία, όπου αι εκκλησίαι και οι πιστοί υφίστανται σκληράς δοκιμασίας, το Άγιον Όρος παραμένει λιμήν καταφυγής αδιαλείπτως προσευχόμενον δια την κατάπαυσιν των πολέμων, δια την θεραπείαν της μισαλλοδοξίας και την επανένθεσιν του ανθρωπίνου προσώπου μέσα εις μίαν ειρηνικήν αναβίωσιν της θεοειδούς αξίας του.

Παραλλήλως, η προσφάτως δημιουργηθείσα κατάστασις περί τω καθεστώτι και τοις προνομίοις της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του θεοβαδίστου Όρους Σινά, ενός από τα σεπτότερα και αρχαιότερα στηρίγματα της Ορθοδοξίας σήμερον εντός ισλαμικού περιβάλλοντος, εγείρει εις ημάς βαθυτάτας ανησυχίας και προβληματισμούς.

Καλούμεν υμάς, ως επικεφαλής της Ελληνικής Κυβερνήσεως, να ενισχύσετε οιανδήποτε πρωτοβουλίαν αποσκοπούσαν εις την διασφάλισιν της μακραίωνος παρουσίας της Ορθοδοξίας εν ταις ανατολικαίς εσχατιές, να μεριμνήσετε δια την προάσπισιν της εκκλησιαστικής ελευθερίας και να στηρίξετε εμπράκτως τη νομολογία της πίστεως εν καιροίς αποστασίας και συγχύσεως.

Εξοχότατε, το Άγιον Όρος απολαμβάνον ενός ιδιοτύπου και μοναδικού υπερχιλιετούς καθεστώτος, τη απαρατρέπτω εγγυήσει του ελληνικού κράτους από των αρχών του 20ου αιώνος έως και σήμερον, δοξάζει την εύφορον και προστάτην αυτού κυρίαν Θεοτόκον και επικαλείται την χάριν και ευλογίαν αυτής εφ’ ημάς προσωπικώς και τοις οικείοις και συνεργάτες ημών.

Συγχρόνως δε παρακαλεί και αιτείται μετά σεβασμού όπως εν τη εθνιφόρω αρμοδιότητι ημών και συμφώνως τη βουλήσει του ελληνικού λαού συνεχίσετε εργαζόμενος επ΄ ωφελεία πάντων εν τω πνεύματι των ευαγγελικών επιταγών της ορθοδόξου ημών πίστεως και των ακαταλύτων παραδόσεων του γένους ημών, αι οποίαι επί αιώνας στηρίζουν ιερούς θεσμούς, όπως αυτόν της οικογενείας, ήτοι της εν Χριστώ συζυγίας εν πνεύματι αγάπης και αλληλοπεριχωρήσεως.

Εν κατακλείδι, ευχόμεθα ολοθύμως όπως ο Κύριος της ειρήνης και η Έφορος του αγιωνύμου ημών τόπου Κυρία Θεοτόκος μετά των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων ημών φωτίζει τας ενεργείας σας, ενδυναμεί την διακονία σας προς το κοινό συμφέρον του λαού και της πατρίδος και καθοδηγεί την πολιτείαν εις οδούς ευθαρσίας, δικαιοσύνης και πνευματικής αναγεννήσεως.

Ως ευ παρέστητε, κύριε Πρωθυπουργέ».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο της Αθωνικής Πολιτείας, όπου είχε συνάντηση με τους Καθηγούμενους και τους Αντιπροσώπους των Ιερών Μονών και την Ιερά Επιστασία.

Ο Πρωθυπουργός είχε επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το μουσείο που στεγάζεται στο Ιεροκοινοτικό Μεγάρο. Ακολούθως, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του Πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Άγιο Όρος, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί επίσης στις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρας και Ξενοφώντος.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων Κωνσταντίνος Σκρέκας και ο Βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γιώργος.

________________________

Σύνδεσμοι

https://www.news247.gr/politiki/mitsotakis-100-ekat-evro-apo-to-espa-gia-erga-sto-agio-oros/

https://www.primeminister.gr/2025/07/04/36612