Κρύβε λόγια και ζήτα το δικηγόρο σου: Οδηγός Συμπεριφοράς σε Περίπτωση Σύλληψης

Φτιάχτηκε πρόσφατα, προσθέτω  μήπως σας φανεί χρήσιμη η Ομάδα  'Δικηγόροι Νυκτός': Για όσους Δικηγόρους λειτουργούμε καλύτερα τη νύχτα, παρά την ημέρα.....για όσους γράφουμε μηνύσεις και αγωγές τη νύχτα και όχι την ημέρα...και ΚΥΡΙΩΣ για όσους Δικηγόρους θέλουμε τα αυτόφωρα να λειτουργούν μόνο τη νύχτα και όχι την ημέρα..___________________________________________________________________________

επίσης εδώ θα βρείτε:

Τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης: 210-3829910
και
απόσπασμα του νόμου για τα βασανιστήρια κρατουμένου

                               

Προβλήματα με την αστυνομία μπορεί να έχει καθένας μας κάποια στιγμή. Αν γνωρίζουμε κι εμείς, όπως γνωρίζουν κι οι αστυνομικοί, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάθε πλευράς, τα προβλήματα θα λυθούν γρήγορα δίχως επιπλοκές.
Έχοντας ακούσει κατά καιρούς διάφορες εκδοχές κι έχοντας διαπιστώσει πόσο βλάπτει η άγνοια που δημιουργεί παρεξηγήσεις, αποφάσισα να αναρτήσω τις κάτωθι βασικές οδηγίες  που αποτελούν δική μου διασκευή του κειμένου που διάβασα στην ιστοσελίδα 'καλά νέα υπάρχουν!'. Σας υπενθυμίζω όμως πως δεν είμαι δικηγόρος και πως, όπως θα διαπιστώσετε και διαβάζοντας, καλύτερα όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με όργανα της τάξεως και αφού δείξουμε την ταυτότητά μας εάν ζητηθεί, να μην κάνουμε ή πούμε τι-πο-τε άλλο από ένα (ή δέκα ή είκοσι) 'θέλω το δικηγόρο μου". Ο οποίος (ή η οποία) είναι αρμόδιος να σας συμβουλέψει με σβαρότητα. Ο δικός μου οδηγός είναι ένας τυφλοσούρτης γιά άσχετους που προτίθεται να σας συμβουλέψει μέχρι τη στιγμή που θα επικοινωνήσετε με τον συνήγορο που θα σας υπερασπιστεί. Πρακτικός Οδηγός Γιά την (ο μη γένοιτο) Περίπτωση Σύλληψης
Είτε πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων, είτε για σωματική έρευνα, είτε για προσαγωγή, είτε για έρευνα σε σπίτι, είτε για σύλληψη, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τον κατηγορούμενο. Αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα και πρέπει να απαιτήσετε να τα ασκήσετε. Η αστυνομία δε θα σας τα χαρίσει, αντιθέτως θα βασιστεί στην άγνοια, τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας.


Cary Grant- Ingrid Bergman στο Notorious του Hitchcock
1. Εξακρίβωση στοιχείων
Αν σας σταματήσει αστυνομικός στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.
Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνομικοί να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι’ αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε. Αν παρ’ όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε 1) ένταλμα σύλληψης ούτε 2) κλήση για προσαγωγή μάρτυρα. Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση.
Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.

2.Σύλληψη
Γεράκι της Μάλτας
Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:
        α) Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
                   β). Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα. 


α) Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης
Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης.
Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε. Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτήστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης.
Στη συνέχεια, ακολουθήστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντάτε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.
Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα
«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ’ αρχήν είναι σωστό διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ο αστυνομικός ένα βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα αφού ως τότε ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανιστεί.
Από την άλλη, όμως, η αυτή η ελευθερία της αστυνομίας οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι’ αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποιά είναι τα δικαιώματά σας.
Οι αστυνομικοί που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια.
Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτήστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο».
Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος». Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!
Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι' αυτό, για να μη χειροτερέψετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκιστείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράψετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.
Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν. Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε. 
3.Έρευνα σε ιδιωτικό χώρο
Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα. Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός. Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα.
Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω.
Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα. Σημειωτέον πως νύχτα θεωρείται πως είναι 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης». Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν. Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι’ αυτό. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες».


Τελειώνοντας, σας ξαναθυμίζω πως με τον Οδηγό αυτό σας δίνω στοιχειώδεις νομικές συμβουλές γιά όσα πρέπει ως πολίτες να γνωρίζουμε γιά να είμαστε προετοιμασμένοι (άμα τύχει καμιά 'στραβή') έτσι ώστε να μην πανικοβληθούμε και από άγνοια, φόβο ή εκφοβισμό, προβούμε
 σε λόγια ή έργα που θα χειροτερέψουν τη θέση μας. Ο οδηγός αυτός ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ειδική νομική συμβουλή του δικηγόρου που ο καθένας πρέπει να καλέσει αμέσως μόλις ο ίδιος κληθεί από τις αρχές.


Το κείμενο που ακολουθεί με Νομικές Συμβουλές Για Διαδηλωτές το επαναναρτώ από το Tsantiri.gr.
(Δεν το έγραψα εγώ, το μεταφέρω διότι είναι πολύ χρήσιμο αλλά ― σας ζητώ συγγνώμη για τον ενικό)


Νομικές Συμβουλές για Διαδηλωτές

1. ΤΙ ακολουθεί

Το κείμενο αυτό περιέχει πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα της διαδήλωσης στην Ελλάδα, πρακτικές συμβουλές για την υλοποίηση αυτού του δικαιώματος πριν και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, όπως και για τη συμπεριφορά σε περίπτωση προσαγωγής, σύλληψης και εμπλοκής με την ποινική δικαιοσύνη.
2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ / ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣΣύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος, οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα, το δικαίωμα όμως αυτό ισχύει και για τους αλλοδαπούς.
Απόφυγε την κατοχή μαχαιριών ή σουγιάδων, ακόμη και αν τα χρειάζεσαι για άλλη χρήση (επαγγελματική κλπ.), καθώς και κάθε αντικειμένου που θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλο για άμυνα ή επίθεση (ρόπαλο κλπ), διότι έχουν συχνά κριθεί ως όπλα.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, αυτή θεωρείται παράνομη και δεν προστατεύεται από το Σύνταγμα, «όταν παύει να είναι ήσυχη και χωρίς όπλα και εκτρέπεται σε πράξεις βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων». Στις παραπάνω περιπτώσεις, απαιτείται παρουσία εισαγγελέα και η απαγόρευση ή η πρόσκληση προς διάλυση γνωστοποιείται στο πλήθος τρεις φορές. Να σημειώσουμε, ότι στην Ελλάδα είναι σπάνια η σύλληψη με αποκλειστικό λόγο τη συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση.
3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΆφησε στο σπίτι ατζέντες με τηλέφωνα.Έχε μαζί σου το κινητό σου τηλέφωνο, αφού προηγουμένως έχεις αφαιρέσει από αυτό, τυχόν πληροφορίες που δεν θέλεις να γίνουν γνωστές σε περίπτωση σύλληψής σου. Σε περίπτωση σύλληψής σου, το πιθανότερο είναι ότι θα σου αφαιρεθεί το κινητό από την αστυνομία (όχι πάντα). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πρώτα λεπτά για να ειδοποιήσεις με γραπτά μηνύματα, οικείους σου ή δικηγόρο. Aν συλληφθείς και σου ζητηθεί να το παραδώσεις, αφαίρεσε πρώτα την κάρτα και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, απενεργοποίησέ το.
Έχε μαζί σου:Α. Ταυτότητα ή διαβατήριο.
Β. ΤηλεκάρταΓ. Σημείωσε στο χέρι σου ή μάθε απέξω το τηλέφωνο της Ομάδας Νομικής Υποστήριξης: 210-3829910.
Δ. Για την περίπτωση σύλληψης, κάποια φάρμακα που χρειάζεσαι οπωσδήποτε ή υγρό φακών.
Στην Ελλάδα θεωρείται παράνομο το να καλύπτεις το πρόσωπό σου, να φοράς μαντήλι η κουκούλα. Όσον αφορά γάντια ή άλλα προστατευτικά (περικνημίδες, γυαλιά κολύμβησης κλπ.), η χρήση τους θεωρείται επιβαρυντική περίσταση σε κάποια αδικήματα. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η αστυνομία χρησιμοποιεί ευρέως μεγάλες ποσότητες χημικών αερίων ενάντια στους διαδηλωτές, μπορείς να εφοδιαστείς με κατάλληλα αντιόξινα διαλύματα (malox, riopan κ.λ.π.) ένα κομμάτι πανί βαμβακερό και μπόλικο νερό για να πιείς σε περίπτωση που έρθεις σε επαφή με χημικά.
Μετά τη διαδήλωση φρόντισε να ενημερώσεις τους φίλους σου ότι είσαι καλά και συμφωνείστε ένα σημείο συνάντησης. Έτσι αποφεύγεται ο πανικός και οι άσκοπες αναζητήσεις οικείων προσώπων.
4. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ (ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ) Σιγουρέψου ότι δεν μένεις μόνος/η σου και έχε τα μάτια και τα αυτιά σου ανοιχτά, ώστε να υπερασπιστείς και τον εαυτό σου αλλά και άλλους, καταθέτοντας, για παράδειγμα, σε περίπτωση προβλημάτων με την αστυνομία.
Σε περίπτωση που παραβρεθείς σε σύλληψη ή κακοποίηση διαδηλωτή, φρόντισε να πληροφορηθείς τα στοιχεία του (αρκεί το ονοματεπώνυμο!) και να ενημερώσεις την Ομάδα Νομικής Βοήθειας σχετικά με την ώρα, τον τόπο και τα περιστατικά του επεισοδίου. Χρήσιμο είναι αμέσως μόλις βρεθείς σε ασφαλές μέρος να καταγράψεις ό,τι είδες με κάθε δυνατή λεπτομέρεια και να φροντίσεις να φτάσει από σένα ή έμπιστό σου πρόσωπο στην Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Τα στοιχεία σου, όπως και το περιεχόμενο της αναφοράς σου δεν θα γίνουν γνωστά σε κανέναν, πέρα από τα μέλη της ομάδας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια, αν το επιθυμείς κι εσύ, σε νομικές ενέργειες υπεράσπισης διαδηλωτών ή κατά των οργάνων της τάξης που παρανόμησαν.
Σε περίπτωση που η διαδήλωση δεχθεί επίθεση από την αστυνομία (συνήθως με χημικά αέρια), φρόντισε να απομακρυνθείς από το σημείο συγκροτημένα μαζί με τους συντρόφους σου, χωρίς να τρέχεις. Ακολούθησε τον κύριο όγκο της πορείας και παρέμεινε στον κεντρικότερο δρόμο. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσεις να φύγεις από τυχόν παράπλευρους, στενούς δρόμους και μην απομονωθείς. Συνήθως, ομάδες αστυνομικών βρίσκονται στα στενά και συλλαμβάνουν όσους τρέχουν πανικόβλητοι να ξεφύγουν από τα αέρια.
Στην περίπτωση που οδηγηθείς σε Νοσοκομείο λόγω προβλήματος από τη χρήση χημικών, πάρε αναλυτική γνωμάτευση και ειδοποίησε την Ομάδα Νομικής Βοήθειας. Η γνωμάτευση θα βοηθήσει για την μετέπειτα αγωγή αποζημίωσης.
5. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
 Μπορεί να σε σταματήσουν αστυνομικοί με στολή ή με πολιτικά, οπουδήποτε και να ζητήσουν να εξακριβώσουν τα στοιχεία σου. Από τον αστυνομικό με πολιτικά, απαίτησε την επίδειξη ταυτότητας. Κατόπιν επέδειξε ταυτότητα ή διαβατήριο. Από τη στιγμή που έχεις το σχετικό έγγραφο, δεν έχεις υποχρέωση να τον ακολουθήσεις στο τμήμα.
Οι αστυνομικοί απαγορεύεται να παρευρίσκονται μέσα στη συγκέντρωση ή την διαδήλωση. Πάντοτε όμως υπάρχουν αστυνομικοί με πολιτικά. Σε περίπτωση που αντιληφθείς κάποιον αστυνομικό ή σου ζητήσει αυτός τα στοιχεία σου, βρισκόμενος μέσα σε συγκέντρωση ή διαδήλωση, ενημέρωσε δυνατά τους άλλους γύρω σου και αφού πάρεις τα στοιχεία του, απαίτησε αμέσως την απομάκρυνσή του.
Στην περίπτωση που ζητήσει ο αστυνομικός να σου κάνει σωματική έρευνα, απαίτησε να μάθεις την αιτία, τους ακριβείς λόγους που οδηγούν τον συγκεκριμένο αστυνομικό να σε θεωρεί ύποπτο για διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος ή πλημμελήματος. Λόγοι που αφορούν την εμφάνισή σου ή το σημείο όπου βρίσκεσαι, δεν θεωρούνται επαρκείς. Αν ο αστυνομικός επιμείνει, απαίτησε να πληροφορηθείς τα στοιχεία του, και δήλωσέ του ότι σκοπεύεις να υποβάλεις μήνυση για δυσφήμιση και έργω εξύβριση, και θα επιδιώξεις αποζημίωση για την ηθική σου βλάβη.
Σε περίπτωση προσαγωγής στο Α.Τ., παρότι έχεις τα απαραίτητα έγγραφα:
Την στιγμή της σύλληψης/προσαγωγής, φώναξε δυνατά και καθαρά το ονοματεπώνυμό σου και την τυχόν συλλογικότητα (σύλλογο, πολιτική οργάνωση, σωματείο κλπ) στην οποία συμμετέχεις, και ότι σε συλλαμβάνουν άδικα (π.χ. Με λένε Γιάννη Παπαδόπουλο, είμαι μέλος του συλλόγου φοιτητών νομικής και με συλλαμβάνουν άδικα!). Να επαναλαμβάνεις τα παραπάνω συνέχεια, απευθυνόμενος στον κόσμο γύρω σου, μέχρι να σε μεταφέρουν στο περιπολικό. Η εμπειρία έχει δείξει ότι συχνά, αυτή η συμπεριφορά οδηγεί στην άμεση απελευθέρωση του συλληφθέντοςπροσαχθέντος, εξασφαλίζει δε την ειδοποίηση των οικείων και της συλλογικότητας, καθώς επίσης και νομική βοήθεια.
Ζήτησε να μάθεις την αιτία της προσαγωγής σου.
Δήλωσε στους αστυνομικούς ότι παρανομούν, παραβιάζουν τα συνταγματικά σου δικαιώματα.
Ζήτησε τα ονόματα των αστυνομικών που σε συλλαμβάνουν ώστε να γνωρίζεις ποιους θα καταγγείλεις για παράνομη σύλληψη και παράνομη κατακράτηση (ακόμη και αν τελικώς δεν το κάνεις).
6. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Α. ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ.1. Απαίτησε να μάθεις για ποιο συγκεκριμένα αδίκημα σε συλλαμβάνουν.
2. Ακολούθησε την συμπεριφορά που εκτέθηκε προηγουμένως. Π.χ. Δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη. Είμαι ο/η…. μέλος του σωματείου/συλλόγου/πολιτικής οργάνωσης κλπ, και με συλλαμβάνουν άδικα.
(Συνήθως οι συλλήψεις είναι τυφλές. Με τον παραπάνω τρόπο ενημερώνεται ο κόσμος ότι γίνονται συλλήψεις, ειδοποιούνται δικηγόροι κλπ, ακολουθεί η έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης των διαδηλωτών και οι αστυνομικοί λαμβάνουν υπόψη τους ότι γνωρίζεις τα δικαιώματά σου και προτίθεσαι να τα ασκήσεις, άρα είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο βίαιοι).
Β. ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ
 Φρόντισε να μην απαντήσεις σε καμία ερώτηση των αστυνομικών, ούτε καν να εμπλακείς σε «φιλική κουβεντούλα». Οτιδήποτε πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ή εναντίον άλλων.
Ανταλλάξτε στοιχεία με τους άλλους συλληφθέντες, ώστε να ενημερωθεί εγκαίρως η Ομάδα Νομικής Βοήθειας σε περίπτωση που κάποιος αφεθεί ελεύθερος πιο νωρίς από τους άλλους.
Ενημέρωσε τους άλλους συλληφθέντες για την ύπαρξη Ομάδας Νομικής Βοήθειας και για τα δικαιώματά τους, σε περίπτωση που δεν τα γνωρίζουν. Διαμόρφωσε κατά το δυνατόν ατμόσφαιρα αλληλεγγύης, και συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων σας.
Γ. ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑΦρόντισε να ενημερωθείς αν κατηγορείσαι για κάτι ή αν πρόκειται για απλή προσαγωγή. Σε κάθε περίπτωση απαίτησε την άμεση επικοινωνία με δικηγόρο.
Στην περίπτωση της προσαγωγής, πίεσε για την άμεση απελευθέρωσή σου, ως εξής:
Σε κάθε αστυνομικό που περνά από μπροστά σου καθώς στέκεσαι και περιμένεις, επαναλαμβάνεις απαιτητικά τα παρακάτω.
1. Διαμαρτύρομαι για την παράνομη κατακράτησή μου και απαιτώ να αφεθώ αμέσως ελεύθερος.
2. Απαιτώ να επικοινωνήσω με το δικηγόρο μου τώρα αμέσως.
3. Γνωρίζω τα δικαιώματά μου και σκοπεύω να τα ασκήσω. Απαιτώ το όνομα των υπευθύνων για την παράνομη κατακράτησή μου προκειμένου να υποβάλω μήνυση.
4. Παρακίνησε και τους υπόλοιπους προσαχθέντες να κάνουν το ίδιο.
Μη θεωρήσεις δεδομένο ότι η «υπομονετική» στάση σου κατά τις ώρες της αναμονής θα σε βοηθήσει να ξεμπερδέψεις. Συνήθως, η αστυνομία συλλαμβάνει δεκάδες ανθρώπους χωρίς να τους ενημερώσει για την αιτία, τους χαρακτηρίζει όλους προσαχθέντες και μετά από πολλές ώρες, αποδίδει αδικήματα στους περισσότερους από αυτούς.
Θεώρησε δεδομένο, ότι καθώς εσύ θα πιέζεις μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα για την απελευθέρωσή σου, έξω από αυτό θα διαμαρτύρονται δικηγόροι για τον ίδιο λόγο και θα οργανώνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΟΣ.
Σε περίπτωση σύλληψης και απαγγελίας κατηγοριών, κεντρική συμβουλή που πρέπει να διέπει όλη σου τη στάση είναι η ερμητική σιωπή σε οποιαδήποτε προσπάθεια των αστυνομικών να σε προσεγγίσουν. Δεν απαντάς σε άλλες ερωτήσεις, πέραν των στοιχείων ταυτότητας (π.χ. ούτε καν αν έχεις αδέλφια, πού εργάζεσαι κλπ.) και γενικά διατήρησε μία αποστασιοποιημένη στάση (αρνήσου κέρασμα καφέ κλπ.). Απαίτησε την επικοινωνία σου με συνήγορο. Αρνήσου να απολογηθείς προανακριτικά χωρίς δικηγόρο.
Αν παρά ταύτα, επιλέξεις να απολογηθείς χωρίς δικηγόρο, είναι χρήσιμο, να δώσεις προανακριτική κατάθεση με το παρακάτω περιεχόμενο: «Συμμετείχα σε ειρηνική διαδήλωση όπως δικαιούμαι από το ελληνικό σύνταγμα. Δεν διέπραξα καμία παράνομη πράξη. Η σύλληψή μου είναι απολύτως παράνομη, το ίδιο και η κράτησή μου. Προτίθεμαι να υποβάλω μήνυση και γιαυτό ζητώ να μου ανακοινωθούν τα ονόματα των υπευθύνων. Αναλυτικά θα απολογηθώ ενώπιον των δικαστικών αρχών».
Αρνήσου να απαντήσεις σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ερώτηση, πλην των παραπάνω αναφερόμενων ως εξής: «Αρνούμαι να απαντήσω δεδομένου ότι μετά την παράνομη σύλληψή μου για δήθεν αδικήματα τα οποία ουδέποτε διέπραξα, αμφιβάλω για την νόμιμη διεξαγωγή προανάκρισης από την αστυνομία. Επιφυλάσσομαι και πάλι να απαντήσω ενώπιον των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.»
Ακόμα και αν κρίνεις ότι κάτι μπορεί να διευκολύνει τη θέση σου, έχεις κάθε χρονικό περιθώριο να το καταθέσεις αργότερα, αφού θα έχεις μιλήσει με δικηγόρο και τους οικείους σου.
Μην δέχεσαι τίποτα πόσιμο ή φαγώσιμο εκτός από συσκευασμένα είδη (π.χ. μπουκάλι νερό, κρουασάν κλπ.). Επίσης δεν υπογράφεις κανένα έγγραφο χωρίς την παρουσία δικηγόρου, με εξαίρεση το έγγραφο της προανακριτικής σου απολογίας, εφόσον έχεις απολογηθεί με τη θέλησή σου και εφόσον έχει το παραπάνω περιεχόμενο.
Βασικά δικαιώματα στο αστυνομικό τμήμα:1. Έχεις δικαίωμα να ζητήσεις το έντυπο με τα δικαιώματά σου στη μητρική σου γλώσσα.
2. Έχεις δικαίωμα να κάνεις ένα επιτυχημένο τηλεφώνημα. Αν ειδοποιήσεις την Ομάδα Νομικής Βοήθειας, δώσε μας κάποιες απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, τμήμα που κρατείσαι, πού και πότε συνελήφθης, υπηκοότητα και σε ποια γλώσσα συνεννοείσαι).
3. Έχεις δικαίωμα να επιλέξεις δικηγόρο της αρεσκείας σου. Σε περίπτωση που επικοινωνήσεις με την Ομάδα, θα φροντίσουμε να έρθει δικηγόρος το συντομότερο. Επίσης μπορούμε να ειδοποιήσουμε δικηγόρο της επιλογής σου, εφόσον μας δώσεις τα στοιχεία του.
4. Μπορούν να σου αφαιρέσουν όλα τα κινητά αντικείμενα (π.χ. ρολόι, κινητό, χρήματα, κλειδιά). Έχεις δικαίωμα να απαιτήσεις τη σύνταξη σχετικού καταλόγου. Παράδωσε το κινητό μόνο αφού αφαιρέσεις την κάρτα και σε κάθε περίπτωση αποενεργοποίησέ το.
5. Αν είσαι γυναίκα, απαίτησε να σου γίνει σωματική έρευνα από γυναίκα αστυνομικό.
6. Αν έχεις τραυματιστεί, απαίτησε: 1) Την άμεση μεταφορά σου σε νοσοκομείο, ακόμη και στην περίπτωση φαινομενικά ελαφρού τραυματισμού. Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις την εξέλιξη μιας σωματικής βλάβης και επιπλέον περιφρουρείς τη σωματική σου ακεραιότητα από τυχόν νέες επιθετικές διαθέσεις κάποιου αστυνομικού. 2) Την εξέτασή σου από ιατροδικαστή και την έκδοση σχετικής γνωμάτευσης.
Η αστυνομία οφείλει να σε οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στον εισαγγελέα, σε κάθε περίπτωση εντός 24 ωρών. Αν παρέλθει ένα 24ωρο από τη σύλληψή σου χωρίς να έχεις οδηγηθεί στον Εισαγγελέα, απαίτησε να αφεθείς ελεύθερος, ακόμη και αν σου έχουν αποδοθεί κατηγορίες.
Δ. ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
 Ο Εισαγγελέας σου απαγγέλλει κατηγορίες και:Α. Θα σε παραπέμψει να δικαστείς με την αυτόφωρη διαδικασία εάν η κατηγορία είναι πλημμέλημα ήΒ. Θα σε παραπέμψει σε Ανακριτή εάν η κατηγορία είναι κακούργημα.
7. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΦΟΥ ΑΦΕΘΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ
 Ειδοποίησε τους οικείους σου ότι είσαι ελεύθερος/η και την Ομάδα Νομικής Βοήθειας (για την κατηγορία που τυχόν σου απαγγέλθηκε, για άλλα άτομα που τυχόν κρατούνται ακόμα). Μην «φλυαρείς» για τις πράξεις σου ούτε στους οικείους σου, δεν σε εξυπηρετεί σε τίποτα και μπορεί να σε ακούσουν και «λάθος άνθρωποι».
Σε περίπτωση που έχεις κακοποιηθεί, φρόντισε να εξεταστείς σε δημόσιο νοσοκομείο και ζήτα αντίγραφο της γνωμάτευσης.
8. ΜΑΡΤΥΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝΑπό την στιγμή που θα προσαχθείς σε αστυνομικό τμήμα να ξέρεις ότι οτιδήποτε καταθέσεις για τον εαυτό σου η τρίτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ή να επιβαρύνει χωρίς τη θέλησή σου ανθρώπους που πιθανόν να είναι αθώοι.

Μην ξεχνάς: η γνώση είναι δύναμη! Σκοπός τους είναι να μας τρομοκρατήσουν. Όμως, σαυτούς τους καιρούς, καθένας από μας, σε κάθε στιγμή, από τη διαδήλωση, μέχρι την αντιμετώπιση της κρατικής καταστολής, δεν παύει να είναι ενεργό κομμάτι του κινήματος


_______________________
___Απόσπασμα από το άρθρο 137Α του ποινικού κώδικα που αφορά τα βασανιστήρια το οποίο μπορεί όποιος επιθυμεί να το βρει στη σελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

Κείμενο Αρθρου 137Α

1. Υπάλληλος ή στρατιωτικός, στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή η ανάκριση ή η εξέταση αξιόποινων πράξεων ή πειθαρχικών παραπτωμάτων ή η εκτέλεση ποινών ή η φύλαξη ή η επιμέλεια κρατουμένων, τιμωρείται με κάθειρξη, εάν υποβάλλει σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία του με σκοπό:

α) να αποσπάσει από αυτό ή από τρίτο πρόσωπο ομολογία, κατάθεση, πληροφορία ή δήλωση ιδίως αποκήρυξης ή αποδοχής πολιτικής ή άλλης ιδεολογίας*
β) να το** τιμωρήσει,*
γ) να εκφοβίσει αυτό ή τρίτα πρόσωπα.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται υπάλληλος ή στρατιωτικός, που με εντολή των προϊσταμένων του ή αυτοβούλως σφετερίζεται τέτοια καθήκοντα και τελεί τις πράξεις του προηγούμενου εδαφίου.

2. Βασανιστήρια συνιστούν, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, κάθε μεθοδευμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης επικίνδυνης για την υγεία ή ψυχικού πόνου ικανού να επιφέρει σοβαρή ψυχική βλάβη, καθώς και κάθε παράνομη χρησιμοποίηση χημικών, ναρκωτικών ή άλλων φυσικών ή τεχνικών μέσων με σκοπό να κάμψουν τη βούληση του θύματος.

3. Σωματική κάκωση, βλάβη της υγείας, άσκηση παράνομης σωματικής ή ψυχολογικής βίας και κάθε άλλη σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που τελείται από τα πρόσωπα, υπό τις περιστάσεις και για τους σκοπούς που προβλέπει η παρ.1, εφόσον δεν υπάγεται στην έννοια της παρ. 2, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών, αν δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Ως προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεωρούνται ιδίως:

α) η χρησιμοποίηση ανιχνευτή αλήθειας,* β) η παρατεταμένη απομόνωση,* γ) η σοβαρή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

4. Δεν υπάγονται στην έννοια του άρθρου αυτού πράξεις ή συνέπειες συμφυείς προς τη νόμιμη εκτέλεση ποινής ή άλλου νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας ή προς άλλο νόμιμο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού.

Κείμενο Αρθρου 137Β

1. Οι πράξεις της πρώτης παραγράφου του προηγούμενου άρθρου τιμωρούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών:

α) αν χρησιμοποιούνται μέσα ή τρόποι συστηματικού βασανισμού, ιδίως κτυπήματα στα πέλματα του θύματος (φάλαγγα) ή ηλεκτροσόκ ή εικονική εκτέλεση ή παραισθησιογόνες ουσίες,*
β) αν έχουν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος,*
γ) αν ο δράστης τελεί τις πράξεις κατά συνήθεια ή κρίνεται από τις περιστάσεις τέλεσης ως ιδιαιτέρως επικίνδυνος,*
δ) αν ο υπαίτιος ως προϊστάμενος έδωσε την εντολή τέλεσης της πράξης.

2. Τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη οι πράξεις της παρ. 3 του προηγούμενου άρθρου, όταν συντρέχουν οι περιπτώσεις β, γ και δ της προηγούμενης παραγράφου.
3. Αν οι πράξεις του προηγούμενου άρθρου επέφεραν το θάνατο του θύματος επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη._____________
Δείτε  επίσης:
 E-Lawyer
Χρήσιμες πληροφορίες για διαδηλωτές και στο: papatolis
 Ελληνική Αστυνομία: www.policenet.gr


Ομάδα Νομικής Υποστήριξης: 210-3829910
__________________________________

12 σχόλια:

 1. me liga logia.. den exoume dikaiomata apo tin stigmi pou me to zore prepei na disksis taytotita sto dromo... ah re pousti.. kai leme oti eimaste evropeei..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αστυνομικό κράτος είμαστε.
   Μέσα στο (βολικό) ντόρο της Εκκλησίας μη βγει το ΧΟ ξεχάστηκαν οι ΕυρωπαΪκές Ταυτότητες, ξεχάστηκε και ότι η ΕΕ λόγω ανθρώπινων δικαιωμάτων δε γινόταν να δεχθεί 'αστυνομική' ταυτότητα κι έπρεπε να γίνει δημοτική, κρατική ή όπως.

   Και να σκεφθείς πως είναι κράτη σαν τη Βρετανία που δεν την έχουν διότι (ζούσα εκεί όταν συζητιόταν) η ιδέα αντιβαίνει το αίσθημα ελευθερίας του Βρετανού.
   Ελπίζαμε τότε ότι η ΕΕ θα εξημέρωνε. Τελικά δεν έγινε παρά μοχλός οικονομικής καταπίεσης.

   Διαγραφή
 2. Με σταμάτησαν τις προάλες, ένα περιπολικό τζιπ, με 4 αστυνομικούς, και μου ζήτησαν αστυνομική ταυτότητα, την έδειξα , με ρώτησε που πηγαίνω δεν απάντησα, βγαίνουν οι δύο απο τις πίσω θέσεις και μου ήρθαν κάπως απειλητικά πάνω μου.Με ρωτάει ο ένας αν έχω απασχολήσει τις αρχες , τους είπα όχι κι έφυγαν σούμπιτοι. Αφού πρώτα του οδηγου που του έδειξα την ταυτοτητα του έπεσε απο τα χέρια κλπ κλπ .
  Να σας πω όμως ότι φοραγα κουκούλα επειδη έβρεχε και φορούσα δερμάτινο μπουφάν.
  Αλλά αυτοί οι τύποι ειδικά όταν ήρθαν καταπάνω μου και "ευγενικοί" προκαλούσαν με την συμπεριφορά τους.... είναι πολύ άσχημο αυτό πάντως..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κρατική τρομοκρατία αγαπητέ μου.
   Εσείς λόγω κουκούλας άλλοι στο κέντρο επειδή 'μοιάζουν με χρήστες'..
   Καλά που είχατε την ψυχραμία.

   Διαγραφή
 3. δεν θα προβω σε λεπτομερειες πολλες .οποιος θελει να με βοηθησει να ξεμπερδεψω το ε-μαιλ μου ειναι irakliotaki@hotmai.gr. κατεγραψα με το τηλ μου απο τη δουλεια μου ενα ξυλοδαρμο ενος 15χρονου απ τα οπκε επειδη περασε ενα περιπολικο και τους χευασε κανοντας την σειρηνα.κατεβηκαν τον εδειραν και του περαναν χειροπεδςες κατω στο πατωμα ο πιτσιρικας και του πατουσαν το κεφαλι του επαιζαν κλωτσιες σε ολο το σωμα και προπαντων στο κεφαλι.με λιγα λογια.μετα με πηραν αυτοφωρο.αρχιζουν οι αυθαιρεσιες της αστυνομιας μου πηραν το τηλεφωνο για 4 ωρες εσβησαν το βιντεο εψαξαν ολο το κινητο μου πηραν μαιλ κωδικους φωτος τηλεφωνα τα παντα.μου το παγιδευσαν χωριςενταλμα.μετα απο τρεις μερες με ρωτα ει ενα ς αγριεμενοςαν το μαγαζι ειναι δικο μου η αν δουλευω δε του απαντουσα και αγριεψα κι εγω και φευγοντας μου λεει <>> το πρωι στα κρατητηρια με ψυχαναγκασμο με βαζουν και υπογραφω μια καταθεση ου δεν με αφηναν να την διαβασωω και τελικα ηταν κατα των παιδιων.3 μερες μετα στα 300 μετρα απο το σπιτι που φιλοξενουμαι ερχονται 4 αμαξια γεματα αστυνομικους 3 μηχανες διας δικαβαλες με σταματουν μου περνανε χειροπεδες χωρις κουβεντα και με βαζουν σε ενα αμαξι με τρρεις.για σαραντα λεπτα με ρωτουσαν με ποιον μιλουσα στο τηλ .που πηγαινα και διαφορες ερωτησεις αν εχω τιποτα παρανομο πανω μου η στο σπιτι.μετα απο τις ερωτησεις με ρωτανε αν ειναι καποιος σπιτι μου λεω οχι με παιρνουν πανε στο στο σπιτι μου παιρνουν τα κλειδια απο το τσαντακι και εισεβαλαν στο σπιτι.για καλη μου τυχη ηταν ο πατερας μου εκει και παιρνει ενα πολτικο προσωπο τηλ. και ξαναοανε στην εξωπορτα.εγω με χειροπεδες πισθαγκωνα ακομη.τελικα παιρνουν τηλεφωνο την εισαγγελεα ερχεται κανουν σκονη και φτερο το σπιτι και υπογραφω αυτη τη φορα διαβασα οτι δεν εβρεθει τιποτα και υπεγραψα.ομως παλι λαθοςμου διαβασα μονο το τελος .δεν εβρεθει τποτα.που ειναι η δικαιοσυνη.που ειναι τα πολιτικα μου δικαιωματα.λυπαμαι που τολεω αλλα αυτοι δημιουργουν εγκληματιες.αν μπορει καποιος να βοηθησει θα ημουν ευγνωμων.ακομη με ενοχλουν.περνανε απο το μαγαζι στεκοντε απεναντι στο δρομο με τα τζιπ και με κοιτανε καλα καλα.εχω αρχισει και φοβαμαι μην μου φυτεψουν τιποτα για να με πανε φυλκη.,ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΠΟΣΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩ Ν ΕΚΑΝΑΝ .και συνεχιζουν να με προκαλουν.τωρα καταλβαινω γιατι καποιοι εγκληματιες ους ριχνουν στο ψαχνο.αν ειχα οπλο ισως εκανα κι εγω το ιδιο και μετα να εριχνα μια στο κεφαλι μου.ευχαριστω που με ακουσατε.με εκτιμηση Κ...........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ φίλε Κ.
   Κοινοποιώ κι ελπίζω κάποιος αρμόδιος να ασχοληθεί.

   Διαγραφή
  2. Και συ παραβιασες πολλες φορες την ορθογραφια

   Διαγραφή
  3. @1992mrgreek
   Κι εγώ #grammar_nazi είμαι αλλά δε θα βάλουμε την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα πάνω από τη δολοφονία των Κεφαλαίων.

   Διαγραφή
 4. Ποιος όμως θα βεβαιώσει την όποια βιαιοπραγία ή εξύβριση εις βάρος μας;
  Έχω ξάδερφο χρόνια στο κουρμπέτι, με φυλακές ( λόγω ναρκωτικών). Επειδή όταν σπούδαζα ήμουν η μόνη συγγενής που ήταν κοντά και τον επισκεπτόταν, έμαθα από πρώτο χέρι όλα όσα έζησε τότε αλλά και στην πορεία ως σήμερα. Έχει αναγκαστεί να υπογράψει πράγματα που δεν ίσχυαν. Πάντα είχα την απορία...μα πώς να αποδεχτείς κάτι που είναι ψέμα;
  Οι ταπεινώσεις , το ξύλο και όλα ζουν στην ασφάλεια είναι πέρα από τη σφαίρα της φαντασίας μας Δάφνη. Ήμουν κοριτσόπουλο 22 χρόνων τότε. Έκανα την άσκηση στο επάγγελμα στο πρώην αναμορφωτήριο Κορυδαλλού και νυν Ίδρυμα Αγωγής Αρρένων κλπ κλπ! Τα μάτια μου έχουν δει μόνο κατάφωρη καταπάτηση δικαιωμάτων. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει από τότε κάτι. Ξέρω μόνο πως "ου μπλέξεις"!
  Το ρούφηξα πάντως το κείμενο σου.... αχρείαστο να είναι ...

  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπημένη μου airis
   επειδή γνωρίζω κι εγώ την καταπάτηση δικαιωμάτων προσπάθησα εδώ να συγκεντρώσω συμβουλές και οδηγίες.
   Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο..

   Διαγραφή
 5. Καλησπερα,
  Εχω στα χερια μου ενα σχολια μιας ''κυριας'' που κατα τη γνωμη μου απειλη ζωακια.Εχω στειλει ηδη τα σχολια στη διωξη ηλεκτρονικου εγκληματος αλλα θα ηθελα να μου πειτε αν με βαση αυτα που εχει γραψει η κοπελα θα μπορουσα οντως να κανω κατι. Το σχολιο ειναi:

  Edo den exei i mana na taisei to paidi kai o allos skeutete to skili .... Re plaka spate merikoi merikoi ? Giati diladi na min ri3oume mia fola na ka8arisei o topos apo ta adespota ? Afou stin teliki den uparxei kanena arxidi ekei e3o na ta uo8etisei (edo uparxoune paidakia pou den exoune oikogeneies kai o allos kegete na uo8eti8oun skilia kai gates e re fapes pou 8eloume ...) kai afou stin teliki 8a pane ston mpogia kai o mpogias 8a ta kanei sto telos eu8anasia , giati zorizomaste ? Na sosoume ta asota ? Re edo pai8enoune PAIDIA kai AN8ROPOI KA8E MERA KAI EMAS O KAIMOS 8A EINAI TA SKILIA KAI TA GATIA POU STIN TELIKI DEN EPREPE POTE NA EINAI OIKOSITA ? PATE KALA ? Oxi den pate giati an pigenate den 8a ta legate auta .... Ti kanei tin zoi tou an8ropou pio politimi apo to oikosito ? To gegonos oti o an8ropos DEN einai agrimi .... Klain main gr o kosmos kaigete kai to skili 3irizete .....

  Μπορει οντως να χρησιμοποιηθει εναντιον της?Γιατι με βαση τη δικια μου λογικη η κυρια με τα λεγομενα της ή εχει ριξει ηδη φολες ή θα το κανει αργοτερα. Και στο σχολιο επισης γραφει οτι τα σκυλια και οι γατες δε θα επρεπε να ειναι οικοσιτα?Καθοδηγηστε με σας παρακαλω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μου δίνει κουράγιο που υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς, που νοιάζονται.
   Δεν είμαι δικηγόρος όμως και δε θα αποπειραθώ να δώσω νομική απάντηση.

   Αν το σχόλιο που αναφέρετε είναι στο Facebook συστήνω κατ' αρχήν αναφορά, αφού βεβαίως κρατήσετε print screen. Για περισσότερα το ιδανικό θα ήταν να συνεννοηθείτε με κάποια Φιλοζωική Ομάδα. Στο Facebook έχει πολλές.

   Αν θέλετε στείλτε μου εκεί στοιχεία ώστε να κοινοποιήσω μήπως κάποιος ενδιαφερθεί.

   Διαγραφή

Το Blogger με ενημερώνει ότι δε μου επιτρέπει να απαντώ στα σχόλια στο ίδιο μου το blog- λόγω κάποιας ρύθμισής μου για cookies (την οποία δε θυμάμαι) .

Ψάχνω για να διορθώσω
μα εν τω μεταξύ ΣΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ που δεν απαντώ πάντα
και ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που σχολιάσατε.
Μου δίνετε μεγάλη χαρά όταν κάνετε τον κόπο- ακόμα κι αν διαφωνούμε.