Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

ΑμεΑ Λεχαινών― πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης των παιδιών;



55 παιδιά, τα πιο πολλά κατάκοιτα, εγκαταλελειμμένα από οικογένειες και  κοινωνία.
Δεμένα με ιμάντες πισθάγκωνα ή κλεισμένα σε κλουβιά από πλέξιγκλας, ολομόναχα δίχως παιχνίδια, δίχως δασκάλους.

Τα δένουν επειδή «τα παιδιά αυτά έχουν τάσεις αυτοκαρταστροφής» λέει μια εργαζόμενη που ισχυρίζεται ότι εκτελεί εντολές ψυχιάτρου. Ποιος ψυχίατρος στην εποχή μας συστήνει δέσιμο στα κάγκελα του κρεβατιού και ακινητοποίηση ως όπλο κατά των τάσεων αυτοκαταστροφής; Άραγε είναι ο ίδιος που συστήνει υπερχορήγηση ψυχοφαρμάκων ώστε να μπορέσει να τα βγάλει πέρα το προσωπικό που δεν επαρκεί; Μιλάμε δηλαδή για ένα είδος εφαρμοσμένης Ιατρικής που βασίζεται στις ανάγκες του νοσοκόμου κι όχι του ασθενούς. Κι αναρωτιέται όποιος τα βλέπει σε ποιον αιώνα συμβαίνουν αυτά και σε ποια ήπειρο.
Θυμίζουν τη φρίκη μας για παρόμοιες πρακτικές στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου αλλά συμβαίνουν τώρα, εδώ, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της επιστημονικής προόδου.

'Κι εμείς στενοχωριόμαστε μ' αυτά που λέγονται'  λέει η εργαζόμενη και φέρνει στο νου μου άλλες περιπτώσεις εργαζομένων (όπως π.χ. του ΟΚΑΝΑ) που αντί οι άνθρωποι που δουλεύουν εκλαμβάνουν κάθε καταγγελία ως επίθεση αντί να συνταχθούν με τους ασθενείς που διαμαρτύρονται και πρώτοι εκείνοι να δίημοσιοποιούν στοιχεία για να εξυγιανθεί και να εξανθρωπιστεί ο χώρος της δουλειάς τους.

Στην εποχή μας υπάρχουν μέθοδοι διδασκαλίας που βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα να προοδεύσουν ώστε να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία και, σίγουρα, να αυτοεξυπηρετούνται. Αν όμως ένα παιδάκι στερείται το χάδι και την τρυφερότητα που αποτελούν θεμέλιο λίθο της κοινωνικοποίησης των θηλαστικών, αν στερείται κάθε επαφή με την ομορφιά και με το κοινωνικό σύνολο μα μένει δεμένο σε ένα κρεβάτι, χαπακωμένο για να μη φωνάζει, αν κανείς ποτέ δεν το έχει βγάλει ένα περίπατο, δεν το έχει παίξει ποτέ, αν δεν έχει δει ποτέ κοντά του ένα χαμόγελο, όσο τα χρόνια περνούν θα μεγαλώνει εξωτερικά μα αντί να εξελίσσεται θα βουλιάζει σε μια εσωστρέφεια και θα χάνεικάθε ελπίδα ένταξης σε ένα τρόπο ζωής εκτός ασύλου.


Σας μεταφέρω από την Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή" https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/posts/1003774213016255:0

Αποδείξεις

Δημοσιεύτηκε στις 30 Νοε 2015
Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή", την ίδια ώρα που το φερόμενο ως ΕΘΝΙΚΟ αναπηρικό κίνημα έβγαζε στον δρόμο τους ανάπηρους/ες σε ρόλο κομπάρσου, πραγματοποιήσε ΚΑΤΑΛΗΨΗ στα πρώην ΚΕΠΕΠ (ΘΧΠ) Λεχαινών και απαιτήσε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία που κρατούνται σε κλουβιά και δεμένοι/ες στα κρεβάτιά τους με ιμάντες . Οι διαχρονικοί φράχτες που εμποδίζουν παιδιά και ενήλικες να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οφείλουν να πέσουν. Το κολαστήριο των Λεχαινών κρατά κλειδωμένους 62 αναπήρους σε απάνθρωπες συνθήκες. Προσδοκούμε η όποια αλλαγή να ξεκινήσει από τους/τις ιδρυματοποιημένους/ες οι οποίοι θα σπάσουν την «προστατευτική» γυάλα εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Ενώνουμε την ακηδεμόνευτη φωνή μας ΜΑΖΙ τους και απαιτούμε ΑΜΕΣΗ λύση,
" Οι διαχρονικοί φράχτες που εμποδίζουν παιδιά και ενήλικες να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οφείλουν να πέσουν. Το κολαστήριο των Λεχαινών κρατά κλειδωμένα 62 παιδιά/ενήλικες με αναπηρία σε απάνθρωπες συνθήκες.

Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ


Παιδί δεμένο πισθάγκωνα: https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/videos/998328306894179/?theater


Παιδί μέσα σε κλουβί από πλεξιγκλάς- κι όμως στέλνει φιλάκια:

https://www.facebook.com/mideniki.anoxi/videos/996439477083062/?theater



Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή" Ο αγώνας συνεχίζεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, as promised . Αλλά πάντα με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε ό,τι παραβιάζει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια!
..."Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή ΔΕΝ συμβιβάζεται με την ενσωμάτωσή της σε κρατικές δραστηριότητες με σκοπό την προοπτική αποσπασματικών κερδών και με άλλοθι την κοινωνική πολιτική για το “καλό” των αναπήρων. 

Ακηδεμόνευτα, χειραφετημένα, αλλά αλληλέγγυα, θα παραμείνει ξέχωρα από το κράτος και θα επικεντρωθεί σε δράσεις που διεγείρουν συνειδήσεις και οδηγούν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στην πολιτική και την πρακτική για τη χειραφέτηση των αναπήρων. Δεν επαναπαυόμαστε σε οποιαδήποτε υπόσχεση/δέσμευση, αλλά είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση των όσων διακυβεύονται για τις ζωές μας, πιέζοντας -μεταξύ άλλων- ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποϊδρυματοποίησης των συναναπήρων μας.
Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ. "



Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή"
Δελτίο Τύπου: Αθήνα 27/11/2015 
Συνάντηση της Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: "Μηδενική Ανοχή" με τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας Δ. Καρέλλα [25/11/2015] 
Την Τετάρτη 25/11/2015 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνάντηση των ακτιβιστών/ριών της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με Αναπηρία: «ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ» με τον κ. Δ. Καρέλλα, Γεν. Γραμματέα του Υπ. Εργασίας και την κα Π. Σωτηροπούλου, συνεργάτιδα, για θέματα πρόνοιας, της Αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θ. Φωτίου. 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, περιγράψαμε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών (πρώην ΚΕΠΕΠ), αξιώσαμε να ενημερωθούμε για τις προθέσεις του Υπουργείου και καταστήσαμε σαφή την επιτακτική και άμεση ανάγκη έναρξης αποϊδρυματοποίησης των έγκλειστων συναναπήρων μας. Ξεκαθαρίσαμε ότι το Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών αποτελεί «σημείο αναφοράς» για την αλλαγή του ιατρικοκεντρικού μοντέλου συγκρότησης όλων των προνοιακών ιδρυμάτων της Ελλάδας και προτείναμε τη δημιουργία θεσμικού οργανωτικού πλαισίου με αυστηρό χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες μετάβασης αυτών των δομών σε μια άλλη συνθήκη με όρους σύγχρονους και σεβασμό στην αξιοπρέπεια των ωφελούμενων. 
Συγκεκριμένα, για το Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, αξιώσαμε την πρόσβαση στο περιεχόμενο της πρότασης αποϊδρυματοποίησής του, η οποία έχει κατατεθεί από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, για να καταθέσουμε αναλυτικά τις παρατηρήσεις μας. Ενημερώσαμε ότι τα αποθέματα τροφής και θέρμανσης στο εν λόγω παράρτημα έχουν καλυφθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου μετά από προσφορά ανώνυμου αλληλέγγυου και τονίσαμε την ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του κτιρίου, εξαιτίας του υποσταθμού της ΔΕΗ που βρίσκεται πλησίον του ιδρύματος, πράγμα που από μόνο του συνιστά σοβαρή αιτία για το οριστικό κλείσιμό του. Επίσης, ζητήσαμε να σταματήσει η παρούσα μηχανική καθήλωση με ιμάντες και η υπερ-χορήγηση ψυχοφαρμάκων στους/στις ανάπηρους/ες στα Λεχαινά, να αναγνωριστούν οι πρακτικές αυτές ως βασανισμός και να παραπεμφθούν στα αρμόδια ιατρικά πειθαρχικά συμβούλια οι [παιδο]ψυχίατροι, οι οποίοι/ες διαχρονικά, μέσω αυτών των πρακτικών βασανιστικής καθήλωσης, παραβιάζουν τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, τα σχετικά πρωτόκολλα και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Απαιτήσαμε να αποδοθούν ευθύνες στην “επιστημονική ομάδα”, η οποία το 2008 γνωμοδότησε για την κατασκευή των κλουβιών-κρεβατιών και συνέβαλε στον εγκλεισμό/βασανισμό των ανθρώπων με αναπηρία. 
Απαιτήσαμε να γίνει οικονομικός έλεγχος σε όλα τα ιδρύματα και τέλος διαχωρίσαμε τη θέση μας αναφορικά με τις ευθύνες που φέρει το λεγόμενο εθνικό αναπηρικό κίνημα καθώς τονίσαμε πως στο Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ, ο οποίος και φέρει βαρύτατη ευθύνη για όσα συμβαίνουν στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών. 
Ο Γεν. Γραμματέας Δ. Καρέλλας σε σχέση με τα αιτήματα και τις προτάσεις μας απάντησε ότι, όσον αφορά στην πρόταση του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, αυτή θα διαβιβαστεί στο Υπ. Εργασίας την επόμενη εβδομάδα μετά από την εισήγηση του Διοικητή των ΚΚΠ Δυτικής Ελλάδας κ. Α. Λαζαρόπουλο και θα μας σταλεί αντίγραφο για να συμβάλουμε με παρατηρήσεις. Όσον αφορά στην παρούσα συνθήκη της μόνιμης μηχανικής καθήλωσης, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει το ζήτημα “λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη” την πρότασή μας για πειθαρχική δίωξη όσων ιατρών υποστηρίζουν μέχρι σήμερα αυτή την πρακτική. Σχετικά με το οργανωτικό πλαίσιο καθολικής αποϊδρυματοποίησης των προνοιακών δομών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι από πλευράς Υπ. Εργασίας υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνουν “τομές” και να μην υπάρχει “συνέχεια του κράτους” σε αυτό το πεδίο, χωρίς να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση για το πώς σχεδιάζεται η υλοποίηση αυτών των “τομών”. Επίσης, όσον αφορά στα ανήλικα άτομα με αναπηρία που είναι έγκλειστα αυτή τη στιγμή στα Λεχαινά, μας ενημέρωσε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία μεταφοράς τους σε άλλες δομές. 
Η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή ΔΕΝ συμβιβάζεται με την ενσωμάτωσή της σε κρατικές δραστηριότητες με σκοπό την προοπτική αποσπασματικών κερδών και με άλλοθι την κοινωνική πολιτική για το “καλό” των αναπήρων. Ακηδεμόνευτα, χειραφετημένα, αλλά αλληλέγγυα, θα παραμείνει ξέχωρα από το κράτος και θα επικεντρωθεί σε δράσεις που διεγείρουν συνειδήσεις και οδηγούν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στην πολιτική και την πρακτική για τη χειραφέτηση των αναπήρων. Δεν επαναπαυόμαστε σε οποιαδήποτε υπόσχεση/δέσμευση, αλλά είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και στενή παρακολούθηση των όσων διακυβεύονται για τις ζωές μας, πιέζοντας -μεταξύ άλλων- ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποϊδρυματοποίησης των συναναπήρων μας. 
Αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ. 
Ο αγώνας συνεχίζεται. 
Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή 
- - - - - - -
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΧΠ (πρώην ΚΕΠΕΠ) παράρτημα ΑμεΑ ΛΕΧΑΙΝΩΝ 4-7/11/2015 - Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ [Info: goo.gl/dh4gYh - goo.gl/0LhL72]
__________________________________

Επίσης, στα αγγλικά υπογράφουμε:

Provide human rights for children and young adults with disabilities in Lechaina, Greece

στο:
https://www.change.org/p/marina-koutsouri-provide-human-rights-for-children-and-young-adults-with-disabilities-in-lechaina-greece


2 σχόλια:

  1. Δάφνη ζω λίγα χιλιόμετρα μακριά από αυτο το ίδρυμα που επισκέπτομαι απο 10 χρονων περίπου!Ένας άξιος ιερέας μας πήγαινε συχνά ,μας έδειχνε πως να φερθουμε ,τι να παιξουμε με οσα παιδια κάτι μπορουσαν να κανουν ,μας μιλουσε για όλα τα παιδια εκει....όταν ημουν μικρη ,ήταν κατι τρομακτικο όλες αυτες οι εικόνες! Τωρα σαν μητερα ,ειναι ακομα πιο τρομακτικο και φρικιαστικό να βλεπω σε τετοια κατασταση παιδακια ...ζωντανός Καιάδας!
    Στην πολυκατοικια μου ζει παιδι ΑΜΕΑ που καθε πρωι το παιρνει ταξι να το παει στο ειδικο σχολειο! Πέρσι ενας ταξιτζης το έβριζε χυδαια γιατι αργουσε να μπει στο ταξι....αργησα πολυ να το πω στους γονεις και νιωθω τυψεις,ουτε καποιος αλλος το ελεγε(οι γονεις δουλευαν,ηταν μονο του να περιμενει). Φετος ερχεται γυναικα οδηγος και βλεπω πως το προσεχει...δεν υπαρχει καμια ευαισθησια και μεριμνα γι αυτα τα παιδια στην Ελλαδα και 'ο,τι υπηρχε το σταματουν κι αυτο!
    Χαιρομαι για την ανάρτησή σου ,καληνυχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Νάσια
      εφιάλτης μου έγινε αυτή η ιστορία από τη στιγμή που τα διάβασα..
      Κι όπως λες, όλο και χειρότερα. Μα η Οικονομία δε μπορεί να γίνει δικαιολογία..

      Σ ευχατιστώ για το σχόλιο,
      καλό ξημέρωμα!

      Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.