Porta photo©by Pierre Couteau for DC

Αρνούμαι να γίνω Δότης Οργάνων- Η Δήλωση

Τυπώστε σε χαρτί Α4 (Για τους άσχετους: Επιλογή-Αντιγραφή-Επικόλληση- Εκτύπωση). Ακολουθούν οδηγίες από το πολύτιμο  ΙΝΚΑ

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ


Προς τον
·         Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Τμήμα Προώθησης Δωρεάς Ιστών & Οργάνων - Αν. Τσόχα 5, 11521 Αθήνα - Φαξ: 2107255066, τηλ: 2132027021, 2132027017, (υπόψη κ. Προέδρου)
Κοινοποίηση:
·         Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) - Πλουτάρχου 3, Αθήνα 10675 - Φαξ: 2107258663, τηλ: 2107258660-2, 2107295031-2 (υπόψη κ. Προέδρου)
·         ΙΝΚΑ / Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας - Γ΄ Σεπτεμβρίου 13, 10432 Αθήνα –Φαξ: 2103633976, τηλ: 2103632443.
·        ……………………………………………………………………………………………………………

Κύριοι,
ΑΡΝΟΥΜΑΙ  ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΟΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
Με την παρούσα υπεύθυνη δήλωσή μου, (γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου περί ψευδούς δηλώσεως) σας δηλώνω ότι: σε περίπτωση θανάτου μου δεν επιθυμώ να ληφθούν τα όργανα και οι ιστοί μου προς μεταμόσχευση, δεν επιτρέπω σε κανέναν (συγγενή μου ή τρίτο ή οποιονδήποτε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό), σε οποιονδήποτε χρόνο, και για οποιαδήποτε αιτία, να ανακαλέσει αυτή την απόφασή μου ομοίως δεν εκχωρώ σε κανέναν, κανένα δικαίωμα στη σωματική μου ακεραιότητα (όπως το "τεστ άπνοιας") πριν και μετά τη σωματική μου αποβίωση. Η παρούσα μπορεί να ανακληθεί μόνο από εμένα με συμβολαιογραφική πράξη.
Επίσης αιτούμαι να γνωστοποιήσετε την παρούσα προς όλους τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται με το θέμα (και συνεπώς τους θεωρώ ενημερωμένους).
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τα ανήλικα τέκνα μου:
 -Ονοματεπώνυμο : 
   
                                                  Ημερ. Γέννησης:
 -Ονοματεπώνυμο :
     
                                                  Ημερ. Γέννησης:
 -Ονοματεπώνυμο :

                                                  Ημερ. Γέννησης:
Ο δηλών (Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αρ. δελτίου ταυτότητας / διαβατηρίου, ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κατοικίας με Τ.Κ. και τηλέφωνο επικοινωνίας.)

…………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………


Τόπος και ημερομηνία………………………….


Υπογραφή…………………………………………
_____________________________________________ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Α) Συμπληρώστε το έντυπο δήλωσης με όλα τα στοιχεία που αναγράφονται και βεβαιώστε την υπογραφή σας από Δημόσια Αρχή (ΚΕΠ, Αστυνομία, Δήμο κτλ), και κρατείστε αντίγραφο. Αν έχετε παιδιά συμπληρώστε τα. Προσοχή όμως, μόλις συμπληρώσουν τα παιδιά τα 18 χρόνια θα πρέπει να κάνουν μόνα τους, πάλι τη δήλωση.

Β) Στείλτε την πρωτότυπη δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: Είτε με απευθείας παράδοση, είτε με αποστολή (με κούριερ ή με φαξ όχι με συστημένο), είτε με δικαστικό επιμελητή. Κρατείστε το αποδεικτικό αποστολής, ζητείστε αριθμό πρωτοκόλλου και αναμείνατε την επιβεβαιωτική επιστολή.

Γ) Κοινοποιήστε τη δήλωση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), στο ΙΝΚΑ (ή και σε άλλο φορέα που εσείς κρίνετε) με κούριερ ή με φαξ (στο φαξ μη ζητάτε αριθμό πρωτοκόλου).

Δ) Ενημερώστε φίλους, συγγενείς, και τον οικογενειακό σας γιατρό, ότι δεν είσαστε δότης οργάνων.

6 σχόλια:

 1. Να και κατι επιστημονικα καμωμενο στην Ελλαδα! Πολυ σωστα,συμφωνα με την ερευνα σε ολη την Ευρωπη ειναι πολυ πιο αποτελεσματικο για την επιτυχια του στοχου δωρεας οργανων να στελνει καποιος την αρνητικη του επιθυμια με δηλωση του ,απο το να εστελνε την θετικη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατανοώ την ειρωνία σας.
   Προκειμένου να μη μετατραπούμε σε φάρμα δοτών πώς αλλιώς να αντιδράσουμε;
   Εάν ήταν δυνατή η θετική δήλωση σας διαβεβαιώνω ότι θα ήμουν υπέρ.

   Διαγραφή
 2. Έπεσα τυχαία σε αυτό το ποστ και εδώ άγγιξες ευαίσθητη χορδή,μιας και βρισκόμαστε στη φάση που ετοιμάζουμε τα διαδικαστικά,ώστε να μπει ο αδερφός μου στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού...Είναι μόλις 29 χρονών...Πριν 9 χρόνια,του έδωσε η μαμά μου το νεφρό της,το κράτησε για 6 χρόνια,αλλά από ένα λάθος γιατρών (που δε θέλω να το αναλύσω τώρα,θα πάρει ώρα και θα συγχιστώ),το έχασε πριν 2 χρόνια και μπήκε ξανά στη διαδικασία αιμοκάθαρσης μέρα παρά μέρα και πίστεψέ με,είναι πολύ κουραστικό για τον οργανισμό και μεγάλη ταλαιπωρία...Τώρα,ετοιμάζεται να μπει στη λίστα,ώστε μόλις βρεθεί συμβατός δότης να μας ειδοποιήσουν...
  Αν με ρωτούσες πριν πολλά χρόνια,θα σου έλεγα ότι φοβάμαι,ότι δεν ξέρω αν θα έδινα τα όργανά μου,για αυτό και κατανοώ,όσους το λένε,γιατί έχουν άγνοια επί του θέματος...Οι περισσότεροι δεν είναι και τόσο υπέρ,μέχρι να χτυπήσει το πρόβλημα την δική τους πόρτα...εκεί καταλαβαίνουν,πόσο σημαντικό είναι και το ότι σώζουν μια ζωή τη στιγμή που μία άλλη ζωή,δυστυχώς φεύγει...
  Εύχομαι με τα χρόνια,να ενημερωθούν όλοι για το τι είναι και τι σημαίνει πραγματικά η δωρεά οργάνων και να σκέφτονται διπλά,πριν αποφασίσουν να πουν το όχι...
  Θα σου πω ένα πρόσφατο περιστατικό,που έζησα από κοντά πριν λίγους μήνες και με έκανε να αναθεωρήσω στο ότι όλες οι μάνες θα έδιναν τη ζωή τους για τα παιδιά τους...δυστυχώς...
  Ο αδερφός μου,έκανε αιμοκάθαρση με ένα παληκάρι 25 χρονών,το οποίο έκανε εξετάσεις συμβατότητας με την οικογένειά του,ώστε να δουν ποιός είναι συμβατός δότης,να του δώσει το νεφρό...Οι εξετάσεις έδειξαν,ότι η μητέρα του ήταν συμβατή με 95% συμβατότητα.Η μητέρα όμως,όταν της το είπαν πανικοβλήθηκε,φοβήθηκε και αποφάσισε ότι δε μπορεί να το κάνει...Το παιδί αυτό έχασε τη ζωή του μετά από 2 μήνες...Και απορώ!!Αυτή η ''μάνα'',προτιμάει να το έχει στον τάφο,από το να ζούσαν και οι δύο με ένα νεφρό?Που την καρδιά μου να μου έλεγαν να δώσω για τα παιδιά μου,θα το έκανα,χωρίς δεύτερη σκέψη...
  Είναι τραγικό το πόση άγνοια υπάρχει στο θέμα της δωρεάς και μακάρι να το δουν όλο και περισσότεροι,από την πλευρά του ΥΠΕΡ και όχι του ΚΑΤΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ευχαριστώ που σχολίασες,
   κείμενό μου για το θέμα έγινε αιτία να κόψει επαφή μια κοπέλα (που είχε προσωπική εμπειρία όπως εσύ) αλλά και ο φίλος της, bloggers κι οι δυό που γνωριζόμασταν κι από κοντά.
   Θα σου δώσω το σύνδεσμο διότι εδώ δίνω τη δήλωση, εκεί εξηγώ τη θέση μου.
   Μα να το πω κι εδώ:
   Δεν είμαι κατά των μεταμοσχευσεων, δεν είμαι κατά της ΄Δυτικής' Ιατρικής ή της προόδου. Ίσα-ίσα.

   Η Αντίρρηση μου είναι εντελώς άλλη κι ελπίζω να δεις τη σημαντική διαφορά:

   Θεωρώ ότι το σώμα και το πτώμα μας δε μπορεί να ανήκει στο κράτος. Ανήκει σ΄εμάς και -το πτώμα στους συγγενείς. Από τον Όμηρο ως τις χούντες ο πολιτισμός μας αποδίδει το νεκρό στους συγγενείς του και μόνο οι Γερμανοί στον απόλυτη βαρβαρότητά τους δεν το έκαναν μα έβρισκαν ΧΡΗΣΗ για τα πτώματα.
   Το να πτωχεύει μια χώρα, να οδηγεί τους πολίτες στην ένδοια, να καταστρέφει το εθνικό σύστημα υγείας ενθαρρύνοντας την ιδιωτική παροχή ενώ συγχρόνως δια νόμου ιδιοποιείται τα πτώματα, το βρίσκω ύποπτο και θεωρώ πως είναι δυνατόν να οδηγήσει σε δολοφονίες.
   Είναι πασίγνωστες οι κλινικές στις οποίες αγοράζεις νεφρά ή κερατοειδή (νομίζω) στις Ινδίες.
   Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι ο νόμος αυτός είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΣ και μας απογυμνώνει από κάθε πολιτισμό. Κι αυτό το λεω παρότι είμαι υπέρ των μεταμοσχεύσεων.
   Ενημέρωση, πληροφόρηση, αλλαγή νοοτροπίας χρειαζόμαστε, κι όχι να μετατραπούμε σε φάρμα οργάνων.

   ___Με συγγνώμες για τα κεφαλαία μου που φωνάζουν (αλλά εδώ δεν έχω άλλο τρόπο υπογράμμισης) ελπίζω να με κατάλαβες.

   Αν δε με βαρέθηκες δες και στο http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2013/05/blog-post_24.html
   που συνόδευε τη μόνιμη αυτή Σελίδα.

   Διαγραφή
 3. Φυσικά και δε σε βαρέθηκα και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι δε σε θεωρώ απάνθρωπη!!!'Ισα ίσα σε εκτιμώ αφάνταστα για να σκεφτώ κάτι τέτοιο...Έχω καταλάβει πολύ καλά,το σκεπτικό σου και με ποιά έννοια λες όσα λες για το θέμα,μην ανησυχείς :)
  Με βρίσκεις σύμφωνη σε όσα λες και είναι απόλυτα κατανοητά.Ειδικά για τις Ινδίες,θα σου πω ότι το γνωρίζω καλά,μιας και μας είχαν πλησιάσει πριν χρόνια κάποιοι στο νοσοκομείο και μας είχαν πει,πως αν θέλουμε μπορούμε να πάμε στις Ινδίες να κάνουμε την μεταμόσχευση,όπου με ένα συγκεκριμένο ποσό,βρίσκαμε μόσχευμα γρηγορότερα από ότι εδώ...ξέρεις ποιά ήταν η απάντηση του αδερφού μου? ''Αν είναι να σκοτώσουν ένα παιδάκι ή έναν άνθρωπο για να πάρω εγώ το νεφρό,καλύτερα να πεθάνω εγώ''... Ξέρουμε το τι γίνεται εκεί (και όχι μόνο εκεί) και δεν είμαστε υπέρ σε αυτό,το αντίθετο θα έλεγα!
  Φιλιά και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και για το λινκ φυσικά...μόλις το διάβασα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με συγκίνησε η απάντηση του αδελφού σου. Αν απαντούσαμε κι άλλοι έτσι θα ζούσαμε σε καλύτερο κόσμο.
   Νομίζω ότι συμφωνούμε και χαίρομαι πολύ που με κατάλαβες.
   Καλή μας μέρα!

   Διαγραφή

Προσωρινά και για λίγες ημέρες λόγω επιπλοκής της σύνδεσής μου δεν καταφέρνω να απαντώ στα σχόλια.
Σας διαβάζω όμως και
ζητώ συγγνώμη- κάνω ό,τι μπορώ για να διορθώσω το πρόβλημα.